Sinterklaas is achter de rug, de kerst in aantocht… Ook het feestelijke kerstnummer van Gall&Gall ligt nu in de winkel! Daarin staan 6 heerlijke, makkelijk te maken kerstrecepten met bijpassend wijnadvies. Allemaal door mij bedacht. Samen vormen ze een volledig kerstmenu. Voor vandaag starten we met de amuse/voorgerecht: klein glaasje met een tomaat-garnalensalade.
Welke wijn bij tomaat-garnalensalade?
Als bijpassende wijn kun je kiezen uit een Sancerre of Chablis. Beide wijnen zijn klassiek en verrukkelijk verfrissend. Dat past fantastisch bij deze mooie lichte ’tartaar’ van tomaat. De mineralige aroma’s in deze twee witte wijnen versterken prachtig de zachte, zilte smaak van de Hollandse garnalen. Het vleugje anijs van de dragon zorgt ervoor dat het frisse zuur van de tomaat net iets ronder overkomt.
Muziek: All I want for Chrismas is you van Carla Thomas.
Tomaat-garnalensalade met gefrituurde dragon
Ingredienten
- 600 g Roma-tomaten
- 1 stk citroen schoongeboend
- 1 stk bosui
- 5 el olijfolie
- 14 blaadjes blaadjes dragon
- 1 tl honing
- 1 snufje zout peper
- 2 el kappertjes uitgelekt en drooggedept
- 200 g Hollandse garnalen
Bereiding
- Kruis de tomaten in en dompel ze even in kokend water. Spoel af onder koud stromend water en ontvel ze. Verwijder vocht en zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes van1 cm.
- Rasp de schil van de citroen. Pers de citroen. Snijd het bosuitje heel fijn. Snijd 6 dragonblaadjes fijn. Klop 1 ½ el olie, 1 el citroensap, bosui, fijngesneden dragon en honing tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.
- Verhit de rest van de olie (3 1/2 el) in een kleine pan. Frituur eerst de 8 ( of iets meer) dragonblaadjes in enkele seconden knapperig. Frituur daarna de kappertjes in ca 2 minuten knapperig. Laat uitdruipen op keukenpapier. Schep 1 eetlepel gefrituurde kappertjes door de garnalen.
- Verdeel de garnalen over 4 glaasjes. Schep vervolgens de stukjes tomaat erop. Verdeel de dressing erover. Garneer met citroenrasp, gefrituurde kappertjes en gefrituurde dragon.
Zin in een ander voorgerecht met Hollandse garnalen?
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&11 2011
Credits: Fotografie Ernie Enkelaar, Food Sander de Ponti, Styling Hanna van den Bos
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!