Meatless Monday

Linzenstoofpot met miso (vegan)

Vegan is helemaal de trend! Niet alleen geen vlees en vis, maar ook zuivel en eieren zijn dan in de ban. Het grote voordeel: je gaat veel meer groenten en peulvruchten op het menu zetten. Milou van de Will van Thegreenchopstick.com is vegan-specialist en ontwikkelt vegan recepten met een Oosterse twist. In haar laatste kookboek Vegan comfort staat deze linzenstoofpot met Japanse miso. Klinkt misschien niet uitnodigend, maar hij is echt VERRUKKELIJK! Je blijft ervan eten. Ik zeg maken…

In het intro vertelt Milou het volgende: “Een recept met zowel misopasta als ontbijtkoek, ik lijk wel gek geworden. Maar deze stoof geeft de aai over je bol van vroeger, verwarmt je ziel en is er een voor het hele gezin. Klinkt lang niet gek toch?”

Welke wijn bij linzenstoofpot met miso?

Deze stoofpot smaakt licht zoet en kruidig. Linzen zorgen voor bite. Drink hier een hartverwarmende rode wijn bij met fluweelzachte tannines zoals een Primitivo of Zinfandel. Een kruidige, maar rijpe Spätburgunder smaakt ook prima. Maar die verfrist het geheel door z’n mooie zuren.

Linzenstoofpot met miso uit het kookboek Vegan Comfort van Milou van der Will

Linzenstoofpot met miso

Voorbereiding: 30 minuten
Hartverwarmende linzenstoofpot met een Japanse twist. Heerlijk winters en bovendien vegetarisch én vegan voor de liefhebber. Pastinaakpuree zorgt voor nog meer complexiteit.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram pastinaken geschild
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel lichte misopasta shiro*
  • 1 daun salam blad Indonesisch laurierblad, toko
  • 300 gram shiitakes grofgehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 300 ml groentebouillon tablet
  • 60 gram ontbijtkoek 2 plakjes
  • 2 eetlepels plantaardige margarine
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 gram linzen blik, uitgelekt
  • 1 handje peterselie- of kervelblaadjes optioneel

Bereiding
 

  • Snijd de pastinaken in stukjes. Doe in een pan met zoveel water dat de pastinaak net onder staat. Voeg een ½ theelepel zout toe en breng aan de kook. Laat zo’n 15 minuten zachtjes koken. Prik om te checken of de pastinaak gaar is. Giet af, maar bewaar een glaasje kookvocht.
  • Maak tijden het koken van de pastinaak alvast de stoof. Verhit de olie in een pan waar een deksel op past en fruit daarin de ui met de knoflook en een snuf zout aan. Voeg de misopasta en daun salam toe en daarna ook de shiitakes. Bak ca. 2 minuten.
  • Voeg nu de tomatenpuree en groentebouillon toe en verkruimel de plakjes ontbijtkoek boven de pan. Laat met gesloten deksel zo’n 10 minuten pruttelen.
  • Stamp de pastinaken tot puree met wat het achtergehouden kookvocht en spatel er vervolgens de margarine, olijfolie, peper en zout doorheen.
  • Voeg de linzen toe aan de pan, roer door. Proef, breng eventueel nog meer op smaak met zout en peper.
  • Serveer de stoof met de pastinaakpuree. Garneer eventueel met verse kervel of peterselie.

Wat is miso?

Miso is een Japans pasta die o.a wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Dit zorgt complexiteit in een gerecht.

 

Het kookboek

Mooi en aantrekkelijk kookboek, boordevol troostrijke hoofd- en bijgerechten. Maar ook lekkere buns en dumplings om te snacken en drankjes als mangobier met gin of een Chai hot chocolate. Met de gerechten uit Vegan Comfort tover je het lekkerste comfort food op tafel met een Oosterse twist.

Bestellen kun je hier:

cover Vegan ComfortTitel : Vegan Comfort
Auteur : Milou van der Will
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 261 2
Prijs : € 30,95

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept