Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend
Quiche met asperges, dille en zalm

Witte asperges; het witte goud; hoe vaak heb jij ze al op tafel gezet deze afgelopen weken? Maar gelukkig heb je nog even de tijd, want het seizoen eindigt pas op 24 juni. Voor dit weekend maak ik deze quiche met asperges, dille en zalm. Een toppertje! Kost misschien iets meer tijd, maar dit vindt iedereen lekker. Bovendien ziet het er ook nog eens fantastisch uit. Voor de foto heb ik een rechthoekige vorm gebruikt, maar je kunt hem natuurlijk ook in een ronde quichevorm maken. Geen probleem.

Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan nog even naar mijn weekmenu met asperges van vorige week.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Silvaner van Wagner Stempel

Zomers wit

Duitse Silvaner

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend

Quiche met asperges, dille en zalm

Bij verse asperges passen meerdere witte wijnen. Kies voor een Italiaanse Soave, Duitse Silvaner, Spaanse Rueda, Chenin Blanc uit de Loire, Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Pinot Blanc uit de Elzas. 

4 personen50 minuten + 35 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 2 stukjes foelie
  • 3 theelepels suiker
  • zout
  • 1 rol vers bladerdeeg (koeling, 270 gram)
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • 150 gram geraspte Gruyèrekaas
  • Versgemalen peper
  • 100 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Extra: quichevorm ɸ 24 cm óf rechthoekige vorm 35×10 cm, steunvulling (droge rijst of peulvruchten), bakpapier

Stap 1

Breng ruim water aan de kook met foelie, suiker en 2 theelepels zout. Kook de asperges ca. 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog ca. 10 minuten nagaren in het hete water. Schep ze uit de pan en dep goed droog met een theedoek.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de ingevette bakvorm met het bladerdeeg. Leg er een vel bakpapier in. Vul de bodem met de steunvulling. Bak de taart ca. 10 minuten voor. Verwijder de steunvulling en bakpapier.

Stap 3

Snijd de asperges in stukjes (of op lengte zodat ze passen in de vorm.) Klop intussen de eieren los met slagroom, citroensap, dille en geraspte kaas. Breng op smaak met zout en peper. Schep in de deegbodem, tot ca ½ cm onder rand van de vorm. Verdeel de zalmstukjes en de kappertjes erover. Leg de asperges in de vulling. Bak de taart in nog 30 minuten mooi gaar. Als de randen van het deeg te bruin worden, dek dan af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: hartige taart (quiche) met witte asperges en gerookte zalm. Dille zorgt voor fris accent. En met kant-en-klaar bladerdeeg wordt het eenvoudig om te maken. Zowel rond als rechthoekig gegarandeerd succes. Lees het hele recept op de website. #wijnspijscombinatie #feestelijk

 

Appeltaart wedstrijd voor moederdag
Wie zal er winnen? Appeltaartwedstrijd van Marlène

Appeltaartwedstrijd
Elzasser appeltaart voor moederdag

Speciaal voor moederdag een bijzondere appeltaart bakken met ‘Marlene’ appels uit Zuid-Tirol (Italië). Dat was de uitdaging tijdens een event speciaal voor foodbloggers. En wie zat er in de jury? Ja natuurlijk, hoe kan het ook anders: Meesterbakker Robèrt van Beckhoven himself. De taart moest ‘live’ gebakken worden in de leskeuken van Robèrt. En welk appelras in de appeltaart werd verwerkt mocht je zelf weten. Onder toeziend oog (buitengewoon kritisch!) en met de nodige tips van Robèrt in de achterzak ging iedereen aan het werk. Zo nodig met hulp van de achterban (je mocht je kind of moeder meenemen), in mijn geval mijn moeder én mijn zus.

 

Appeltaart wedstrijd voor moederdag
Robèrt van Beckhoven geeft advies over de oven

 

Mijn uitgangspunt voor deze wedstrijd is een echte klassieker: Elzasser appeltaart. Zo’n taart wordt gemaakt met slagroom en kaneel. Maar speciaal voor deze wedstrijd geef ik hem een twist; ik voeg er mango en passievruchten aan toe. Dat zorgt voor een subtiel exotisch tintje. Met een chocolade-kus voor mijn moeder als garnering. Deze garnering, de rode lip-bonbons van Chocolaterie Puur uit Gouda, zitten in dezelfde smaaksensatie en zijn ook gemaakt van passievruchten en mango. Drie uur lang wordt er hard gewerkt. De jury proeft en overlegt en dan wordt de uitslag bekend gemaakt: ik win de derde plaats. Geheel onverwacht, maar toch trots natuurlijk! Met name over het juryrapport.

Robèrt over mijn appeltaart:

Van deze appeltaart wil je blijven proeven!

 

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Disznókő: Tokaji Late harverst

Pleasure of Disznókő

8,5 pnt: Hongaars friszoet

Appeltaartwedstrijd

Elzasser appeltaart voor moederdag

Maar wat drinken we erbij? Uiteraard smaakt koffie of thee prima, maar een dessertwijn is veel lekkerder. Ik laat de jury dus een bijpassende wijn erbij drinken: een glaasje Monbazillac. Maar ook een Sauternes of Tokaji Aszù smaakt perfect.

12 punten1 1/2 uur

Ingrediënten

  • Deeg
  • 200 gram bloem
  • 120 gram gezouten roomboter, uit de koelkast in blokjes van 1 cm
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 à 2 eetlepels ijskoud water
  • Vulling
  • Marlene Appels3 frisse Marlene appels (Granny Smith), in schijfjes
  • 1 mango, in plakjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 eidooiers
  • 250 ml slagroom
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanille suiker*
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 à 2 passievruchten
  • Extra: taartvorm ɸ28 cm (quichevorm), ingevet

Stap 1

Doe voor het deeg alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine met mes. Mix een paar keer kort tot het mengsel de consistentie van fijn broodkruim heeft. Doe over op in een mengkom. Snel tot een samenhangend deeg kneden. Druk het deeg uit tot een dikke schijf, wikkel in plasticfolie en zet het deeg minimaal een ½ uur in de koelkast.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil de appels en snijd in schijfjes. Besprenkel met citroensap. Rol het deeg uit tussen twee vellen plasticfolie tot een lap van ca. 30 cm van 3 mm dikte. Bekleed de vorm met het deeg. Duw het deeg in de hoeken en zijkanten met je vingertoppen. Overtollig deeg langs de randen wegsnijden. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Elzasser appeltaart met mangoLeg de appel en mangoschijfjes om-en-om in cirkels op de bodem. Zet de taart nog even in de koelkast. Rol resterende deeg opnieuw uit en snijd er een kleine appelvorm uit.

Stap 3

Jolande met appeltaart met mango
Derde plaats met de Elzasser appeltaart met een twist

Halveer 2 passievruchten en wrijf het vruchtvlees ook door de zeef boven een kommetje. Klop de slagroom met de eidooiers los. Voeg basterdsuiker, vanillesuiker, passievruchtensap en kaneel erdoor. Schenk over de appel-mangoschijfjes. Laat de appeltaart in ca. 45 à 50 minuten gaarbakken. Leg halverwege het appelvormpje in het midden op de taart en bak mee. Laat de taart afkoelen. (Serveer met een bolletjes ijs als dessert.)

 

*Nog lekkerder, maar wel wat duurder: gebruik een half vanillestokje. Schraap het merg eruit en meng door het roommengel. Voeg dan ca. 20 gram suiker extra toe.

Nog meer gemak? Je kunt ook kant-en-klaar vers taartdeeg gebruiken (koeling AH). Nog sneller klaar.

Wie zal er winnen? Appeltaartwedstrijd van Marlène
Wie gaat er winnen? Dat is Keukenliefde met haar Franse appeltaart!

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Cheesecake met rood fruit

Voor het weekend
Cheesecake met rood fruit en chocoladesaus

Het rode fruit is weer in aantocht. Aardbeien liggen alweer in de winkel. Misschien nog niet van de koude grond, maar toch… In afwachting van betere tijden kun je je alvast verlekkeren aan deze cheesecake-taart. Frambozen kun je vervangen door aardbeien. In ieder geval: met deze taart steel je de show. That’s for sure! Moeilijk om te maken? Nee, zeker niet. Je hebt alleen tijd nodig om hem te laten ‘opstijven’, nadat hij uit de oven is gekomen. Dus begin gewoon een dag van tevoren.

Welke wijn bij Cheesecake met rood fruit?

Bij zo’n feestelijke cheesecake passen verschillende soorten dessertwijnen. De licht mousserende rode Brachetto d’Acqui uit het noorden van Italië is fris en elegant. Combineert altijd goed met alles waarin rood fruit is verwerkt. De rode Elysium (Noord-Amerika) smaakt wat steviger, maar ook friszoet en sappig. Je proeft bessen, kersen, frambozen. Dat sluit eveneens supergoed aan op het rode fruit in dit dessert. En…, in de combinatie met pure chocolade doet deze dessertwijn het ook geweldig!

12 personen2 uur + wachttijd 4 uur

Ingrediënten

  • 150 g Bastognekoeken
  • 150 g Maria biscuitjes
  • 1 el cacaopoeder
  • 70 g gesmolten roomboter
  • 750 g verse roomkaas (bv. Mon Chou)
  • 150 ml slagroom
  • 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
  • 2 eieren
  • 8 eierdooiers
  • 240 g fijne kristalsuiker
  • 600 ml zure room
  • 300 g frambozen
  • 300 g blauwe bessen
  • Chocoladesaus (=erg veel!)
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram roomboter
  • 200 ml slagroom
  • 65 gram extra pure chocolade (70%!)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 C. Bekleed een bakvorm van 20×30 cm met bakpapier. Maal de koekjes in een keukenmachine tot kruim, voeg de boter en cacao toe en meng alles , met de pulseerknop, door elkaar. Druk het kruimelmengsel uit over de bodem van de vorm en bak de deegbodem 10 minuten in de oven. Laat afkoelen. Schakel de oven terug naar 110 C. 

Stap 2

Doe de verse roomkaas met de room, vanillemerg, eieren, dooiers en 200 gram suiker in de keukenmachine en pureer alles. Giet het roommengsel op de koekjesbodem en bak de taart 1 ¼ uur in de oven tot de vulling net stevig is. 

Stap 3

Maal intussen de zure room met de overgebleven 40 gram suiker in de keukenmachine glad. Giet het zure-roommengsel over de vulling en bak de taart nog 15 minuten in de oven. De vulling zal nog licht wiebelen. Schakel de oven uit en laat de taart erin staan met de ovendeur op een kier tot hij koud is. Zet de taart dan nog 3 uur of tot de volgende dag in de koelkast.

Stap 4

Voor de chocoladesaus: breng in een steelpan de bruine basterdsuiker, boter en slagroom zachtjes aan de kook. Roer de chocolade erdoor tot hij is gesmolten. Laat afkoelen. 

Snijd de taart in 12 rechthoeken en zet op de borden. Garneren met het rode fruit en de chocoladesaus.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Zoete amandeltaart met geitenkaas

Voor het weekend
Zoete amandeltaart met geitenkaas

Kan dat wel een zoete taart met amandelen en geitenkaas? Vol ongeloof kijk je misschien naar dit recept. Maar het kan; wij hebben het voor jou uitgetest! Je proeft namelijk vooral de peer en amandelen. Zelfs voor iemand die geen geitenkaas lust, is deze taart een aanrader. Het is een Frans recept, afkomstig uit het kookboekje van ‘Terra Cabra’. Bovendien héél gemakkelijk om te maken. Je zet iedereen op het verkeerde been en steelt vervolgens de show! Verrassend & inspirerend.

Volop proeven bij museum Terra Cabra

We hebben al eerder een verhaal geschreven over Picodon-geitenkaas, dat bijzondere kaasje uit de Ardèche. En ben je een echte liefhebber van geitenkaas en je gaat op vakantie naar deze mooie regio? Bezoek dan het museum ‘Terra Cabra’ in het dorp Planzolles. Behalve dat je hier het totale proces van kaasmaken kunt bekijken met een rondleiding, kun je hier ook geitenkaas proeven én kopen.  Hier maken ze de originele Picadons (beschermde AOP), en je kunt ze ook kopen in allerlei leeftijden van heel jong en vers tot 2 jaar oud. Ze maken maar liefst 1 miljoen kazen per jaar.

Welke wijn bij amandeltaart met peer en geitenkaas?

Lekkere niet te zoete taart. Hij is een beetje rul van structuur. Je proeft peer en amandel (beetje als lichtzoete luchtige amandelspijs). Als je het weet proef je in de verte de geitenkaas. Welke wijn erbij? Kies voor een Vin Santo, want de notenaroma’s uit de wijn sluiten mooi aan op de amandelen in de taart. Bovendien is deze wijn ook niet te zoet, waardoor wijn en spijs in balans komen.

6 personen15 minuten + 40 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 1 rol vers taartdeeg (koeling)
  • 100 gram suiker
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram amandelmeel
  • 120 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 1 vers geitenkaasje (100 gram)
  • 3 rijpe peren
  • Poedersuiker
  • Extra: platte taartvorm ɸ 26 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de taartvorm met het deeg. Prik met een vorm gaatjes in de bodem. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.

Stap 2

Meng in een kom: suiker, boter, amandelmeel, melk, eieren en eidooiers tot een glad beslag. Verkruimel de geitenkaas erboven en schep erdoor.

Stap 3

Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Snijd de bolle kant in met een mes. Leg de peren op de bodem van de taartvorm. Verdeel het beslag er overheen en bak de taart onder in de oven in ca. 40 minuten goudbruin. Laat afkoelen. Bestrooi de taart eventueel met poedersuiker. (Serveer met een bolletje vanille-ijs.)

 

Crédit photo : Syndicat du Picodon AOP / Philippe Barret,

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Oude oliebollen taartjes

Nieuwjaarsdag
Oude oliebollen-taartjes

Nog een zak oliebollen over van Oud & Nieuw? Een dag later zijn ze niet meer te eten. Maar toch zonde om weg te gooien, niet waar? Maak er deze NO WASTE-taartjes van. Eerst weer even in de oven om ze krokant te maken. Dan vullen met een frisse advocaat-room, banaan en gekaramelliseerde pecannoten. Wow; dat is een regelrechte verrassing.

Welke wijn bij oliebollen-taartjes?

In ieder geval geen champagne! Drink hier liever een Prosecco of Asti Spumante (moscato d’Asti) bij. Maar een Muscat de Rivesaltes zal prima smaken.

8 stuks30 minuten

Ingrediënten

  • 8 oude oliebollen
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel suiker
  • zout
  • 40 gram pecannoten
  • 125 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt (10%)
  • 1 eetlepel advokaat
  • 1 banaan

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de oliebollen doormidden, zodanig dat ze goed rechtop blijven staan. Bak ze ca. 5 minuten krokant. Laat afkoelen. Laat de oven aanstaan.

Stap 2

Maak intussen de karamel-noten: verwarm in een kleine steelpan ahornsiroop, suiker en mespunt zout op zacht vuur. Laat de suiker al roerende oplossen. Roer de pecannoten erdoor. Overdoen in een ovenschaal. Bak de noten in ca. 8 minuten in de oven tot de siroop begint te borrelen. Uit oven laten afkoelen, zodat de noten krokant worden. Hak in kleine stukjes. Zet apart.

Stap 3

Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf. Roer de Griekse yoghurt en advokaat erdoor. Snijd de banaan in zeer dunne plakjes. Verdeel achtereenvolgens over de onderkant van de oliebollen: banaan, schepje advocaatroom en pecannoten. Zet de bovenzijde van de oliebol erop. Serveer direct.

Ander idee: maak er een tosti van!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

sinaasappel-amandeltaart

Voor het weekend
Spaanse sinaasappel-amandeltaart

Tarta de almendra con naranja; zo heet deze prachtige taart uit het kookboek ‘Brindisa’. In het intro vertelt auteur Monika het volgende: “Dit recept van Ana Barrera’s Madrileense restaurant is een categorie op zich: smeuïg, zonder bloem en citrusachtig. Ana adviseert om vanille-ijs en een glas moscatel of PX-sherry bij deze taart te geven.” En daar zijn we het helemaal mee eens. Het is een heerlijke taart die eigenlijk heel makkelijk is om te maken. Je kunt ook amandelmeel kopen, dan hoef je de amandelen niet zelf fijn te malen in de keukenmachine: dat maakt het nog simpeler. Lees ook nog even de kookboekrecensie van onze Miranda van Elswijk. Ook zij maakte deze taart en was zeer enthousiast.

Welke wijn bij sinaasappel-amandeltaart?

Vin SantoDe taart is inderdaad smeuïg, maar ook rul met een duidelijke sinaasappelsmaak. PX-sherry lijkt mij niet de juiste begeleider, die is te heftig en te zoet. Mijn keus en advies valt eerder op een Sauternes of een Vin Santo. Minder zoet en de aroma’s passen beter bij het sinaasappelbittertje van de taart.

 

12 punten30 minuten + 1 uur oventijd

Ingrediënten

  • 2 biologische sinaasappels
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram blanke (marcona) amandelen
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 6 grote eieren
  • 300 gram zachte boter + iets extra om in te vetten
  • poedersuiker
  • Extra: springvorm ɸ 26 cm, ingevet

Stap 1

Verhit de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in en bekleed hem met bakpapier. Rasp de schil van 1 sinaasappel boven een grote mengkom. Schil de sinaasappel en snijd hem in plakken. Verwijder de pitten. Pers de andere sinaasappel uit. Doe de plakken sinaasappel, het sap, de likeur, olijfolie en 4 eetlepels suiker bij de sinaasappelrasp. Zet opzij.

Stap 2

Maal de amandelen met de rest van de suiker en het bakpoeder in de keukenmachine tot het zo fijn is als bloem. Klop in een andere kom de eieren met de mixer tot een lichte romige massa.

Stap 3

Pureer het sinaasappelmengsel in een blender of keukenmachine glad. Voeg al mixend beetje bij beetje de boter toe. Stort weer terug in de mengkom. Schep eerst de eimassa er luchtig door en spatel vervolgens het gemalen amandelmengsel erdoor.

Stap 4

Stort het beslag in de springvorm en bak de taart in ca.1 uur gaar en goudbruin in het midden van de oven. Haal de vorm uit de oven en laat de taart in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en bestuif de taart met poedersuiker. Lekker met een bolletje vanille-ijs.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover BrindisaTitel: Brindisa
Auteur: Monika Linton
ISBN: 9789059567658
Uitgever: Fontaine Uitgevers BV
Prijs: € 34,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Lemon meringue pie

Voor het weekend
Lemon Merinque taart die altijd lukt!

Lemon Meringue Pie; een van mijn lievelingstaarten. Prachtig hoe de smaken van zoet & zuur met elkaar de strijd aangaan. Dan een knapperige bodem en de zalvige en romige structuur van de lemon curd maakt zo’n taart meer dan verrukkelijk. Uiterst belangrijk is het spel met zoet en zuur. Niet al te zoete meringue en precies de juiste zuurgraad van de lemon curd zorgen voor een fantastisch resultaat. 

Het lijkt misschien veel werk, maar dat valt reuze mee. Je kunt de lemon curd  ook al de dag van tevoren maken. De volgende dag bak je dan de bodem. Je kunt voor de lemon curd kiezen tussen maïzena of custardpoeder. Het voordeel van custard is dat de lemon curd iets geler van kleur wordt en een lichte vanillesmaak krijgt.

12 punten45 minuten + 3 uur wachttijd

Welke wijn bij Lemon Meringue taart?

Bij een lemon meringue pie met z’n mooie zoet-zure smaak, schenk je een dessertwijn met dezelfde eigenschappen. Kies voor een Sauternes, Tokaij Azu of een Riesling Beerenauslese.

Ingrediënten

  • 1 rol vers taartdeeg (koeling supermarkt)*
  • Lemon curd
  • 2 à 3 citroenen
  • 50 gram maïzena of custardpoeder
  • 150 gram suiker
  • ¼ theelepel zout
  • 80 gram roomboter
  • 3 eidooiers (XL)
  • Meringue
  • 3 eiwitten (overgebleven van de dooiers)
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • Extra; taartvorm met losse bodem ɸ 30 cm, ingevet
  • ‘blinde’ vulling van ca. 400 gram rauwe erwten of bonen

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Snijd het overtollig deeg rond de vorm weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed het deeg met bakpapier (je kunt het papier gebruiken waarin het deeg in de verpakking zat). Vul de vorm met de droge bonen of erwten. Bak de taart ca. 20 minuten in de oven. Verwijder de ‘blinde’ vulling en het bakpapier. Bak de taart in nog ca. 10 minuten lichtbruin en gaar. Laat iets afkoelen.

Stap 2

Rasp intussen de schil van 2 citroenen. Pers de citroenen uit. Breng al roerende maïzena, suiker, zout, 100 ml citroensap en 250 ml water aan de kook. Blijf roeren tot een gebonden dikke glazige saus. Haal pan van het vuur. Voeg de boter toe en laat al roerende oplossen. Klop de eidooiers los met een garde en roer er wat van het boter-citroenmengsel door. Doe alles terug in de pan en blijf roeren met een garde tot het net aan de kook komt. Roer het citroenrasp erdoor. Laat wat afkoelen. Blijf af en toe roeren, zodat er geen velletje op de vla komt. (Zet eventueel in een bak met water).

Stap 3

Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen beetje bij beetje de basterdsuiker toe. Blijf kloppen totdat alle suiker is opgenomen.

Verdeel de lemon curd over de bodem van de taart. Schep de stijfgeslagen eiwitten erop en strijk glad. Maak met een vork kleine haaltjes in het eiwit zodat het kleine piekjes zijn. Zet de taart in de oven en laat het schuim in ca. 10 minuten lichtbruin worden. Laat de taart daarna in ca. 3 uur goed koud worden voordat je hem aansnijdt (de lemon curd moet weer opnieuw stijf worden).

*Geen zin om zelf een bodem te bakken? Je kunt ook een kant-en-klare taartbodem kopen bij Supermarkt Jumbo (broodafdeling). Of gebruik de éénpersoons-taartbodempjes (6 zandgebakjes, klaar om te vullen).

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Aardbeientaart voor moederdag

Pure verwennerij
Moederdagtaart met rood fruit

Zondag, moederdag!!! Word jij verwend, of ga je je eigen moeder verwennen met deze mooie feestelijke taart? Hij komt uit het onlangs uitgekomen kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley. En hij smaakt echt meer dan verrukkelijk.

Portret Melissa Hemsley
Melissa Hemsley

Zij vertelt in het intro: “Ik maak deze biscuittaart met vanille om de week. Er is altijd wel een verjaardag of een andere reden om te feesten en ik maak de taart graag omdat het beslag heel snel klaar is en het slechts 20 minuten in de oven hoeft. Het is wel wat ondeugend om die taart hier op te nemen, omdat hij, als het afkoelen wordt meegerekend, meer tijd kost dan de grans van 30 minuten in dit boek. Maar na de eerste hap zul je geen spijt meer hebben van die extra paar minuten! Ik heb gekozen voor aardbeien en frambozen, maar je kunt deze vervangen door elk zomerfruit, of gebruik een goede kwaliteit suikervrije jam.”

Welke wijn bij taart met rood fruit?

De taart is heel puur en niet te zoet van smaak met een romige laag vanilleroom. Hier past een Moscato d’asti of een branchetto d’aqui heel goed bij. Die zijn lekker sprankelend, niet te zoet en laag in alcohol.

8 - 10 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram amandelmeel
  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • zout
  • 250 gram aardbeien
  • 500 ml slagroom
  • 2 eetlepels honing
  • 250 gram frambozen

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190℃. Vet twee ondiepe taartvormen van 20 cm doorsnee in met boter of olie en bekleed de bodems met een cirkel van bakpapier.

Stap 2

Meng de amandelmeel, boter, eieren, bakpoeder, 2 theelepels vanille-extract, ahornsiroop en een snuf zout in de keukenmachine of met de mixer tot een glad deeg. Verdeel het over de twee vormen en strijk de bovenkant glad. Bak de bodems in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Ze moeten veerkrachtig aanvoelen. Neem de vormen uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen. Snijd zonodig de zijkanten los en keer de vormen op een taartrooster. Laat afkoelen.

Stap 3

Halveer de grote aardbeien. Klop de slagroom stijf met de honing en 1 theelepel vanille-extract. Verdeel de room en het fruit over beide taartbodems. Zet de ene laag op de andere.

Het Kookboek

Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Eat HappyTitel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Fotocredit: Issy Croker

Oud&Nieuw
Beignets met kaneel-sinaasappelsuiker

Recept voor oliebollen. Niet met appel maar met kaneel en sinaasappel suiker. Een recept uit Perzië en zalig voor Oud & Nieuw. Weer eens iets anders dan de standaard oliebollen. #oliebollen #beignets #oud&nieuw

Staan ze al op de boodschappenlijst voor Oudejaarsavond: oliebollen, appelbeignets en champagne?  Ga je zelf aan slag of toch maar naar de banketbakker of oliebollenkraam? Toch blijft zelf bakken het allerlekkerst, en dan het liefst direct uit de frituur meteen op tafel. In ieder geval deze knapperige kleine beignets van Sabrina zijn absoluut de moeite waard. Het recept is afkomstig uit haar laatste kookboek ‘Feasts’, een kookboek boordevol feestmaaltijden uit de Perzische keuken. Lees nog even de enthousiaste recensie van onze nieuwe schrijfster Mieke van Laarhoven.

Bewaar het recept Oliebollen met kaneel sinaasappel suiker op Pinterest

Welke wijn bij beignets met kaneel-sinaasappelsuiker?

Beter geen champagne, en zeker geen Brut. Die passen echt niet bij elkaar. Veel beter is de combinatie met een ietsje zoetere bubbel, zoals Clairette de Die (Hema, € 7,-), Asti Spumante of Prosecco (niet de droge variant!).

40 stuks30 minuten

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 onbespoten sinaasappel
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • zonnebloemolie

Stap 1

Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een kom. Maak in het midden een kuiltje. Roer 350 ml kokend water door de gesmolten boter en schenk het mengsel in het kuiltje. Roer met een pollepel tot een kleverig deeg. Laat het deeg 10 minuten rusten.

Stap 2

Rasp de schil van de sinaasappel. Meng de suiker, kaneel en geraspte schil door elkaar.

Stap 3

Verhit een laag olie van 5 cm in een pan met dikke bodem tot 180°C (de olie is op temperatuur als een stukje deeg meteen gaat borrelen) of gebruik een frituurpan. Schep steeds een theelepel vol deeg en laat het met behulp van een andere theelepel in de hete olie glijden. Herhaal tot de pan bijna vol is, maar zorg ervoor dat de beignets niet aan elkaar gaan plakken. Bak de beignets in 3 tot 4 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken in een schaal met keukenpapier. Rol de beignets door de kaneel-sinaasappelsuiker en serveer direct.

 

Meer ideeën voor Oud&Nieuw nodig?

Oliebollen: die van Siebfood zijn ook overheerlijk! Bekijk de video.

Huzarensalade met dragon.

Gamba’s met oosterse kruidenboter

– Bruschetta

– Garnalenkroketjes

Bestellen? Dat kan hier:

Cover FeastsTitel:              Feasts
Auteur                 Sabrina Ghayour
Uitgever                Good Cook
ISBN nummer      9789461431806
Prijs          
€ 24,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.