Worldwide Wednesday

Garnalenkroketjes

Belgische garnalenkroketjes; daar kan ik van dromen… Mmm, wat lekker!  Het is beslist een van de lekkerste hapjes uit de traditionele Belgische keuken. Maar dan wel gemaakt met Hollandse garnalen. Je bent er even mee bezig, maar het is toch de moeite meer dan waard. Laat je hier verleiden. Ook heerlijk als borrelhap.

16 stuks55 minuten + 2 uur afkoelen

Ingrediënten

  • 80 gram boter
  • 110 gram bloem + 3 eetlepels voor het paneren
  • 300 ml visbouillon
  • 2 blaadjes gelatine
  • 200 gram Hollandse garnalen
  • 50 ml slagroom
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • 8 eetlepels paneermeel
  • frituurolie of vloeibaar frituurvet

Stap 1

Smelt de boter in een sauspan en voeg al roerende in één keer 110 gram bloem toe. Schenk al roerende de bouillon erbij en blijf roeren tot een dikke, gladde ragout ontstaat. Laat de ragout onder af en toe roeren in ca. 8 minuten gaar worden.

Stap 2

Week intussen de gelatine in ruim koud water. Spoel de garnalen af en laat ze in een zeef uitlekken. Hak ze grof. Verwarm de slagroom. Knijp de gelatine uit en los hem van het vuur af op in de warme room. Laat iets afkoelen. Roer de room, eidooier en garnalen door de gare ragout. Breng op smaak met zout en peper. Schep de garnalenragout in een natgemaakte ondiepe schaal en strijk hem met de achterkant van een natgemaakte lepel glad. Laat de ragout in de koelkast afkoelen en opstijven.

Stap 3

Klop in een diep bord het ei los met 1 eetlepel water. Doe in een ander bord 3 eetlepels bloem en in een derde bord de paneermeel. Verdeel de opgesteven ragout in 16 gelijke delen en vorm hier met vochtige handen rolletjes van. Wentel ieder kroketje eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tenslotte door het paneermeel. Zorg dat de kroketjes aan alle kanten goed bedekt zijn.

Stap 4

Verhit de frituurolie tot ca. 170 °C en bak hierin de kroketjes met 8 tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze eventueel warm in een oven van 100 °C, met de deur die op een kier staat. Serveer ze bijvoorbeeld op een bedje van sla met (zelfgemaakte) mosterdmayonaise.

 

Welke wijn bij

Garnalenkroketjes

De smeuïge ragoutvulling met de zilte smaak van Hollandse garnalen in een krokant jasje vraagt om een ronde witte wijn met een lichte houtlagering. Bijvoorbeeld de chardonnay uit de Limoux van Toques et Cloches (nog niet besproken op de site, maar dat komt nog!). Of de chardonnay van Julien Schaal. Ook verfijnd, evenals deze zachtzilte kroketjes.

 

Meer heerlijke gerechten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

 

Eén reactie op “Garnalenkroketjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *