Borreluurtje

Gegratineerde oesters met groente

Oesters; you hate it or you love it! Dat is in ieder geval mijn ervaring; je moet ze leren eten. Dat gaat het allerbest op deze manier door de oesters te gratineren. Eet ze lauwwarm. Even onder de gril in de oven met wat extra ingrediënten en je bent verkocht!

Welke wijn bij oesters?

Eet je ze rauw of eet je ze gegratineerd. Dat maakt echt verschil. Traditioneel combineer je bij rauwe oesters Champagne of Chablis (ookwel oesterwater genoemd!) of een andere frisse witte wijn met iets ziltigs op de achtergrond, zoals Muscadet of Picpoul de Pinet. Ga je oesters gratineren, dan kies je voor iets anders. Daar past een kwaliteits Chablis, zoals die van Laroche perfect bij. Lees ook Welke wijn bij oesters.

6 personen15 minuten

Ingrediënten

 • 6 oesters
 • 1 lente-uitje
 • 1 bospeen
 • 3 walnoten
 • ½ teentje knoflook
 • snufje Maldon zout (liefst gerookt)
 • versgemalen zwarte peper
 • 1 eidooier
 • scheutje slagroom
 • Extra: oestermes, oesterhandschoen of theedoek

Stap 1

Open de oesters met een oestermes met de bolle kant naar onderen. Gebruik hiervoor liefst een lancet (dun vormig) oestermes. Volg de contouren van de oester en steek je mes net voorbij de voelbare sluitspier van de oester. Snij de sluitspier door, waarbij je probeert zo dicht mogelijk tegen de deksel van de oester te bewegen, dit is om beschadiging en vervuiling met stukjes schaal in je oester te voorkomen. Haal het deksel van de oester en controleer hem op stukjes schelp en andere onregelmatigheden als parels en kleine kreeftjes. Snij de onderkant van de sluitspier door en draai de oester om on de onderkant te controleren. Ruik aan de oester! De geur zal je een indicatie geven van de uiteindelijke smaak, en tevens kun je de versheid van je oester inschatten. Giet het vocht van de oester in een kommetje en leg de oester op een oven-grilplaat of hittebestendig bord.
Kijk anders even naar dit instructiefilmpje van Jumbo!

Stap 2

Snij nu alle overige ingrediënten fijn (1-2 mm). Bestrooi de oesters met een klein snufje Maldon zout en een kleine draai uit je pepermolen. Bedek de oester met de fijngesneden ingrediënten.

Stap 3

Roer de eierdooier door het scheutje room. Vul elke oester aan met een scheutje Chablis. Bedek de oester met 2 theelepels van het ei-roommengsel. Gratineer de oesters 3 minuten dicht tegen de grilspiraal van je oven. Of gebruik een gasbrander. Direct tiède (=lauwwarm) serveren.

 

2 reacties op “Gegratineerde oesters met groente”

 1. Ik weet wel dat uit commercieel oogpunt oesters tegenwoordig het hele jaar aangeboden worden maar het beste seizoen is toch september t/m april. Misschien ook beter om in dat jaargetijde zo’n recept te plaatsen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *