Voor het weekend

Potted shrimps; garnalen in boter van Moro

Uit het nieuwste kookboek Moro Thuis komt dit recept van Potted Shrimps. Zij (schrijversduo Clark) noemen het ‘garnaaltjes met gekruide bruine boter’. Een echte klassieker uit de Britse keuken. Een heerlijk voorgerecht dat je helemaal kunt voorbereiden en klaar hebt staan als je vrienden komen eten.

Net als ganzenvet bij confit de canard, werkt roomboter als een conserveringsmiddel voor garnalen. Door er allerlei specerijen (nootmuskaat, zwarte peper, laurierblad en venkelzaad) aan toe te voegen wordt deze klassieker nog lekkerder. Het is een heerlijk lunch- of voorgerecht. Lekker op een geroosterde boterham of stokbrood.

Portret echtpaar Clark uit het kookboek Moro Thuis
Echtpaar Clark; eigenaars van het Spaanse restaurant Moro in Londen

Ik serveerde het als een klein bijgerechtje bij een romige aspergesoep. Maar het is natuurlijk ook heerlijk bij courgettesoep of tomatensoep. Daardoor wordt je voorgerecht nog een tikkeltje feestelijker. Ook ideaal voor bij een picknick.

Welke wijn bij potted shrimps?

Lekker kruidige Hollandse garnalen in zachte boter. Kies een glas chardonnay (bijvoorbeeld Chablis) als begeleider. Het ronde en romige sluit perfect aan op de botersmaak in de garnalen. Andere opties: Spaanse Albariño of een Franse Muscadet. Beide wijnen passen heel goed bij schaal- en schelpdieren, zoals garnalen. Maar ook een champagne is een goede wijn-spijs combinatie! De frisheid maakt het gerecht lichter.

Potted Shrimps uit het kookboek Moro Thuis van Sam & Sam Clark

Potted shrimps van Moro

Bereiding: 15 minuten
Totaal: 15 minuten
Klassieker uit de Britse keuken: Hollandse garnalen in roomboter. Aantrekkelijk om te zien als je het serveert in klein mooi glaasje of eenpersoons-inmaakpotjes.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 150 gram roomboter
  • 4 kleine laurierblaadjes
  • Snufje versgeraspte nootmuskaat
  • Snufje cayennepeper
  • ½ theelepel gemalen venkelzaad
  • ¼ theelepel gemalen zwarte peper
  • ½ eetlepel citroensap
  • 200 gram Hollandse garnalen

Voor erbij:

  • geroosterd brood of crackers

Extra nodig

  • 4 ramequins of glazen potjes

Bereiding
 

  • Meng de boter en laurierblaadjes in een pannetje en laat de boter op laag vuur smelten. Laat zachtjes pruttelen tot de witte melkbestanddelen uit de boter goudkleurig worden.
  • Voeg alle specerijen toe: snufje versgeraspte nootmuskaat, snufje cayennepeper, ½ theelepel gemalen venkelzaad, en ¼ theelepel gemalen zwarte peper. Warm 1 minuut mee. Roer af en toe om te voorkomen dat ze aan de bodem van de pan kleven.
  • Roer een ½ eetlepel citroensap en de garnalen door de boter. Warm ca. 30 seconden mee. Breng op smaak met zeezout. Schep de garnalen met een schuimspaan uit de pan en verdeel over de 4 potjes. Druk ze aan met de achterkant van een lepel. Schenk de warme boter erover. Laat in een paar uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de potjes ca. 30 minuten voor het serveren uit de koelkast. Serveer met een partje citroen, toast en wat groene salade.

Notities

Tip: Je kunt de potjes ook even in warm water zetten, zodat de boter iets smelt en je de garnalen gemakkelijk uit de half gestolde boter kunt lepelen.

Het kookboek Moro Thuis

Inspirerend kookboek met makkelijke recepten gebaseerd op de mediterrane keuken. Ontwikkeld aan de keukentafel thuis, tijdens de pandemie terwijl hun restaurant gesloten was.

Ik publiceerde al eerder een recept uit dit kookboek: Labneh met wortel en pistachenoten.

Labneh met geroosterde wortel uit Moro Thuis van het echtpaar Clark
Labneh met geroosterde wortel en pistachenoten

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Moro thuis
Auteur : Sam & Sam Clark
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 293 3
Prijs : € 34,95

 

 

 

 

 

Pin dit potted shrimps recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept