Panna cotta; mijn favoriete dessert! Er staan er al een paar op I Love Food & Wine (met koffie of amandelsaus). Maar deze is echt heel speciaal; het wordt een oosters toetje. Gemaakt van kokosmelk en citroengras, geflankeerd door een mango-passievruchtcoulis. Recept afkomstig uit het nieuwe kookboek ‘Blauw’, een boek boordevol authentieke Indonesische gerechten in een modern jasje.
Blauw is niet alleen kookboek. Nee, het is ook een Indonesisch restaurant in Amsterdam én Utrecht. Schrijfster Meta van den Boomen was zo onder de indruk van hun gerechten dat ze die graag wilde vastleggen. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels is ze er bedrijfsleider, verzamelde alle recepten van de koks en bewerkte die voor de thuiskeuken. Behalve klassiekers als saté, babi ketjap en rendang staan er ook veel ‘net even anders’-gerechten in. Dit waanzinnig mooie dessert is zo’n voorbeeld. Dat kun je makkelijk tijdens een etentje presenteren. Iedereen onder de indruk.
Aziatisch toetje met tropische vruchten
Oosterse desserts stellen meestal niet zo veel voor. Veelal komen ze in Azië niet verder dan een salade met tropische vruchten. Maar bij restaurant Blauw weten ze beter. Met typisch oosterse ingrediënten als citroengras, limoen, mango en passievruchten ontstaat er dit Aziatische toetje met vruchten! Bijzonder van smaak, en een lust voor het oog.
Liever kokosroom dan kokosmelk
Maar let wel even op: werk heel zorgvuldig en volg het recept heel precies. Limoensap kan soms de kokosmelk laten schiften. Gelatine VAN HET VUUR af erdoor roeren. En gebruik bij voorkeur kokosroom van 25% vet in plaats van kokosmelk (17%), dan is er niets aan de hand. Wat je ook zou kunnen doen is half kokosmelk (200 ml) en half gewone slagroom (200 ml)!
Welke wijn bij Javaanse panna cotta?

Deze panna cotta heeft een duidelijke citrustoon met op de achtergrond de romige kokosmelk. De friszure vruchtensaus van mango en passievruchten geeft een exotisch accent. Schenk hier een riesling (beeren)auslese, Tokaji of een Sauternes bij.

Panna cotta op z’n Indonesisch
Ingredienten
- 2 stengels sereh citroengras
- 400 ml kokosroom (25% vet)
- 3 blaadjes gelatine
- 1 limoen
- 75 gram suiker
- 200 gram mango vers of diepvries
- 2 eetlepels poedersuiker
- 3 passievruchten
- paar blaadjes limon cress of munt
Bereiding
- Snijd de sereh in grove stukken en kneus ze door er een paar keer met de botte kant van een mes op te slaan. Breng de kokosmelk met de sereh aan de kook en laat op zacht vuur 15 minuten trekken. Af en toe doorroeren.
- Week intussen de gelatine in koud water. Pers de limoen uit (ca. 20 ml).
- Pureer de mango met de poedersuiker. Druk de mangopuree door een fijne zeef, zodat je een mooie gladde coulis krijgt. Halveer 2 passievruchten en wrijf het vruchtvlees ook door de zeef bij de mangocoulis. Roer door elkaar en zet in de koelkast.
- Haal de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de sereh eruit. Voeg de suiker, en het limoensap toe en roer tot de suiker is opgelost. Knijp de gelatine uit en roer dit door de kokosmelk tot het is opgelost. Schenk de kokosmelk in een kan of litermaat. Vul 4 mooie glaasjes met het mengsel en laat afkoelen. Dek af met plastic folie, zet ze in de koelkast en laat ze in ca. 5 uur opstijven.
- Haal een half uur van tevoren de coulis uit de koelkast. Verdeel de coulis over de glaasjes met panna cotta. Snijd de andere passievrucht in 4 parten en leg ze op de glaasjes. Garneer met limon cress of muntblaadjes.
Bestellen kun je hier:
Titel : Blauw
Auteur : Meta van den Boomen + koks van Blauw
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 775 6
Prijs : € 25,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.
Heerlijk recept! Ik had nog extra stukken gember met de sereh mee laten koken in de kokosmelk voor extra smaak.
Dit gerecht gaat mijn archief in als een van de lekkerste nagerechten die ik ken, ga hem vaker maken dus!
Dag Marjolein,
Dat ga ik ook eens proberen! Goede suggestie. Fijn dat het in de smaak viel!
Hoi , lijkt me een heerlijk nagerecht, kun je dit een dag van tevoren maken ?
Groetjes
Je kunt dit zeker 1 dag van tevoren al maken. Gaat helemaal goedkomen. Succes ermee
Zoooo lekker. Iedereen hier (en m’n visite) heeft er van genoten. Ik heb voor nog iets meer citrus smaak, nog een limoenblaadje mee laten trekken. En ik maak de coulis van diepvries mango en passiefruit,(altijd in huis) wat ik langzaam in een pannetje laat ontdooien, staafmixer er in, en door de zeef. Gaat vaker gemaakt worden !!!!
Goed om te horen dat jullie, net als wij, hebben genoten van dit dessert. Bedankt voor je compliment en de tips!
Heerlijk recept. Mijn visite heeft ervan gesmuld, na een heerlijk Indische rijsttafel. Ga dit zeker vaker maken.
Goed om te horen. Thanks voor het compliment.