Charles Heidsieck

8,6 pnt: verleidelijke Rosé Champagne

Voor een mooie champagne kun je mij altijd wakker maken. En extra verleidelijk als hij ook nog eens zachtroze van kleur is. Dat is zeker het geval bij deze Rosé Reserve van het klassieke huis Charles Heidsieck. Zo’n rosé champagne wil je altijd in huis hebben, die steekt namelijk met kop en schouders boven de rest uit. Waarom? Verfijnd van kleur, ragfijne mousse en rijk van smaak. Bovendien verkozen tot de ‘beste non-vintage rosé Champagne’ volgens het Fine Champagne Magazine. Ook I Love Food & Wine is onder de indruk en beoordeelt de champagne met een 8,6. Nu te koop bij Vivino voor een aantrekkelijke prijs. Een verleiding die je niet kunt weerstaan!

Champagnehuis Charles Heidsieck (niet te verwarren met Piper-Heidsieck of Heidsieck Monopole) is niet zomaar een huis. Ze staan bekend als buitengewoon betrouwbaar met een lange geschiedenis waarbij lef, ondernemerschap en perfectionisme de boventoon voeren. Ze beschikken als een van de weinigen over de oorspronkelijke krijtkelders in Reims, de zogenaamde UNESCO crayères. Hier kunnen de champagnes in alle rust rijpen tot sublieme kwaliteit. Zo ook deze Rosé Réserve NV.

36 maanden rijping

Non Vintage wil zeggen: champagne zonder jaartal; het een blend die bestaat uit meerdere oogstjaren. Gemaakt van 20% Réservewijnen (Pinot Noir en Chardonnay van 7 tot 8 jaar oud), 75% nieuwe wijn (Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier) en 5% Pinot Noir afkomstig van Grand Cru-wijngaarden. Al dat moois wordt vervolgens 36 maanden (in plaats van 15 maanden) te rusten gelegd om te rijpen in hun eeuwenoude krijtkelders.

Verleidelijk van kleur en smaak

De verleiding begint al bij de fles zelf: mooi van vorm met een chique roze etiket. Eenmaal opengeplopt stromen de ragfijne bubbels in zachtroze verleidelijk in het glas. We gaan eerst ruiken: hij is heel aantrekkelijk in de neus met rode besjes en aardbeien, tonen van brioche en een hint van gember. De ragfijne belletjes voelen prettig in de mond, de smaak is rijk en vol met aroma’s van rood fruit en een klein sinaasappelbittertje in de afdronk. Verleidelijk van begin tot het eind.

Wat eten bij rosé champagne van Heidsieck?

Om te beginnen is dit een geweldig aperitief (echt een Valentijnsdrankje). Maar ook heerlijk in combinatie met schaal- en schelpdieren, visgerechten (blini’s met zalm) en wit vlees. Past ook heel goed bij kreeft of zelfs bij een frisse aardbeiensoep met munt, wrap met aardbeien-tomaatsalade of sinaasappelsalade met granaatappel. Ook is rosé champagne een perfecte begeleider bij Aziatisch eten, en bij sushi en dim sum in het bijzonder. Uiteraard ook een prachtfles voor op het Paasbuffet.

Sinaasappelsalade met granaatappel
Sinaasappelsalade met granaatappel

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.