Voor het weekend
Rijstmeeltaart met peer & amandel

Wat verwacht je van een rijstmeeltaart? Misschien dat ie naar rijst smaakt en proeft. Maar dat is hier niet het geval.  Er komt geen ‘echte’ rijst aan te pas, alleen een beetje rijstmeel en dat is van ondersteunend belang. In feite is dit meer een amandeltaart met peren. Echt supersimpel om te maken, een kwestie van kloppen en bakken maar… ,zoals André van Duin zou zeggen.

Rijstmeel is eigenlijk gewoon gemalen, ongekookte rijst. In Europa wordt rijstmeel veelal gebruikt als glutenvrij alternatief voor tarwemeel. Daarnaast kun je ook rijstebloem (wordt gebruikt voor baby’s) kopen in de supermarkt, maar dat is voorbewerkt en extra gefilterd.

Welke wijn bij rijstmeel taart met peer & amandel?

Het is een lekkere niet te zoete taart; je proeft peer en amandel. Welke wijn erbij? Kies voor een Vin Santo, want het lichte amandelaroma uit de wijn sluit mooi aan op de amandelen in de taart. Bovendien is deze wijn ook niet te zoet, waardoor wijn en spijs in balans komen.

8 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 115 gram boter op kamertemperatuur
  • 115 gram suiker
  • 2 eieren
  • 4 druppels amandelextract
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 2 rijpe peren*
  • ½ eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 15 gram amandelschaafsel
  • Extra: lage ronde bakvorm van 21 cm doorsnee

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Vet de bakvorm in. Klop de boter en suiker met een snufje zout in een grote kom in ca. 5 minuten luchtig en bleek. Klop de eieren en het amandelextract erdoor. Voeg het zelfrijzend bakmeel en de rijstmeel toe en schep alles luchtig door elkaar. Schep het beslag in de vorm.

Stap 2

Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen. Verdeel ze met de bolle kant boven over het beslag en duw ze er iets in. Bak 10 minuten. Bestrooi met het amandelschaafsel en bak de taart in nog 25 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen.

Serveer de taart met een lepel jam, crème fraîche, vanillekwark of vanillevla.

TIP

In plaats van peren kun je ook pruimen, gember of rood fruit gebruiken. Net wat je lekker lijkt.

Het kookboek

Rijst & co’ is een kookboek met wereldse gerechten waarin rijst de hoofdrol speelt. Van Jambalaya uit de Cajun-keuken, Koreaanse bibimbap (zie hier!), Portugese piri-piri-rijst (recept volgt nog) tot Italiaanse arancini (rijst-bitterballen). Al eerder publiceerden we twee gerechten uit dit boek: boudoir-rijstsalade en garnalengumbo: ook heel geslaagd.

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Driekoningentaart uit het kookboek Ons Bakboek

Ontdek de verrassing
Driekoningentaart; een Franse klassieker

Vandaag, 6 januari, is het driekoningen! Een dag waarop mijn vriendin Afra jarig is, en daarom vergeet ik nooit meer deze datum. Op zo’n verjaardagsdag eet je dus een verjaardagstaart: jawel de driekoningentaart. Helaas heb ik  deze taart nooit bij haar mogen eten. En daarom maak ik hem voor haar, als verrassing!

Oorspronkelijk komt deze taart uit de Franse patisserie, en dan heet ie Galette des Rois. Het is een bladerdeegtaart gevuld met een amandelvulling (zogenaamde frangipane). Hij wordt dus gebakken op driekoningen. In de taart wordt één hele amandel (gedroogde boon of koffieboon) verstopt. Wie het stuk taart met de amandel treft, is de koning van de avond.

Het is eigenlijk een traditie die stamt uit de middeleeuwen. Toen bakten ze driekoningenbrood. Het zoete ronde brood werd meestal met een kroon versierd en ook hierin werd de gedroogde boon verstopt. Wie de boon kreeg, was de koning van de avond. Hij koos een koningin en er werden lootjes getrokken voor de andere 14 rollen van de ‘hofhouding’. In die tijd was dit een belangrijk gezelschapsspel, gangbaar in de rijkere huishoudens.

Maar wat is driekoningen eigenlijk voor een feestdag?

Oorspronkelijk wordt op deze christelijke feestdag de reis van de drie koningen, Caspar, Balthasar en Melchior, herdacht. Deze koningen (de drie wijzen) waren afkomstig uit het Oosten en zij volgden de ster die was gaan stralen aan de hemel direct na de geboorte van Christus. Deze ster wees hun de weg naar de stal waar Jesus in zijn kribbe lag, de nieuwe koning van het Joodse volk.

Welke wijn bij driekoningentaart?

Kies hier voor een Sherry Oloroso of een Italiaanse Vin Santo. Allebei niet al te zoet, maar wel met overeenkomstige notenaroma’s zoals je die ook in de taart aantreft.

8 personen45 minuten

Ingrediënten

  • Frangipane (amandelvulling)
  • 125 gram amandelmeel
  • 115 gram fijne suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel citroenrasp (1/2 citroen)
  • 40 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd

 

  • Verder nodig
  • 1 rol bladerdeeg (uit koeling 40 x 25 cm)
  • 1 losgeklopt ei
  • Poedersuiker
  • Extra: spuitzak, satéprikker, bakplaat met bakpapier

Stap 1

Haal het bladerdeeg uit de koeling. Maak eerst de amandelvulling. Doe in de keukenmachine: amandelmeel, suiker, eieren, boter en citroenrasp. Meng tot een romige crème. Overdoen in kom en spatel het gezeefde bakmeel erdoor. Breng de amandelvulling over in een spuitzak met brede ongetande spuitmond.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het bladerdeeg uit tot een rechte lap. Snijd uit de lap een cirkel van ɸ 20 cm, en een cirkel van 22-24 cm. Leg de kleine cirkel op de bakplaat met bakpapier. Spuit het amandelvulling op het bladerdeeg, maar houd ongeveer 2,5 cm van de rand vrij. Duw ergens de hele amandel (koffieboon of gedroogde boon) in het amandelbeslag. Bestrijk de deegrond met water. Leg de tweede cirkel over het amandelvulling en druk aan de randen goed op elkaar. Prik met een saté prikker een paar gaatjes in het deeg, zodat er stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.

Stap 3

De taart wordt nog mooier dan op de foto als je de bovenlaag een patroon meegeeft. Kerf hiervoor met voorzichtig met de satéprikker een waaierpatroon in de bovenste deeglaag (niet doorsnijden tot aan de vulling!). Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Bak de taart in ca. 30 minuten gaar en knapperig. Laat afkoelen op een taartrooster. Bestrooi met poedersuiker.

 

Het kookboek

Uitgebreid basis kookboek voor het bakken van zelfgebakken taart, koekjes, cake of biscuit. Met praktische stap-voor-stap recepten uit het de hele wereld.

Bestellen kun je hier:

Cover Ons BakboekTitel : Ons Bakboek
Auteur : KVLV, Vrouwen met vaart
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 940 1 460 439
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ricotta beignets met kaneelsuiker uit het kookboek Vers uit de oven van Ajda Mehmet

Oud & Nieuw
Ricotta beignets met kaneelsuiker

Oliebollen en appelbeignets, de klassiekers voor Oud & Nieuw, wie houdt er niet van? Ik dus!!! Ze staan ook niet op I Love Food & Wine. Ik vind het te veel werk, en ze smaken saai en zijn meestal te vet. Nee, doe mij maar deze elegante ricotta beignets. Die worden niet gefrituurd, maar gebakken in de oven. Heerlijk compact, licht verteerbaar en niet te zoet. Makkelijker te maken en veel gezonder!

portret Ajda MehmetDit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Vers uit de oven’ van de in Londen geboren Ajda Mehmet. Zij is foodstylist en recept ontwikkelaar. In 2012 besloot ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland. Dit is haar eerste kookboek met een verzameling succesrecepten die makkelijk te maken zijn en waarin de oven een belangrijke rol speelt. Kortom een boek met veel verrassende recepten voor snelle doordeweekse maaltijden.

Welke wijn bij ricotta beignets met kaneelsuiker?

Ook bij deze beignets (evenals bij oliebollen!) schenk je geen champagne (of het moet een demi-sec zijn!). Kies voor een Prosecco (niet de droge variant!) of een Moscato d’Asti. Allebei ook mousserend, maar net wat zoeter dan champagne.

20 stuks20 minuten + 15 minuten rusten + 30 minuten oventijd

Ingrediënten

  • ½ vanillestokje
  • 500 gram ricotta
  • 2 eieren
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 175 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder (ca. 5 gram)
  • ½ eetlepel kaneel
  • Extra: 2 minimuffinvormpjes met 12 holten, ingevet met olie*
  • Ijsbolletjestang, kwastje

Stap 1

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Meng het merg met de ricotta, eieren, 50 gram kristalsuiker en sinaasappelrasp in een kom. Klop met een garde tot de ricotta glad is.

Stap 2

Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom met ricotta en spatel dit er voorzichtig doorheen. Zodra het beslag samenhangt zou het stevig maar nog steeds zacht moeten zijn, net als aardappelpuree. Laat het beslag ca. 15 minuten rusten in de koelkast.

Stap 3

Roer intussen in een klein kommetje de kaneel door 50 gram kristalsuiker. Zet apart.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een klein pannetje (of in de magnetron). Schep met een ijsbolletjestang kleine bolletjes ricottabeslag in de ingevette muffinvorm. Bestrijk met een kwastje de beignets met de gesmolten boter. Bak de beignets in ca. 30 minuten tot ze goudbruin zijn.

Stap 5

Haal de beignets uit de oven en haal de muffins voorzichtig uit de vorm. Rol ze gelijk door de kaneelsuiker totdat ze helemaal bedekt zijn met een laagje kaneelsuiker.  Lekker bij de thee of bij een glas prosecco. Of als een dessert met slagroom of ijs ernaast.

*Gebruik bij voorkeur een siliconenvorm, want dan komen de beignets mooier uit de vorm.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Uit de ovenTitel : Vers uit de oven
Auteur : Ajda Mehmet
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 222 3
Prijs : € 20,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: ricotta beignets met kaneelsuiker. Het ‘gezonde’ alternatief voor oliebollen. Je hoeft niet te frituren, maar je bakt ze in de oven. Simpel om te maken. Ook lekker bij de thee of als dessert met een bolletje ijs. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #simpel, #ovengerecht #dessert #oud&nieuw #taartje

 

Filotaart met pompoen, bulgur, en rozijnen uit Cyprus van Georgina Hayden

Meatless Monday
Filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen

Ken je Georgina Hayden al? Twee jaar geleden heb ik haar voor het eerst ontmoet. Toen werd haar kookboek ‘Slow’ geïntroduceerd. Sinds kort is er een nieuw kookboek van haar hand met de titel Cyprus. Een boek boordevol familierecepten die van generatie tot generatie zijn overgedragen. Want Georgina groeide op boven de taverne van haar Grieks-Cypriotische grootouders. Hier ontwikkelde ze haar liefde voor koken. Tegenwoordig woont zij in Londen.

Georgina in Cyprus

In het intro van dit pompoenrecept vertelt Georgina het volgende: ‘Kolokotes zijn pasteitjes gevuld met pompoen, rozijnen, bulgur en kaneel. Het zijn kleine, hartig-met-iets-zoets veganistische snacks die meestal tijdens de vasten worden gegeten. Ik wilde eigenlijk het traditionele recept geven, maar besloot er nieuw leven in te blazen door er een gezonde, frisse filotaart van te maken (die ook nog steeds vegan is).

Welke wijn bij filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen?

De taart smaakt inderdaad lichtzoet maar is ook fris en kruidig. Met knapperig filodeeg aan de zijkanten en bovenkant. En ja; daar past een Viognier uit bijvoorbeeld de Languedoc heel goed bij; dat is een witte wijn met zachte zuren. Maar ook een witte wijn uit de Rhône zou hier niet misstaan.

4 personen2 uur en 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg (fles)pompoen
  • 2 rode uien
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen piment
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 50 gram bulgur
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 75 gram gele rozijnen
  • 1 bosje bladpeterselie
  • ½ bosje koriander
  • 1 pakje filodeeg (diepvries, 225 gram)
  • 2 eetlepels pompoenpitten

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Schil de pompoen en snijd in stukken van 4 centimeter. Spreid ze uit over een bakplaat. Pel de uien, snijd ze in partjes en leg deze tussen de pompoen. Bestrooi met kaneel en piment, zout en peper. Besprenkel met olijfolie. Zet in de oven en bak 45 minuten tot de pompoen gaar is. Haal uit de oven en laat even afkoelen.

Stap 2

Doe intussen de bulgur in een grote schaal en schenk er 300 milliliter kokend water over. Laat afgedekt 15 minuten staan. Laat uitlekken in een zeef en afkoelen. Laat weer in de schaal glijden, knijp de citroen erboven uit, roer de azijn en rozijnen erdoor en bestrooi met zout en peper. Hak de peterselie- en koriander grof. Schep de pompoen door de bulgur en voeg de kruiden toe. Proef en corrigeer de smaak als dat nodig is.

Stap 3

Vet een springvorm van 23 centimeter in met olie en leg de filodeegvellen (houd er 1 apart) erin; bestrijk ze een voor een met olie voor je het volgende vel erop legt. Laat rondom deeg over de rand hangen. Schep het pompoenmengsel op het filodeeg en leg het apart gehouden vel erop, eventueel dubbelgevouwen. Bestrijk met olie en vouw het filodeeg dat over de rand hangt naar binnen. Bestrijk met olie en bestrooi met pompoenpitten. Zet onder in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 °C en bak de taart 40 minuten tot deze goudkleurig en krokant is. Haal de taart uit de oven, laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal dan voorzichtig uit de springvorm en serveer.

Lekker met een frisse groene salade met tomaat en feta (voor niet veganisten!).

 

Het kookboek

Na haar kunstopleiding werkte Georgina Hayden 10 jaar lang in het team van Jamie Oliver. Dit is haar tweede kookboek met een ode aan haar Grieks-Cypriotische familie. Boordevol familierecepten die van generatie op generatie zijn overgegaan. Van ontbijtjes, mezedes, groente, granen, vlees of vis, salades, zoetigheden en drankjes. Heel mooi vormgegeven met originele familiefoto’s en de sfeer van eiland.

Bestellen kun je hier:

Titel : Cyprus
Auteur : Georgina Hayden
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1626 7
Prijs : € 27,99

 

 

Zin in meer van Georgina Hayden. Kijk nog eens naar deze vegetarisch recepten: toast met groene groenten of gegrilde radicchio met hazelnoten .

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: hartige taart gevuld met pompoen, rozijnen en bulgur. Rondom knapperig filodeeg. Heerlijk vegetarisch recept uit het kookboek Cyprus van Georgina Hayden. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie # quiche #harige taart #groente #vegetarisch #feestelijk

 

 

Quiche Lorraine van Mieke van Laarhoven

Gouwe Ouwe
Quiche Lorraine van Mieke

Je herkent het vast: recepten van gerechten die al jarenlang mee gaan. Favorieten die telkens terugkeren op je eettafel. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn, of gemakkelijk te maken, of… nou ja vul maar in.
Ik (culinair specialist Mieke van Laarhoven) deel elke maand zo’n gouwe ouwe uit mijn knipselmap vol recepten die ik door de jaren heen verzameld heb. Voor november een echte klassieker: Quiche Lorraine uit Franse Elzas.

Quiche boekje Hartige taartenHerken je dat? Die heerlijke zomervakantie waar je wat weemoedig aan terugdenkt, het is al weer even geleden. En het herfstreces ligt inmiddels achter ons. We stevenen af op het einde van het jaar. Maar, ook deze periode heeft zijn charme. De kaarsen gaan aan, we trekken een lekker vliesdekentje over ons heen. Tijd voor een goeie film of een vuistdik boek om in één klap uit te lezen. Tegelijkertijd is het fijn om herinneringen op te halen aan wat achter ons ligt en ik denk dan onmiddellijk aan al het lekkers dat op de zomerse tuintafel heeft gestaan, maar net zo goed in dit seizoen hoge ogen zal gooien. Jaren geleden, om precies te zijn in 1990, ik werkte koud drie maanden op de redactie van Allerhande, gaf Albert Heijn kookboekjes uit. Daarin waren de lekkerste recepten tot dan toe opgenomen, gevat in een thema. ‘Hartige taarten’ was er een van. Ik heb ‘m nog steeds in de kookboekenkast staan. Sterker nog: ik maak er met regelmaat een hartig taartje uit. Quiche Lorraine is mijn favoriet. Zomers smaakt ie koud lekker en in deze tijd van het jaar is het taartje warm niet te versmaden. Je kunt ‘m als warme maaltijd eten, maar kleine puntjes bij een goed glas rode wijn is ook geen verkeerd idee. La Douce France in je eigenste huis. Komt ie!

Welke wijn bij Quiche Lorraine?

Hier drink je witte wijn bij! Kies voor een frisse witte wijn die ook wat rond aanvoelt in de mond (bv Gavi, Gaillac, Verdejo), maar ook een Chardonnay met licht houtlagering combineert prima. Dat sluit mooi aan bij het rooksmaakje van de bacon.

4 personen55 minuten

Ingrediënten

  • 1 rol vers quiche- of taartdeeg* (Tante Fanny)
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ eetlepel boter of margarine
  • 200 gram geraspte Gruyere
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 4 eieren
  • 4 dl slagroom
  • zout
  • peper
  • 150 gram bacon, wat dikker gesneden
  • extra: lage taartvorm Ø 26 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de taartvorm in met de boter en bekleed deze met de ronde deeglap. Druk de opstaande rand goed tegen de rand van de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Meng 1 eetlepel van de geraspte kaas met het paneermeel en bestrooi de bodem ermee.

Stap 2

Klop de eieren in een grote kom los met de slagroom met wat zout en peper. Bak in een koekenpan met anti-aanbaklaag op halfhoog vuur de plakken bacon kort aan weerszijden knapperig bruin. Beleg de bodem van de taartvorm met de plakjes bacon. Verdeel de rest van de kaas erover. Schenk daar het eimengsel over uit.

Stap 3

Bak de hartige taart in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en goudbruin. Dek – als de taart te donker dreigt te worden – de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

 

 * In het oorspronkelijke recept werden 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries gebruikt die je dan zelf moest uitrollen tot een ronde lap.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Bounty Frambozen taartjes zonder suiker uit Puur Zoet van Mariette van Tuyl

Meatless Monday
Bounty frambozentaartjes zonder suiker

Op deze herfstige maandag gaan we genieten van iets zonnigs met een ‘gezond’ idee: frambozentaartjes zonder toegevoegd suiker. Als je een liefhebber bent van Bounty’s (dus kokos met chocolade) én frambozen dan is dit echt een versnapering voor jou!

Portret Mariette van Tuyl van Puur Zoet
Schrijfster Mariette van Tuyl houdt van lekker maar bewust bakken

Het recept is afkomstig uit het kookboekje ‘Puur zoet’ van de Nederlandse Mariette van Tuyl. Zij houdt van een bewuste levenstijl, maar ook van lekker en bewust bakken met pure ingrediënten. Mariette is de oprichter van de populaire blog Zoetrecepten.nl, waar zij wekelijks haar gezonde én zondige zoete recepten deelt. Hiermee heeft ze dit jaar het Foodblogaward 2019 gewonnen; heel tof natuurlijk!

Deze bounty’s smaken naar chocolade, zachte frambozen en dadels. We hebben het recept zelfs nog wat verbeterd. En let er wel op dat je echt een siliconenvorm gebruikt, anders lukt het niet. En wil je dat het middengedeelte net zo rose wordt als op de foto, dan kun je wat rood bietensap toevoegen.

16 stuks30 minuten, 1 nacht weektijd, minimaal 4 uur opstijftijd

Ingrediënten

  • 150 gram ongebrande cashewnoten
  • 50 gram dadels zonder pit
  • 125 gram hazelnoten
  • 1100 gram geraspte kokos
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • zout
  • 300 ml kokosmelk
  • 250 gram frambozen
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 150 gram pure chocolade
  • extra: siliconen muffinbakvorm

Stap 1

Week de cashewnoten een nacht in ruim water. Laat ze uitlekken en wrijf ze droog.

Stap 2

Week de dadels 5 minuten in kokend heet water en giet ze af. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Maal de hazelnoten en dadels fijn in een foodprocessor. Voeg de cacao, 25 gram kokos en een snuf zout toe. Druk het deeg uit in de holten van de (siliconen) bakvorm.

Stap 3

Maal de geweekte cashewnoten fijn in een blender of foodprocessor met 200 ml kokosmelk en 150 gram frambozen. Meng de ahornsiroop, kokosolie en rest van de kokos erdoor (houd 1 eetlepel kokos achter). Verdeel over de bodempjes en strijk glad. Zet 1 uur in de vriezer om op te stijven.

Stap 4

Hak de chocolade in stukjes. Verhit de rest van de kokosmelk en giet het bij de chocolade. Roer tot alle chocolade is gesmolten. Laat iets afkoelen en verdeel over de taartjes. Bestrooi met een beetje kokos. Laat in ca. minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Stap 5

Wip de taartjes uit de vormpjes en garneer met de rest van de frambozen.

 

Bewaren: max. 3 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer. Laat uit de vriezer een uur op temperatuur komen.

 

Bestellen kun je hier:

Titel : Puur Zoet
Auteur : Mariette van Tuyl
Uitgever : Uitgeverij Forte Culinair
ISBN : 978 94 6250 193 5
Prijs : € 24, 99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Amandelcakeje van Carolien

Voor het weekend
Superlekkere amandelcakejes van Caroline

Iets lekkers bij de koffie? Dat bak je toch zeker zelf! En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het recept van deze amandelcakejes kreeg ik van mijn vriendin Caroline. Ze zijn sneller gemaakt dan dat je naar de bakker gaat. Binnen een uur staan ze dampend op tafel. Zowel warm als koud echt verleidelijk lekker!

Amandelcakeje of financier JolandeEen andere naam voor deze amandelcakejes is financier; een Franse specialiteit. Ze lijken op een andere liefde van mij: madeleines (zie mijn recept). Maar deze cakejes zijn veel simpeler om te maken en nu favoriet hier in huis, zeker als je wat eiwit hebt overgehouden.

Muziek: een prachtige Franse chanson die hier helemaal bij past, gezongen door onze eigen Wende Snijders: Formidable! En zo smaken ook deze heerlijke cakejes.

24 stuks20 minuten + 25 minuten baktijd

 Ingrediënten

  • 5 eiwitten
  • 150 gram (gezouten) roomboter
  • 60 gram bloem
  • 200 gram poedersuiker
  • 120 gram amandelmeel
  • rasp van 1 citroen
  • extra: 2 mini-muffinplaten met 12 holtes, ingevet

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de mini-muffinplaten met 12 holtes in (Heb je maar 1 plaat, dan moet je 2x bakken). Bestuif met een beetje bloem en schud het teveel eruit.

Stap 2

Doe de eiwitten in een kleine kom en klop een beetje schuimig met een vork. Smelt de roomboter in een steelpan zachtjes op laag vuur.

Stap 3

Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg de suiker en amandelmeel toe en schep door elkaar. Roer erdoor: de eiwitten, gesmolten boter en citroenrasp. Overdoen in een maatbeker (of in een spuitzak), dat voorkomt dat je beslag morst naast de holtes. Vul de holtes in de muffinplaat voor 2/3 deel. Bak de cakejes in ca. 25 – 35 minuten goudbruin. Controleer of ze gaar zijn door met een satéprikker in het midden te steken. Als die er schoon uitkomt zijn de cakejes gaar. Neem de cakejes uit de oven en laat ca. 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze vervolgens uit de vorm en laat verder afkoelen.

Stap 4

Bestrooi de afgekoelde cakejes met poedersuiker. Je kunt de cakejes ca. 2 à 3 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: snelle amandelcakejes die lijken op madeleines of financiers. Maar dan makkelijker! Zo klaar. Heerlijk klein gebakje bij koffie of thee, maar ook lekker bij een glaasje Italiaanse Vin Santo. #koekje #snel #gebak

 

Theebrood oftewel Tea Loaf uit het Brits bak van Regula Ysewijn

Meatles Monday
Brits ‘Theebrood’ ZONDER gist

Theebrood; daar had ik nog nooit van gehoord! Het is een soort sappige cake (kruidkoek) met gekonfijte vruchtjes die eerst een nacht in sterke thee worden gemarineerd. Bovendien is het een brood dat gemaakt wordt zonder gist. Echt super simpel om te maken. Alleen een dag van te voren beginnen, want de vruchtjes moeten wellen (vocht opnemen) in de thee.

Portret Regula Ysewijn
Portret Regula Ysewijn uit België

Dit recept is afkomstig uit het ‘Brits bakboek’ van de Belgische culinair auteur en foodfotograaf Regula Ysewijn. Ik publiceerde al eerder een recept uit haar boek: crumble met appel en bramen. Dit recept van de zogenaamde Tea loaf is een moderne versie van Welshe gebak, vertelt Regula in haar intro. Het is heerlijk als je het besmeert met goede roomboter. Favoriet recept van haar familie en vrienden.

10 personen1½ uur (+ 1 nacht wachttijd)

Ingrediënten

  • 175 gram krenten
  • 80 gram rozijnen
  • 250 ml sterke Engelse thee
  • 260 gram bloem
  • 110 gram rietsuiker
  • 120 gram bruine suiker
  • ½ theelepel koekkruiden
  • 50 gram gekonfijte citrusschil
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • extra: brood of cakevorm (1½ liter)

Stap 1

Doe de krenten en rozijnen in een kom en bedek met de hete thee. Laat een nachtje rusten.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet de broodvorm in en bestrooi met wat bloem. Voeg de bloem, suikers, koekkruiden, gekonfijte schil, bakpoeder en ei toe aan het krentenmengsel meng het geheel goed. Schep in de broodvorm.

Stap 3

Bak het theebrood 1,5 uur in het onderste deel van je oven. Check de gaarheid van de cake na 1 uur en bedek met folie als hij te donker dreigt te worden. Serveer met boter.

 

Brits bakboek

Al sinds dat de Vlaamse Regula een klein kind was, had ze een onnavolgbare fascinatie voor Groot-Brittannië. Alles wat Engels was maakte haar blij. Vanaf haar negende keek ze uit naar de familievakanties in Engeland, Schotland of Wales. Altijd op zoek naar lokaal gebak. Zo begon de start van haar carrière en het historisch onderzoek. In dit boek zijn al haar Britse bakrecepten verzameld, een kookboek boordevol authentieke Britse klassiekers.

Bestellen kun je hier:

Cover Brits bakboekTitel :Brits bakboek
Auteur : Regula Ysewijn
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 883 689 4
Prijs : € 31,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend
Quiche met asperges, dille en zalm

Witte asperges; het witte goud; hoe vaak heb jij ze al op tafel gezet deze afgelopen weken? Maar gelukkig heb je nog even de tijd, want het seizoen eindigt pas op 24 juni. Voor dit weekend maak ik deze quiche met asperges, dille en zalm. Een toppertje! Kost misschien iets meer tijd, maar dit vindt iedereen lekker. Bovendien ziet het er ook nog eens fantastisch uit. Voor de foto heb ik een rechthoekige vorm gebruikt, maar je kunt hem natuurlijk ook in een ronde quichevorm maken. Geen probleem.

Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan nog even naar mijn weekmenu met asperges van vorige week.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Silvaner van Wagner Stempel

Zomers wit

Duitse Silvaner

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend

Quiche met asperges, dille en zalm

Bij verse asperges passen meerdere witte wijnen. Kies voor een Italiaanse Soave, Duitse Silvaner, Spaanse Rueda, Chenin Blanc uit de Loire, Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Pinot Blanc uit de Elzas. 

4 personen50 minuten + 35 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 2 stukjes foelie
  • 3 theelepels suiker
  • zout
  • 1 rol vers bladerdeeg (koeling, 270 gram)
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • 150 gram geraspte Gruyèrekaas
  • Versgemalen peper
  • 100 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Extra: quichevorm ɸ 24 cm óf rechthoekige vorm 35×10 cm, steunvulling (droge rijst of peulvruchten), bakpapier

Stap 1

Breng ruim water aan de kook met foelie, suiker en 2 theelepels zout. Kook de asperges ca. 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog ca. 10 minuten nagaren in het hete water. Schep ze uit de pan en dep goed droog met een theedoek.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de ingevette bakvorm met het bladerdeeg. Leg er een vel bakpapier in. Vul de bodem met de steunvulling. Bak de taart ca. 10 minuten voor. Verwijder de steunvulling en bakpapier.

Stap 3

Snijd de asperges in stukjes (of op lengte zodat ze passen in de vorm.) Klop intussen de eieren los met slagroom, citroensap, dille en geraspte kaas. Breng op smaak met zout en peper. Schep in de deegbodem, tot ca ½ cm onder rand van de vorm. Verdeel de zalmstukjes en de kappertjes erover. Leg de asperges in de vulling. Bak de taart in nog 30 minuten mooi gaar. Als de randen van het deeg te bruin worden, dek dan af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: hartige taart (quiche) met witte asperges en gerookte zalm. Dille zorgt voor fris accent. En met kant-en-klaar bladerdeeg wordt het eenvoudig om te maken. Zowel rond als rechthoekig gegarandeerd succes. Lees het hele recept op de website. #wijnspijscombinatie #feestelijk