Voor het weekend

Risotto met oesters en kervel

Morgen is het Internationale oesterdag! Joehoe, dat vraagt om oesters op het menu, want ik ben groot fan! Jij ook? Dus voor dit weekend heb ik een goed idee; maak risotto met oesters, een recept van mijn Spaanse vriendin Conchita. Bovendien zo klaar, tenminste als je oesters eenmaal uit de schelp zijn. Hoe je dat moet doen, leg ik eerst nog even uitgebreid uit. Dus…, bel je visboer maar en bestel die oesters voor dit weekend! Echt heerlijk. Let op: recept voor twee personen.

Foto met oester uit het kookboek Het Oesterboek
4 augustus: Internationale oesterdag

Hoe maak je een oester open?

Oesters zitten boordevol voedingsstoffen. Ze bevatten naast omega 3-vetzuren, weinig cholesterol maar wel veel vitamine A, B1, B2, B3, C en D. Daarnaast zitten er veel mineralen in, zoals ijzer, magnesium, kalk en zink en zijn ze een bron van gemakkelijk op te nemen eiwit. Het is dan ook geen wonder dat het eten van een oester als een oppeppertje gezien mag worden. Daarnaast zijn oesters het gemakkelijkste hapje dat er bestaat. Open maken, wat peper en citroensap erop, klaar!

Maar je moet ze wel eerst open krijgen natuurlijk… Dat is niet moeilijk en op deze manier lukt het zeker. En, oefening baart kunst!

Om te beginnen, gebruik goed materiaal: een scherp oestermes en een speciale maliënkolder oesterhandschoen of een stevige, schone theedoek om je handen te beschermen tegen de scherpte van de oesterschelp en tegen het mogelijke uitschieten van je mes.

  • Pak de oester vast tussen de handschoen of de keukenhanddoek. Zo kan de schelp niet wegglippen.
  • Zorg ervoor dat de platte kant van de schelp bovenaan ligt en de bolle kant onderaan. Daar zit namelijk het vocht in.
  • Leg de oester in je hand met het scharnier naar je toe. 
Oesters openen. Zet je oestermes ertussen en zoek naar de sluitspier
Zet je oestermes ertussen en zoek naar de sluitspier
  • De spier die je wilt doorsnijden om de oester te openen zit op een derde van boven.
  • Wrik voorzichtig met je mes tussen de twee helften in. Beweeg het mes rustig heen en weer en zoek de sluitspier op die je door wilt snijden.
  • Houd de oester stevig vast, om te voorkomen dat het kostbare vocht eruit loopt.
  • Als de schelp open is, verwijder je de bovenste schelp.
  • Snijd de oester los uit de onderste schelp en leg het oestervlees ondersteboven terug. Dat is lekkerder omdat de oester zich zo nog even omdraait in zijn eigen vocht. Ook is de binnenkant van de onderste schelp gladder, wat er mooier uitziet als je de opengestoken oesters op tafel zet.
  • Haal eventueel het overtollige gruis weg uit de schelp.
  • Sprenkel er wat citroensap over en bestrooi eventueel met verse peper.

Heb je de oester eenmaal in je mond, kauw er dan zo lang mogelijk op en slik hem niet meteen door. Zo geniet je optimaal van de smaak!

Een andere manier om een oester open te krijgen, is kraken

Door je mes in het scharnier van de oester te steken, kraak je het slot en kun je zo de oester openwrikken. Hier komt vaak minder gruis bij vrij, al vereist het wel wat behendigheid. Dat gaat zo:

  • Leg de oester op een plat vlak met een theedoek eromheen en het scharnier naar je toe.
  • Plaats de punt van het mes in het scharnier tussen de schelphelften.
  • Duw het mes voorzichtig in het scharnier en beweeg het enigszins naar links en naar rechts in het platte vlak. Het mes dringt dan door in het scharnier.
Oesters openmaken foto 1 (1 van 1)
Wrik met het oestermes van links naar rechts
  • Wrik met het mes het scharnier los met een draaibeweging. Je hoort dan een klik van het breken van het scharnier.
  • Draai met het mes zodat er een kier ontstaat bij het scharnier, plaats je duim erin en snijd met de scherpe kant van het mes de sluitspier door.
  • Verwijder de bovenste schelphelft en volg verder de bovenstaande instructie.

Ook hier: oefening baart kunst!

Kijk anders even naar het instructiefilmpje van Jumbo!

 

TIP voor dummy’s

Lukt het openmaken van de oester je echt niet? Jean Dhooge van De Oesterij heeft nog een tip: stoom de oesters open. Zet een pan water op het vuur met een bodempje water, hang er een zeef boven met enkele oesters erin en stoom de oesters totdat je een spleetje ziet in de schelp. Dan kun je je mes er zo insteken.

Welke wijn bij oesters?

Eet je ze rauw of eet je ze gegratineerd. Dat maakt echt verschil. Traditioneel combineer je bij rauwe oesters Champagne of Chablis (ookwel oesterwater genoemd!) of een andere frisse witte wijn met iets ziltigs op de achtergrond, zoals Muscadet of Picpoul de Pinet. Maar bij deze risotto die romig en smeuïg is, raad ik dezelfde chardonnay aan als waarmee je het gerecht maakt. Dat hoeft geen Chablis te zijn, maar wel eentje zonder houtlagering.

Risotto met oesters en kervel

Risotto met oesters en kervel

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 25 minuten
Totaal: 35 minuten
Smeuige luxe risotto met verse oesters. Voeg eventueel nog wat zeekraal toe, dat zorgt net voor wat extra ziltigheid.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 10 oesters
  • 20 gram boter
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 2 gewone sjalotten geschild en fijngesnipperd
  • 375 ml visbouillon
  • 125 ml witte wijn chardonnay
  • 150 gram risottorijst
  • 50 ml witte vermouth extra dry
  • 1 eetlepel mascarpone
  • 1 eetlepel verse kervel fijngehakt
  • 10 gram roomboter
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • extra vierge olijfolie

Extra nodig

  • oestermes, theedoek

Bereiding
 

  • Begin met het openen van de oesters, zodat ze klaar liggen.
  • Verhit de boter met de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur. Doe de sjalot erbij en fruit dit 4 minuten, tot ze zacht maar niet bruin zijn.
  • Breng intussen de visbouillon met de witte wijn aan de kook en schenk dit over in een maatbeker.
  • Voeg de risottorijst toe aan de ui in de pan. Roer door totdat alle rijst bedekt is met olie. Schenk de vermouth erbij, kook tot alle vocht verdampt is. Schep dan lepel voor lepel de hete visbouillon erbij. Blijf roeren tot het helemaal is opgenomen voordat je de volgende lepel toevoegt.
  • Als bijna alle vocht is toegevoegd en de rijst bijna gaar is, roer je mascarpone, kervel en boter erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Roer nog enkele eetlepels van het oestervocht en de oesters erdoor. Verwarm ca. 1 minuut mee.
  • Verdeel de risotto over 2 voorverwarmde borden of kommen. Garneer met kervel, zwarte peper en besprenkel met wat olijfolie.

 

Wil je meer weten over oesters, dan is het grote oesterboek een aanrader!

Bestellen kun je hieronder (klik op de link):

Cover Het OesterboekTitel : Het Oesterboek over de magie van de oester
Auteur : Aad Smaal, Cees van Hemert, Margot Verhaagen
Uitgever : Lannoo
ISBN : 9 789401 481137
Prijs : € 39,99

 

 

 

risottoEen exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Pin dit risotto met oesters recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept