Wine & Dine

Welke wijn bij vis?

Zeebaars en Zinfandel vormen geen doorsnee-duo, maar met de juiste bereiding kun je gerust een volle rode wijn bij witte vis schenken. Voor de lekkerste combinaties kijk je naar de vis zelf, de bereiding en wat erbij wordt gegeten. En, eerlijk is eerlijk, vaak is dat toch wit.

Wijn & magere vis

Vissen kun je verdelen in magere en vette soorten. Magere als tilapia, kabeljauw, schelvis, dorade en schol zijn licht en daarbij passen in principe lichte wijnen met frisse zuren. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé en een frisfruitige, soepele rode wijn die je aan de koele kant serveert, kunnen ook. Voorbeelden van slanke, frisse, witte viswijnen zijn Albariño, Pinot Grigio, Riesling, Rueda en Sauvignon Blanc.
Denk bij rood aan Beaujolais, Pinot Noir zonder houtrijping en jonge Tempranillo. Sappige, droge rosés vind je overal, maar die uit Zuid-Frankrijk zijn bij uitstek geschikt. Van een mager visje maak je met een romige saus of risotto een smeuïger gerecht, waardoor er een rondere wijn bij past.

Tongschar met tomaten
Italiaanse tongschar uit de oven

 

Wijn & vettere soorten vis

Vette vis klinkt zwaar, maar het blijft nog altijd licht en mager eten. In vergelijking met magere vis smaakt ‘vette’ vis voller en voelt het vlees net even anders aan in je mond. Denk maar aan zalm, makreel en paling. Die vragen om een wat vollere wijn met zachtere zuren. Voor wit zijn dat bijvoorbeeld Chenin uit Zuid-Afrika, Chardonnay zonder of met weinig hout uit Zuid-Amerika, Mâcon Villages, Vermentino en Pecorino uit Italië.
Geschikte rosés vind je in de Rhône en Spanje. Spätburgunder uit Duitsland en een soepele, tamelijk lichte Zweigelt of Zinfandel zonder houtrijping zijn spannende rode opties.

Zalm in bladerdeeg
Zalm in bladerdeeg

Stomen en pocheren

Bij stomen en pocheren (maar ook ‘en papillote’) blijft het visvlees van binnen sappig. Het behoudt een delicate smaak en een boterzachte textuur. Met een ronde wijn zonder uitgesproken aroma’s zorg je voor een mooie balans. Denk aan witte wijnen van de variëteiten grenache blanc, roussanne en/of marsanne, pinot blanc/weissburgunder, grüner veltliner en sommige ingetogen Viogniers. Ook veel wijnen uit Italië als Timorasso, Falanghina, Gavi en Soave gaan goed bij licht bereide visgerechten.

Kabeljauw en papillote van Sieberen Meerema
Kabeljauw en papillote

Bakken voor beet

De ene vis heeft een stevigere structuur dan de andere. Tonijn en zwaardvis hebben meer bite dan bijvoorbeeld zalm en tong. Bij vis met bite passen wat stevigere wijnen. Door vis met een zachte structuur te grillen, roosteren, gepaneerd of in spek verpakt te bakken krijgen ze een krokante korst. Dat geeft het gerecht extra grip en kan de structuur van de wijn ook wat steviger zijn.

Gegrilde zalm met dille
Gegrilde zalm met dille

 

Rook & hout

Gerookte vis als zalm, paling en forel heeft een zachte structuur met wat bite en een meer of minder rokerig aroma. Dat rokerige botst met ‘zure’ wijnen, die combinatie zorgt voor een vervelende ijzerachtige smaak in je mond. Houtgerijpte witte wijnen passen er wel goed bij.

Linzensalade met makreel
Linzensalade met gerookte makreel

 

Pas op met tannine
Soepele rode wijnen met fruitige aroma’s en frisse zuren gaan prima samen met veel visgerechten. Wat niet werkt, zijn tanninerijke rode wijnen. Viseiwit versterkt namelijk het stroeve mondgevoel dat tannine kan geven. Wil je toch per se een krachtige rode wijn met houtrijping bij vis drinken, pas dan je bereiding aan. Verpak de vis in bladerdeeg of serveer hem op gebakken brioche, met uitgebakken spek, croûtons of eventueel met wat vleesjus. Die toevoegingen verzachten de tannine.

 

Vis & Wijn: het overzicht

 

Dorade, rode poon, zeewolf & Sauvignon Blanc, Arneis, Grillo, Rías Baixas
Forel, tilapia, meerval & Bourgogne Blanc, Pinot Blanc, Soave
Haring & Fino sherry, Savagnin (Jura)
Kabeljauw, schelvis, wijting & Gavi, Rueda, Chardonnay zonder houtrijping
Makreel & Viognier, Torrontés
Sardine & Alvarinho, Santorini, droge rosé uit Provence of Sicilië
Schol, tarbot, tong & Riesling, Grüner Veltliner, Vermentino
Tonijn & Viognier, Pouilly-Fuissé, rosé uit Bandol en Tavel, Beaujolais, Pinot Noir, Sangiovese
Zalm, zalmforel & Sancerre, Sauvignon Blanc uit Chili, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland, Bourgogne, Furmint
Zwaardvis & Bordeaux sec, Graves, Sémillon uit Australië, Morgon

 

Meer tips nodig?

Kijk voor meer tips bij wijn bij zalm en wijn bij mosselen.

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *