In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijntrips houdt, verzorg ik de recepten van de gerechten bij de Koopgids-wijnen. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Daarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema. In WineLife 86, de Champagne Editie, zijn dat uiteraard bubbels.
Wat is vintage champagne?
Magda koos dit jaar voor vintage, ook wel millésimé genoemd. Dit zijn mousserende wijnen die gemaakt zijn van druiven uit één oogstjaar en die, afhankelijk van hun herkomst, minstens 30 maanden rijpen maar meestal veel langer.
Tijdens die langdurige rijping ontstaan er typische vintage-aroma’s zoals toast, brioche, noten, honing, gedroogde vruchten en koffie. De ene bubbel heeft dat meer dan de andere, dat ligt vooral aan de stijl van het huis. In de WineLife die nu in de winkel ligt, staan 26 ‘vintages’ uit 5 verschillende landen.
Hoe smaakt vintage champagne Ernest Rapeneau Brut 2016?
Ik (Jolande) koos voor de champagne van Ernest Rapeneau. Die kwam tijdens de proeverij van Magda heel goed uit de bus, maar werd uiteindelijk niet in de definitieve selectie opgenomen omdat het hem ontbrak aan de ware vintage-tonen. Hij was niet ‘geroosterd’ genoeg in vergelijking met de anderen!
Maar persoonlijk vind ik zijn frissere stijl met een zachte afdronk juist enorm aantrekkelijk. Hij heeft mooie frisse zuren, fijne mousse, lichte brioche-tonen en een klein amandelbittertje. Dat maakt hem interessanter dan de gemiddelde NV (non vintage) champagne. Bovendien is zijn prijs ook heel aantrekkelijk (€ 24,95)!
Wat eten bij Ernest Rapeneau Brut 2016?
Deze champagne doet het geweldig als aperitief en als feestbubbel. Zeker in combinatie met een handje gebrande amandelen!
Maar door zijn complexiteit kun je deze champagne ook schenken aan de kerstdis. Denk bijvoorbeeld aan Charcuterie, Oesters, Kaviaar, Kaassoesjes (gougères) of een Chaource (zachte witte kaas uit de Champagne).
Recepten van lekkere gerechten die bij deze wijn passen, vind je volop hier op Ilovefoodwine.nl:
- Blini’s met kaviaar
- Chips gevuld met zalmkaviaar
- Gevulde kipfilet met champagnesaus
- Peruaanse ceviche van zeebaars
- Quiche met asperges en zalm
- Carpaccio op z’n Vietnamees
- Carpaccio van coquilles en grapefruit
- Charcuterie
- Garnalenkroketjes
- Tomaat-garnalensalade met dragon
- Zalmcarpaccio met ansjovissalade
- Gegrilde coquille met bloemkoolcrème
- Gougères (Franse kaassoesjes)
- Krokante sesam-garnalentoast
- Potted shrimps (garnalen in boter)
- Rillettes van makreel
- Risotto met oesters en kervel
- Russische boekweitpannenkoekjes (blini’s) met crème fraîche en kaviaar of zalm
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!
Benieuwd naar de winnaars en hun proefportretten? Check de beschrijvingen via winelife.nl/WL86. Ook in dit nummer achtergrondinfo over mousserende wijnen van één oogstjaar.
Ernest Rapeneau Brut 2016 is afkomstig van importeur Demonnikdranken. Hij kost € 24,95.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen