Brabants worstenbroodje voor Carnaval van Mieke

Gouwe Ouwe
Brabantse worstenbroodjes voor de Carnaval

Je herkent het vast: recepten van gerechten die al jarenlang mee gaan. Favorieten die telkens terugkeren op je eettafel. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn, of gemakkelijk te maken, of… nou ja vul maar in. Ik deel elke maand zo’n gouwe ouwe uit mijn knipselmap vol recepten die ik door de jaren heen verzameld heb. Hierbij onvervalste Brabantse worstenbroodjes voor de carnavalsmaand februari.

Kijk, je haalt het meisje wel uit Brabant, maar Brabant nooit uit het meisje. Waar ik op doel? Juist: op carnaval! Een van de leukste volksfeesten staat weer voor de deur en vanaf zondag 23 februari gaan met name Brabant en Limburg drie dagen lang los. Ik heb nooit goed kunnen uitleggen aan vrienden van boven de rivieren, wat carnaval nou zo uniek maakt. Het is een combinatie van onbekommerd pret maken, lachen, zingen en dansen. Er wordt uitbundig muziek gemaakt, er zijn optredens en tonpraters. Door prins of prinses carnaval en hun aanhang (de Raad van 11) worden tal van bezoeken afgelegd. Aan zorginstellingen, bejaardenwoningen, scholen, sportverenigingen, vrije tijdclubs. Er is saamhorigheid en verbroedering. Jong en oud maken plezier met elkaar. Kon het wat dat betreft maar elke dag carnaval zijn.

‘Goei worstuhbrooikes’ maak je zelf

In de praktijk is daar geen beginnen aan natuurlijk. Want de biertjes vloeien rijkelijk en na drie dagen feesten is het weer mooi geweest. Om op de benen te kunnen blijven staan, is regelmatig stevig eten noodzakelijk. Stamppotten en maaltijdsoepen doen het goed, net als botermalse kippenpootjes met friet en mayonaise en ’s morgens koekenpannen vol gebakken eieren met spek. En! Brabantse worstenbroodjes. Die warme, knapperige met gekruid gehakt gevulde snacks doen het altijd goed. Er zijn veel bakkers die ‘goei worstuhbrooikes’ verkopen, maar zelfgemaakt zijn ze toch het lekkerst. Hierbij het recept.

Ennuh: niet alleen lekker om een hangover op te vangen, maar te nuttigen op elk moment van de dag. (Of nacht.) Alaaf!

Brabantse worstenbroodjes
Wa? Of je worstenbrood lust!, vragen ze in Eindhoven

RECEPT WORSTENBROODJES

10 stuks40 minuten, + 1 uur rijzen

Ingrediënten

deeg

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje instant gist (7 gram)
  • 2 theelepels zout
  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 300 ml lauwwarm water
  • vulling
  • 500 gram saucijsjes
  • Extra: 2 eetlepels melk, bakpapier, deegrol

Stap 1

Maak een deeg van de bloem, gist, zout, boter en water en kneed het deeg minimaal ca. 10 minuten goed door tot het soepel en elastisch is. (in het begin is het heel plakkerig, maar dat verdwijnt door het kneden). Maak een bal van het deeg en leg het in een licht ingevette kom. Dek af met plasticfolie en laat het deeg op een warme (tochtvrije) plaats (ca. 35 °C) 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is. (zet de kom bijvoorbeeld bij de verwarming).

Stap 2

Verwarm (na ca. 3 kwartier) de oven voor op 220 graden. Haal het gehakt uit de saucijsjes en kneed even door. Verdeel het gehakt in porties van 50 gram. Vorm van het saucijzenvlees 10 worstjes van ca. 8 cm lengte.
Kneed het gerezen deeg nog even goed door, zodat er weer zuurstof bij komt. Verdeel het in 10 gelijke porties. Bestrooi je aanrecht met bloem en rol elk stukjes deeg uit tot een rechthoekig lapje, net iets groter dan de lengte van de worstjes.
Worstenbroodjes vouwen-Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen en vouw het deeg over de worstjes heen. Leg de broodjes met de naad naar beneden meteen op een met bakpapier beklede ovenplaat.

Stap 3

Bestrijk de bovenkant van de broodjes met een beetje melk en bak ze in het midden van de oven in 15 tot 20 minuten goudbruin.

 

ZIN IN MEER INSPIRATIE?

Volg mij op Instagram, Facebook of Pinterest! Daar vind je mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Ricotta beignets met kaneelsuiker uit het kookboek Vers uit de oven van Ajda Mehmet

Oud & Nieuw
Ricotta beignets met kaneelsuiker

Oliebollen en appelbeignets, de klassiekers voor Oud & Nieuw, wie houdt er niet van? Ik dus!!! Ze staan ook niet op I Love Food & Wine. Ik vind het te veel werk, en ze smaken saai en zijn meestal te vet. Nee, doe mij maar deze elegante ricotta beignets. Die worden niet gefrituurd, maar gebakken in de oven. Heerlijk compact, licht verteerbaar en niet te zoet. Makkelijker te maken en veel gezonder!

portret Ajda MehmetDit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Vers uit de oven’ van de in Londen geboren Ajda Mehmet. Zij is foodstylist en recept ontwikkelaar. In 2012 besloot ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland. Dit is haar eerste kookboek met een verzameling succesrecepten die makkelijk te maken zijn en waarin de oven een belangrijke rol speelt. Kortom een boek met veel verrassende recepten voor snelle doordeweekse maaltijden.

Welke wijn bij ricotta beignets met kaneelsuiker?

Ook bij deze beignets (evenals bij oliebollen!) schenk je geen champagne (of het moet een demi-sec zijn!). Kies voor een Prosecco (niet de droge variant!) of een Moscato d’Asti. Allebei ook mousserend, maar net wat zoeter dan champagne.

20 stuks20 minuten + 15 minuten rusten + 30 minuten oventijd

Ingrediënten

  • ½ vanillestokje
  • 500 gram ricotta
  • 2 eieren
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 175 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder (ca. 5 gram)
  • ½ eetlepel kaneel
  • Extra: 2 minimuffinvormpjes met 12 holten, ingevet met olie*
  • Ijsbolletjestang, kwastje

Stap 1

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Meng het merg met de ricotta, eieren, 50 gram kristalsuiker en sinaasappelrasp in een kom. Klop met een garde tot de ricotta glad is.

Stap 2

Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom met ricotta en spatel dit er voorzichtig doorheen. Zodra het beslag samenhangt zou het stevig maar nog steeds zacht moeten zijn, net als aardappelpuree. Laat het beslag ca. 15 minuten rusten in de koelkast.

Stap 3

Roer intussen in een klein kommetje de kaneel door 50 gram kristalsuiker. Zet apart.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een klein pannetje (of in de magnetron). Schep met een ijsbolletjestang kleine bolletjes ricottabeslag in de ingevette muffinvorm. Bestrijk met een kwastje de beignets met de gesmolten boter. Bak de beignets in ca. 30 minuten tot ze goudbruin zijn.

Stap 5

Haal de beignets uit de oven en haal de muffins voorzichtig uit de vorm. Rol ze gelijk door de kaneelsuiker totdat ze helemaal bedekt zijn met een laagje kaneelsuiker.  Lekker bij de thee of bij een glas prosecco. Of als een dessert met slagroom of ijs ernaast.

*Gebruik bij voorkeur een siliconenvorm, want dan komen de beignets mooier uit de vorm.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Uit de ovenTitel : Vers uit de oven
Auteur : Ajda Mehmet
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 222 3
Prijs : € 20,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: ricotta beignets met kaneelsuiker. Het ‘gezonde’ alternatief voor oliebollen. Je hoeft niet te frituren, maar je bakt ze in de oven. Simpel om te maken. Ook lekker bij de thee of als dessert met een bolletje ijs. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #simpel, #ovengerecht #dessert #oud&nieuw #taartje

 

Gougères Franse kaassoesjes

Voor Oud & Nieuw
Gougères (Franse kaassoesjes)

Gougères zijn Franse kaassoesjes die oorspronkelijk uit de Bourgogne komen. De stad Sens, tussen Parijs en Bourgogne, vindt zichzelf de bakermat van deze traditionele knapperige borrelhapjes. Heel soms worden ze ook gevuld met een kaas-roomvulling. Maar dat doen wij niet. Van oudsher worden ze bestrooid met geraspte kaas. Maar met zwart sesamzaad is ook heel lekker. De perfecte borrelhap tijdens de feestdagen!!!

Welke wijn bij Gougères?

De perfecte wijn-spijscombinatie is natuurlijk champagne, want de gist in de champagne wordt opgevangen door de volle smaak van de kaas. Maar ook passen ze heel goed bij een glas Chablis of een glas Beaujolais.

25 stuks30 minuten + 20 minuten baktijd

Ingrediënten

  • 200 ml water
  • ½ theelepel zout
  • 80 gram roomboter
  • 120 gram bloem
  • 3 à 4 eieren (200 gram)
  • 75 gram geraspte oude Comté-kaas*
  • 2 eetlepels bieslook, fijngeknipt
  • zwart sesamzaad
  • extra: bakplaat, bakpapier, spuitzak met spuitmondje (ɸ 5 mm)

Stap 1

Zet alle ingrediënten afgewogen klaar. Breng in een pan het water, zout en boter aan de kook. Roer de bloem erdoor. Blijf roeren tot een gladde bal ontstaat die van de pan loslaat. Pan van vuur nemen. Blijf kloppen tot het deeg zover is afgekoeld dat je het kunt aanraken.

Stap 2

Oven voorverwarmen op 200 °C. Klop met een mixer vervolgens één voor één de eieren door de deegbal totdat elk ei helemaal is opgenomen en het deeg weer glad en glanzend is. Meng dan de geraspte kaas (houd ca. 2 eetlepels achter voor garnering) en bieslook erdoor. Vul een spuitzak (bijvoorbeeld de plastic zakken, te koop bij de Hema) met spuitmondje met het deeg. (tip: zet de plastic zak in een maatbeker en vul hem dan)

Stap 3

Bekleed de bakplaat met bakpapier, of vet hem in. Spuit op de bakplaat ca. 25 balletjes ter grootte van een walnoot, met een minimale tussenruimte van 2 cm (ivm rijzen). Druk de puntjes glad met een natte vinger. Bestrooi met de overgebleven kaas of zwart sesamzaad. Bak in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar en goudbruin. Laat ze op een taartrooster afkoelen. Je kunt ze zowel koud als warm eten.

Je kunt de Gougères het beste direct eten. Wil je ze toch even bewaren, doe ze dan in een luchtdichte trommel.

 

*Je kunt de kaas ook vervangen door Gruyère of Parmezaanse kaas

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Bistroplank uit het kookboek Van de Plank

Sharing is caring
Bistro Borrelplank om te delen

‘Wijnen, wijnen, wijnen’! Ken je ‘m al die quote van Martien van het tv-programma Familie Meiland? Als je dit hoort denk je meteen aan hun hilarische taferelen, maar ook weet je meteen dat het tijd is om te gaan borrelen. Niet alleen met een glas witte wijn, toch? Daar hoort ook een lekkere borrelplank bij!

Misschien heb je wat inspiratie nodig voor een lekkere borrelplank, dan heb ik hier alvast een goed idee: De Bistroplank uit het kookboek ‘Van de plank’. Je maakt een paar dingetjes (kruidenboter en een smeerbaar kaasje met noten) helemaal zelf, en vult het verder aan met allerlei overheerlijke ingrediënten die je gewoon kant-en-klaar in de winkel koopt. Makkelijker kan haast niet!

8 personen5 minuten + 15 minuten + 1 uur rusttijd

Detail kruidenboter van de bistro borrelplankIngrediënten kruidenboter

  • 150 g gezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 20 sprietjes bieslook, fijngeknipt
  • 15 gram platte peterselie (of kervel), fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper

Stap 1

Meng de boter met de groene kruiden. Breng op smaak met versgemalen peper. Wikkel in bakpapier en bewaar tot gebruik in de koelkast.

 

Detail Kaasje met noten van de bistroplankIngrediënten Ronde kaas met noten

  • 100 gram gorgonzola
  • 100 gram zachte roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
  • 100 gram geraspte Comtékaas
  • Versgemalen zwarte peper
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram hazelnoten, grofgehakt

Stap 1

Meng in een kom de gorgonzola, roomkaas en gemalen comté. Breng op smaak met peper.

Stap 2

Spreid plasticfolie uit en leg het kaasmengsel in het midden. Vouw de folie eromheen en vorm een bal van de kaas. Leg die 1 uur in de koelkast.

Stap 3

Vouw de plasticfolie open van de kaasbal. Verdeel de noten gelijkmatig over de kaasbal door ze een beetje in de kaasbal te drukken. Vouw de plasticfolie weer dicht en bewaar tot gebruik in de koelkast.

 

Ingrediënten die je kunt toevoegen

Verschillende soorten kaas, rauwe ham in dunne reepjes, boerenpaté, plakjes worst, rillettes, augurkjes (cornichons), druiven, kerstomaatjes, blaadjes witlof, noten en verschillende soorten brood.

 

Het kookboek

Inspirerend kookboek met 30 originele ideeën voor een borrelplank. Telkens met een andere invalshoek. Kies bijvoorbeeld voor een Thaise -, Franse -, Zweedse – of veganistische borrelplank. Of maak een plank gericht op een speciale bijeenkomst als een verloving of kerstfeest. Elke plank bestaat uit drie gerechtjes die je zelf maakt en een korte lijst met aanvullende ingrediënten.

Bestellen kun je hier:

Cover Van-de-plankTitel : Van de plank
Auteur : Sabrina Fauda-Rôle
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 946 143 221 6
Prijs : € 12,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Blini's met kaviaar

KERST borrelhapje
Blini’s met kaviaar

Champagne en kaviaar: de ultieme decadente combinatie. Maak eens deze Russische klassieker van kleine boekweitpannenkoekjes met crème fraîche en kaviaar en je steelt de show! De kaviaar kun je gewoon online bestellen bij House of Caviar.

Welke champagne bij blini’s met kaviaar?

Je hebt champagne en champagne. Er is niet alleen een groot verschil in wijnhuizen, maar een ander groot verschil heeft te maken met de zogenaamde ‘dosage’. Met andere woorden: hoe zoet is de champagne? Je kunt dit aflezen op het etiket! Van strak naar zoet vind je de volgende woorden op de fles: brut nature, extra brut, brut, extra sec, sec, demi-sec, sec, doux. Kies in dit geval voor een strakke champagne, dus bijvoorbeeld brut nature! Maar heb je toevallig alleen brut in huis? Geen probleem hoor, ook dat zal zeker smaken!!!

Meer weten over champagne? Lees hier verder…

Muziek

Deze muzikale kerstwens kreeg ik toegestuurd van een vriend. Dat brengt mij alvast in kerststemming. Jou ook?

40 stuks30 minuten + 2 uur rijstijd

Ingrediënten

  • 75 gram boekweitmeel
  • 75 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • 1 dl melk
  • 1 bekertje crème fraîche
  • 1 eetlepel boter
  • 1 ei
  • 1 blikje kaviaar (House of Caviar, Perle Imperial)
  • verse dille
  • Extra: poffertjespan

Stap 1

Doe in een mengkom: boekweitmeel, bloem, gist, zout en suiker. Verwarm in een steelpan melk, 2 eetlepels crème fraîche, 1 eetlepel boter en 1,5 dl water tot lauw. (Mengsel mag niet warmer zijn dan lichaamstemperatuur.)

Stap 2

Ei splitsen. Roer de dooier door het melkmengsel en voeg dit geleidelijk toe aan het meelmengsel in de mengkom. Blijven roeren tot er geen klontjes meer zijn. Laat het beslag op een warme plek ca. 2 uur rijzen. (Je kunt ook het beslag een nacht in de koelkast zetten en de volgende dag gebruiken. Het deeg is dan ook klaar voor gebruik!)

Stap 3

Klop het eiwit met mespunt zout stijf. Schep het door het beslag. Verwarm de poffertjespan en bestrijk de holtes met boter. Vul de holtes voorzichtig met het beslag en bak in ca. 2 minuten de blini lichtbruin. Draai met een vork om en bak de andere kant ook bruin.

Stap 4

Beleg de blini eerst met een klein schepje crème fraîche, en daarna met kaviaar. Garneer met dille.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: blini’s met kaviaar. Een Russische klassieker, gemaakt van boekweitmeel. Het zijn kleine mini-pannenkoekjes die je kunt bakken in een poffertjespan. De ultieme wijn-spijscombinatie met champagne. Verrassend borrelhapje met Oud & Nieuw. Lees het recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #champagne #aperitief #mini-hapje #borrelhapje #homemade

tuinbonen-ricotta dip met dille uit Bazaar van Sabrina Gahyour

Meatless Monday
Tuinbonen-ricottadip met dille en sumak

Het is (nog steeds) tijd voor tuinbonen! Maar tuinbonen zijn zeker niet mijn favoriete groente; die dikke schilletjes en de geur staan mij tegen, brrr. Toch is deze tuinbonen-ricottadip echt een aanrader. Ze worden gemaakt van rauwe (!) tuinbonen. En de ricotta, citroen en dille maken het tot een verfrissende salsa. Heerlijk op stokbrood bij de borrel of buffet, of als vegetarisch broodbeleg.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Bazaar van de Brits-Iraanse kookboekschrijfster Sabrina Gahyour. We publiceerden al eerder een recept uit dit heerlijke kookboek: Geitenkaassalade met bramen. Ook dit recept hebben we iets aangepast, want de hoeveelheid die Sabrina maakt is zo ontzettend veel, dat het bijna niet opkomt.

Portret Sabrina Ghayour
Portret Sabrina Ghayour

In het intro van dit recept zegt Sabrina: “Ik heb zo veel jeugdherinneringen aan tuinbonen. Als ik thuiskwam uit school op het zeldzame moment dat mijn oma bezig was met een van de gerechten die ze leerde te maken in de jaren 80, zette ze enorme kommen vol ongedopte tuinbonen voor me neer en het enige wat ze zei was: “Dop ze.

Ik herinner me de sterke tuinbonen geur op mijn handen als we klaar waren met het doppen, maar het was de moeite waard want de bonen waren zo lekker. Deze tuinbonen-ricottadip is voor een redelijk aantal personen, dus ideaal om te delen.

Welke wijn bij tuinbonen-ricottadip?

Het is een verfrissend smeersel waarin je de dille heel goed proeft. Eigenlijk zijn de tuinbonen wat op de achtergrond, maar zorgen wel voor bite. Ideale dip voor een buffet of bij een mezze of aperitief. Drink er een frisse witte wijn bij, zoals een sauvignon blanc, soave of bijvoorbeeld de Spaanse uit Navarra.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 375 gram ongedopte tuinbonen, of 200 gram gedopte tuinbonen (diepvries)*
  • 1 dik teentje knoflook, geperst
  • sap en schil van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram ricotta
  • 1 theelepel sumak**
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 15 gram dille
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Doe in een (kleine) kom voor de foodprocessor: tuinbonen, knoflook, citroensap, citroenschil en olijfolie. Pulseer tot een puree met een grove textuur zonder al te grote stukjes.

Stap 2

Schep de tuinbonenpuree in een serveerkom. Voeg de ricotta, sumak, lente-ui en dille toe. Roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat ca. 5 tot 10 minuten staan, zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken. Sprenkel nog wat olijfolie erover. Serveer met geroosterd brood.

*De tuinbonen liggen nog steeds vers in de winkel. Maar voor deze tuinbonendip kun je ook tuinbonen uit de diepvries gebruiken.

** Wat is sumak? Dit zijn gedroogde, gemalen donkerrode besjes van de sumakstruik. Ze smaken kruidig, lichtzurig en onmiskenbaar Midden-Oosters.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel : Bazaar
Auteur : Sabrina Gahyour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 2124
Prijs : € 25,95

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nacho's uit de oven uit het kookboek Zonder Fratsen van Anita Witzier

Voor het weekend
Nacho’s uit de oven

Nacho’s uit de oven; zo’n twintig jaar geleden at ik ze voor het eerst op een terras in Lovina Beach op  (notabene, hoe is mogelijk!) het eiland Bali. Ik was direct verslaafd aan dit uit Mexico afkomstige fingerfood van gebakken chips met een TOPPING van guacomole, zure room, salsa, verse koriander en gesmolten kaas. Inmiddels is het ingeburgerde borrelhap. Misschien wat ordinair, maar wel waanzinnig lekker. Bovendien zo simpel om zelf te maken. Dit staat voortaan altijd op jouw borrelhappen-repertoire. Echt waar!

Dit recept komt uit het kookboek ‘Zonder fratsen’ van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Zij is ook dol op deze borrelhap en zegt hierover het volgende: “Echter, om niet afhankelijk te zijn van een feestje of te moeten wachten tot er weer eens een gezinslid verjaart als excuus om deze schotel te maken, eten wij ’m ook gewoon als maaltijd. Bijvoorbeeld na de koningsdagborrel of na een bezoek aan de wijnclub, op de bank bij een film. Het is het ULTIEME SNACKETEN waarvan je echt altijd te veel eet. Dat moet dan maar een keer.”

 

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Winelife Rueda met Basa 58

'Rijst& proeft' in WineLife

8.2 pnt: Rueda nr 1 Spaans wit

Merlot Reserva van Ravanal

Soepel rood

7,5 pnt: sappige Merlot uit Chili

Kies een verfrissende witte wijn (Verdejo) of een sprankelende rosé. Ook een Cava zal het goed doen. Het maakt niet zoveel uit. De nacho’s nemen al snel de overhand ;-).  Maar een soepele Merlot uit Chili is ook een prima borrelwijn.

10 personen30 minuten

Ingrediënten

  • Guacomole
  • 4 rijpe avocado’s
  • 500 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • 3 eetlepels citroensap
  • 10 bosuitjes, in ringetjes
  • 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
  • 2 eetlepels jalapeñopeper-ringetjes (potje)
  • 250 ml zure room
  • 1 blikje maïskorrels, uitgelekt (300 gram)
  • zout, versgemalen peper

 

  • 2 zakken tortillachips naturel à 150 gram
  • 200 gram geraspte Goudse kaas
  • Extra: lage ovenschaal

Stap 1

Begin met het maken van de guacomole. Snijd het avocado-vruchtvlees in blokjes en doe in een ruime mengkom. Voeg toe: kerstomaatjes, citroensap, bosuitjes, jalapeñopeper, zure room en maïskorrels. Meng door elkaar tot een smeuïge massa. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de tortillachips over een lage ovenschaal. Verdeel erover: guacomole. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet de schaal ca. 10 – 20 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is en de bovenkant een goudbruin korstje krijgt. Garneer met extra koriander.

 

Het kookboek

Energiek kookboek van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Presentatrice van programma’s als ‘De Reünie, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Memories’. Ze werd meerdere malen genomineerd voor de Zilveren TeleVizier-ster, die ze uiteindelijk in 2007 heeft gewonnen. Ze is een gepassioneerde thuiskok die niet gelooft in diëten, wel in elke dag lekker en gezond eten. Zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods. Haar motto is: ‘Niet te veel van alles, niet meer, niet minder.

Bestellen kun je hier:

Cover Zonder fratsen van Anita WitzierTitel : Zonder Fratsen
Auteur : Anita Witzier
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 6177
Prijs : € 27,50

 

Uit dit kookboek komt ook de klassieker Etos Mess, een dessert om van te smullen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: gemakkelijk borrelhap Nacho's uit de oven. Je kunt deze aangeklede tortillachips ook als voorgerecht presenteren. Sharing is Caring. #guacomole #Mexicaanse keuken Kijk over het volledige recept op I Love Food & Wine

Dipsaus met geitenkaas en knoflook

Meatless Monday
Dipsaus met geitenkaas en gestoofde knoflook

In Frankrijk maken ze heerlijke dipsauzen. Deze is gemaakt van verse geitenkaas met veel knoflook. Maar laat je niet afschrikken door die tien teentjes! Doordat je knoflook in melk laat stoven wordt hij zacht en nootachtig van smaak. Het recept is afkomstig uit het kookboekje van Picodon-kaas dat ik heb gekregen in de Ardèche tijdens mijn persreis afgelopen oktober. Lees nog even mijn verslag. Een super simpel borrelhapje dat de lente/zomer eer aandoet. Maar ook lekker als een smeerseltje tijdens de lunch. Of als dipsaus bij een BBQ.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

bianco di Custoza 2017 Monterei

Fris wit

7,5 pnt: biologische Bianco di Custoza

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Bij verse geitenkaas hoort Sauvignon Blanc uit de Loire. Maar doordat de geitenkaas in deze dipsaus wat romiger is gemaakt, past een rijpere witte wijn beter. Kies bijvoorbeeld voor Verdejo, of een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld. Ook een Soave, of  Bianco di Custoza zal hier goed bij combineren.

6 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 10 teentjes knoflook
  • 200 ml melk
  • 50 ml slagroom
  • 60 gram verse geitenkaas (picodon)
  • 1 eidooier
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Pel de teentjes knoflook. Breng in een kleine steelpan de melk met de knoflook aan de kook. Laat de knoflook in ca. 10 minuten op zacht vuur sudderen tot ze zacht zijn. Haal ze uit de melk en laat uitlekken. Prak met een vork fijn, of pureer met de staafmixer.

Stap 2

Verwarm in dezelfde steelpan, al roerende, de slagroom met de geitenkaas tot een romige saus. Voeg knoflook en eidooier toe. Verwarm al roerende zachtjes tot een smeuïge massa. Laat niet koken! Breng op smaak met zout en peper.

Serveren met radijs, kerstomaatjes, bloemkoolroosjes en bleekselderij en toast.

 

Het kaasboek

De Franse journalist Tristan Sicard opent in 2011 een kaaswinkel in Lille. In dit boek verenigt hij zijn passie voor schrijven en kaas. Het is een uitgebreid boek over het productieproces, de geschiedenis, nauwkeurige productinformatie van 420 verschillende kazen, de ideale kaasplank samenstellen en meer perfecte wijn-kaascombinaties. Een heerlijk naslagwerk dat je als kaasliefhebber beslist in je boekenkast wilt hebben.

Bestellen kun je hier:

cover Kaaskenner word je zoTitel : Kaaskenner word je zo
Auteur : Tristan Sicard
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN :  978 94 6143 200 1 |
Prijs : € 24,95

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

crédit photo : Syndicat du Picodon AOP / Philippe Barret,

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: dipsausje voor bij voorjaar- of zomer groenten. Gemaakt van geitenkaasjes uit de Ardèche (picodon) en geroosterde knoflook. Heel makkelijk om te maken. Verrassend van smaak. Drink er een Italiaanse Bianco di Custoza bij uit Veneto. Recept op I Love Food & Wine.

 

 

Salsa van tomaat en avocado

Meatless Monday
Salsa van kerstomaat met avocado

Suggestie voor Meatless Monday: de bietenburgers van Hugh Fearnley-Whittingstall! Het zijn heerlijk simpele burgers  (20 minuten) gemaakt van rauwe rode bieten en gare kikkererwten. En daarbij serveer je deze tomatensalsa met avocado, zoals ook Hugh aanraadt in zijn kookboek ‘LICHT’.

Bietenburgers met salsa ‘Dit is een klassieke combinatie van goede romige avocado met zoete tomaten, scherpe rode ui en citroen. Past echt goed bij burgers en vis, maar ik smeer ook gerust een laagje salsa op een knäckebröd als lunch.’, vertelt Hugh enthousiast in het intro. Ik ben ook een fan van deze frisse veelzijdige tomatensalade. Smaakt ook heerlijk bij Mexicaanse gerechten als Chili sin carne.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s
  • 200 gram kerstomaten, in vieren gesneden
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
  • 10 gram peterselie óf koriander, grof gehakt
  • sap van ½ limoen
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Snijd de avocado’s in vieren, verwijder pit en schil, snijd het vruchtvlees in stukjes en doe ze in een kom. Doe de rest van de ingrediënten erbij en schep alles voorzichtig om (probeer de avocao heel te laten). Proef en voeg extra zout en peper toe als dat nodig is. Laat 10 minuten rusten, roer nog een keer voorzichtig om en dien op. Lekker bij de Bietenburgers, of Chili sin Carne.

 

Kookboek Licht

In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je niet al te moeilijke recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Er wordt in de recepten geen gebruik gemaakt van tarwe en zuivel. Meer informatie over de schrijver is te vinden op Rivercottage.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover LichtTitel: Licht. Het River Cottage boek met recepten voor iedere dag.
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J.W. Becht
ISBN: 978 90 230 1451 5/NUR 440
Prijs: € 24,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.