Meatless Monday
Pasta met pesto van pecannoten

Verse pesto maak je echt zelf! Laat je niet verleiden tot potjes of bakjes. Er gaat niets boven vers gemaakte pesto. Heel eenvoudig te maken van basilicum, pijnboompitten, olijfolie en Parmezaanse kaas. Maar je kunt hiermee ook heel eenvoudig variëren! Deze keer vervang ik  de pijnboompitten door pecannoten. Pecannoten smaken net als pijnboompitten wat zoetig. Ze hebben een boterachtige smaak en zijn dus heel geschikt om pesto van te maken.

Verse pesto van pecannoten en basilicum, en muntVoeg, naast de basilicum, nog wat verse munt toe, en je hebt ineens een geweldige pesto met een twist.  Je kunt hier natuurlijk van alles mee doen: op brood, door de pasta, door geroosterde groenten.

Liever Vegan?

Maar ik bedacht deze combi met dunne tagliatelle en courgettespaghetti (K&K te koop in de supermarkt). Allemaal smaken die bij elkaar passen. En zo heb je ineens een waanzinnig pasta die lekker gezond en vegetarisch is. Wil je het recept ook nog eens omturnen naar VEGAN? Dan laat je gewoon de Parmezaanse kaas achterwege. Gaat ook heel goed.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Aromatisch fris wit uit Spanje

Nebla Verdejo

Meatless Monday

Pasta met pesto van pecannoten

Dit pastagerecht smaakt zomers en fris door de munt en basilicum. Drink hier een kruidige witte wijn bij met wat milde zuren en een rond mondgevoel. Mijn voorkeur gaat uit naar Verdejo, witte Gaillac, of een Italiaanse Soave.

4 personen10 minuten

INGREDIËNTEN

  • pesto van pecannoten
  • 40 gram verse basilicumblaadjes (=1 grote plant)
  • 5 gram verse muntblaadjes
  • 1 teentje knoflook, in stukjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 80 gram pecannoten
  • 100 ml olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • courgettepasta
  • 250 gram linguine
  • 800 gram geraspte courgette (courgette-spaghetti AH)

Stap 1

Maak eerst de pesto. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Draai de machine, gebruik de pulseknop, tot een stevige saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Breng ruim water aan de kook met zout. Kook de lnguine volgens gebruiksaanwijzing (ca. 10 minuten). Voeg de laatste minuut de courgette toe. In vergiet afgieten en laten uitlekken. Verdeel over 4 voorverwarmde pastaborden. Pesto erop scheppen. Garneer met wat Parmezaanse kaas. Lekker met een groene salade met avocado en ei.

 

Extra: gekonfijte tomaatjes

Je kunt voor de kleur én smaak eventueel nog gekonfijte tomaatjes toevoegen. Die maak je als volgt: halveer 400 gram kerstomaatjes. Meng met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Zet ze ca. 40 minuten in een oven op 150 °C. Verdeel over de pasta. Zo wordt deze pasta nog lekkerder!

Pesto over?

Mocht je nog pesto overhouden? Je kunt het heel goed invriezen. Schenk de pesto in een ijsblokjesvorm en vries in. Haal ze daarna uit de vorm en doe de blokjes pesto over in een vrieszakje. Zo kun je heel gemakkelijk de pesto (in gedeelten) opnieuw gebruiken als je het nodig hebt.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Pasta met gorgonzola, peer en pancetta

Easy Tuesday
Tagliatelle met peer en gorgonzolasaus

Doordeweeks wil je vaak wat sneller klaar zijn, toch? Daarom voor vandaag een snel pastagerechtje: tagliatelle met gorgonzola en peer. Pancetta geeft bite en body aan dit gerecht. Staat in 15 minuten op tafel! Heerlijk Easy toch?

Welke wijn bij ‘Tagliatelle met gorgonzolasaus’?

Kies voor een Pinot Grigio! De pasta heeft, net als de wijn, een lichtromig en filmende structuur. De aroma’s van peer passen goed bij het ziltige van de gorgonzola. Belangrijk is dat de zuren in de wijn het gerecht niet overvleugelen. Het bittertje in de wijn sluit mooi aan bij de rucola in het gerecht.

4 personen15 minuten

Ingrediënten 

  • 1 grote stevige, net rijpe peer (Doyenne de Comice)
  • 150 gram pancetta, in plakjes
  • 350 gram verse tagliatelle
  • 150 ml kookroom
  • 150 gram gorgonzola dolce
  • zout, versgemalen peper
  • 50 gram rucola, grof gesneden

Stap 1

Schil en snijd de peer in partjes. Bak de pancetta uit in een koekenpan. Schep uit de pan en bak de peerpartjes in het achtergebleven spekvet.

Stap 2

Kook de tagliatelle in kokend water met zout gaar volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Breng in een steelpan de room met de gorgonzola aan de kook. Blijf roeren totdat er een dikke saus ontstaat en de gorgonzola is opgelost. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Giet de pasta af. Verdeel over 4 warme borden. Schep de peerpartjes en de gorgonzolasaus erop. Verdeel de pancetta en rucola over de borden.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Stroganoff van paddenstoelen

Meatless Monday
Stroganoff van paddenstoelen

‘Hoewel een stroganoff oorspronkelijk met vlees wordt bereid, is deze stevige vegetarische versie misschien wel lekkerder’, zegt Katy Holder, de schrijfster van het kookboek ‘Slow Cooked Vega’. En inderdaad lekker is deze vegetarische stroganoff absoluut. Maar of je hem met de slowcooker zou moeten maken, dat betwijfelen wij ten zeerste. Je bent zonder slowcooker namelijk zo veel sneller klaar (in 25 minuten), dat zo’n apparaat eigenlijk weinig toevoegt. We hebben beide versies getest, met en zonder slowcooker. De smaak blijft hetzelfde, alleen de tijd verschilt. Wat ga jij doen?

Welke wijn bij pasta met paddenstoelensaus?

Het gerecht is heerlijk; vlezige paddenstoelen in een romige paprika-tomatensaus met verse tagliatelle. Kies voor een ronde witte (bijv. Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc) of een ronde rode wijn die past bij het mondgevoel van dit gerecht. Denk aan een ronde Chileense Carmenère die ook aansluit op het aardse van de paprikapoeder. Of een Oostenrijkse Zweigelt. Makkelijk en wat lichter.

4 personen3 uur en 10 minuten (slowcooker)

Ingrediënten

  • 750 gram stevige (gemengde) paddenstoelen, zoals kastanjechampignons of portobello’s
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels boter
  • 2 sjalotten of 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 theelepels milde paprikapoeder
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 groentebouillontablet
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml crème fraîche
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • worcestershiresauce
  • 2 eetlepels grofgehakte peterselie

Stap 1

Snijd de kleine paddenstoelen in vieren en de grotere exemplaren in even grote stukken. Verhit de olie en boter in een grote koekenpan en bak de sjalot, knoflook en paprikapoeder 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paddenstoelen toe en bak 4 minuten. Schep de bloem erdoor en bak nog 2 minuten.

Stap 2

Schep het paddenstoelenmengsel in de slowcooker*. Verkruimel de bouillontablet erboven en roer er de tomatenpuree, crème fraîche en 300 ml water door. Kook de paddenstoelen stroganoff 3 uur op de lage stand.

Stap 3

Breng de paddenstoelen stroganoff op smaak met zout en peper en worcestershiresauce en bestrooi met peterselie. Lekker met verse pasta (tagliatelle) en groene salade.

 

ZONDER SLOWCOOKER!

*Je kunt het gerecht ook zonder slowcooker maken. Gebruik dan een grote hapjespan of braadpan en stoof de stroganoff ca. 15 minuten met het deksel op de pan. De bereidingstijd wordt dan 25 minuten.

 

 

Bestellen kun je hier:

Cover Slow Cooked VegaTitel : Slow Cooked Vega
Auteur : Katy Holder
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 205 6
Prijs : € 23,50

 

 

 

 

Nog een slowcookeridee nodig uit dit boek: Aziatische aubergines of Chili sin carne.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Tagliatelle met spinazie en walnoten

Meatless Monday
Tagliatelle met spinazie en walnoten

Vandaag een snel pastagerechtje: tagliatelle met spinazie en walnoten. Staat in 15 minuten op tafel! Let op: dit recept is voldoende voor 2 à 3 personen!

Wat drinken we bij tagliatelle met spinazie en walnoten?

Kies voor een Italiaan uit Sicilië, gemaakt van de nero d’avola-druif. De wijn is rond en heeft veel sap. Dat past goed bij de frisse smaak van het gerecht met spinazie en basilicum. Toch heeft hij ook iets stroefs, met name in de afdronk. Dat geeft aansluiting met het stroeve mondgevoel dat spinazie en walnoten hebben.

3 personen15 minuten

 Ingrediënten

  • 400 gram (wilde) spinazie
  • 100 gram ongebrande walnoten
  • 1/2 rode peper, in kleine stukjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 250 gram verse tagliatelle
  • 1 bosje basilicum, fijngesneden
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt 

Stap 1

Was en kook de spinazie heel snel, tot hij is geslonken. Doe over in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en druk het vocht eruit. Snijd grof.

Stap 2

Rooster de walnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Verhit in een hapjespan de olie. Fruit de knoflook met de rode peper even aan, voeg de spinazie toe en bak even mee. Roer de basilicum door de spinazie. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Breng intussen  in een andere pan ruim water aan de kook. Kook de tagliatelle in ca. 4 minuten gaar. Roer het spinaziemengsel door de pasta. Verdeel over 4 diepe borden. Bestrooi met walnoten en de Parmezaanse kaas. Schenk er aan tafel ruim extra olijfolie overheen. Heb je zin om er toch iets van vlees bij te eten? Lekker met een tomatensalade met grapefruit.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Pasta met gebakken bloemkool

Snel op tafel
Pasta met bloemkool en ansjovis

Orecchiette met broccoli en ansjovis is een  bekend Italiaans gerecht uit Puglia. Dit is een heerlijke variatie, maar dan met  bloemkool. De bloemkool wordt niet gekookt, maar kort gebakken. Dat geeft bite aan dit pastagerecht. Ansjovis, knoflook en rode peper zorgen voor de onweerstaanbare Italiaanse smaak. Een gerecht dat je het gevoel geeft alsof je in een lokaal restaurantje zit te eten. Buon appetito!

Welke wijn bij pasta met bloemkool en ansjovis?

In dit pastagerecht heeft de gebakken bloemkool met nog wat bite. Bovendien smaakt het wat knapperig door broodkruim. Ansjovis en pepertje en pecorino geven het extra smaak. Hier past een witte wijn bij met bite. Kies bijvoorbeeld voor de Vermentino uit Sardinië. Die pakt alle smaken goed op. De wijn heeft een heerlijk zacht mondgevoel dat past bij de pasta. Het tikkeltje zilte sluit mooi aan bij de aroma’s van de ansjovis.

Vermentino di Gallura uit Sardinië
Vermentino di Gallura uit Sardinië

4 personen15 minuten
 

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, in stukjes
  • 4 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 300 g pasta (bijv. fusilli, malloreddus, orecchiette)
  • 2 sneetjes oud witbrood zonder korst
  • 5 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 75 gram Pecorino, geraspt
  • 125 ml slagroom

Stap 1

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Verhit de olie in een grote koeken- of hapjespan en bak de bloemkoolroosjes op hoog vuur al omscheppend in ca. 3 minuten bruin. Schep de ui, knoflook, rode peper en ansjovis erdoor en zet het vuur lager. Bak nog ca. 5 minuten.

Stap 2

Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Rooster het broodkruim  in een droge koekenpan in ca. 5 minuten goudbruin. Schep het broodkruim en de Pecorino door elkaar.

Stap 3

Giet de pasta af. Schep de pasta en peterselie door het bloemkoolmengsel. Roer de slagroom erdoor. Breng op smaak met zout en roer er zondig nog wat olijfolie door. Verdeel de pasta over 4 diepe borden en verdeel het kaas-broodkruimmengsel erover.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Spaghetti met gehaktballetjes

Doordeweeks
Spaghetti met pittige gehaktballetjes

Favoriet pastarecept in bij ons in huis: spaghetti met pittige gehaktballetjes! Ik maak het al jaren. Maar het recept ontbrak nog op mijn website, tot grote verbazing van mijn kinderen (die nu ook voor zichzelf koken) en deze pasta graag (voor hun vrienden) op tafel willen zetten. Toen de kinderen nog klein waren, gebruikte ik maar een halve rode peper. Maar ben je dol op pittige gerechten dan kun je zelfs 1 tot 2 rode pepertjes gebruiken.

Het basisrecept voor dit gerecht komt uit het kookboek ‘Man in de keuken’ van Bill Granger.  Een kookboek uit 2003. Toen was Bill eigenlijk nog onbekend in Nederland. Ik kocht het indertijd voor mijn man. Maar uiteindelijk werd het MIJN favoriete kookboek. Intussen zit het kookboek volgeplakt met ‘markers’ die erboven uitsteken. Eigenlijk zijn alle recepten heerlijk én toegankelijk. Echt een pluim voor Bill! Het kookboek is nog steeds te koop.

Welke wijn bij spaghetti met pittige gehaktballetjes?

In essentie is dit pastagerecht vergelijkbaar met een pasta bolognese. Drink dus een Toscaanse Chianti Classico van de Sangiovese-druif. Dit ras heeft voldoende zuren om de strijd met de tomaat goed te kunnen weerstaan. Ze vormen een klassieke foodpairing.

Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden: ook een Côtes du Rhône of een Valpolicella is een goede keuze.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 80 ml melk
  • 1 snee brood zonder korst
  • 500 gram (runder)gehakt
  • 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel fijngehakte verse tijm
  • 1 ei
  • 25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 30 gram basilicumblaadjes, gescheurd
  • 400 gram spaghetti

Stap 1

Zet melk en brood in een kleine steelpan op een laag vuur. Haal de pan van het vuur als het brood de melk heeft opgenomen en prak het met een vork tot pulp. Laat afkoelen.

Stap 2

Doe in een ruime kom: gehakt, ui, peterselie, tijm, ei , Parmezaanse kaas, knoflook, de helft van de rode peper, broodmengsel , 1 theelepel zout en versgemalen peper. Maak je handen nat met water en kneed het gehakt tot een deegachtig mengsel. Maar er ca. 24 balletjes ter grootte van een golfbal van.

Stap 3

Verhit de olie in een grote koekenpan op een matig  vuur. Leg de gehaktballen in de olie en bak ze aan alle kanten bruin. Schep de ballen uit het vet en giet de overtollige olie weg. Voeg toe: tomaten met sap, helft van de rode peper, 15 gram basilicum, zout en peper.  Breng aan de kook en leg de gehaktballetjes in de saus. Sudder in ca. 20 minuten gaar.

Stap 4

Breng intussen in een ruime pan water met zout aan de kook. Kook de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing al dente. Giet af in een vergiet. Verdeel over 4 warme pastaborden. Schep de gehaktballetjes met saus erop. Garneer met basilicum en geraspte Parmezaanse kaas.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Man in de keukenTitel : Man in de Keuken
Auteur : Bill Granger
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 89895899
Prijs : € 15,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Eenvoudig Italiaans
Supersnelle fusilli con tonno

Uit het kookboek Pasta. Il Primo Piatto komt dit supersnelle gerecht: fusilli con tonno. Het is een kookboek boordevol basisrecepten, de zogenaamde echte ‘cucina povera’. Geschreven door Giovanni D’Apice uit Maastricht. Hij leerde koken bij zijn grootmoeder. Nu is hij een ware autoriteit op het gebied van pasta. En deze pasta is zo eenvoudig te maken; dat kan echt iedereen! Zorg ervoor dat je hem serveert in een mooi bord en je steelt alsnog de show. Dit pastagerecht staat in 10 minuten op tafel. Wat wil je nog meer doordeweeks?

Welke wijn bij fusilli con tonno?

Bij een eenvoudig recept schenk je een eenvoudige wijn. In dit geval het liefst een witte. Kies voor een Italiaan: bijvoorbeeld een Soave of een Vermentino. De frisse zuren sluiten aan op de lichtzure kappertjes en kruidige van de basilicum.

2 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram fusilli
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blikje tonijn in olijfolie (160 gram)
  • 3 eetlepels kappertjes
  • zout, peper
  • 1 hand basilicumblaadjes

Stap 1

Kook de fusilli in ruim water met zout beetgaar volgens gebruiksaanwijzing. Snipper intussen de ui.

Stap 2

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui 2 minuten. Roer de tonijn (met olie en al) erdoor en verwarm nog 2 minuten. Roer de kappertjes erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Giet de fussili af en meng door de tonijn. Garneer met basilicum. Lekker met Parmezaanse kaas en een gemengde salade.

 

Bestellen kun je hier:

cover Pasta. Il Primo PiattoTitel : Pasta. Il Primo Piatto
Auteur : Giovanni D’Apice
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 940 1449 236
Prijs : € 29,99

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Rigatoni met broccoli en worst

Zomerse pasta
Rigatoni met broccoli en worst

Je zou het misschien niet meteen verwachten (gezien de foto!), maar dit pastagerecht past helemaal in de zomer. In ieder geval dat vindt chefkok/boer Joshua McFadden. Hij schreef het kookboek Zes Seizoenen, een nieuwe kijk op koken met groenten. Ze noemen hem ook wel de ‘groentefluisteraar’. Over broccoli zegt hij het volgende: “Gooi die stengel niet weg! Koop altijd hele kroppen broccoli en niet alleen de roosjes, want die zijn het sappigst en het zoetst.” Dus zo gezegd, zo gedaan!

Welke wijn bij Riagatoni met broccoli en worst?

Het is een heerlijke kruidige pasta met een grof gehaktmengsel en broccoli in een romige saus. Met worst op het menu kun je vele kanten op. Wil je in Italië blijven, kies dan voor een sappige Dolcetto met voldoende zuren of een Chianti of een Rosso di Montalcino. Maar ook een gekoelde Beaujolais is geen verkeerde keus.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels (extra vergine) olijfolie
  • 450 gram broccoli
  • 100 gram ricotta
  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 450 gram Italiaanse verse worstjes of venkelworstjes
  • 250 gram rigatoni (pasta)
  • snufje chilivlokken
  • 100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 20 gram gedroogd broodkruim of panko

Stap 1

Snijd de knoflook in dunne plakjes. Doe ze in een kommetje met 2 eetlepels olijfolie. Snijd de stronken van de broccoli in plakjes van 1/2 cm dik en verdeel de rest in roosjes. Klop de ricotta met 1 1/2 eetlepel olie en zout en peper met de staafmixer luchtig. Haal de velletjes van de worstjes en vorm 4 burgers van het vlees.

Stap 2

Breng ruim water met zout aan de kook. Kook de pasta al dente volgens gebruiksaanwijzing. Kook de laatste 3 minuten de broccoliroosjes mee.

Stap 3

Verhit intussen een scheutje olijfolie in een grote koekenpan. Bak de burgers in  4 minuten aan één kant bruin. Keer ze om. Voeg de knoflook met olie en de plakjes broccolistengel toe en bak nog 4 minuten. Schep de broccoli af en toe om. Breek de burgers met een lepel in hapklare stukjes. Voeg de chilivlokken toe en bak nog even mee. Haal de pan van het vuur.

Stap 4

Schep ca. 250 ml kookvocht uit de pastapan en zet dit apart. Giet de pasta met broccoli af. Zet de koekenpan weer op het vuur. Schep het pastamengsel, de ricotta, de helft van de Parmezaanse kaas  en de helft van het pastavocht erdoor. Schep alles door elkaar en verwarm nog 2 minuten op middelhoog vuur. Breng zonodig op smaak met zout en peper. Voeg, als het te droog is nog wat pastavocht toe. Bestrooi met de rest van de kaas en het broodkruim.

 

Het kookboek

Prachtig kookboek met een nieuwe kijk op het koken met groenten. Chefkok en boer Joshua McFadden, alias de ‘groentefluisteraar’ deelt in dit kookboek zijn kennis en passie. Hij onderscheidt zes groeiseizoenen in de natuur en moestuin. Behalve winter, lente, zomer en herfst doet hij ook aan voor- en nazomer. En zo is dit boek ook ingedeeld. Het boek heeft twee internationale kookboekprijzen in de wacht gesleept: beste kookboek algemeen én het beste kookboek van het jaar door de International Association of Cooking Professionals.

Bestellen kun je hier:

cover zes seizoenenTitel : Zes seizoenen
Auteur : Joshua McFadden
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 00 35878 6
Prijs : € 35

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Pasta met roodlof en spek

Snel-klaar
Pasta met roodlof en spek

Zó simpel, zó lekker, dit klassieke pastagerecht uit de Italiaanse keuken: pasta met radicchio en spek. Het ziet er misschien niet spectaculair uit, maar is echt de moeite waard. Komt oorspronkelijk uit de provincie Treviso in de regio Veneto. Daar groeit radicchio namelijk overvloedig en heet spadone

Foto workshop foodfotografieDeze foto’s heb ik gemaakt tijdens een fotografie-workshop en op die manier ontdekte ik dit recept. We gebruikten toen kropjes radicchio. Maar hier in Nederland hebben we ook roodlof. Deze groente is ontstaan uit een kruising tussen witlof en radicchio. Roodlof groeit als witlof, ziet er hetzelfde uit maar dan met rode randen en smaakt net iets pittiger en bitterder.

 

Maar in dit recept gebruik ik geen radicchio maar roodlof. Wel zo makkelijk en net zo lekker! Bovendien is het ook nog eens een voorjaarsgroente, want het is vooral nu te koop (ook bij Albert Heijn!).

Ingrediënten pasta met roodlof

Welke wijn bij pasta met roodlof en spek?

Heerlijke smeuïge pasta met een klein bittertje en wat knapperigheid van de roodlof. Smaakt licht gerookt. Vanwege het vetje van de spekjes past hier een chardonnay met een klein beetje houtlagering uitstekend bij. Liever rood: kies dan voor Dolcetto uit Piëmonte.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1 teentje knoflook, uit de knijper
  • 350 gram roodlof, in reepjes
  • 100 ml witte wijn
  • zout, versgemalen peper
  • 400 gram verse tagliatelle
  • Parmezaanse kaas

Stap 1

Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de ui, spek en knoflook ca. 5 minuten tot de spek licht uitgebakken is. Voeg de roodlof, wijn en 50 ml water toe. Stoof de groente ca. 10 minuten op zacht vuur. Af en toe omscheppen.

Stap 2

Kook intussen de verse tagliatelle in ca. 4 minuten beetgaar volgens gebruiksaanwijzing. Schep door het roodlof-spekmengsel en roerbak nog ca. 3 minuten op middelhoog vuur. Verdeel over vier warme pastaborden. Bestrooi met versgeraspte Parmezaanse kaas. Lekker met een salade met sjalotje, kerstomaatjes en feta.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.