Uit het nieuwste kookboek Moro Thuis komt dit recept van Potted Shrimps. Zij (schrijversduo Clark) noemen het ‘garnaaltjes met gekruide bruine boter’. Een echte klassieker uit de Britse keuken. Een heerlijk voorgerecht dat je helemaal kunt voorbereiden en klaar hebt staan als je vrienden komen eten.
Net als ganzenvet bij confit de canard, werkt roomboter als een conserveringsmiddel voor garnalen. Door er allerlei specerijen (nootmuskaat, zwarte peper, laurierblad en venkelzaad) aan toe te voegen wordt deze klassieker nog lekkerder. Het is een heerlijk lunch- of voorgerecht. Lekker op een geroosterde boterham of stokbrood.
Ik serveerde het als een klein bijgerechtje bij een romige aspergesoep. Maar het is natuurlijk ook heerlijk bij courgettesoep of tomatensoep. Daardoor wordt je voorgerecht nog een tikkeltje feestelijker. Ook ideaal voor bij een picknick.
Welke wijn bij potted shrimps?
Lekker kruidige Hollandse garnalen in zachte boter. Kies een glas chardonnay (bijvoorbeeld Chablis) als begeleider. Het ronde en romige sluit perfect aan op de botersmaak in de garnalen. Andere opties: Spaanse Albariño of een Franse Muscadet. Beide wijnen passen heel goed bij schaal- en schelpdieren, zoals garnalen. Maar ook een champagne is een goede wijn-spijs combinatie! De frisheid maakt het gerecht lichter.
Potted shrimps van Moro
Ingredienten
- 150 gram roomboter
- 4 kleine laurierblaadjes
- Snufje versgeraspte nootmuskaat
- Snufje cayennepeper
- ½ theelepel gemalen venkelzaad
- ¼ theelepel gemalen zwarte peper
- ½ eetlepel citroensap
- 200 gram Hollandse garnalen
Voor erbij:
- geroosterd brood of crackers
Extra nodig
- 4 ramequins of glazen potjes
Bereiding
- Meng de boter en laurierblaadjes in een pannetje en laat de boter op laag vuur smelten. Laat zachtjes pruttelen tot de witte melkbestanddelen uit de boter goudkleurig worden.
- Voeg alle specerijen toe: snufje versgeraspte nootmuskaat, snufje cayennepeper, ½ theelepel gemalen venkelzaad, en ¼ theelepel gemalen zwarte peper. Warm 1 minuut mee. Roer af en toe om te voorkomen dat ze aan de bodem van de pan kleven.
- Roer een ½ eetlepel citroensap en de garnalen door de boter. Warm ca. 30 seconden mee. Breng op smaak met zeezout. Schep de garnalen met een schuimspaan uit de pan en verdeel over de 4 potjes. Druk ze aan met de achterkant van een lepel. Schenk de warme boter erover. Laat in een paar uur opstijven in de koelkast.
- Haal de potjes ca. 30 minuten voor het serveren uit de koelkast. Serveer met een partje citroen, toast en wat groene salade.
Notities
Het kookboek Moro Thuis
Inspirerend kookboek met makkelijke recepten gebaseerd op de mediterrane keuken. Ontwikkeld aan de keukentafel thuis, tijdens de pandemie terwijl hun restaurant gesloten was.
Ik publiceerde al eerder een recept uit dit kookboek: Labneh met wortel en pistachenoten.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Moro thuis
Auteur : Sam & Sam Clark
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 293 3
Prijs : € 34,95
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen