Mousserend wit

8,3 pnt: Eigenzinnige Spaanse bubbel

Denk je aan Spaanse bubbels, dan denk je meteen aan Cava. Maar op de proeftafel van I Love Food & Wine staat deze keer een nogal onbekende mousserende wijn uit Spanje, voor 80% gemaakt van een eveneens onbekende druif, de vijiriega druif.  Dat zorgt voor verrassing. Zeker omdat hij ook nog eens een ruime acht in de wacht sleept. Wie had dat gedacht…

Deze bubbel komt niet uit Noord-Spanje, maar juist uit het zuiden. In de buurt van de historische stad Granada, aan de voet van de Sierra Nevada, ligt het nog jonge wijnbedrijf Dominio Buenavista. Zij maken deze bubbel op dezelfde manier als een traditionele Champagne met een tweede gisting in de fles. Daarna rijpt de wijn nog langzaam verder door gedurende één tot anderhalf jaar op fles.

Wat proef je?

Met z’n fraaie goudgele kleur en fijne mousse is deze wijn al een feestje in het glas. Even snuiven en je ruikt wat gedroogde appeltjes, citrus, brood en noten. In de mond is hij fris met aantrekkelijke zuren. De kruidigheid, toast, gedroogd fruit en wat vanille zorgen voor een rijpere smaak. In de middellange afdronk een fijn bittertje na, zodat we ook aan eten gaan denken…

Wat eten we bij deze Veleta Brut?

Uiteraard is dit voor liefhebbers van een bubbel met wat rijpere smaak een uitstekende aperitiefwijn. Maar juist door zijn volle smaak en deze rijpere tonen past de Veleta ook heel goed bij een voorgerecht met Pata Negra of andere gedroogde ham of bij een paté met appel en noten.

Probeer deze wijn ook eens bij de bitterballen met pulled pork , of bij de groentelasagne met venkel en noten .

Met korting te bestellen

Lezers van I Love Food & Wine krijgen 5% korting wanneer ze deze wijn bij Granada Wijnen gaan bestellen. Gebruik de kortingscode ILFW5, en klik op de link in de rechterkolom hiernaast ‘Deze wijn kopen’.

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe wijnbeoordelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Deze tekst is geschreven door Astrid Stoops.