Meatless Monday

Pasta alla Norma

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Vandaag, op Meatless Monday, een heerlijk Italiaans pastagerecht. Afkomstig uit het zuiden van Italië: het zonnige eiland Sicilië. We maken ‘Pasta alla Norma’; met tomatensaus en aubergine. Dit gerecht is een eerbetoon van de stad Catania aan de componist Bellini voor zijn succesvolle opera Norma. Extra pluspunt: het staat in een wip op tafel. 

Welke wijn bij Pasta alla Norma?

Bij regionale gerechten passen regionale wijnen. Probeer bijvoorbeeld de volle elegante wijn van Planeta La Segreta (Gall&Gall).  Maar ook de Nero d’Avola van Parva Res (Ad Bibendum) is een meer dan een uitstekende keus. Een sappig glas…

 

Bijpassende muziek: Goodbye Norma Jean van Elton John.

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma

Bereiding: 35 minuten
Totaal: 35 minuten
Vegetarisch, snel en lekker makkelijk: pasta alla Norma. Met extra veel groenten. Een authentiek gerecht van het eiland Sicilië.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 aubergines 500 g
  • ½ dl olijfolie
  • 3 el tomatentapenade Grand ‘Italia
  • 1 tl Italiaanse keukenkruiden
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • zout versgemalen peper
  • 1 bakje verse basilicum à 15 g
  • 300 g penne
  • 100 g Pecorino Romana kaas geraspt (of Parmezaan)
  • 1 bol buffel mozzarella in blokjes
  • 4 el pijnboompitten geroosterd

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de aubergines in plakjes van ca. 2 cm en bestrijk aan beide zijden met wat olijfolie. Leg op een bakplaat met bakpapier en bestrijk de bovenzijde met de tomatentapenade. Rooster in ca. 20  minuten gaar en goudbruin. Haal uit de oven, bestrooi met de Italiaanse keukenkruiden. Snijd in blokjes.
  • Verhit intussen in een pan ca. 2 eetlepels olijfolie. Voeg de knoflookplakjes toe en bak kort. Roer de tomatenblokjes met vocht erdoor. Laat ca. 10 minuten zachtjes sudderen, zonder de deksel op de pan. Roer de blokjes aubergine erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de helft van de basilicum in reepjes en roer door de saus.
  • Kook intussen de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Giet af en doe terug in de pan. Roer de auberginesaus en pecorino-kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over 4 voorverwarmde pastaborden. Garneer met de blokjes mozzarella, rest van basilicumblaadjes en pijnboompitten.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!