Wine & Dine

Welke wijn bij stoofvlees?

Gestoofd vlees, en eigenlijk alle stoofschotels, geven een warm, comfortabel gevoel. Maar welke wijn past bij stoofvlees? Stoofpotjes zijn er in uiteenlopende smaken, maar hét gemeenschappelijke kenmerk is hun smeuïgheid. Het vlees zelf en de andere ingrediënten kunnen zeker bite hebben, maar altijd op een zachte, meegaande manier. Die structuur is belangrijk voor de keus van de wijn. Die zal in bijna alle gevallen ook soepel aanvoelen.

Welke wijn bij stoofvlees in het algemeen?

Heel Hollands is rib- of sukadelap dat zo lang suddert tot het vlees in draadjes uit elkaar valt. De geur en smaak zijn intens en lekker hartig en het mondgevoel zacht en smeltend. Met een soepele rode wijn zit je bij rood suddervlees vrijwel altijd goed. Bij gestoofd wit vlees (kalf- en varkensvlees) past een volle witte wijn. Zodra er meer ingrediënten aan het vlees worden toegevoegd, kun je een specifieke wijn zoeken om tot de ideale combinatie te komen. We laten alle mogelijkheden over ‘welke wijn past bij stoofvlees‘ de revue passeren…

Op sommige plaatsen in dit artikel gebruik ik affiliate links. Dit betekent dat als je via één van deze links een product koopt, ik een kleine commissie kan ontvangen zonder dat het jou iets extra kost. Ik promoot enkel producten die ik zelf gebruik of waar ik achter sta. De inkomsten helpen me om deze blog draaiende te houden en nieuwe recepten en artikelen met jullie te delen. Dank je wel voor je steun!

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon kun je zien als de basis van veel stoofgerechten met rundvlees. De riblappen worden gestoofd in rode wijn en bouillon waaraan ui, knoflook, wortel, soms paddenstoelen, spekjes en kruiden als tijm, rozemarijn en laurier worden toegevoegd. Het is een geurig gerecht en met een subtiele rode wijn erbij komen al die aroma’s het best tot hun recht. Bourguignon verwijst naar de Bourgogne en dus ligt het voor de hand een Pinot Noir uit de Bourgogne erbij te drinken, maar een Cru du Beaujolais, bijvoorbeeld Fleurie of Moulin-à-Vent, Côtes du Rhône, Barbera uit Piemonte of een sappige Merlot, Tempranillo en Syrah gaan ook prima. Pas op met krachtige, houtgerijpte wijnen. Die overheersen de delicate tonen van de stoof.

Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon

 

Goulash

Goulash is ook een stoof met rundvlees, maar afkomstig uit Hongarije en pittiger en pikanter dan boeuf bourguignon. Paprika en paprika- of chilipoeder vormen het grote verschil. De uitgesproken smaak van paprika en het ‘hete’ mondgevoel van de goulash vragen om een zoete tegenhanger in de soepele wijn. Dat kan een milde Kékfrankos (Blaufränkisch) uit Hongarije zijn, een sappige, zondoorstoofde Primitivo uit Italië, Pinotage uit Zuid-Afrika, Zinfandel uit Californië of een fruitige Malbec uit Argentinië.

Tjechische goulash van Mieke
Geen Hongaarse, maar Tjechische goulash

Ossobuco

Een bekende stoof uit Italië is ossobuco waarbij het (kalfs)vlees met ui, wortel, bleekselderij, wijn, tijm, rozemarijn en, heel belangrijk in de Italiaanse keuken, tomaten wordt gestoofd. Hier is het zuur van de tomaat bepalend. Dat frisse vind je terug in veel Italiaanse wijnen van de sangiovesedruif. Chianti Classico en Vino Nobile di Montepulciano sluiten perfect aan bij dit type kruidige, frisse stoofgerechten.

Osso buco
Ossobuco: kalfsschenkel in tomatensaus

Blanquette de veau

Blanquette de veau is een romige, fluwelige ragout van kalfsstoofvlees, sjalotjes en champignons. De mollige structuur en boter-roomtonen vragen om een witte wijn met rijpere aroma’s die wel vol, maar niet zwaar of opdringerig overkomt. Chardonnay zonder of met een korte houtrijping gaan geweldig, evenals een witte Rhône, witte Rioja of een Italiaanse wijn van bijvoorbeeld de falanghina-druif.

Wildpeper

Hazenpeper is een voorbeeld van een mals gerecht met een uitgesproken wildsmaak. Ook hier is een soepele wijn de beste keus, maar die mag zeker veel smaak hebben. Als je van vol en zacht houdt, is een weelderige Amarone della Valpolicella of een rijke Zinfandel een fantastische keus. Hou je het liever iets lichter en strakker, probeer dan een Crozes-Hermitage of een Pinot Noir uit Chili of Nieuw-Zeeland.

Hazenpeper met bietjes
Aardappel-knolselderijpuree is ook lekker bij hazenpeper met bietjes.

Hachee

Hachee is een typisch Hollands stoofgerecht met lekker veel uien in een ietwat zoet-zure saus. Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z’n mannetje.

Hollandse hachee
Hollandse hachee zoals het hoort

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT EN LEKKERE WIJNSUGGESTIES!