Coquilles met grapefruit uit Easy Nordic van Dagny Rós

Kerst met Dagný
Carpaccio van coquilles en grapefruit

Ken je Dagný Rós al? Een naam om te onthouden! Ze komt uit IJsland, maar woont in België. Haar recepten zijn altijd heel toegankelijk, en tegelijkertijd mooi om te zien. Zo ook deze salade (soort ceviche) met rauwe coquilles, oftewel sint-jakobsvruchten zoals zij ze zelf noemt. Een prachtig voorgerechtje uit haar eerste kookboek Easy Nordic, echt iets voor kerst.

 Inmiddels is er ook tweede kookboek uitgekomen met de titel Roots (binnenkort publiceer ik hieruit haar Hässelback-aardappelen!).

Welke wijn bij carpaccio van coquilles en grapefruit?

Ondanks dat de coquilles nog rauw zijn, smaken ze toch licht zoet, romig en voelen zacht aan in de mond. De grapefruit zorgt voor een klein bittertje, de dragon voor een snufje anijs. Schenk hier een witte wijn bij die kruidig, maar ook wat romig aanvoelt. Bijvoorbeeld de witte Gaillac, Verdejo, witte Bordeaux of Montravel (met overwegend sauvignon blanc). Sauvignon blanc uit Chili is ook een goede optie.

4 personen20 minuten + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel mierikswortelpasta
  • Zout, versgemalen peper
  • 12 coquilles*
  • 1 roze grapefruit
  • Sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 roze peperkorrels
  • enkele takjes verse dragon

Stap 1

Meng in een kommetje de zure room met de mierikswortelpasta. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.

Stap 2

Snijd de coquilles in zo dun mogelijk plakjes*, leg ze op een bord en zet in de koelkast. Schil de roze grapefruit met een heel scherp mesje tot op het vruchtvlees. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sap op. Leg de grapefruitpartjes bij de coquilles op hetzelfde bord.

Stap 3

Maak een dressing van limoensap, 2 eetlepels grapefruitsap en 1 eetlepel olijfolie. Verdeel over de coquilles en grapefruit. Dek af met plasticfolie en laat ongeveer 1 uur rusten in de koelkast. Plet de roze peperbolletjes.

Stap 4

Verdeel over vier borden: eerst een beetje zure room-mengsel, dan de coquilles en grapefruit. Garneer met roze peper en dragon. Bestrooi met zout en versgemalen peper.

 

* Je kunt de coquilles eerst ca. 15 tot 20 minuten in de diepvries leggen, zodat je ze beter in heel dunne plakjes kunt snijden. Zorg er wel voor dat je de coquilles niet op elkaar legt, maar uitspreidt. Anders vriezen ze aan elkaar!

 

Bestellen kun je hier:

cover Easy NordicTitel Easy Nordic
Auteur : Dagný Rós Ásmundsdóttir
Uitgever : Manteau
ISBN : 9789022333631
Prijs : € 24,99

 

 

 

Andere heerlijke recepten uit Easy Nordic:zalm in bladerdeeg en Baby Ruth-cake. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Witlofsoep met kastanjes van Linda Driebergen van De Oude Keuken

Kerstsoep uit De Oude Keuken
Witlof-cappucino met kastanjes

‘Mijn witlofsoep is een ongekend succes’, vertrouwt Linda Driebergen (zelf enigszins verbaasd) mij toe tijdens onze gezamenlijke vinologenreis naar Argentinië/Uruguay afgelopen november. ‘Je gelooft het niet dat zo’n eenvoudige soep, zo’n hardloper kan worden.’ Dan moet ie op mijn site, dacht ik stiekem. Eenmaal thuis zet Linda dit recept op papier. En nu staat deze witlofsoep met kastanjes ook op I Love Food & Wine, zodat iedereen kan meegenieten van haar succesvolle soep uit De Oude Keuken!

Wie is Linda Driebergen?

In De Oude Keuken aan de Katwijkerweg 16 in Rijnsburg is Linda Driebergen de gastvrouw. Aan haar gezellige tafel ontvangst zij al vele jaren gezelschappen van vier tot twaalf personen. Daar kookt zij heerlijke wijn-spijsdiners. De sfeer is er altijd warm en gastvrij.

Wat komt er op tafel?

Heerlijke hapjes en gerechten, bereid met mooie, verse producten. Lunch, diner, amusediner, high tea of high wine, het kan allemaal. Als Register Vinoloog serveert zij  bij elk gerecht mooie passende wijnen, waarover ze graag vertelt.

Linda Driebergen van De oude Keuken
Linda Driebergen van De Oude Keuken verwent haar gasten met wijn & spijs!

Maar als gepassioneerd vinoloog deelt zij ook graag haar wijnkennis en verzorgt verschillende cursussen en workshops. Dat kan zijn een wijn-spijsavond, een wijn-kaasavond of een thema-avond over een wijnstreek of wijnland. De cursussen zijn geschikt voor de beginnende wijnliefhebber, maar ook voor degenen die er al meer van weten.

Welke wijn bij de witlofsoep met kastanjes?

Bij soep is het niet gebruikelijk om wijn te serveren. Gewoonlijk drink je de wijn van het voorgerecht er bij. ‘Wanneer ik de soep als amuse serveer, combineer ik ‘m graag met een wijn die naast frisheid ook rijp fruit en een bittertje heeft. Kies bijvoorbeeld voor een Arneis uit Noord-Italië, maar ook een Vermentino uit het zuiden van Italië doet het goed.’, vertelt Linda.

Mijn keuze is de Vermentino di Sargena doc Merì. De wijn heeft een intenste geur, met wit fruit, munt en een vleugje anijs. Een goede brede geur. Een smaakvolle krachtige wijn met rijp fruit, goede zuren en een mooie bitter in de afdronk.’

8 personen1 uur

Ingrediënten

  • 5 stronken witlof
  • 800 ml groentebouillon, vers of van een bouillontablet
  • 200 gram gekookte kastanjes (vacuüm verpakt van Ponthier)
  • 100 ml kookroom
  • melk
  • geraspte kaas om te garneren

Stap 1

De witlof ontdoe je van de harde achterkant, het hart kan je gewoon laten zitten. Zo behoud je de echte witlofbitters. Vervolgens snij je de witlof in stukjes. Houd acht blaadjes witlof (kies de kleinste!) apart en leg ze even weg in de koelkast.

Stap 2

Breng 800 ml bouillon met de witlof aan de kook. Laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de tamme kastanjes toe en breng het weer aan de kook. Laat de witlof met kastanjes, met de deksel op de pan, nog ca. 30 minuten zachtjes verder gaarkoken.

Stap 3

Pureer met een staafmixer de soep en voeg er nog wat kookroom aan toe. Klop de melk op tot melkschuim, zoals bij een cappucino.

Serveer dit soepje als klein gerechtje in een koffiekopje met een laagje melkschuim. Het losse witlofblaadje steek je in de schuim, en met een beetje versgeraspte kaas heb je een mooie cappuccino van witlofsoep.

TIP

De bittere smaak van de witlof wordt afgezwakt door de zoete kastanjes. Het leuke is dat je ook kunt variëren. Houd je meer van de witlofsmaak, dan pas je de hoeveelheden aan.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

kruidensalade met lychee liggend uit het kookboek simplissime

Makkelijke kerst
Kruidensalade met garnalen en lychees

Ik houd van een kerst zonder stress! Jij ook? Nou, dan ben je met dit kookboek ‘Het allermakkelijkste kerstkookboek ter wereld’ een heel eind op weg. Dit voorgerecht komt uit dat boek en staat in 15 minuten op tafel. Wat wil je nog meer?

Portret Jean-Francois MalletJarenlang werkte de schrijver Jean-François Mallet in de grote Franse restaurants. Ook hij houdt niet van ingewikkelde recepten, zeker niet met kerst. Hij maakte dit kookboek met 65 recepten die simpel en snel klaar zijn. Hij gebruikt maar 2 tot 6 ingrediënten per recept, en je hebt heel weinig keukengerei nodig. Wel kiest hij voor luxueuze ingrediënten, zoals hier grote garnalen en verse lychees. Maar alles is in de supermarkt te koop! Wij maken het zelfs nog makkelijker; we pellen de garnalen niet zelf, maar kopen ze al lekker gepeld. Nog sneller klaar!

Welke wijn bij kruidensalade met garnalen en lychees?

Het is een lekkere frisse salade met de smaken van de verschillende groene kruiden, friszoete sinaasappel, exotische lychee en hartige garnaal. Omdat de salade ook lychees bevat kies ik voor een witte wijn die daar goed bij aansluit: denk aan een frisse Gewürtztraminer uit bijvoorbeeld Sud-Tiröl. Die smaakt fris, en toch aromatisch. Maar ook een Argentijnse Torrontès (bijvoorbeeld uit de koele regio Salta) is een goede keus.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 4 (biologische) sinaasappels
  • 5 eetlepels olijfolie
  • zout, peper
  • 16 lychees
  • 100 gram gemengde verse kruiden (bijv. platte peterselie, bieslook, basilicum, munt)
  • 200 gram grote gekookte & gepelde garnalen

Stap 1

Pers de sinaasappels uit. Doe ze met de schillen in een pan en laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Verwijder de schillen. Voeg de olijfolie toe en laat afkoelen. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Schil de lychees en verwijder de pit. Haal de blaadjes van de kruiden en hak ze zonodig heel grof.

Stap 3

Meng alles met de dressing en verdeel over 4 borden.

 

Bestellen kun je hier:

Cover simplissime, het allermakkelijkste kookboekTitel : Simplissime, Het allermakkelijkste kerstkookboek
Auteur : Jean-François Mallet
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 446 2
Prijs : € 17,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Egglicious Avocado met zalm

Voor het weekend
Avocado met zalm uit de oven

Hij veroverde het internet al: de halve avocado in de oven met gerookte zalm en ei. En dat is niet zo gek! Want het is een werkelijk supersimpel voorgerechtje. Het is misschien even een beetje ‘pielen’ om de hele eidooier in de holte van de avocado te scheppen, maar het resultaat is OVERHEERLIJK! Hier doe je vrienden een groot plezier mee!

Welke wijn bij avocado met zalm en ei?

Deze ingrediënten schreeuwen werkelijk om een mooie chardonnay. Kies er eentje met een klein beetje houtlagering, maar niet te veel. Dus eentje uit de Bourgogne is een uitstekende keus!

4 personen5 minuten + 10 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 4 kleine eieren (S, zogenaamde henneneitjes)
  • 4 sneetjes gerookte zalm (sandwichplakjes)
  • bieslook, fijngehakt

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit, maar schil de avocado NIET. Leg de avocado’s in een ovenschaal en leg op elke helft een stukje gerookte zalm en druk goed aan in de holte waar de pit heeft gezeten.

Stap 2

Breek voorzichtig één voor één de eieren in een kopje. Lepel heel voorzichtig de dooier uit het eiwit en schep de eidooier in de holte van de avocado. Doe dit voor alle avocado’s.

Stap 3

Zet de avocado’s in de oven en bak ze ca. 10 minuten tot de dooiers zacht zijn. Haal ze uit de oven en zet elke avocado op een bordje. Bestrooi met de bieslook.

 

Wat doe je met het eiwit?

Amandelcakeje van CarolienVan het overgebleven eiwit kun je meteen de overheerlijke amandelcakejes bakken. Een verleidelijke versnapering voor bij de koffie aan het eind van je dinertje.

 

Het kookboek

Klein kookboekje met avocado’s (het groene goud) in de hoofdrol, het hipste fruit van dit moment. Niet alleen voor veggies en hipsters. In dit boekje vind je 55 zeer afwisselende recepten van de Belgische blogster Carla De Graef. Haar populaire blog heet Mijn Puur Leven.

 

Bestellen kun je hier:

Cover AvocadoTitel : Avocado
Auteur : Carla De Graef
Uitgever : Uitgeverij TerraLannoo
ISBN : 978 940 146 198 6
Prijs : € 19,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Courgette salade met limoen-ricotta

Meatless Monday
Gegrilde courgette salade met limoen-ricotta

Salades met gegrilde courgette: I love it! Er staan er al twee op mijn website: gegrilde zomergroenten salade en de courgette salade van Ottolenghi. Want door de courgette te grillen wordt ie wat droger en de smaak (van deze wat neutrale groente) wordt opgetild en versterkt. Deze versie is helemaal spannend door de romige saus van ricotta (oftewel hüttenkäse) en limoen, plus knapperige hazelnoten.

portretfoto Marjolijn Rosendaalen Anya van de Wetering
Portret van Marjolijn en Anya

Dit recept komt uit het zomerse kookboek Gegrild & Geroosterd van de dames Marjolijn Rosendaal en Anya van de Wetering. Zij propageren om te barbecueën op een lichtere manier; met veel groenten en vis, met een feminine touch. Maar ook het vlees ontbreekt niet, het zijn alleen wat meer bedeesde stukjes uitgewerkt tot een mooi recept (kalkoenspiesjes met Chinese pannenkoekjes, sosaties met abrikoos, saltimbocca). Elk recept in het boek is voorzien van verschillende opties om het betreffende ingrediënt te roosteren: van oven en grillpan tot BBQ of Kamado.
Enfin, met dit kookboek kun je dus grillen en roosteren het hele jaar door.

Welke wijn bij gegrilde courgette salade met limoen-ricotta?

Combineer deze salade met bijvoorbeeld Verdicchio. De frisse zuren passen bij de courgette, ricotta en limoen, de stevigheid heb je nodig om tegenwicht te bieden aan de hazelnoten. Mooie combi! Maar ook een andere frisse witte wijn combineert goed. Denk aan Sauvignon Blanc, Soave of Vermentino.

Muziek: Gegrild & geroosterd is het eerste kookboek met een zomerse, relaxte Spotify-playlist met maar liefst 82 nummers voor bij het grillen en roosteren: SUPERVET TOCH! Ter begeleiding van dit recept heb ik het volgende nummer uitgekozen van Snoh Aalegra

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 courgettes (700 gram)
  • 1 – 2 theelepels zout
  • 50 gram witte hazelnoten
  • 1 bakje ricotta (of hüttenkäse) à 200 gram
  • 1 bekertje crème fraîche à 125 ml
  • geraspte schil van 1 limoen
  • sap van ½ limoen
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
  • dressing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel honing
  • ½ theelepel chiliflakes

Stap 1

Snijd de courgettes in kleine blokjes van 2×2 cm. Doe de courgetteblokjes in een vergiet en bestrooi met zout. (Zout geeft smaak, onttrekt vocht en het vruchtvlees wordt steviger) Laat ca. 30 minuten staan, spoel af en dep droog in een (schone) theedoek. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin. Laten afkoelen en hak daarna in grove stukjes.

Stap 2

Doe intussen in een kom: ricotta, crème fraîche, limoenschil en limoensap. Roer door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Maak in een ander kommetje een dressing van: olie, knoflook, azijn, honing en chiliflakes.

Stap 3

Het grillen of roosteren van de courgetteblokjes kan op 2 verschillende manieren:

GRILLPAN  Verhit een grillpan (of koekenpan) op hoog vuur en gril de courgette in 2 gedeeltes in ca. 5 tot 8 minuten, waarbij je de pan regelmatig schudt. Zo worden de blokjes courgette aan alle kanten gegrild. (Mocht je 2 pannen hebben, dan is het sneller en makkelijker om dit met 2 pannen tegelijkertijd te doen!)

BBQ Gril 5 – 8 minuten op de groentekorf boven direct vuur en schud regelmatig. Zo worden de blokjes courgette aan alle kanten gegrild.

Stap 4

Doe de gegrilde courgetteblokjes in een kom en giet de dressing erover, schep om en laat verder afkoelen. Verdeel de courgette en ricottasaus over vier bordjes (of op een schaal). Bestrooi met de hazelnoten en rozemarijn. Druppel er nog wat olijfolie over. Lekker met gebakken krieltjes en een gebakken karbonade.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Gegrild en geroosterdTitel : Gegrild & Geroosterd
Auteurs : Marjolijn Rosendaal (recepten), Anya van de Wetering (art-direction)
Fotografie: Bella Thewes
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 8979 09
Prijs : € 26,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Salade met bramen en geitenkaas

Meatless Monday
Geitenkaassalade met bramen en za’atar

De Midden-Oosten keuken laat mij niet los. Maar ja, er verschijnen dan ook erg veel kookboeken op dit vlak de laatste tijd. Zo ook BAZAAR, het vierde boek van ‘the golden girl’ van de Perzische keuken Sabrina Ghayour, na Persiana, Sirocco en Feasts. Deze keer een boek boordevol vegetarische recepten en daar is deze geitenkaassalade met bramen een goed voorbeeld van. Mooie mix tussen westerse producten en Midden-Oosten ingrediënten. Ze vertelt er het volgende over:

Niets doet me meer aan Engeland denken dan alle prachtige bessen en het herfstfruit dat we in overvloed produceren. Ik combineer graag Midden-Oosterse ingrediënten met westerse producten als de smaken bij elkaar passen, en dat is bij deze combinatie zeker het geval: zoetzure bramen met romige, zachte geitenkaasballetjes bestrooid met mijn geliefde kruidenmengsel: za’atar. Dit is nu een van mijn favoriete herfstsalades, en zodra je hem eenmaal hebt geproefd, zul je begrijpen waarom.” 

Ik publiceerde al eerder heerlijke recepten van de hand van Sabrina, zoals de bietensalade met kastanjes en beignets met sinaasappelsuiker. Ook deze geitenkaassalade is  opnieuw verrassend anders; een mooi zomers voorgerecht. Maar ook als bijgerecht bij een barbecue of zomers buffet zal het zeker niet misstaan. Verleidelijke afwisseling.

Welke wijn bij salade met rode biet, bramen en geitenkaas?

Schenk hier een mooie pinot noir bij. Die past zowel bij de aardse aroma’s van de biet, als het friszure van de geitenkaas. Verleidelijk combinatie!

4 personen, 15 minuten

Ingrediënten

  • 125 gram verse geitenkaas (7 rondjes)
  • 2 eetlepels za’atar-kruidenmix (bijv. Jonnie Boer)
  • 100 gram slamelange
  • 200 gram voorgekookte rode bietjes
  • 150 gram bramen (houd er 6 apart voor de dressing)
  • dressing
  • 6 bramen
  • 1 eetlepel rodewijn-azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • flinke snuf zout

Stap 1

Maak eerste de dressing. Prak de 6 bramen in een kleine kom tot een puree. Voeg de azijn, olijfolie en het zout toe en roer goed door elkaar. Zet apart.

Stap 2

Halveer voor de salade de geitenkaasrondjes, en rol ze tot gladde balletjes. Strooi de za’atar in een diep bord en rol de balletjes erdoor, zodat de za’atar zich goed hecht. Leg de balletjes tot gebruik in de koelkast.

Stap 3

Snijd de rode bietjes in partjes. Leg in een ruime slaschaal of op een brede plank (zie foto). Verdeel de bramen erover. Bestrooi met peper en met de dressing. Leg tot slot de geitenkaasballetjes erop en serveer direct. 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel:              Bazaar
Auteur:                 Sabrina Ghayour
Uitgever:                Good Cook
ISBN nummer:      9789461432124
Prijs:           € 25,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Salade met gemarineerde aardbeien en verse geitenkaas

Zomerkoninkjes
Salade met aardbeien en verse geitenkaas

Ook zo’n fan van aardbeien? Op dit moment zijn ze helemaal top. Want als de Hollandse aardbeien van de volle grond komen, smaken ze het allerlekkerst, nu dus! Geniet van deze zomerkoninkjes in deze zomerse salade (dit is een van mijn favorieten!) Gecombineerd met geitenkaas en pijnboompitten tover je dit zomerfruit namelijk heel makkelijk om tot een heerlijk voorgerecht, of bijgerecht. Past altijd, de hele zomer lang!

Welke wijn bij salade met aardbeien en verse geitenkaas?

Kies hier voor een Sauvignon Blanc uit de Loire (mag ook Sancerre of Pouilly Fumé zijn). Want verse geitenkaas gecombineerd met een groene salade en Sauvignon Blanc vormen een klassieke combinatie. Ook de frisse zuren van de aardbeien sluit hier prima op aan.

Muziek: om helemaal in de sfeer te blijven. De remake van Strawberry Fields (The Beatles) door Ben Harper.

4 personen30 minuten + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 1 eetlepel honing
  • 4 eetlepels balsamico-azijn
  • zout, versgemalen peper
  • 4 takjes basilicum, blaadjes in reepjes gesneden
  • 250 gram aardbeien, gehalveerd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • 1 zakje gemengde sla
  • 200 gram verse geitenkaas, grof verkruimeld

Stap 1

Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten licht bruin. Klop in een kommetje een marinade van honing, azijn, zout en peper. Roer de basilicum en aardbeien erdoor. Laat in de koelkast ca. 1 uur marineren.

Stap 2

Zeef de aardbeien en vang de marinade op. Maak een dressing van olijfolie, 2 eetlepels marinade, mosterd, zout en peper. Verdeel de sla over 4 borden. Besprenkel met de dressing. Verdeel erover: aardbeien, geitenkaas en pijnboompitten. Zet de rest van de dressing apart op tafel. Lekker met ciabatta met roomboter.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Pittige mosselen met kokosmelk uit het kookboek The Curry Guy Easy

Voor het weekend
Pittige mosselen in kokosmelk

Het mosselseizoen is weer aangebroken! Eind juni waren ze alweer in de winkel. Het feit dat er alleen mosselen te koop zouden zijn als de ‘r’ in de maand zit, klopt dus van geen kanten! Ze worden geoogst in de Oosterschelde, de voorraadkamer van de mosselen. En lekker dat ze zijn dit jaar! 

Voor vandaag gaan we op de Indiase tour. Het recept voor deze pittige mosselen in kokosmelk komt uit het Indiase kookboek The Curry Guy Easy. Een kookboek met meer dan 100 eenvoudige curry’s en bijgerechten uit de Indiase keuken. Nou ja, echt heel eenvoudig zijn de meeste recepten eigenlijk niet echt. Maar deze mosselen vormen een welkome uitzondering. Wij hebben het recept zelfs nog wat verder versimpeld, waardoor het nog makkelijker is geworden. Bovendien héél lekker en snel op tafel.

We publiceerden al eerder recepten van de Engelsman Dan Tooms, The Curry Guy. Kijk nog even naar zijn Indiase kipcurry Pasanda uit het vorige boek.

In het intro van het recept vertelt Dan het volgende:
Portret van kookboek schrijver Dan Toombs Mosselen staan bij veel Indiase restaurants op de menukaart, maar ik denk dat dit eenvoudige gerecht een van de beste is. Fantastische recepten hoeven niet ingewikkeld te zijn. Veel mensen zijn bang dat je door een verkeerde mossel te eten ziek kunt worden. Maak ze gewoon goed schoon en verwijder de baard. Als je de mosselen onder koud water afspoelt, moeten ze dichtgaan. Zo niet, gooi ze dan weg, net als mosselen die kapot zijn. Ik serveer deze mosselen graag met versgebakken naan, maar stokbrood is een goede vervanger.’

Welke wijn bij pittige mosselen in kokosmelk?

Mosselen in kruidige, pittige, iets zoetige kokosroom. Je proeft ook de saffraan duidelijk. Door de combinatie met de pittige kokosmelksaus past een frisse witte wijn met een rond mondgevoel er goed bij. Een Rueda Verdejo gaat goed samen met mosselen. Maar ook een Grüner Veltliner, riesling alte reben of sauvignon blanc uit de Nieuwe Wereld combineren perfect.

hoofdgerecht voor 2 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • ½ theelepel saffraandraadjes
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel zwart of donkerbruin mosterdzaad (toko)
  • 20 curryblaadjes (vers of diepvries)
  • 4 sjalotten, fijngesneden
  • 2 groene chilipepers, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 4 cm verse gember, geraspt
  • ½ theelepel koenjit
  • 1 eetlepel (palm)suiker
  • 400 ml kokosroom (toko) of kokosmelk
  • 1 bosje koriander, gehakt

Stap 1

Maak de mosselen schoon onder koud stromend water. Gooi kapotte en open mosselen weg als ze niet sluiten wanneer je er op tikt. Week de saffraan in 1 eetlepel heet water.

Stap 2

Verhit de boter in een grote pan. Voeg de mosterdzaadjes toe en verhit tot ze beginnen te springen. Voeg de curryblaadjes en sjalot toe en bak 3 minuten. Roer de chilipeper, knoflook, gember, koenjit, saffraan en suiker erdoor en bak nog 1 minuut. Schenk de kokosroom erbij en breng aan de kook. Voeg de mosselen toe en kook ze 4 minuten met het deksel op de pan. Schud de mosselen op en kook zonder deksel nog 2 minuten tot alle mosselen open zijn. Bestrooi met koriander.

