Meatless Monday

Indiase auberginecurry van Emma

Vega Aziatisch is hip en happening de laatste tijd. Foodie Milou van der Will van de website thegreenchopstick.com laat zien hoe je Aziatische gerechten in een plantaardig jasje steekt. Zij schreef drie kookboeken: Vegan East, Vegan Summer en Vegan Comfort. Maar ook de Nederlandse Emma de Thouars weet hoe dat moet. Dit recept komt uit haar onlangs verschenen kookboek Emma’s Amazing Asia Vega. Een Indiase auberginecurry waarbij je je vingers aflikt. Maken dus…

Portret Emma de Thouars
Portret Emma de Thouars

In het intro vertelt Emma:

Dit recept is de absolute winnaar van al mijn auberginerecepten. Tot vervelends toe blijven mijn gasten maar mijmeren en vragen wanneer ik het alsjeblieft nog een keer ga maken. Kwalijk nemen kan ik het ze niet. Deze curry is ultiem comfort, romig, een pietsie pittig en eigenlijk gewoon tot in de puntjes perfect.’

 Welke wijn bij Indiase auberginecurry?

 Zachte romige aubergine in een kruidige, licht pikante tomatensaus. Erbij een frisse yoghurtsaus met koriander. Wij dronken hier een stevige Franse rosé bij, namelijk een Tavel van Chateau d’Aqueria. Dat combineerde subliem. Verfrissend en kruidig, terwijl de rijpere fruittonen in de wijn heel goed aansluiten op het lichtje zoetje in het gerecht.

Indiase auberginecurry uit het kookboek Amazing Asia van Emma Thouars

Indiase auberginecurry (vegetarisch)

Voorbereiding: 40 minuten
Romige aubergine in een kruidige, licht pikante tomatensaus. Frisse korianderyoghurt maakt het helemaal af. Makkelijk om te maken.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 3 aubergines ca. 900 gram
  • 150 ml neutrale olie + extra om in te bakken
  • zout
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 blik tomaatstukjes 400 ml
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 bakje Griekse yoghurt à 170 gram
  • 20 gram verse koriander

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 220℃. Snijd de aubergines in ronde plakken van ca. 1½ cm dik en meng met 150 ml olie. Bestrooi de aubergine met zout (beide zijden) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat alles in 1 laag ligt, gebruik eventueel 2 bakplaten (als je dit doet, wissel de bakplaten dan halverwege van boven naar beneden). Rooster de aubergine circa 30 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Pel intussen de ui en knoflook. Snijd de ui in ringen en de knoflook en gember in dunne plakjes. Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan en fruit de ui, knoflook en gember op half hoog vuur 5 minuten.
  • Voeg komijn, koriander, chilipeper en garam masala toe en bak nog 1 minuut. Voeg de bliktomaten en kokosmelk toe en roer goed door. Laat met deksel zachtjes pruttelen tot de aubergines (die nog in de oven liggen) gaar zijn.
  • Maak intussen de yoghurtsaus door de Griekse yoghurt te pureren met 3/4 van de koriander. Breng op smaak met zout.
  • Haal de aubergines als ze klaar zijn uit de oven en doe in de pan bij de tomatensaus. Laat het geheel nog 5 minuten pruttelen tot alle smaken goed zijn ingetrokken. Breng zonodig op smaak met zout.
  • Als je tijd hebt, zet het vuur dan uit en laat de smaken een paar uur of een dag intrekken. Als je geen tijd hebt, verdeel de aubergine dan over de borden, hak de rest van de koriander fijn en strooi erover.
  • Serveer met rijst en de yoghurtsaus. Lekker met een groene salade erbij.

VEGAN TIP

Wil je dit recept Vegan maken? Dat kan heel gemakkelijk. Vervang de Griekse yoghurt door romige kokosyoghurt. Minstens even lekker!

 

Het Kookboek: Amazing Asia Vega

Kleurrijk Kookboek met vegetarische Aziatische gerechten. Gemaakt door de Nederlandse Emma de Thouars. Ze werkte o.a. voor 24 Kitchen, AllerHande, Lindenhoff en Dun Yong. Ze schreef eerder het Kookboek Amazing Asia waarmee ze veel lof oogste. In augustus komt haar derde boek uit Emma’s Amazing Asia Tofu.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover Amazing Asia Titel : Amazing Asia Vega
Auteur : Emma de Thouars
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 3880 989 2
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept