Spaghetti met garnalen-roomsaus van Tooske Ragas uit het ko

Voor het weekend
Spaghetti met garnalen-roomsaus van Tooske

‘Appeltje, eitje’ is het net uitgekomen kookboek van tv-ster Tooske Ragas. Ze wilde een kookboek maken met ‘altijd goed’-recepten. Speciaal bedoeld voor mensen met een drukke agenda. Nou, daar voldoet dit spaghetti-recept zeker aan. Het staat in 25 minuten op tafel! En lekker dat ie is…

In huize Ragas is het altijd druk met vier kinderen en twee drukbezette ouders. Om toch elke dag weer iets gezonds en lekkers op tafel te zetten verzamelde Tooske een indrukwekkende hoeveelheid recepten. Haar vriendinnen hielpen mee. En dit recept van Spaghetti met garnalen-roomsaus is afkomstig van haar vriendin Dominique.

Dominique: “Je hoeft voor kinderen niet altijd spaghetti bolognese te maken. Deze pasta zit al jaren in de familie en is al net zo lang bij groot en klein geliefd.”

Welke wijn bij spaghetti met garnalen-roomsaus?

Deze smaakt heerlijk romig en licht pikant. Je proeft op de achtergrond de citroen. Schenk er daarom een frisse witte wijn bij met een wat rond mondgevoel. Denk aan bijvoorbeeld een Verdejo uit Rueda, een Soave uit Veneto, een  lichte chardonnay (zonder houtlagering!) of een lichte chenin blanc uit Zuid-Afrika.

Wij dronken er een Grillo bij van het Siciliaanse wijndomein Planeta, afkomstig van Gall & Gall.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 400 g rauwe gepelde garnalen (diepvries)
  • 1 chilipeper (vers of gedroogd)
  • 2 tenen knoflook, fijngeperst
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 citroen
  • 350 g spaghetti
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 ml slag- of kookroom
  • 50 ml witte wijn
  • 1 kippenbouillontablet (voor ½ liter)
  • geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas, voor erbij
  • blaadjes van 1 bosje basilicum en/of 1 handvol rucola, voor erbij

Stap 1

Laat de garnalen ontdooien. (gaat snel door de gesloten zak in een pan met lauw water onder te dompelen) Gebruik je een verse chilipeper, verwijder dan de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Rasp de schil van de citroen.

Stap 2

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 3

Verwarm intussen de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de chilipeper, knoflook en ui ca. 3 minuten. Bak de garnalen enkele min. mee. Giet de room en witte wijn erbij, verkruimel de bouillontablet boven de pan en roer de citroenrasp erdoor. Laat nog 5 min. sudderen.

Laat de spaghetti uitlekken in een vergiet. Schep de spaghetti door de garnalen-roomsaus en verdeel over 4 kommen of diepe borden. Bestrooi met Parmezaanse kaas, basilicum en/of rucola. Lekker met een groene salade.

Bestellen kun je hier:

Cover Tooske Ragas Appeltje, eitjeTitel : Appeltje, eitje!
Auteur : Tooske Ragas
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 00 36973 7
Prijs : € 20,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: spaghetti met romige garnalensaus. Een zeer eenvoudig pastagerecht van Tooske Ragas uit haar kookboek Appeltje, eitje. Staat in 25 minuten op tafel. Ook lekker met een witte wijn van de grillo-druif uit Sicilië. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #snel #makkelijk #pasta

 

Spaghetti Carbonara MET kaas uit het kookboek Italië van Onno Kleyn

Voor het weekend
Spaghetti alle carbonara van Onno

Afgelopen mei verscheen, na het duimendikke Luilekkerland, een duimendikke zonnebloem-gele bijbel ‘Italië, mijn verhalen en recepten” van de hand van Volkskrant-journalist Onno Kleyn. Nou je begrijpt dat boek is niet een, twee, drie gelezen en bekeken. Daar neem je dus even de tijd voor. Ik nam mij voor om elke week een hoofdstuk te lezen en een aantal recepten te testen voordat ik mijn recensie zou schrijven. Zo gezegd, zo gedaan…

Onno Kleyn, schrijver van o.a. Italië, mijn verhalen en recepten
Portret Onno Kleyn -© Simon van Boxtel

Onno ken ik eigenlijk al jaren uit het culinaire circuit. Maar telkens opnieuw weet hij mij te verrassen! Behalve dat hij ongelooflijk veel weet over food en koken (niet voor niets is hij culinair journalist), schrijft hij ook heel verleidelijk over wijn (hij weet wijn zo poëtisch neer te pennen dat papier vloeibaar wordt). Bovendien is hij een taalpurist (wijst je graag op taalfouten). En eigenlijk pas nu, na het lezen van dit boek, ontdek ik dat hij ook een op het conservatorium opgeleide operazanger is.

Kort samengevat: een zeer talentvol man die zijn sporen reeds ruim verdiend heeft.

Multifunctioneel kookboek

Maar nu over naar zijn kanariegele Italië-bijbel met de titel ‘Italië, mijn verhalen en recepten’. Het is een heel bijzonder boek. Eigenlijk meer een leesboek/roman over zijn leven (eind jaren 80) in Italië, samen met zijn grote liefde Juliëtte (nog steeds zijn echtgenote). Het doet mij een beetje denken aan ‘Rode rozen en tortilla’s’ van Laura Esquivel. Hierin wordt ook de liefde voor eten verweven in een verhaal.

In ‘Italië, mijn verhalen en recepten’ schommelen Onno & Juliëtte zes maanden door Toscane in hun 2CV. Je wordt meegenomen in zijn dagelijkse Italiaanse leven, ontmoetingen en etentjes met Italiaanse vrienden en zijn reisjes door de omgeving. Alles gelardeerd met sappige achtergrondinformatie over culinaire zaken als het maken van espresso, worst, (durum)pasta (wat is al dente, waarom 10 gram zout per liter), Italiaanse koolsoorten, het gebruik van knoflook of de bereiding van Vin Santo. Uitgebreid toegelicht en verrijkt met de historie. Al deze biografische herinneringen en geschiedkundige verhandelingen worden steeds onderbroken en afgewisseld met meer dan 150 echte Italiaanse basic-recepten. Van tiramisu, bistecca alla fiorentina, pesto genovese naar de wat minder bekende als linzensoep met pasta (minestra di lenticchie), zeelt met een korstje (tinca con crosta), armeluissaus (salsa peverada) of zoete ravioli met honing (seadas). En bij elk recept geeft hij een goede wijn-spijssuggestie.

Spaghetti alle carbonara

Om je een idee te geven hoe dit boek voelt, publiceer ik Onno’s verhaal en recept over spaghetti alle carbonara. Het recept heb ik zelf gefotografeerd (het boek is fotoloos!), want op Facebook daagde hij zijn lezers uit om mee te doen aan de wedstrijd ‘wie maakt de mooiste foto van een van zijn recepten?’.

Dit is zijn verhaal:

Laten we eens de carbonara onder de loep nemen. Zeer populair, ook buiten het land van oorsprong. Maar wie weet kent u de discussie: wat is nou de ware, heuse bereiding? Hoe aten de Italianen van voorbije eeuwen hun spaghetti ‘op kolenbrandersmanier’?

Nou, dat deden ze niet. Er zijn geen recepten van carbonara bekend van voor de jaren 50 van de afgelopen eeuw. Net als veel andere gerechten uit het ijzeren repertoire van nu is carbonara een jong recept, althans, als we de schriftelijke uiting ervan als basis nemen. Eieren, kinnebakspek en kaas horen erin – niets anders volgens de puristen – en als zodanig is het reuze Romeins (de Romeinse huismoeders wordt clichématig verweten dat ze geen tijd of moeite willen besteden aan koken). Maar alleen op basis daarvan de ‘uitvinding’ in Rome situeren is natuurlijk onzin. Die aanhalingstekens schrijf ik ook niet voor niets. Huiselijke recepten worden niet uitgevonden. Die ontstaan. Over de evolutie van carbonara bestaan allerlei vermoedens, waarvan de meest genoemde die is van de Amerikaanse troepen die in 1944 het land van zuiden naar noorden bevrijdden en bacon en eipoeder bij zich hadden. Bacon hè, niet de guanciale, het kinnebakspek dat er nu in hoort (spek uit de hals van het varken). Een andere, wat slappere verklaring is die rond de houtskoolbranders, carbonai, in dialect carbonari, die makkelijke happen in elkaar zouden knutselen met wat voorhanden was. Misschien, misschien. Maar juist die gedroogde spaghetti was in de wouden van de Apennijnen waarschijnlijk rottig verkrijgbaar. Dan ga ik liever mee met de gedachte dat Napels weleens de geboorteplaats zou kunnen zijn. Daar bestaat een eeuwenoude gewoonte om gerechten vlak voor het serveren af te maken met een mengsel van geklopt ei en kaas. Maar waarom carbonara dan met Rome wordt geassocieerd?

Dan is er de kwestie van room. Karin Luiten, mijn geen-pakjes-en-zakjescollega en ik hebben ooit een soort cook-off gedaan. Zij maakte haar carbonara met crème fraîche, zoals de Fransen, en ik zonder. Proevers vonden ze allebei even lekker, dus daar schoten we niks mee op. Ik denk dat de aard en kwaliteit van het spek en de kaas belangrijker zijn. En zo puristisch als ik ben, toch doe ik ook een niet-puristische toevoeging aan het recept: ik gebruik knoflook.”

Spaghetti carbonara in schaal
Uitgelekte spaghetti vliegensvlug mengen in een schaal met het ei-spekmengsel.

Het recept

Onno gebruikt 400 gram spaghetti, maar ik vind dat 300 tot 350 gram echt voldoende is. Dus kijk maar welke hoeveelheid jij zou willen gebruiken. In ieder geval: zijn versie van carbonara is heerlijk. Mijn dochter riep: ‘net zo lekker als in Italië!’, nadat ze haar bord schoon op had.

Onno adviseert dit pastarecept als een ‘Primo voor 4’. Wij aten het als hoofdgerecht. Erbij een verfrissende groene salade met komkommer, sinaasappel, rode en zwarte olijven. HEERLIJK!

4 personen12 minuten

Ingrediënten

  • 300 – 400 gram spaghetti
  • 100 gram kinnebakspek, pancetta of mager rookspek in reepjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook, gesneden
  • 100 gram versgeraspte Parmigiano Reggiano of Pecorino
  • 3 eieren, losgeklopt
  • zwarte peper uit de molen, beetje grof

Stap 1

Kook de pasta al dente (ca. 10 minuten) in ruim water met 10 gram zout per liter.

Stap 2

Bak intussen, in een koekenpan op halfhoog vuur, de spekjes in een sliertje olie. Uitbakken hoeft niet, net een beetje kleuren is genoeg: 3 à 4 minuten. Bak de laatste krappe minuut de knoflook mee. Doe het spek en het bakvet met de knoflook in een ruime kom of schaal. Roer er als eerste de kaas en dan de eieren en wat versgemalen peper door.

Stap 3

Laat de pasta uitlekken en meng vliegensvlug met het ei-spekmengsel. Klaar. De hitte van de pasta doet het ei bijna stollen en dat maakt de saus.
Eet je dit als hoofdgerecht, serveer er dan een salade bij met bijvoorbeeld sinaasappel, komkommer en olijven.

 

Welke wijn erbij (volgens Onno)?

Hier kan best een witte wijn bij, maar het ei maakt ook stoer rood mogelijk. Laten we eens gek doen: Lagrein uit Alto Adige?

Ik zeg: witte wijn, zoals bijvoorbeeld een Pinot Grigio, Pinot Bianco of Orvieto.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Italië van Onno KleynTitel : Italië, mijn verhalen en recepten
Auteur : Onno Kleyn
Uitgever : Singel Uitgeverijen / Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 3880 6419
Prijs : € 32,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Meatless Monday
Pasta met pesto van pecannoten

Verse pesto maak je echt zelf! Laat je niet verleiden tot potjes of bakjes. Er gaat niets boven vers gemaakte pesto. Heel eenvoudig te maken van basilicum, pijnboompitten, olijfolie en Parmezaanse kaas. Maar je kunt hiermee ook heel eenvoudig variëren! Deze keer vervang ik  de pijnboompitten door pecannoten. Pecannoten smaken net als pijnboompitten wat zoetig. Ze hebben een boterachtige smaak en zijn dus heel geschikt om pesto van te maken.

Verse pesto van pecannoten en basilicum, en muntVoeg, naast de basilicum, nog wat verse munt toe, en je hebt ineens een geweldige pesto met een twist.  Je kunt hier natuurlijk van alles mee doen: op brood, door de pasta, door geroosterde groenten.

Liever Vegan?

Maar ik bedacht deze combi met dunne tagliatelle en courgettespaghetti (K&K te koop in de supermarkt). Allemaal smaken die bij elkaar passen. En zo heb je ineens een waanzinnig pasta die lekker gezond en vegetarisch is. Wil je het recept ook nog eens omturnen naar VEGAN? Dan laat je gewoon de Parmezaanse kaas achterwege. Gaat ook heel goed.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Aromatisch fris wit uit Spanje

Nebla Verdejo

Meatless Monday

Pasta met pesto van pecannoten

Dit pastagerecht smaakt zomers en fris door de munt en basilicum. Drink hier een kruidige witte wijn bij met wat milde zuren en een rond mondgevoel. Mijn voorkeur gaat uit naar Verdejo, witte Gaillac, of een Italiaanse Soave.

4 personen10 minuten

INGREDIËNTEN

  • pesto van pecannoten
  • 40 gram verse basilicumblaadjes (=1 grote plant)
  • 5 gram verse muntblaadjes
  • 1 teentje knoflook, in stukjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 80 gram pecannoten
  • 100 ml olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • courgettepasta
  • 250 gram linguine
  • 800 gram geraspte courgette (courgette-spaghetti AH)

Stap 1

Maak eerst de pesto. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Draai de machine, gebruik de pulseknop, tot een stevige saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Breng ruim water aan de kook met zout. Kook de lnguine volgens gebruiksaanwijzing (ca. 10 minuten). Voeg de laatste minuut de courgette toe. In vergiet afgieten en laten uitlekken. Verdeel over 4 voorverwarmde pastaborden. Pesto erop scheppen. Garneer met wat Parmezaanse kaas. Lekker met een groene salade met avocado en ei.

 

Extra: gekonfijte tomaatjes

Je kunt voor de kleur én smaak eventueel nog gekonfijte tomaatjes toevoegen. Die maak je als volgt: halveer 400 gram kerstomaatjes. Meng met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Zet ze ca. 40 minuten in een oven op 150 °C. Verdeel over de pasta. Zo wordt deze pasta nog lekkerder!

Pesto over?

Mocht je nog pesto overhouden? Je kunt het heel goed invriezen. Schenk de pesto in een ijsblokjesvorm en vries in. Haal ze daarna uit de vorm en doe de blokjes pesto over in een vrieszakje. Zo kun je heel gemakkelijk de pesto (in gedeelten) opnieuw gebruiken als je het nodig hebt.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Pasta met gorgonzola, peer en pancetta

Easy Tuesday
Tagliatelle met peer en gorgonzolasaus

Doordeweeks wil je vaak wat sneller klaar zijn, toch? Daarom voor vandaag een snel pastagerechtje: tagliatelle met gorgonzola en peer. Pancetta geeft bite en body aan dit gerecht. Staat in 15 minuten op tafel! Heerlijk Easy toch?

Welke wijn bij ‘Tagliatelle met gorgonzolasaus’?

Kies voor een Pinot Grigio! De pasta heeft, net als de wijn, een lichtromig en filmende structuur. De aroma’s van peer passen goed bij het ziltige van de gorgonzola. Belangrijk is dat de zuren in de wijn het gerecht niet overvleugelen. Het bittertje in de wijn sluit mooi aan bij de rucola in het gerecht.

4 personen15 minuten

Ingrediënten 

  • 1 grote stevige, net rijpe peer (Doyenne de Comice)
  • 150 gram pancetta, in plakjes
  • 350 gram verse tagliatelle
  • 150 ml kookroom
  • 150 gram gorgonzola dolce
  • zout, versgemalen peper
  • 50 gram rucola, grof gesneden

Stap 1

Schil en snijd de peer in partjes. Bak de pancetta uit in een koekenpan. Schep uit de pan en bak de peerpartjes in het achtergebleven spekvet.

Stap 2

Kook de tagliatelle in kokend water met zout gaar volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Breng in een steelpan de room met de gorgonzola aan de kook. Blijf roeren totdat er een dikke saus ontstaat en de gorgonzola is opgelost. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Giet de pasta af. Verdeel over 4 warme borden. Schep de peerpartjes en de gorgonzolasaus erop. Verdeel de pancetta en rucola over de borden.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Stroganoff van paddenstoelen

Meatless Monday
Stroganoff van paddenstoelen

‘Hoewel een stroganoff oorspronkelijk met vlees wordt bereid, is deze stevige vegetarische versie misschien wel lekkerder’, zegt Katy Holder, de schrijfster van het kookboek ‘Slow Cooked Vega’. En inderdaad lekker is deze vegetarische stroganoff absoluut. Maar of je hem met de slowcooker zou moeten maken, dat betwijfelen wij ten zeerste. Je bent zonder slowcooker namelijk zo veel sneller klaar (in 25 minuten), dat zo’n apparaat eigenlijk weinig toevoegt. We hebben beide versies getest, met en zonder slowcooker. De smaak blijft hetzelfde, alleen de tijd verschilt. Wat ga jij doen?

Welke wijn bij pasta met paddenstoelensaus?

Het gerecht is heerlijk; vlezige paddenstoelen in een romige paprika-tomatensaus met verse tagliatelle. Kies voor een ronde witte (bijv. Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc) of een ronde rode wijn die past bij het mondgevoel van dit gerecht. Denk aan een ronde Chileense Carmenère die ook aansluit op het aardse van de paprikapoeder. Of een Oostenrijkse Zweigelt. Makkelijk en wat lichter.

4 personen3 uur en 10 minuten (slowcooker)

Ingrediënten

  • 750 gram stevige (gemengde) paddenstoelen, zoals kastanjechampignons of portobello’s
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels boter
  • 2 sjalotten of 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 theelepels milde paprikapoeder
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 groentebouillontablet
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml crème fraîche
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • worcestershiresauce
  • 2 eetlepels grofgehakte peterselie

Stap 1

Snijd de kleine paddenstoelen in vieren en de grotere exemplaren in even grote stukken. Verhit de olie en boter in een grote koekenpan en bak de sjalot, knoflook en paprikapoeder 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paddenstoelen toe en bak 4 minuten. Schep de bloem erdoor en bak nog 2 minuten.

Stap 2

Schep het paddenstoelenmengsel in de slowcooker*. Verkruimel de bouillontablet erboven en roer er de tomatenpuree, crème fraîche en 300 ml water door. Kook de paddenstoelen stroganoff 3 uur op de lage stand.

Stap 3

Breng de paddenstoelen stroganoff op smaak met zout en peper en worcestershiresauce en bestrooi met peterselie. Lekker met verse pasta (tagliatelle) en groene salade.

 

ZONDER SLOWCOOKER!

*Je kunt het gerecht ook zonder slowcooker maken. Gebruik dan een grote hapjespan of braadpan en stoof de stroganoff ca. 15 minuten met het deksel op de pan. De bereidingstijd wordt dan 25 minuten.

 

 

Bestellen kun je hier:

Cover Slow Cooked VegaTitel : Slow Cooked Vega
Auteur : Katy Holder
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 205 6
Prijs : € 23,50

 

 

 

 

Nog een slowcookeridee nodig uit dit boek: Aziatische aubergines of Chili sin carne.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Tagliatelle met spinazie en walnoten

Meatless Monday
Tagliatelle met spinazie en walnoten

Vandaag een snel pastagerechtje: tagliatelle met spinazie en walnoten. Staat in 15 minuten op tafel! Let op: dit recept is voldoende voor 2 à 3 personen!

Wat drinken we bij tagliatelle met spinazie en walnoten?

Kies voor een Italiaan uit Sicilië, gemaakt van de nero d’avola-druif. De wijn is rond en heeft veel sap. Dat past goed bij de frisse smaak van het gerecht met spinazie en basilicum. Toch heeft hij ook iets stroefs, met name in de afdronk. Dat geeft aansluiting met het stroeve mondgevoel dat spinazie en walnoten hebben.

3 personen15 minuten

 Ingrediënten

  • 400 gram (wilde) spinazie
  • 100 gram ongebrande walnoten
  • 1/2 rode peper, in kleine stukjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 250 gram verse tagliatelle
  • 1 bosje basilicum, fijngesneden
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt 

Stap 1

Was en kook de spinazie heel snel, tot hij is geslonken. Doe over in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en druk het vocht eruit. Snijd grof.

Stap 2

Rooster de walnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Verhit in een hapjespan de olie. Fruit de knoflook met de rode peper even aan, voeg de spinazie toe en bak even mee. Roer de basilicum door de spinazie. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Breng intussen  in een andere pan ruim water aan de kook. Kook de tagliatelle in ca. 4 minuten gaar. Roer het spinaziemengsel door de pasta. Verdeel over 4 diepe borden. Bestrooi met walnoten en de Parmezaanse kaas. Schenk er aan tafel ruim extra olijfolie overheen. Heb je zin om er toch iets van vlees bij te eten? Lekker met een tomatensalade met grapefruit.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Pasta met gebakken bloemkool

Snel op tafel
Pasta met bloemkool en ansjovis

Orecchiette met broccoli en ansjovis is een  bekend Italiaans gerecht uit Puglia. Dit is een heerlijke variatie, maar dan met  bloemkool. De bloemkool wordt niet gekookt, maar kort gebakken. Dat geeft bite aan dit pastagerecht. Ansjovis, knoflook en rode peper zorgen voor de onweerstaanbare Italiaanse smaak. Een gerecht dat je het gevoel geeft alsof je in een lokaal restaurantje zit te eten. Buon appetito!

Welke wijn bij pasta met bloemkool en ansjovis?

In dit pastagerecht heeft de gebakken bloemkool met nog wat bite. Bovendien smaakt het wat knapperig door broodkruim. Ansjovis en pepertje en pecorino geven het extra smaak. Hier past een witte wijn bij met bite. Kies bijvoorbeeld voor de Vermentino uit Sardinië. Die pakt alle smaken goed op. De wijn heeft een heerlijk zacht mondgevoel dat past bij de pasta. Het tikkeltje zilte sluit mooi aan bij de aroma’s van de ansjovis.

Vermentino di Gallura uit Sardinië
Vermentino di Gallura uit Sardinië

4 personen15 minuten
 

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, in stukjes
  • 4 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 300 g pasta (bijv. fusilli, malloreddus, orecchiette)
  • 2 sneetjes oud witbrood zonder korst
  • 5 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 75 gram Pecorino, geraspt
  • 125 ml slagroom

Stap 1

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Verhit de olie in een grote koeken- of hapjespan en bak de bloemkoolroosjes op hoog vuur al omscheppend in ca. 3 minuten bruin. Schep de ui, knoflook, rode peper en ansjovis erdoor en zet het vuur lager. Bak nog ca. 5 minuten.

Stap 2

Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Rooster het broodkruim  in een droge koekenpan in ca. 5 minuten goudbruin. Schep het broodkruim en de Pecorino door elkaar.

Stap 3

Giet de pasta af. Schep de pasta en peterselie door het bloemkoolmengsel. Roer de slagroom erdoor. Breng op smaak met zout en roer er zondig nog wat olijfolie door. Verdeel de pasta over 4 diepe borden en verdeel het kaas-broodkruimmengsel erover.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Spaghetti met gehaktballetjes

Doordeweeks
Spaghetti met pittige gehaktballetjes

Favoriet pastarecept in bij ons in huis: spaghetti met pittige gehaktballetjes! Ik maak het al jaren. Maar het recept ontbrak nog op mijn website, tot grote verbazing van mijn kinderen (die nu ook voor zichzelf koken) en deze pasta graag (voor hun vrienden) op tafel willen zetten. Toen de kinderen nog klein waren, gebruikte ik maar een halve rode peper. Maar ben je dol op pittige gerechten dan kun je zelfs 1 tot 2 rode pepertjes gebruiken.

Het basisrecept voor dit gerecht komt uit het kookboek ‘Man in de keuken’ van Bill Granger.  Een kookboek uit 2003. Toen was Bill eigenlijk nog onbekend in Nederland. Ik kocht het indertijd voor mijn man. Maar uiteindelijk werd het MIJN favoriete kookboek. Intussen zit het kookboek volgeplakt met ‘markers’ die erboven uitsteken. Eigenlijk zijn alle recepten heerlijk én toegankelijk. Echt een pluim voor Bill! Het kookboek is nog steeds te koop.

Welke wijn bij spaghetti met pittige gehaktballetjes?

In essentie is dit pastagerecht vergelijkbaar met een pasta bolognese. Drink dus een Toscaanse Chianti Classico van de Sangiovese-druif. Dit ras heeft voldoende zuren om de strijd met de tomaat goed te kunnen weerstaan. Ze vormen een klassieke foodpairing.

Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden: ook een Côtes du Rhône of een Valpolicella is een goede keuze.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 80 ml melk
  • 1 snee brood zonder korst
  • 500 gram (runder)gehakt
  • 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel fijngehakte verse tijm
  • 1 ei
  • 25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 30 gram basilicumblaadjes, gescheurd
  • 400 gram spaghetti

Stap 1

Zet melk en brood in een kleine steelpan op een laag vuur. Haal de pan van het vuur als het brood de melk heeft opgenomen en prak het met een vork tot pulp. Laat afkoelen.

Stap 2

Doe in een ruime kom: gehakt, ui, peterselie, tijm, ei , Parmezaanse kaas, knoflook, de helft van de rode peper, broodmengsel , 1 theelepel zout en versgemalen peper. Maak je handen nat met water en kneed het gehakt tot een deegachtig mengsel. Maar er ca. 24 balletjes ter grootte van een golfbal van.

Stap 3

Verhit de olie in een grote koekenpan op een matig  vuur. Leg de gehaktballen in de olie en bak ze aan alle kanten bruin. Schep de ballen uit het vet en giet de overtollige olie weg. Voeg toe: tomaten met sap, helft van de rode peper, 15 gram basilicum, zout en peper.  Breng aan de kook en leg de gehaktballetjes in de saus. Sudder in ca. 20 minuten gaar.

Stap 4

Breng intussen in een ruime pan water met zout aan de kook. Kook de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing al dente. Giet af in een vergiet. Verdeel over 4 warme pastaborden. Schep de gehaktballetjes met saus erop. Garneer met basilicum en geraspte Parmezaanse kaas.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Man in de keukenTitel : Man in de Keuken
Auteur : Bill Granger
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 89895899
Prijs : € 15,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Eenvoudig Italiaans
Supersnelle fusilli con tonno

Uit het kookboek Pasta. Il Primo Piatto komt dit supersnelle gerecht: fusilli con tonno. Het is een kookboek boordevol basisrecepten, de zogenaamde echte ‘cucina povera’. Geschreven door Giovanni D’Apice uit Maastricht. Hij leerde koken bij zijn grootmoeder. Nu is hij een ware autoriteit op het gebied van pasta. En deze pasta is zo eenvoudig te maken; dat kan echt iedereen! Zorg ervoor dat je hem serveert in een mooi bord en je steelt alsnog de show. Dit pastagerecht staat in 10 minuten op tafel. Wat wil je nog meer doordeweeks?

Welke wijn bij fusilli con tonno?

Bij een eenvoudig recept schenk je een eenvoudige wijn. In dit geval het liefst een witte. Kies voor een Italiaan: bijvoorbeeld een Soave of een Vermentino. De frisse zuren sluiten aan op de lichtzure kappertjes en kruidige van de basilicum.

2 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram fusilli
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blikje tonijn in olijfolie (160 gram)
  • 3 eetlepels kappertjes
  • zout, peper
  • 1 hand basilicumblaadjes

Stap 1

Kook de fusilli in ruim water met zout beetgaar volgens gebruiksaanwijzing. Snipper intussen de ui.

Stap 2

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui 2 minuten. Roer de tonijn (met olie en al) erdoor en verwarm nog 2 minuten. Roer de kappertjes erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Giet de fussili af en meng door de tonijn. Garneer met basilicum. Lekker met Parmezaanse kaas en een gemengde salade.

 

Bestellen kun je hier:

cover Pasta. Il Primo PiattoTitel : Pasta. Il Primo Piatto
Auteur : Giovanni D’Apice
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 940 1449 236
Prijs : € 29,99

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.