Lekker met naanbrood en komkommer.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover The Curry Guy Easy_2DTitel: The Curry Guy
Uitgever: Good Cook
ISBN: 978 946 143 2063
Prijs: € 20,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief

 

Salade met gegrilde perzik en burrata

Meatless Monday
BBQ-salade met perzik en burrata

Bij een BBQ horen ook salades. Nou, dit is er zo’n. Deze salade past bij elk moment en iedereen vindt hem lekker. Ook de perzik gaat op de BBQ, wel zo makkelijk. Maar ook zonder BBQ lukt het prima, dan gebruik je gewoon je grillpan.

 Het recept is afkomstig uit het allernieuwste kookboek van de Nederlandse BBQ-king Jord Althuizen, oftewel de pyro-culinair avonturier. Het boek heet: Smokey Goodness No Worries BBQ, en het is het zesde boek in de reeks. Deze BBQ-master, cq kookboekenschrijver,  is ook eigenaar van bedrijven als Smokey Goodness (catering) en de restaurants ‘The Rough Kitchen’ en ‘Black Smoke’. In zijn nieuwste boek ontdek je de Australische manier van barbecueën en daarvan is deze salade een goed voorbeeld!

Wij hebben dit saladerecept nog tweemaal getest en vonden de hoeveelheid dressing teveel. Dat is aangepast.

In het intro van het recept vertelt Jord het volgende: “Gek ben ik op burrata, het zachtere broertje van mozzarella. Deze kaas heeft iets zonnigs en onmiskenbaar Italiaans. De fluweelzachte en romige textuur past bijzonder goed in een zomerse salade en gaat uitstekend samen met een licht pittige dressing. Zo ontstaat er een mooie balans tussen het volle, ronde en romige van de kaas en de lichte prikkel van de pepers. Gegrilde perziken zijn vervolgens de kers op de gezonde taart – het zoet en de onmiskenbare umami van de grillstreep vormen een fraai smaakpalet. Kortom, je gaat groenten en fruit eten en daar ga je van genieten.”

Welke wijn bij salade met gegrilde perzik en burrata?

De salade smaakt lichtpittig door de dressing, maar friszoet door de gegrilde perzik met een klein bittertje van de witlof. De geroosterde hazelnoten geven een fijne bite. Drink hier een rijke Italiaanse Soave (bijvoorbeeld Pieropan) bij. De fruitaroma’s van deze wijn sluiten perfect aan. Ook het kleine amandelbittertje in de wijn afkomstig van de garganega-druif maakt een mooie brug naar de hazelnoten. maar ook een chardonnay zonder houtlagering zal hier prima mee combineren.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • Chipotle-honingvinaigrette
  • 1 el honing
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 el chipotle-tabasco
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

 

  • 2 dikke sneden (zuurdesem) brood
  • 4 verse perziken
  • 1 el olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 stronkjes witlof (250 gram)
  • 75 g rucola
  • 1 rode ui (150 gram), julienne gesneden
  • 300 g burrata, uitgelekt
  • 75 g witte hazelnoten, geroosterd
  • Extra: BBQ of grill voor direct grillen

 Stap 1

Meng in een kleine kom de honing, grove mosterd, wittewijnazijn en chipotle-tabasco en roer ze met een garde goed door elkaar. Voeg al roerend druppelsgewijs de olijfolie toe en klop tot er een goed gebonden dressing ontstaat. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Stap 2

Bereid een BBQ of grill met gietijzeren grillrooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. (Je kunt ook een grillpan gebruiken.) Snijd het brood in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes brood tot goudbruine croutons

Stap 3

Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper. Gril ze heet en kort zodat je een mooie grillstreep krijgt en de vruchten wat zacht maar niet mushy worden; hoelang hangt af van hoe rijp je perziken waren voordat je begon. Snijd de rode ui in ragfijne (julienne) reepjes. Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten. Laat afkoelen en hak ze grof.

Stap 4

Haal de bladeren van het witlof los en verdeel ze samen met de rucola en rode ui over een grote platte schaal. Verdeel de gegrilde perziken over de rucola, trek de burrata in grove stukken, leg ze op de salade en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper. Garneer de salade met de geroosterde hazelnoten, croutons en de chipotle-honingvinaigrette. Combineer met alles van de BBQ.

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQ Titel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: Salade voor bij de barbecue met burrata (soort mozzarella) en gegrilde verse perzik. Afkomstig van Jord Althuizen. #BBQ #zomer #salade