tuinbonen-ricotta dip met dille uit Bazaar van Sabrina Gahyour

Meatless Monday
Tuinbonen-ricottadip met dille en sumak

Het is (nog steeds) tijd voor tuinbonen! Maar tuinbonen zijn zeker niet mijn favoriete groente; die dikke schilletjes en de geur staan mij tegen, brrr. Toch is deze tuinbonen-ricottadip echt een aanrader. Ze worden gemaakt van rauwe (!) tuinbonen. En de ricotta, citroen en dille maken het tot een verfrissende salsa. Heerlijk op stokbrood bij de borrel of buffet, of als vegetarisch broodbeleg.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Bazaar van de Brits-Iraanse kookboekschrijfster Sabrina Gahyour. We publiceerden al eerder een recept uit dit heerlijke kookboek: Geitenkaassalade met bramen. Ook dit recept hebben we iets aangepast, want de hoeveelheid die Sabrina maakt is zo ontzettend veel, dat het bijna niet opkomt.

Portret Sabrina Ghayour
Portret Sabrina Ghayour

In het intro van dit recept zegt Sabrina: “Ik heb zo veel jeugdherinneringen aan tuinbonen. Als ik thuiskwam uit school op het zeldzame moment dat mijn oma bezig was met een van de gerechten die ze leerde te maken in de jaren 80, zette ze enorme kommen vol ongedopte tuinbonen voor me neer en het enige wat ze zei was: “Dop ze.

Ik herinner me de sterke tuinbonen geur op mijn handen als we klaar waren met het doppen, maar het was de moeite waard want de bonen waren zo lekker. Deze tuinbonen-ricottadip is voor een redelijk aantal personen, dus ideaal om te delen.

Welke wijn bij tuinbonen-ricottadip?

Het is een verfrissend smeersel waarin je de dille heel goed proeft. Eigenlijk zijn de tuinbonen wat op de achtergrond, maar zorgen wel voor bite. Ideale dip voor een buffet of bij een mezze of aperitief. Drink er een frisse witte wijn bij, zoals een sauvignon blanc, soave of bijvoorbeeld de Spaanse uit Navarra.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 375 gram ongedopte tuinbonen, of 200 gram gedopte tuinbonen (diepvries)*
  • 1 dik teentje knoflook, geperst
  • sap en schil van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram ricotta
  • 1 theelepel sumak**
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 15 gram dille
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Doe in een (kleine) kom voor de foodprocessor: tuinbonen, knoflook, citroensap, citroenschil en olijfolie. Pulseer tot een puree met een grove textuur zonder al te grote stukjes.

Stap 2

Schep de tuinbonenpuree in een serveerkom. Voeg de ricotta, sumak, lente-ui en dille toe. Roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat ca. 5 tot 10 minuten staan, zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken. Sprenkel nog wat olijfolie erover. Serveer met geroosterd brood.

*De tuinbonen liggen nog steeds vers in de winkel. Maar voor deze tuinbonendip kun je ook tuinbonen uit de diepvries gebruiken.

** Wat is sumak? Dit zijn gedroogde, gemalen donkerrode besjes van de sumakstruik. Ze smaken kruidig, lichtzurig en onmiskenbaar Midden-Oosters.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel : Bazaar
Auteur : Sabrina Gahyour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 2124
Prijs : € 25,95

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nacho's uit de oven uit het kookboek Zonder Fratsen van Anita Witzier

Voor het weekend
Nacho’s uit de oven

Nacho’s uit de oven; zo’n twintig jaar geleden at ik ze voor het eerst op een terras in Lovina Beach op  (notabene, hoe is mogelijk!) het eiland Bali. Ik was direct verslaafd aan dit uit Mexico afkomstige fingerfood van gebakken chips met een TOPPING van guacomole, zure room, salsa, verse koriander en gesmolten kaas. Inmiddels is het ingeburgerde borrelhap. Misschien wat ordinair, maar wel waanzinnig lekker. Bovendien zo simpel om zelf te maken. Dit staat voortaan altijd op jouw borrelhappen-repertoire. Echt waar!

Dit recept komt uit het kookboek ‘Zonder fratsen’ van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Zij is ook dol op deze borrelhap en zegt hierover het volgende: “Echter, om niet afhankelijk te zijn van een feestje of te moeten wachten tot er weer eens een gezinslid verjaart als excuus om deze schotel te maken, eten wij ’m ook gewoon als maaltijd. Bijvoorbeeld na de koningsdagborrel of na een bezoek aan de wijnclub, op de bank bij een film. Het is het ULTIEME SNACKETEN waarvan je echt altijd te veel eet. Dat moet dan maar een keer.”

 

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Winelife Rueda met Basa 58

'Rijst& proeft' in WineLife

8.2 pnt: Rueda nr 1 Spaans wit

Merlot Reserva van Ravanal

Soepel rood

7,5 pnt: sappige Merlot uit Chili

Kies een verfrissende witte wijn (Verdejo) of een sprankelende rosé. Ook een Cava zal het goed doen. Het maakt niet zoveel uit. De nacho’s nemen al snel de overhand ;-).  Maar een soepele Merlot uit Chili is ook een prima borrelwijn.

10 personen30 minuten

Ingrediënten

  • Guacomole
  • 4 rijpe avocado’s
  • 500 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • 3 eetlepels citroensap
  • 10 bosuitjes, in ringetjes
  • 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
  • 2 eetlepels jalapeñopeper-ringetjes (potje)
  • 250 ml zure room
  • 1 blikje maïskorrels, uitgelekt (300 gram)
  • zout, versgemalen peper

 

  • 2 zakken tortillachips naturel à 150 gram
  • 200 gram geraspte Goudse kaas
  • Extra: lage ovenschaal

Stap 1

Begin met het maken van de guacomole. Snijd het avocado-vruchtvlees in blokjes en doe in een ruime mengkom. Voeg toe: kerstomaatjes, citroensap, bosuitjes, jalapeñopeper, zure room en maïskorrels. Meng door elkaar tot een smeuïge massa. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de tortillachips over een lage ovenschaal. Verdeel erover: guacomole. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet de schaal ca. 10 – 20 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is en de bovenkant een goudbruin korstje krijgt. Garneer met extra koriander.

 

Het kookboek

Energiek kookboek van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Presentatrice van programma’s als ‘De Reünie, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Memories’. Ze werd meerdere malen genomineerd voor de Zilveren TeleVizier-ster, die ze uiteindelijk in 2007 heeft gewonnen. Ze is een gepassioneerde thuiskok die niet gelooft in diëten, wel in elke dag lekker en gezond eten. Zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods. Haar motto is: ‘Niet te veel van alles, niet meer, niet minder.

Bestellen kun je hier:

Cover Zonder fratsen van Anita WitzierTitel : Zonder Fratsen
Auteur : Anita Witzier
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 6177
Prijs : € 27,50

 

Uit dit kookboek komt ook de klassieker Etos Mess, een dessert om van te smullen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: gemakkelijk borrelhap Nacho's uit de oven. Je kunt deze aangeklede tortillachips ook als voorgerecht presenteren. Sharing is Caring. #guacomole #Mexicaanse keuken Kijk over het volledige recept op I Love Food & Wine

Dipsaus met geitenkaas en knoflook

Meatless Monday
Dipsaus met geitenkaas en gestoofde knoflook

In Frankrijk maken ze heerlijke dipsauzen. Deze is gemaakt van verse geitenkaas met veel knoflook. Maar laat je niet afschrikken door die tien teentjes! Doordat je knoflook in melk laat stoven wordt hij zacht en nootachtig van smaak. Het recept is afkomstig uit het kookboekje van Picodon-kaas dat ik heb gekregen in de Ardèche tijdens mijn persreis afgelopen oktober. Lees nog even mijn verslag. Een super simpel borrelhapje dat de lente/zomer eer aandoet. Maar ook lekker als een smeerseltje tijdens de lunch. Of als dipsaus bij een BBQ.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

bianco di Custoza 2017 Monterei

Fris wit

7,5 pnt: biologische Bianco di Custoza

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Bij verse geitenkaas hoort Sauvignon Blanc uit de Loire. Maar doordat de geitenkaas in deze dipsaus wat romiger is gemaakt, past een rijpere witte wijn beter. Kies bijvoorbeeld voor Verdejo, of een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld. Ook een Soave, of  Bianco di Custoza zal hier goed bij combineren.

6 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 10 teentjes knoflook
  • 200 ml melk
  • 50 ml slagroom
  • 60 gram verse geitenkaas (picodon)
  • 1 eidooier
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Pel de teentjes knoflook. Breng in een kleine steelpan de melk met de knoflook aan de kook. Laat de knoflook in ca. 10 minuten op zacht vuur sudderen tot ze zacht zijn. Haal ze uit de melk en laat uitlekken. Prak met een vork fijn, of pureer met de staafmixer.

Stap 2

Verwarm in dezelfde steelpan, al roerende, de slagroom met de geitenkaas tot een romige saus. Voeg knoflook en eidooier toe. Verwarm al roerende zachtjes tot een smeuïge massa. Laat niet koken! Breng op smaak met zout en peper.

Serveren met radijs, kerstomaatjes, bloemkoolroosjes en bleekselderij en toast.

 

Het kaasboek

De Franse journalist Tristan Sicard opent in 2011 een kaaswinkel in Lille. In dit boek verenigt hij zijn passie voor schrijven en kaas. Het is een uitgebreid boek over het productieproces, de geschiedenis, nauwkeurige productinformatie van 420 verschillende kazen, de ideale kaasplank samenstellen en meer perfecte wijn-kaascombinaties. Een heerlijk naslagwerk dat je als kaasliefhebber beslist in je boekenkast wilt hebben.

Bestellen kun je hier:

cover Kaaskenner word je zoTitel : Kaaskenner word je zo
Auteur : Tristan Sicard
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN :  978 94 6143 200 1 |
Prijs : € 24,95

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

crédit photo : Syndicat du Picodon AOP / Philippe Barret,

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: dipsausje voor bij voorjaar- of zomer groenten. Gemaakt van geitenkaasjes uit de Ardèche (picodon) en geroosterde knoflook. Heel makkelijk om te maken. Verrassend van smaak. Drink er een Italiaanse Bianco di Custoza bij uit Veneto. Recept op I Love Food & Wine.

 

 

Salsa van tomaat en avocado

Meatless Monday
Salsa van kerstomaat met avocado

Suggestie voor Meatless Monday: de bietenburgers van Hugh Fearnley-Whittingstall! Het zijn heerlijk simpele burgers  (20 minuten) gemaakt van rauwe rode bieten en gare kikkererwten. En daarbij serveer je deze tomatensalsa met avocado, zoals ook Hugh aanraadt in zijn kookboek ‘LICHT’.

Bietenburgers met salsa ‘Dit is een klassieke combinatie van goede romige avocado met zoete tomaten, scherpe rode ui en citroen. Past echt goed bij burgers en vis, maar ik smeer ook gerust een laagje salsa op een knäckebröd als lunch.’, vertelt Hugh enthousiast in het intro. Ik ben ook een fan van deze frisse veelzijdige tomatensalade. Smaakt ook heerlijk bij Mexicaanse gerechten als Chili sin carne.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s
  • 200 gram kerstomaten, in vieren gesneden
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
  • 10 gram peterselie óf koriander, grof gehakt
  • sap van ½ limoen
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Snijd de avocado’s in vieren, verwijder pit en schil, snijd het vruchtvlees in stukjes en doe ze in een kom. Doe de rest van de ingrediënten erbij en schep alles voorzichtig om (probeer de avocao heel te laten). Proef en voeg extra zout en peper toe als dat nodig is. Laat 10 minuten rusten, roer nog een keer voorzichtig om en dien op. Lekker bij de Bietenburgers, of Chili sin Carne.

 

Kookboek Licht

In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je niet al te moeilijke recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Er wordt in de recepten geen gebruik gemaakt van tarwe en zuivel. Meer informatie over de schrijver is te vinden op Rivercottage.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover LichtTitel: Licht. Het River Cottage boek met recepten voor iedere dag.
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J.W. Becht
ISBN: 978 90 230 1451 5/NUR 440
Prijs: € 24,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Ansjovis salade op brood

Voor het weekend
Ansjovis-borrelhapje uit Catalonië

De Spaanse chefkok José Pizarro behoort tot de ‘100 españoles’ die hun excellente talent ten dienste hebben gesteld aan het grote publiek. Van huis uit is hij tandtechnicus, maar de liefde voor eten bleek sterker. Hij liet zich omscholen en bezit nu vier restaurants in Londen (José, Pizarro, José Pizarro en Little José), en hij schreef diverse kookboeken over de Spaanse keuken. Zijn laatste boek heet ‘De keuken van Catalonië’. Het is een prachtig kookboek waarin hij verslag doet over de moderne Catalaanse keuken, een regio ten noordoosten van Spanje, vlak bij de Franse Pyreneeën. Uit dit boek komt die supersimpele borrelhapje, gemaakt met ansjovis.

In het intro vertelt José hierover het volgende:

Recept: simpel borrelhapje van toast met ansjovis salade uit de keuken van Catalonië. #zuurdesembrood #snel ‘L’Escala is een prachtig plaatsje aan de Costa Brava dat altijd vermaard is geweest om zijn visserij. De ansjovis van hier staat erom bekend dat hij zich niet uit het veld laat slaan door de koude wateren. Van oudsher waren het de mannen die uit vissen gingen en de vrouwen die de vis schoonmaakten en bakten of prepareerden om hem langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig krijg je de ansjovis schoongemaakt, ontgraat en ingelegd in olie, of je vindt ze gezouten in kleine potjes. Die laatste moet je zelf schoonmaken.’

Welke wijn bij ansjovis-borrelhapje?

Bij een Spaans hapje hoort een Spaans drankje: kies voor een sherry fino, of een sherry Manzanilla. Met name de Manzanilla past goed, omdat deze sherry een lichte zilte ondertoon heeft die aansluit op de ansjovis. Of nog beter: kies voor een glas mousserende Cava uit het noorden van Spanje. Heerlijk verfrissend!

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 4 sneetjes grof (zuurdesem)brood
  • 3 eetlepel olijfolie, extra vierge
  • ½ citroen
  • 1 rijpe tomaat, ontveld, ontpit en fijngehakt
  • 150 ml Griekse yoghurt (10% vet)
  • 2 theelepels verse marjolein, fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • handje gescheurde frisée-slablaadjes
  • 12 ansjovisfilets op olie, goede kwaliteit

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Smeer de sneetjes brood aan beide zijden in met olijfolie. Leg de sneetjes op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Bak in de oven in ca. 10 minuten goudbruin en knapperig. Bewaar tot gebruik in een afgesloten trommel.

Stap 2

Rasp de schil van de citroen. Breng een pan water aan de kook, kruis de  tomaat in, dompel ca. 20 seconden in het kokende water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen. Overlangs doormidden snijden en zaadjes verwijderen. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Stap 3

Meng de yoghurt met de marjolein en het citroenrasp en breng op smaak met zout en peper. Hussel de slablaadjes met de ansjovis, de gehakte tomaat en een scheut extra vierge olijfolie door elkaar. Lepel het yoghurtmengsel op de toast, beleg met een bergje ansjovis-tomatensalade en dien op.

 

Bestellen kun je hier:

Cover De keuken van CataloniëTitel : De keuken van Catalonië
Auteur : José Pizarro
Uitgever : Uitgeverij Van Halewyck/Forte Culinair
ISBN : 978 94 6131 836 7
Prijs : € 24,99

 

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: simpel borrelhapje van toast met ansjovis salade uit de keuken van Catalonië. #zuurdesembrood #snel

Chips gevuld met zalmtartaar

Valentijnsdag!
Chips gevuld met zalmkaviaar

Valentijnsdag! Hier geen zoete roze gebakjes. Verras je lief met een glas Champagne (of Cava) en een zéér verleidelijk borrelhapje met zalmkaviaar. Zo simpel, zo lief, zo snel klaar…  

Welke wijn bij chips gevuld met zalmkaviaar?

rosé champagne opgelicht (1 van 1)De ultieme combinatie met dit knapperige chipje gevuld met het ziltige van de zalmeitjes is een Champagne. Ik kan jullie de Champagne van Baron Rothschild, Heidsieck en Jacquesson aanraden!

 

Muziek: onlangs kwam het oude nummer ‘Stairway to Heaven’ van Led Zeppelin voor mij weer helemaal tot leven. Prachtig uitgevoerd door HEART, met Ann Wilson als leadzanger. Zo mooi…., onuitwisbaar!

2 personen3 minuten

Ingrediënten

  • 1 zak ambachtelijke chips met zeezout
  • 1 potje crème fraîche
  • 1 potje zalmeitjes of foreleitjes
  • 1 bosje dille
  • versgemalen zwarte peper

Stap 1

Schep een lepeltje crème fraîche in de holte van een chipje. Schep er een lepeltje zalmeitjes op. Garneer met dille en zwarte peper.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: chips met zeezout gevuld met crème fraîche en zalmkaviaar. Simpel borrelhapje voor Valentijdsdag, in het weekend of buffet. #champagne #feest

Bloemkool met limoenmayo

Meatless Monday
Bloemkoolroosjes met limoenmayonaise

Uit het kookboek ‘Vega Hapjes Easy’ komt dit recept van geroosterde bloemkool met limoenmayonaise. Ze noemen het bloemkoolpiripiri, omdat de bloemkool wordt geroosterd met piripiri-kruiden. Dit is een Portugese kruidenmix om de klassieke kip piri piri te maken. Helaas kon ik dat kruidenmengsel niet zo snel in de supermarkt krijgen (Jumbo of AH), maar online is het in ieder geval goed verkrijgbaar bij Natural Spices, Kruidenkaravaan of De Kruidenbaron. Maar je kunt het ook heel goed vervangen door de kruidenmixen van Jonnie Boer (bv Picadillo of Andaluz). Dit groentegerechtje kun je als salade (voldoende voor 2 personen) of als borrelhapje serveren. Supermakkelijk, en in 20 minuten klaar.

Welke wijn bij bloemkoolroosjes met limoenmayonaise?

Hier schenk je een witte wijn bij. Liefst een verfrissende witte wijn die ook een wat rond mondgevoel heeft, zoals de Rivaner, Gaillac of Verdejo. Maar een Vermentino of de Italiaanse Gamballara of Bianco di Custoza zijn prima begeleiders.

bianco di Custoza 2017 Monterei
Bianco di Custoza
4 personen20 minuten

Ingrediënten

Ingrediënten bloemkoolhapje (1 van 1)

  • 4 eetlepels olie
  • ¼ theelepel zout
  • 2 theelepels piripirikruiden, (of Andaluz of Picadillo)
  • 1 middelgrote bloemkool, in roosjes (400 gram)
  • 3 eetlepels (vegan)mayonaise
  • fijngeraspte schil van 1 limoen
  • 1 eetlepel limoensap
  • 5 gram verse korianderblaadjes

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de olie met het zout en de kruidenmix. Schep de bloemkoolroosjes (ɸ 3cm) erdoor. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze ca. 15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze iets afkoelen.

Stap 2

Roer intussen de mayonaise met de limoenrasp en –sap door elkaar. Schep de bloemkoolroosjes in een schaal. Garneer met koriander. Geef de limoenmayonaise er apart bij.

 

Het kookboek

Leuk kookboek voor vegetariërs  uit de serie ‘Easy’ (Zie ook Pasta Easy). Boordevol prachtige hapjes voor een borrel of een feestje, of gewoon om samen te delen tijdens de lunch of diner.  Basic vormgeving en cleane fotografie. Allemaal echt simpele gerechtjes die er stuk voor stuk fantastisch uitzien.

Bestellen kun je hier:

Cover Vega hapjes easyTitel : Vega Hapjes Easy
Auteur : Jessica Oldfield
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1582 6
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

viskoekjes met yoghurtdip

Voor het weekend
Viskoekjes voor elk moment

Onmisbaar bij een zomers buiten-eetfestijn; dat zijn deze heerlijke viskoekjes uit het kookboekje ‘Food en Route’. Geschikt voor elk moment, van voorgerecht tot lunchgerecht, maar ook heerlijk bij de borrel of in de picknickmand. Wij aten ze als hoofdgerecht bij de bietensalade uit hetzelfde kookboekje. Aanrader voor dit weekend bij deze zomerse temperaturen.

Welke wijn bij viskoekjes met yoghurt-dillesaus?

Lekker stevige viskoekjes met een frisromige yoghurtsaus. Dat vraagt om een witte wijn met voldoende frisse zuren en kruidigheid, zoals een sauvignon blanc uit Chili of de Vermentino. Serveer je de bietensalade erbij, dan is een rosé uit de Provence perfect.

Matetic EQ Sauvignon Blanc
Matetic EQ Sauvignon Blanc
12 stuks10 minuten + 30 minuten wachttijd

Ingrediënten

  • 500 gram stevige witvis filet (bijv. kabeljauw)
  • ½ citroen
  • 1 theelepel pittige mosterd
  • 3 eetlepels gehakte verse dille
  • 2 eetlepels gehakte bladpeterselie
  • 1 ei
  • 2 eetlepels broodkruim of panko
  • zout, versgemalen peper
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels olijfolie

Stap 1

Snijd de vis in stukken. Rasp de schil van de citroen (bewaar de citroen). Doe de vis, citroenschil, mosterd, 2 eetlepels dille, peterselie, ei, broodkruim, 1½ theelepel zout en peper in de foodprocessor en maal tot een dikke pasta. Draai hiervan 12 balletjes ter grootte van een flinke walnoot en druk ze plat tot koekjes. Laat de viskoekjes 20-30 minuten in de koelkast opstijven.

Stap 2

Maak intussen een sausje van mayonaise, yoghurt, 1 eetlepel dille en ½ eetlepel olie. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Stap 3

Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan. Bak de viskoekjes in ca. 5 minuten aan weerszijden goudbruin en gaar. Geef het sausje erbij.

Het kookboek

Charlotte Fielmich schreef eerder drie barbecue kookboeken: ‘Koken op een vuurtje, Winter BBQ-boek’ en ‘On Fire!’. Daarmee won ze de Gourmand Cookbook Award voor het beste BBQ-kookboek ter wereld. Voor deze zomer Food en Route, een oergezellig en uitnodigend kookboekje met allerlei meeneemrecepten voor je droompicknick, zoals salades, viskoekjes, krabkoekjes, gehaktballetjes, quiche-taart. Kortom: boordevol inspiratie om je picknickmand watertandend lekker te vullen.

Bestellen? Dat kan hier:

cover Food en RouteTitel:   Food en Route
Auteur: Charlotte Fielmich
Uitgever:  Uitgeverij Snor
ISBN nummer: 987 94 6314 039 3
Prijs: € 18,99

 

 

 

Nog meer inspiratie nodig? Ook deze bietensalade en krabkoekjes komen uit Food en Route! Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Krabkoekjes voor de picknick

Snel klaar
Krabkoekjes voor de picknickmand

Zin in buiten eten, picknicken of ga je naar het strand dit weekend? Met deze aantrekkelijke krabkoekjes kun je alle kanten op. Heel goed van tevoren te maken, want je kunt ze zowel koud als warm eten. Maar ook lekker als borrelhapje of als hoofdgerecht voor 2 personen, aangevuld met stokbrood en een salade. We hebben het recept getest met krab uit blik, én met surimi-staafjes (nepkrab). Die met surimi hadden meer smaak en waren ook lekkerder qua structuur (wat grover). Dus dan weet je dat alvast.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Food en Route en je kunt dit boekje nog steeds winnen! Dus doe mee aan onze win-actie en reageer vóór 1 juli.

Zou je het kookboek Food en Route willen winnen? Dan kan! Doe dan mee aan onze win-actie. Hoe? Lees hier verder…

Welke wijn bij Krabkoekjes met knoflookmayonaise?

De krabkoekjes smaken duidelijk naar krab met een mooi krokante buitenkant. Schenk hier een lekkere frisse witte wijn of rosé bij. Elke verfrissende aperitiefwijn is prima: denk aan pinot grigio, sauvignon blanc, verdejo of de frisse Spaanse Torres Viña sol.

Torres Vina Sol wit

8 - 10 stuks10 minuten + 30 minuten wachttijd

Ingrediënten

  • 200 gram gaar krabvlees of surimi
  • 1 ei
  • 3 eetlepels broodkruim of panko
  • 2 theelepels pittige mosterd
  • 2 theelepels groene Tabasco
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • 2 eetlepels olijfolie

Stap 1

Hak het krabvlees fijn met een groot mes of in de foodprocessor. Meng krabvlees, ei, broodkruim, mosterd, Tabasco en groene kruiden door elkaar. Vorm van dit mengsel 8-10 balletjes ter grootte van een flinke walnoot en druk ze plat tot koekjes. Laat ze minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.

Stap 2

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de krabkoekjes in 5 minuten goudbruin, keer ze halverwege. Lekker met knoflookmayonaise.

VOEDINGSWAARDE P.P.: 161 Kcal, 17 gram Vet,  5 gram Eiwit, 10 gram Koolhydraat

Het kookboek

Charlotte Fielmich schreef eerder drie barbecue kookboeken: ‘Koken op een vuurtje, Winter BBQ-boek’ en ‘On Fire!’. Daarmee won ze de Gourmand Cookbook Award voor het beste BBQ-kookboek ter wereld. Voor deze zomer Food en Route, een oergezellig en uitnodigend kookboekje met allerlei meeneemrecepten voor je droompicknick, zoals salades, viskoekjes, gehaktballetjes, quiche-taart. Kortom: boordevol inspiratie om je picknickmand watertandend lekker te vullen.

Bestellen? Dat kan hier:

cover Food en RouteTitel:   Food en Route
Auteur: Charlotte Fielmich
Uitgever:  Uitgeverij Snor
ISBN nummer: 987 94 6314 039 3
Prijs: € 18,99

 

 

 

Nog meer inspiratie nodig? Ook deze bietensalade komt uit Food en Route! Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.