Italiaans met een twist

Panna cotta op z’n Indonesisch

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Panna cotta; mijn favoriete dessert! Er staan er al een paar op I Love Food & Wine (met koffie of amandelsaus). Maar deze is echt heel speciaal; het wordt een oosters toetje. Gemaakt van kokosmelk en citroengras, geflankeerd door een mango-passievruchtcoulis. Recept afkomstig uit het nieuwe kookboek ‘Blauw’, een boek boordevol authentieke Indonesische gerechten in een modern jasje.

Blauw is niet alleen kookboek. Nee, het is ook een Indonesisch restaurant in Amsterdam én Utrecht. Schrijfster Meta van den Boomen was zo onder de indruk van hun gerechten dat ze die graag wilde vastleggen. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels is ze er bedrijfsleider, verzamelde alle recepten van de koks en bewerkte die voor de thuiskeuken. Behalve klassiekers als saté, babi ketjap en rendang staan er ook veel ‘net even anders’-gerechten in. Dit waanzinnig mooie Indonesische dessert is zo’n voorbeeld. Dat kun je makkelijk tijdens een etentje presenteren. Iedereen onder de indruk.

Wat is Panna Cotta?

Panna cotta is eigenlijk een Italiaans dessert dat letterlijk “gekookte room” betekent. Het is een romige, zijdezachte pudding gemaakt van room, suiker, vanille, en vaak gelatine, wat zorgt voor de stevige maar toch zachte structuur. Panna cotta wordt meestal geserveerd met een topping zoals een vruchtencompote, karamel, honing, of chocolade.

De oorsprong van panna cotta ligt in de regio Piemonte in Noord-Italië, waar het dessert vermoedelijk in de 19e of vroege 20e eeuw werd ontwikkeld. Hoewel het recept door de jaren heen is geëvolueerd, blijft de basis hetzelfde: een eenvoudig maar elegant dessert dat symbool staat voor de rijke culinaire tradities van Italië.

Panna cotta is geliefd vanwege zijn lichte, romige smaak en de flexibiliteit waarmee het gecombineerd kan worden met allerlei toppings en smaakvariaties.

Aziatisch toetje met tropische vruchten

Oosterse desserts stellen meestal niet zo veel voor. Veelal komen ze in Azië niet verder dan een salade met tropische vruchten. Maar bij restaurant Blauw weten ze beter. Met typisch oosterse ingrediënten als citroengras, limoen, mango en passievruchten ontstaat er dit Aziatische toetje met vruchten! Bijzonder van smaak, en een lust voor het oog.

Liever kokosroom dan kokosmelk

Maar let wel even op: werk heel zorgvuldig en volg het recept heel precies. Limoensap kan soms de kokosmelk laten schiften. Gelatine VAN HET VUUR af erdoor roeren. En gebruik bij voorkeur kokosroom van 25% vet in plaats van kokosmelk (17%), dan is er niets aan de hand. Wat je ook zou kunnen doen is half kokosmelk (200 ml) en half gewone slagroom (200 ml)!

 

Andere variaties

Voor variatie kun je deze panna cotta ook maken met pandanextract voor een groene kleur en subtiele vanillesmaak, of verse gember toevoegen voor een warme, kruidige twist. Experimenteer met toppings zoals geroosterde kokos, lychees, of karamel voor een verrassende smaak. Deze toevoegingen zorgen voor een unieke, Indonesische beleving.

Welke wijn bij Javaanse panna cotta?

Disznókő: Tokaji Late harverst
Tokaji Late harvest van Disznókő

Dit dessert heeft een duidelijke citrustoon met op de achtergrond de romige kokosmelk. De friszure vruchtensaus van mango en passievruchten geeft een exotisch accent. Schenk hier een riesling (beeren)auslese, Tokaji (of deze van Gall & Gall) of een Sauternes bij.

 

Mijn Persoonlijke keukentip
In dit recept komt een goed mes goed van pas! Als fervente thuiskok ben ik dol op mijn Riyouri messenblok van Diamant Sabatier. Met vijf verschillende messen voor elke klus, en een schitterend Japans design, is het een stijlvolle en functionele toevoeging aan mijn keuken.



 

Javaanse panna cotta

Panna cotta op z’n Indonesisch

Voorbereiding: 25 minuten
opstijven 5 uur
Totaal: 5 uur 25 minuten
Panna cotta gemaakt met kokosmelk en citroengras. Bovenop een topping van mango en passievruchten. Hemels dessert!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 stengels sereh citroengras
  • 400 ml kokosroom (25% vet)
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 limoen
  • 75 gram suiker
  • 200 gram mango vers of diepvries
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 3 passievruchten
  • paar blaadjes limon cress of munt

Bereiding
 

  • Snijd de sereh in grove stukken en kneus ze door er een paar keer met de botte kant van een mes op te slaan. Breng de kokosmelk met de sereh aan de kook en laat op zacht vuur 15 minuten trekken. Af en toe doorroeren.
  • Week intussen de gelatine in koud water. Pers de limoen uit (ca. 20 ml).
  • Pureer de mango met de poedersuiker. Druk de mangopuree door een fijne zeef, zodat je een mooie gladde coulis krijgt. Halveer 2 passievruchten en wrijf het vruchtvlees ook door de zeef bij de mangocoulis. Roer door elkaar en zet in de koelkast.
  • Haal de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de sereh eruit. Voeg de suiker, en het limoensap toe en roer tot de suiker is opgelost.  Knijp de gelatine uit en roer dit door de kokosmelk tot het is opgelost. Schenk de kokosmelk in een kan of litermaat. Vul 4 mooie glaasjes met het mengsel en laat afkoelen. Dek af met plastic folie, zet ze in de koelkast en laat ze  in ca. 5 uur opstijven.
  • Haal een half uur van tevoren de coulis uit de koelkast. Verdeel de coulis over de glaasjes met panna cotta. Snijd de andere passievrucht in 4 parten en leg ze op de glaasjes. Garneer met limon cress of muntblaadjes.

Notities

Handig weetje: klik op het AH-icoon om alle ingrediënten in één keer aan je Albert Heijn winkelmandje toe te voegen. Lekker makkelijk!

Meer panna cotta recepten nodig?

 

Zin in een Indonesische rijsttafel?

Misschien ben je op zoek naar recepten voor een Indonesische rijsttafel? Doe inspiratie op bij deze recepten uit de Indonesische keuken!

 

Het kookboek Blauw kun je hier bestellen:

Cover BlauwTitel : Blauw
Auteur : Meta van den Boomen + koks van Blauw
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 775 6
Prijs : € 25,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.

Panna cotta; mijn favoriete dessert recept! Maar deze is echt heel speciaal. Gemaakt van een crème van kokosmelk en citroengras, met een mango-passievruchtcoulis. Afkomstig uit het nieuwe kookboek ‘Blauw’, boordevol authentieke Indonesische gerechten in een modern jasje. Lees dit bijzondere nagerecht en panna cotta recept op mijn website

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Reacties

  1. Marjolein 6 juni 2021 om 09:18 uur

    5 sterren
    Heerlijk recept! Ik had nog extra stukken gember met de sereh mee laten koken in de kokosmelk voor extra smaak.
    Dit gerecht gaat mijn archief in als een van de lekkerste nagerechten die ik ken, ga hem vaker maken dus!

    • Jolande Vos Jolande Vos 7 juni 2021 om 15:05 uur

      Dag Marjolein,
      Dat ga ik ook eens proberen! Goede suggestie. Fijn dat het in de smaak viel!

  2. Anne-Marie 29 juni 2021 om 11:33 uur

    Hoi , lijkt me een heerlijk nagerecht, kun je dit een dag van tevoren maken ?
    Groetjes

    • Jolande Vos Jolande Vos 30 juni 2021 om 17:52 uur

      Je kunt dit zeker 1 dag van tevoren al maken. Gaat helemaal goedkomen. Succes ermee

  3. Yvonne 25 maart 2023 om 14:38 uur

    5 sterren
    Zoooo lekker. Iedereen hier (en m’n visite) heeft er van genoten. Ik heb voor nog iets meer citrus smaak, nog een limoenblaadje mee laten trekken. En ik maak de coulis van diepvries mango en passiefruit,(altijd in huis) wat ik langzaam in een pannetje laat ontdooien, staafmixer er in, en door de zeef. Gaat vaker gemaakt worden !!!!

    • Jolande Vos Jolande Vos 26 maart 2023 om 09:01 uur

      Goed om te horen dat jullie, net als wij, hebben genoten van dit dessert. Bedankt voor je compliment en de tips!

  4. Marian 15 april 2023 om 23:26 uur

    Heerlijk recept. Mijn visite heeft ervan gesmuld, na een heerlijk Indische rijsttafel. Ga dit zeker vaker maken.

  5. Leonie Kramer 9 oktober 2023 om 17:53 uur

    Hoi, dit recept klinkt heerlijk, maar waar haal ik kokosroom 25% vet. Is dit verkrijgbaar in de supermarkt? Gr Leonie

    • Jolande Vos Jolande Vos 10 oktober 2023 om 08:50 uur

      Hi Leonie,
      Voor kokosroom moet je naar de toko, ik koop dan de pakjes van het merk Kara. Ik heb het tot nu toe nog niet gezien bij de supermarkt. Daar vind je eigenlijk alleen kokosmelk.

  6. Fleur 21 december 2024 om 00:05 uur

    Wat een heerlijk recept voor kerst! Als ik deels de kokosmelk vervang voor slagroom, hoe verwerk ik dit in het gerecht? Warm ik dit ook op?

    • Jolande Vos Jolande Vos 21 december 2024 om 12:24 uur

      Ik zou de kokosroom, samen met slagroom en sereh laten trekken.

      Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept