Bolognesesaus

Klassieker
De lekkerste Bolognesesaus ever!

Recept voor de aller lekkerste bolognese saus ever! Met o.a. winterwortel, pancetta, gehakt, rode wijn, tomatenpuree, bleekselderij en nog veel meer. Mijn kinderen bellen mij hoe ze deze klassieker moeten maken, gebaseerd op de Ragu Bolognese. #Bolognese #saus #pasta

Spaghetti bolognese; wie kent dat niet? Van kleins af aan zijn mijn kinderen hiermee opgevoed. Héél lang was de versie van Peter favoriet. Dat is de snelle variant. Maar sinds kort eten ze liever die van mij. En omdat mijn kinderen mij nu gaan bellen hoe ze deze klassieker moeten maken, mag hij natuurlijk niet ontbreken op mijn website. Mijn recept is gebaseerd op de versie uit ‘De Italiaanse keuken’ van Claudia Roden en de Ragù Bolognese uit Time-Life. Volgens mijn kinderen het perfecte recept. Dus geniet mee!

Welke wijn bij spaghetti bolognese?

Bij dit klassieke recept hoort een klassieke wijn: Toscaanse Chianti Classico van de Sangiovese-druif. Dit ras heeft voldoende zuren om de strijd met de tomaat goed te kunnen weerstaan. Ze vormen een klassieke foodpairing. Ook de Sangiovese Toscano voldoet uitstekend. Volgende week komt de Toscano Rosso op de site. Ook zeer de moeite waard!

Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden: ook een Côtes du Rhône of een Valpolicella is een goede keuze.

4 personen30 minuten + 1 uur stoven

 

Muziek: een prachtig Italiaans nummer, gezongen door Maan. Kippenvel!

 

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • ½ winterwortel, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 4 champignons, fijngehakt
  • 100 gram pancetta, dikgesneden
  • 500 gram h/o/h gehakt
  • 300 ml rode wijn
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 300 ml vleesbouillon (van een tablet)
  • 150 ml slagroom
  • zout, versgemalen peper
  • snufje nootmuskaat
  • (250 gram kippenlevertjes*)
  • 300 gram spaghetti

Stap 1

Verhit de boter en olijfolie in een hapjespan en fruit de groenten ca. 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de pancetta en gehakt toe en bak ca. 5 minuten mee. Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Laat de wijn helemaal inkoken tot alle vloeistof verdampt is. Roer dan de tomatenpuree en de bouillon erdoor. Breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus ca. 45 minuten sudderen, met de deksel schuin op de pan.

Stap 2

Roer de slagroom door de saus en laat dan nog 15 minuten zachtjes doorkoken in een onafgedekte pan zodat de saus nog wat indikt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

*Voor de liefhebber: eventueel 250 gram gebakken kippenlevertjes (fijngehakt) op het laatst door de saus roeren. Dat maakt de bolognesesaus nog dieper van smaak.

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van de mooiste wijn-spijscombinaties? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Spaghetti Bolognese
Geplaatst op
Totale kooktijd
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *