Panna cotta; mijn favoriete dessert! Er staan er al een paar op I Love Food & Wine (met koffie of amandelsaus). Maar deze is echt heel speciaal; het wordt een oosters toetje. Gemaakt van kokosmelk en citroengras, geflankeerd door een mango-passievruchtcoulis. Recept afkomstig uit het nieuwe kookboek ‘Blauw’, een boek boordevol authentieke Indonesische gerechten in een modern jasje.
Blauw is niet alleen kookboek. Nee, het is ook een Indonesisch restaurant in Amsterdam én Utrecht. Schrijfster Meta van den Boomen was zo onder de indruk van hun gerechten dat ze die graag wilde vastleggen. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels is ze er bedrijfsleider, verzamelde alle recepten van de koks en bewerkte die voor de thuiskeuken. Behalve klassiekers als saté, babi ketjap en rendang staan er ook veel ‘net even anders’-gerechten in. Dit waanzinnig mooie Indonesische dessert is zo’n voorbeeld. Dat kun je makkelijk tijdens een etentje presenteren. Iedereen onder de indruk.
Wat is Panna Cotta?
Panna cotta is eigenlijk een Italiaans dessert dat letterlijk “gekookte room” betekent. Het is een romige, zijdezachte pudding gemaakt van room, suiker, vanille, en vaak gelatine, wat zorgt voor de stevige maar toch zachte structuur. Panna cotta wordt meestal geserveerd met een topping zoals een vruchtencompote, karamel, honing, of chocolade.
De oorsprong van panna cotta ligt in de regio Piemonte in Noord-Italië, waar het dessert vermoedelijk in de 19e of vroege 20e eeuw werd ontwikkeld. Hoewel het recept door de jaren heen is geëvolueerd, blijft de basis hetzelfde: een eenvoudig maar elegant dessert dat symbool staat voor de rijke culinaire tradities van Italië.
Panna cotta is geliefd vanwege zijn lichte, romige smaak en de flexibiliteit waarmee het gecombineerd kan worden met allerlei toppings en smaakvariaties.
Aziatisch toetje met tropische vruchten
Oosterse desserts stellen meestal niet zo veel voor. Veelal komen ze in Azië niet verder dan een salade met tropische vruchten. Maar bij restaurant Blauw weten ze beter. Met typisch oosterse ingrediënten als citroengras, limoen, mango en passievruchten ontstaat er dit Aziatische toetje met vruchten! Bijzonder van smaak, en een lust voor het oog.
Liever kokosroom dan kokosmelk
Maar let wel even op: werk heel zorgvuldig en volg het recept heel precies. Limoensap kan soms de kokosmelk laten schiften. Gelatine VAN HET VUUR af erdoor roeren. En gebruik bij voorkeur kokosroom van 25% vet in plaats van kokosmelk (17%), dan is er niets aan de hand. Wat je ook zou kunnen doen is half kokosmelk (200 ml) en half gewone slagroom (200 ml)!
Andere variaties
Voor variatie kun je deze panna cotta ook maken met pandanextract voor een groene kleur en subtiele vanillesmaak, of verse gember toevoegen voor een warme, kruidige twist. Experimenteer met toppings zoals geroosterde kokos, lychees, of karamel voor een verrassende smaak. Deze toevoegingen zorgen voor een unieke, Indonesische beleving.
Welke wijn bij Javaanse panna cotta?

Dit dessert heeft een duidelijke citrustoon met op de achtergrond de romige kokosmelk. De friszure vruchtensaus van mango en passievruchten geeft een exotisch accent. Schenk hier een riesling (beeren)auslese, Tokaji (of deze van Gall & Gall) of een Sauternes bij.
In dit recept komt een goed mes goed van pas! Als fervente thuiskok ben ik dol op mijn Riyouri messenblok van Diamant Sabatier. Met vijf verschillende messen voor elke klus, en een schitterend Japans design, is het een stijlvolle en functionele toevoeging aan mijn keuken.

Panna cotta op z’n Indonesisch
Ingredienten
- 2 stengels sereh citroengras
- 400 ml kokosroom (25% vet)
- 3 blaadjes gelatine
- 1 limoen
- 75 gram suiker
- 200 gram mango vers of diepvries
- 2 eetlepels poedersuiker
- 3 passievruchten
- paar blaadjes limon cress of munt
Bereiding
- Snijd de sereh in grove stukken en kneus ze door er een paar keer met de botte kant van een mes op te slaan. Breng de kokosmelk met de sereh aan de kook en laat op zacht vuur 15 minuten trekken. Af en toe doorroeren.
- Week intussen de gelatine in koud water. Pers de limoen uit (ca. 20 ml).
- Pureer de mango met de poedersuiker. Druk de mangopuree door een fijne zeef, zodat je een mooie gladde coulis krijgt. Halveer 2 passievruchten en wrijf het vruchtvlees ook door de zeef bij de mangocoulis. Roer door elkaar en zet in de koelkast.
- Haal de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de sereh eruit. Voeg de suiker, en het limoensap toe en roer tot de suiker is opgelost. Knijp de gelatine uit en roer dit door de kokosmelk tot het is opgelost. Schenk de kokosmelk in een kan of litermaat. Vul 4 mooie glaasjes met het mengsel en laat afkoelen. Dek af met plastic folie, zet ze in de koelkast en laat ze in ca. 5 uur opstijven.
- Haal een half uur van tevoren de coulis uit de koelkast. Verdeel de coulis over de glaasjes met panna cotta. Snijd de andere passievrucht in 4 parten en leg ze op de glaasjes. Garneer met limon cress of muntblaadjes.
Notities
Meer panna cotta recepten nodig?
- Vanille panna cotta met amandelsaus: Klassieke panna cotta met vanille wordt prachtig aangevuld met een rijke amandelsaus.
- Panna cotta met espresso: Panna cotta met koffiesmaak. Opgepept met een soort karamelkoekje met noten (kletsskop)
- Koffie panna cotta met espresso-karamel: Overheerlijk Italiaans dessert waarin koffie de hoofdrol speelt. Eenvoudig nagerecht om te maken.
- Sinaasappel panna cotta: Vanille panna cotta met geraspte sinaasappelschilletjes. Geflankeerd door een glaasje Vylmer-likeur.
Zin in een Indonesische rijsttafel?
Misschien ben je op zoek naar recepten voor een Indonesische rijsttafel? Doe inspiratie op bij deze recepten uit de Indonesische keuken!
Het kookboek Blauw kun je hier bestellen:
Titel : Blauw
Auteur : Meta van den Boomen + koks van Blauw
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 775 6
Prijs : € 25,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!