Klassieker

De lekkerste Bolognesesaus ever!

Recept voor de aller lekkerste bolognese saus ever! Met o.a. winterwortel, pancetta, gehakt, rode wijn, tomatenpuree, bleekselderij en nog veel meer. Mijn kinderen bellen mij hoe ze deze klassieker moeten maken, gebaseerd op de Ragu Bolognese. #Bolognese #saus #pasta

Spaghetti bolognese; wie kent dat niet? Van kleins af aan zijn mijn kinderen hiermee opgevoed. Héél lang was de versie van Peter favoriet. Dat is de snelle variant. Maar sinds kort eten ze liever die van mij. En omdat mijn kinderen mij nu gaan bellen hoe ze deze klassieke bolognesesaus, oftewel ragù bolognese, moeten maken, mag hij natuurlijk niet ontbreken op mijn website. Mijn recept is gebaseerd op de versie uit ‘De Italiaanse keuken’ van Claudia Roden en de Ragù Bolognese uit Time-Life. Volgens mijn kinderen het perfecte recept. Dus geniet mee!

Welke wijn bij spaghetti bolognese?

Bij dit klassieke recept hoort een klassieke wijn: Toscaanse Chianti Classico van de Sangiovese-druif. Dit ras heeft voldoende zuren om de strijd met de tomaat goed te kunnen weerstaan. Ze vormen een klassieke foodpairing. Ook de Sangiovese Toscano voldoet uitstekend. Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden: ook een Côtes du Rhône of een Valpolicella is een goede keuze.

Muziek: een prachtig Italiaans nummer, gezongen door Maan. Kippenvel!

 

Hoeveel bolognesesaus per persoon?

Spaghetti bolognese; een klassieker en voor velen een bekend begrip. Maar in Italië is dit eigenlijk NOT DONE!!! Spaghetti is armeluisvoer uit Napels. Dat combineer je niet met de rijke ragú uit de regio Emilia-Romagna. Daar heet deze saus dan ook Ragú di carne alla bolognese. En die eet je met eierpasta, liefst vers. En zeker niet gedroogd! Bovendien is de hoeveelheid tomatensaus beperkt. Ragù bolognese is nogal droog en het grof gemalen vlees voert hier de boventoon. Dit recept is aan de ruime kant voor 4 personen. Ik gebruik 500 gram half-om-half gehakt. Vooral de room maakt deze bolognesesaus rijk van smaak.

 

Bolognesesaus

Ragù alla bolognese

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur 30 minuten
Na vele malen experimenteren met verschillende recepten (o.a. Claudia Roden en TimeLife) is dit mijn ultieme bolognesesaus recept geworden. Wij zijn er dol op en maken hem nooit meer anders!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • ½ winterwortel fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij fijngehakt
  • 4 champignons fijngehakt
  • 100 gram pancetta dikgesneden
  • 500 gram h/o/h gehakt
  • 300 ml rode wijn
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 300 ml vleesbouillon van een tablet
  • 150 ml slagroom
  • zout versgemalen peper
  • snufje nootmuskaat
  • 250 gram kippenlevertjes*
  • 300 gram spaghetti

Bereiding
 

  • Verhit de boter en olijfolie in een hapjespan en fruit de groenten ca. 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de pancetta en gehakt toe en bak ca. 5 minuten mee. Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Laat de wijn helemaal inkoken tot alle vloeistof verdampt is. Roer dan de tomatenpuree en de bouillon erdoor. Breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus ca. 45 minuten sudderen, met de deksel schuin op de pan.
  • Roer de slagroom door de saus en laat dan nog 15 minuten zachtjes doorkoken in een onafgedekte pan zodat de saus nog wat indikt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Notities

*Voor de liefhebber: eventueel 250 gram gebakken kippenlevertjes (fijngehakt) op het laatst door de saus roeren. Dat maakt de bolognesesaus nog dieper van smaak.

 

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van de mooiste wijn-spijscombinaties? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT BOLOGNESE  RECEPT OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST! Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept