Voor het weekend

Sandwich uit Parijs: broodje gezond met Franse twist

Overdadig belegde broodjes liggen te lonken in de etalages van de Franse bakkerijen en delicatessenzaken. Oh lala, zo verleidelijk, zo lekker. Maar zelf een sandwich maken kan ook en dat is ook nog eens super simpel. Haal wel kwaliteit ingrediënten in huis als beenham en Comté kaas, want dat zorgt voor de echte match made in heaven! Zo krijg je een broodje gezond op z’n Frans.

Dit recept komt uit het kookboek Sandwiches van Daniel Lindeberg. Deze man weet wat hij doet. Hij was een gerenommeerd sterren-kok in Stockholm, runt nu zijn eigen bakkerij met patisserie en schreef al eerder twee kookboeken. Bovendien bakt hij al zijn broodjes zelf. Maar dat is voor ons wat te veel gevraagd, vind ik. Dus ik koop ze gewoon bij de bakker. Geen flatbreads zoals in zijn recept staat, maar gewoon een lekkere bruine pistolet.


 

In het intro van het recept zegt Lindberg:

Portret Daniel Lindeberg
Portret Daniel Lindeberg

Heerlijk toch: in Parijs op straat een baquette met lekker veel gezouten boter en dunne plakjes Jambon de Paris? Dat is ‘less is more’ op zijn best. En wat mij betreft nog lekkerder met flatbread, maar de keuze is aan jou. De ham moet van de beste kwaliteit zijn, gekookt of gebraden (vermijd gerookte ham) en dun gesneden.’

 

Besmeer zowel de onderste als de bovenste helft van je broodje met saus

 

Wat is Comté kaas?

Behalve een goede kwaliteit ham is hier ook de juiste kaas van belang! Dat zorgt voor net dat beetje extra; een echte Franse smaak. Ga voor deze Comté kaas naar je kaas-speciaalzaak en laat de kaas machinaal alvast voorsnijden. Dat is lekker makkelijk.

Maar wat is het eigenlijk soort kaas? Comté is een beroemde (oeroude) kaas uit de Franse Jura, gemaakt van koemelk. De naam is afgeleid van de provincie Franche-Comté, ten zuiden van de Elzas. Kies hier voor een jonge Comté kaas die is smeuïg en licht notig van smaak en dat is erg lekker voor op brood. Kun je geen jonge Comté krijgen, kies dan voor Beaufort (ook een Franse bergkaas) of Zwitserse Gruyère.

Welke wijn bij broodje Parijs?

Bij zo’n overdadig belegd broodje smaakt een glas sappige frisse rode wijn die niet te zwaar is. Denk bijvoorbeeld aan een Beaujolais. Wit kan natuurlijk ook.

Broodje Parijs met Comté uit het kookboek Sandwiches van Daniel Lindeberg

Broodje Parijs met ham en Comté

Bereiding: 10 minuten
Totaal: 10 minuten
Comté kaas transformeert jouw broodje tot een soort Franse baquette. Eenvoudig recept voor een smakelijke lunch!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 lichtbruine pistolets
  • 75 gram gezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 kropje baby Romaine sla
  • 200 gram gekookte beenham dungesneden
  • 2 vleestomaten in dunne plakjes
  • 4 koffielepels dijonmosterd
  • 1 kleine rode ui in dunne ringen
  • 200 gram Comté kaas in plakjes
  • zout versgemalen zwarte peper

Bereiding
 

  • Snijd de broodjes doormidden en smeer er royaal boter op.
  • Beleg de onderste helft eerst met sla en vervolgens met de ham en tomaat.
  • Smeer de dijonmosterd op de bovenste helft en leg er de rode ui-ringen en Comté kaas op. Sluit af met zout en peper. Leg de broodjes op elkaar.

Het kookboek Sandwiches

Bijzondere belegde broodjes voor elk moment van de dag. Daniel Lindeberg vertelt je hoe dit moet. In dit kookboekje staan ca. 30 recepten geïnspireerd op zijn diverse reizen en ervaring in bakkerijen. Van een simpele Italiaanse bruschetta tot een Haninge Crossover of een Zweedse TunnBrödsrulle. Daarnaast basisrecepten voor het bakken van diverse broodjes.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Sandwiches met ComtéTitel : Sandwiches
Auteur : Daniel Lindeberg
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 314 5  
Prijs : € 22,50

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.