Quiche Lorraine van Mieke van Laarhoven

Gouwe Ouwe
Quiche Lorraine van Mieke

Je herkent het vast: recepten van gerechten die al jarenlang mee gaan. Favorieten die telkens terugkeren op je eettafel. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn, of gemakkelijk te maken, of… nou ja vul maar in.
Ik (culinair specialist Mieke van Laarhoven) deel elke maand zo’n gouwe ouwe uit mijn knipselmap vol recepten die ik door de jaren heen verzameld heb. Voor november een echte klassieker: Quiche Lorraine uit Franse Elzas.

Quiche boekje Hartige taartenHerken je dat? Die heerlijke zomervakantie waar je wat weemoedig aan terugdenkt, het is al weer even geleden. En het herfstreces ligt inmiddels achter ons. We stevenen af op het einde van het jaar. Maar, ook deze periode heeft zijn charme. De kaarsen gaan aan, we trekken een lekker vliesdekentje over ons heen. Tijd voor een goeie film of een vuistdik boek om in één klap uit te lezen. Tegelijkertijd is het fijn om herinneringen op te halen aan wat achter ons ligt en ik denk dan onmiddellijk aan al het lekkers dat op de zomerse tuintafel heeft gestaan, maar net zo goed in dit seizoen hoge ogen zal gooien. Jaren geleden, om precies te zijn in 1990, ik werkte koud drie maanden op de redactie van Allerhande, gaf Albert Heijn kookboekjes uit. Daarin waren de lekkerste recepten tot dan toe opgenomen, gevat in een thema. ‘Hartige taarten’ was er een van. Ik heb ‘m nog steeds in de kookboekenkast staan. Sterker nog: ik maak er met regelmaat een hartig taartje uit. Quiche Lorraine is mijn favoriet. Zomers smaakt ie koud lekker en in deze tijd van het jaar is het taartje warm niet te versmaden. Je kunt ‘m als warme maaltijd eten, maar kleine puntjes bij een goed glas rode wijn is ook geen verkeerd idee. La Douce France in je eigenste huis. Komt ie!

Welke wijn bij Quiche Lorraine?

Hier drink je witte wijn bij! Kies voor een frisse witte wijn die ook wat rond aanvoelt in de mond (bv Gavi, Gaillac, Verdejo), maar ook een Chardonnay met licht houtlagering combineert prima. Dat sluit mooi aan bij het rooksmaakje van de bacon.

4 personen55 minuten

Ingrediënten

  • 1 rol vers quiche- of taartdeeg* (Tante Fanny)
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ eetlepel boter of margarine
  • 200 gram geraspte Gruyere
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 4 eieren
  • 4 dl slagroom
  • zout
  • peper
  • 150 gram bacon, wat dikker gesneden
  • extra: lage taartvorm Ø 26 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de taartvorm in met de boter en bekleed deze met de ronde deeglap. Druk de opstaande rand goed tegen de rand van de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Meng 1 eetlepel van de geraspte kaas met het paneermeel en bestrooi de bodem ermee.

Stap 2

Klop de eieren in een grote kom los met de slagroom met wat zout en peper. Bak in een koekenpan met anti-aanbaklaag op halfhoog vuur de plakken bacon kort aan weerszijden knapperig bruin. Beleg de bodem van de taartvorm met de plakjes bacon. Verdeel de rest van de kaas erover. Schenk daar het eimengsel over uit.

Stap 3

Bak de hartige taart in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en goudbruin. Dek – als de taart te donker dreigt te worden – de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

 

 * In het oorspronkelijke recept werden 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries gebruikt die je dan zelf moest uitrollen tot een ronde lap.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Bounty Frambozen taartjes zonder suiker uit Puur Zoet van Mariette van Tuyl

Meatless Monday
Bounty frambozentaartjes zonder suiker

Op deze herfstige maandag gaan we genieten van iets zonnigs met een ‘gezond’ idee: frambozentaartjes zonder toegevoegd suiker. Als je een liefhebber bent van Bounty’s (dus kokos met chocolade) én frambozen dan is dit echt een versnapering voor jou!

Portret Mariette van Tuyl van Puur Zoet
Schrijfster Mariette van Tuyl houdt van lekker maar bewust bakken

Het recept is afkomstig uit het kookboekje ‘Puur zoet’ van de Nederlandse Mariette van Tuyl. Zij houdt van een bewuste levenstijl, maar ook van lekker en bewust bakken met pure ingrediënten. Mariette is de oprichter van de populaire blog Zoetrecepten.nl, waar zij wekelijks haar gezonde én zondige zoete recepten deelt. Hiermee heeft ze dit jaar het Foodblogaward 2019 gewonnen; heel tof natuurlijk!

Deze bounty’s smaken naar chocolade, zachte frambozen en dadels. We hebben het recept zelfs nog wat verbeterd. En let er wel op dat je echt een siliconenvorm gebruikt, anders lukt het niet. En wil je dat het middengedeelte net zo rose wordt als op de foto, dan kun je wat rood bietensap toevoegen.

16 stuks30 minuten, 1 nacht weektijd, minimaal 4 uur opstijftijd

Ingrediënten

  • 150 gram ongebrande cashewnoten
  • 50 gram dadels zonder pit
  • 125 gram hazelnoten
  • 1100 gram geraspte kokos
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • zout
  • 300 ml kokosmelk
  • 250 gram frambozen
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 150 gram pure chocolade
  • extra: siliconen muffinbakvorm

Stap 1

Week de cashewnoten een nacht in ruim water. Laat ze uitlekken en wrijf ze droog.

Stap 2

Week de dadels 5 minuten in kokend heet water en giet ze af. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Maal de hazelnoten en dadels fijn in een foodprocessor. Voeg de cacao, 25 gram kokos en een snuf zout toe. Druk het deeg uit in de holten van de (siliconen) bakvorm.

Stap 3

Maal de geweekte cashewnoten fijn in een blender of foodprocessor met 200 ml kokosmelk en 150 gram frambozen. Meng de ahornsiroop, kokosolie en rest van de kokos erdoor (houd 1 eetlepel kokos achter). Verdeel over de bodempjes en strijk glad. Zet 1 uur in de vriezer om op te stijven.

Stap 4

Hak de chocolade in stukjes. Verhit de rest van de kokosmelk en giet het bij de chocolade. Roer tot alle chocolade is gesmolten. Laat iets afkoelen en verdeel over de taartjes. Bestrooi met een beetje kokos. Laat in ca. minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Stap 5

Wip de taartjes uit de vormpjes en garneer met de rest van de frambozen.

 

Bewaren: max. 3 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer. Laat uit de vriezer een uur op temperatuur komen.

 

Bestellen kun je hier:

Titel : Puur Zoet
Auteur : Mariette van Tuyl
Uitgever : Uitgeverij Forte Culinair
ISBN : 978 94 6250 193 5
Prijs : € 24, 99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Amandelcakeje van Carolien

Voor het weekend
Superlekkere amandelcakejes van Caroline

Iets lekkers bij de koffie? Dat bak je toch zeker zelf! En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het recept van deze amandelcakejes kreeg ik van mijn vriendin Caroline. Ze zijn sneller gemaakt dan dat je naar de bakker gaat. Binnen een uur staan ze dampend op tafel. Zowel warm als koud echt verleidelijk lekker!

Amandelcakeje of financier JolandeEen andere naam voor deze amandelcakejes is financier; een Franse specialiteit. Ze lijken op een andere liefde van mij: madeleines (zie mijn recept). Maar deze cakejes zijn veel simpeler om te maken en nu favoriet hier in huis, zeker als je wat eiwit hebt overgehouden.

Muziek: een prachtige Franse chanson die hier helemaal bij past, gezongen door onze eigen Wende Snijders: Formidable! En zo smaken ook deze heerlijke cakejes.

24 stuks20 minuten + 25 minuten baktijd

 Ingrediënten

  • 5 eiwitten
  • 150 gram (gezouten) roomboter
  • 60 gram bloem
  • 200 gram poedersuiker
  • 120 gram amandelmeel
  • rasp van 1 citroen
  • extra: 2 mini-muffinplaten met 12 holtes, ingevet

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de mini-muffinplaten met 12 holtes in (Heb je maar 1 plaat, dan moet je 2x bakken). Bestuif met een beetje bloem en schud het teveel eruit.

Stap 2

Doe de eiwitten in een kleine kom en klop een beetje schuimig met een vork. Smelt de roomboter in een steelpan zachtjes op laag vuur.

Stap 3

Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg de suiker en amandelmeel toe en schep door elkaar. Roer erdoor: de eiwitten, gesmolten boter en citroenrasp. Overdoen in een maatbeker (of in een spuitzak), dat voorkomt dat je beslag morst naast de holtes. Vul de holtes in de muffinplaat voor 2/3 deel. Bak de cakejes in ca. 25 – 35 minuten goudbruin. Controleer of ze gaar zijn door met een satéprikker in het midden te steken. Als die er schoon uitkomt zijn de cakejes gaar. Neem de cakejes uit de oven en laat ca. 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze vervolgens uit de vorm en laat verder afkoelen.

Stap 4

Bestrooi de afgekoelde cakejes met poedersuiker. Je kunt de cakejes ca. 2 à 3 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: snelle amandelcakejes die lijken op madeleines of financiers. Maar dan makkelijker! Zo klaar. Heerlijk klein gebakje bij koffie of thee, maar ook lekker bij een glaasje Italiaanse Vin Santo. #koekje #snel #gebak

 

Theebrood oftewel Tea Loaf uit het Brits bak van Regula Ysewijn

Meatles Monday
Brits ‘Theebrood’ ZONDER gist

Theebrood; daar had ik nog nooit van gehoord! Het is een soort sappige cake (kruidkoek) met gekonfijte vruchtjes die eerst een nacht in sterke thee worden gemarineerd. Bovendien is het een brood dat gemaakt wordt zonder gist. Echt super simpel om te maken. Alleen een dag van te voren beginnen, want de vruchtjes moeten wellen (vocht opnemen) in de thee.

Portret Regula Ysewijn
Portret Regula Ysewijn uit België

Dit recept is afkomstig uit het ‘Brits bakboek’ van de Belgische culinair auteur en foodfotograaf Regula Ysewijn. Ik publiceerde al eerder een recept uit haar boek: crumble met appel en bramen. Dit recept van de zogenaamde Tea loaf is een moderne versie van Welshe gebak, vertelt Regula in haar intro. Het is heerlijk als je het besmeert met goede roomboter. Favoriet recept van haar familie en vrienden.

10 personen1½ uur (+ 1 nacht wachttijd)

Ingrediënten

  • 175 gram krenten
  • 80 gram rozijnen
  • 250 ml sterke Engelse thee
  • 260 gram bloem
  • 110 gram rietsuiker
  • 120 gram bruine suiker
  • ½ theelepel koekkruiden
  • 50 gram gekonfijte citrusschil
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • extra: brood of cakevorm (1½ liter)

Stap 1

Doe de krenten en rozijnen in een kom en bedek met de hete thee. Laat een nachtje rusten.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet de broodvorm in en bestrooi met wat bloem. Voeg de bloem, suikers, koekkruiden, gekonfijte schil, bakpoeder en ei toe aan het krentenmengsel meng het geheel goed. Schep in de broodvorm.

Stap 3

Bak het theebrood 1,5 uur in het onderste deel van je oven. Check de gaarheid van de cake na 1 uur en bedek met folie als hij te donker dreigt te worden. Serveer met boter.

 

Brits bakboek

Al sinds dat de Vlaamse Regula een klein kind was, had ze een onnavolgbare fascinatie voor Groot-Brittannië. Alles wat Engels was maakte haar blij. Vanaf haar negende keek ze uit naar de familievakanties in Engeland, Schotland of Wales. Altijd op zoek naar lokaal gebak. Zo begon de start van haar carrière en het historisch onderzoek. In dit boek zijn al haar Britse bakrecepten verzameld, een kookboek boordevol authentieke Britse klassiekers.

Bestellen kun je hier:

Cover Brits bakboekTitel :Brits bakboek
Auteur : Regula Ysewijn
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 883 689 4
Prijs : € 31,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend
Quiche met asperges, dille en zalm

Witte asperges; het witte goud; hoe vaak heb jij ze al op tafel gezet deze afgelopen weken? Maar gelukkig heb je nog even de tijd, want het seizoen eindigt pas op 24 juni. Voor dit weekend maak ik deze quiche met asperges, dille en zalm. Een toppertje! Kost misschien iets meer tijd, maar dit vindt iedereen lekker. Bovendien ziet het er ook nog eens fantastisch uit. Voor de foto heb ik een rechthoekige vorm gebruikt, maar je kunt hem natuurlijk ook in een ronde quichevorm maken. Geen probleem.

Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan nog even naar mijn weekmenu met asperges van vorige week.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Silvaner van Wagner Stempel

Zomers wit

Duitse Silvaner

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend

Quiche met asperges, dille en zalm

Bij verse asperges passen meerdere witte wijnen. Kies voor een Italiaanse Soave, Duitse Silvaner, Spaanse Rueda, Chenin Blanc uit de Loire, Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Pinot Blanc uit de Elzas. 

4 personen50 minuten + 35 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 2 stukjes foelie
  • 3 theelepels suiker
  • zout
  • 1 rol vers bladerdeeg (koeling, 270 gram)
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • 150 gram geraspte Gruyèrekaas
  • Versgemalen peper
  • 100 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Extra: quichevorm ɸ 24 cm óf rechthoekige vorm 35×10 cm, steunvulling (droge rijst of peulvruchten), bakpapier

Stap 1

Breng ruim water aan de kook met foelie, suiker en 2 theelepels zout. Kook de asperges ca. 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog ca. 10 minuten nagaren in het hete water. Schep ze uit de pan en dep goed droog met een theedoek.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de ingevette bakvorm met het bladerdeeg. Leg er een vel bakpapier in. Vul de bodem met de steunvulling. Bak de taart ca. 10 minuten voor. Verwijder de steunvulling en bakpapier.

Stap 3

Snijd de asperges in stukjes (of op lengte zodat ze passen in de vorm.) Klop intussen de eieren los met slagroom, citroensap, dille en geraspte kaas. Breng op smaak met zout en peper. Schep in de deegbodem, tot ca ½ cm onder rand van de vorm. Verdeel de zalmstukjes en de kappertjes erover. Leg de asperges in de vulling. Bak de taart in nog 30 minuten mooi gaar. Als de randen van het deeg te bruin worden, dek dan af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: hartige taart (quiche) met witte asperges en gerookte zalm. Dille zorgt voor fris accent. En met kant-en-klaar bladerdeeg wordt het eenvoudig om te maken. Zowel rond als rechthoekig gegarandeerd succes. Lees het hele recept op de website. #wijnspijscombinatie #feestelijk

 

Appeltaart wedstrijd voor moederdag
Wie zal er winnen? Appeltaartwedstrijd van Marlène

Appeltaartwedstrijd
Elzasser appeltaart voor moederdag

Speciaal voor moederdag een bijzondere appeltaart bakken met ‘Marlene’ appels uit Zuid-Tirol (Italië). Dat was de uitdaging tijdens een event speciaal voor foodbloggers. En wie zat er in de jury? Ja natuurlijk, hoe kan het ook anders: Meesterbakker Robèrt van Beckhoven himself. De taart moest ‘live’ gebakken worden in de leskeuken van Robèrt. En welk appelras in de appeltaart werd verwerkt mocht je zelf weten. Onder toeziend oog (buitengewoon kritisch!) en met de nodige tips van Robèrt in de achterzak ging iedereen aan het werk. Zo nodig met hulp van de achterban (je mocht je kind of moeder meenemen), in mijn geval mijn moeder én mijn zus.

 

Appeltaart wedstrijd voor moederdag
Robèrt van Beckhoven geeft advies over de oven

 

Mijn uitgangspunt voor deze wedstrijd is een echte klassieker: Elzasser appeltaart. Zo’n taart wordt gemaakt met slagroom en kaneel. Maar speciaal voor deze wedstrijd geef ik hem een twist; ik voeg er mango en passievruchten aan toe. Dat zorgt voor een subtiel exotisch tintje. Met een chocolade-kus voor mijn moeder als garnering. Deze garnering, de rode lip-bonbons van Chocolaterie Puur uit Gouda, zitten in dezelfde smaaksensatie en zijn ook gemaakt van passievruchten en mango. Drie uur lang wordt er hard gewerkt. De jury proeft en overlegt en dan wordt de uitslag bekend gemaakt: ik win de derde plaats. Geheel onverwacht, maar toch trots natuurlijk! Met name over het juryrapport.

Robèrt over mijn appeltaart:

Van deze appeltaart wil je blijven proeven!

 

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Disznókő: Tokaji Late harverst

Pleasure of Disznókő

8,5 pnt: Hongaars friszoet

Appeltaartwedstrijd

Elzasser appeltaart voor moederdag

Maar wat drinken we erbij? Uiteraard smaakt koffie of thee prima, maar een dessertwijn is veel lekkerder. Ik laat de jury dus een bijpassende wijn erbij drinken: een glaasje Monbazillac. Maar ook een Sauternes of Tokaji Aszù smaakt perfect.

12 punten1 1/2 uur

Ingrediënten

  • Deeg
  • 200 gram bloem
  • 120 gram gezouten roomboter, uit de koelkast in blokjes van 1 cm
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 à 2 eetlepels ijskoud water
  • Vulling
  • Marlene Appels3 frisse Marlene appels (Granny Smith), in schijfjes
  • 1 mango, in plakjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 eidooiers
  • 250 ml slagroom
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanille suiker*
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 à 2 passievruchten
  • Extra: taartvorm ɸ28 cm (quichevorm), ingevet

Stap 1

Doe voor het deeg alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine met mes. Mix een paar keer kort tot het mengsel de consistentie van fijn broodkruim heeft. Doe over op in een mengkom. Snel tot een samenhangend deeg kneden. Druk het deeg uit tot een dikke schijf, wikkel in plasticfolie en zet het deeg minimaal een ½ uur in de koelkast.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil de appels en snijd in schijfjes. Besprenkel met citroensap. Rol het deeg uit tussen twee vellen plasticfolie tot een lap van ca. 30 cm van 3 mm dikte. Bekleed de vorm met het deeg. Duw het deeg in de hoeken en zijkanten met je vingertoppen. Overtollig deeg langs de randen wegsnijden. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Elzasser appeltaart met mangoLeg de appel en mangoschijfjes om-en-om in cirkels op de bodem. Zet de taart nog even in de koelkast. Rol resterende deeg opnieuw uit en snijd er een kleine appelvorm uit.

Stap 3

Jolande met appeltaart met mango
Derde plaats met de Elzasser appeltaart met een twist

Halveer 2 passievruchten en wrijf het vruchtvlees ook door de zeef boven een kommetje. Klop de slagroom met de eidooiers los. Voeg basterdsuiker, vanillesuiker, passievruchtensap en kaneel erdoor. Schenk over de appel-mangoschijfjes. Laat de appeltaart in ca. 45 à 50 minuten gaarbakken. Leg halverwege het appelvormpje in het midden op de taart en bak mee. Laat de taart afkoelen. (Serveer met een bolletjes ijs als dessert.)

 

*Nog lekkerder, maar wel wat duurder: gebruik een half vanillestokje. Schraap het merg eruit en meng door het roommengel. Voeg dan ca. 20 gram suiker extra toe.

Nog meer gemak? Je kunt ook kant-en-klaar vers taartdeeg gebruiken (koeling AH). Nog sneller klaar.

Wie zal er winnen? Appeltaartwedstrijd van Marlène
Wie gaat er winnen? Dat is Keukenliefde met haar Franse appeltaart!

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Cheesecake met rood fruit

Voor het weekend
Cheesecake met rood fruit en chocoladesaus

Het rode fruit is weer in aantocht. Aardbeien liggen alweer in de winkel. Misschien nog niet van de koude grond, maar toch… In afwachting van betere tijden kun je je alvast verlekkeren aan deze cheesecake-taart. Frambozen kun je vervangen door aardbeien. In ieder geval: met deze taart steel je de show. That’s for sure! Moeilijk om te maken? Nee, zeker niet. Je hebt alleen tijd nodig om hem te laten ‘opstijven’, nadat hij uit de oven is gekomen. Dus begin gewoon een dag van tevoren.

Welke wijn bij Cheesecake met rood fruit?

Bij zo’n feestelijke cheesecake passen verschillende soorten dessertwijnen. De licht mousserende rode Brachetto d’Acqui uit het noorden van Italië is fris en elegant. Combineert altijd goed met alles waarin rood fruit is verwerkt. De rode Elysium (Noord-Amerika) smaakt wat steviger, maar ook friszoet en sappig. Je proeft bessen, kersen, frambozen. Dat sluit eveneens supergoed aan op het rode fruit in dit dessert. En…, in de combinatie met pure chocolade doet deze dessertwijn het ook geweldig!

12 personen2 uur + wachttijd 4 uur

Ingrediënten

  • 150 g Bastognekoeken
  • 150 g Maria biscuitjes
  • 1 el cacaopoeder
  • 70 g gesmolten roomboter
  • 750 g verse roomkaas (bv. Mon Chou)
  • 150 ml slagroom
  • 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
  • 2 eieren
  • 8 eierdooiers
  • 240 g fijne kristalsuiker
  • 600 ml zure room
  • 300 g frambozen
  • 300 g blauwe bessen
  • Chocoladesaus (=erg veel!)
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram roomboter
  • 200 ml slagroom
  • 65 gram extra pure chocolade (70%!)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 C. Bekleed een bakvorm van 20×30 cm met bakpapier. Maal de koekjes in een keukenmachine tot kruim, voeg de boter en cacao toe en meng alles , met de pulseerknop, door elkaar. Druk het kruimelmengsel uit over de bodem van de vorm en bak de deegbodem 10 minuten in de oven. Laat afkoelen. Schakel de oven terug naar 110 C. 

Stap 2

Doe de verse roomkaas met de room, vanillemerg, eieren, dooiers en 200 gram suiker in de keukenmachine en pureer alles. Giet het roommengsel op de koekjesbodem en bak de taart 1 ¼ uur in de oven tot de vulling net stevig is. 

Stap 3

Maal intussen de zure room met de overgebleven 40 gram suiker in de keukenmachine glad. Giet het zure-roommengsel over de vulling en bak de taart nog 15 minuten in de oven. De vulling zal nog licht wiebelen. Schakel de oven uit en laat de taart erin staan met de ovendeur op een kier tot hij koud is. Zet de taart dan nog 3 uur of tot de volgende dag in de koelkast.

Stap 4

Voor de chocoladesaus: breng in een steelpan de bruine basterdsuiker, boter en slagroom zachtjes aan de kook. Roer de chocolade erdoor tot hij is gesmolten. Laat afkoelen. 

Snijd de taart in 12 rechthoeken en zet op de borden. Garneren met het rode fruit en de chocoladesaus.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Zoete amandeltaart met geitenkaas

Voor het weekend
Zoete amandeltaart met geitenkaas

Kan dat wel een zoete taart met amandelen en geitenkaas? Vol ongeloof kijk je misschien naar dit recept. Maar het kan; wij hebben het voor jou uitgetest! Je proeft namelijk vooral de peer en amandelen. Zelfs voor iemand die geen geitenkaas lust, is deze taart een aanrader. Het is een Frans recept, afkomstig uit het kookboekje van ‘Terra Cabra’. Bovendien héél gemakkelijk om te maken. Je zet iedereen op het verkeerde been en steelt vervolgens de show! Verrassend & inspirerend.

Volop proeven bij museum Terra Cabra

We hebben al eerder een verhaal geschreven over Picodon-geitenkaas, dat bijzondere kaasje uit de Ardèche. En ben je een echte liefhebber van geitenkaas en je gaat op vakantie naar deze mooie regio? Bezoek dan het museum ‘Terra Cabra’ in het dorp Planzolles. Behalve dat je hier het totale proces van kaasmaken kunt bekijken met een rondleiding, kun je hier ook geitenkaas proeven én kopen.  Hier maken ze de originele Picadons (beschermde AOP), en je kunt ze ook kopen in allerlei leeftijden van heel jong en vers tot 2 jaar oud. Ze maken maar liefst 1 miljoen kazen per jaar.

Welke wijn bij amandeltaart met peer en geitenkaas?

Lekkere niet te zoete taart. Hij is een beetje rul van structuur. Je proeft peer en amandel (beetje als lichtzoete luchtige amandelspijs). Als je het weet proef je in de verte de geitenkaas. Welke wijn erbij? Kies voor een Vin Santo, want de notenaroma’s uit de wijn sluiten mooi aan op de amandelen in de taart. Bovendien is deze wijn ook niet te zoet, waardoor wijn en spijs in balans komen.

6 personen15 minuten + 40 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 1 rol vers taartdeeg (koeling)
  • 100 gram suiker
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram amandelmeel
  • 120 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 1 vers geitenkaasje (100 gram)
  • 3 rijpe peren
  • Poedersuiker
  • Extra: platte taartvorm ɸ 26 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de taartvorm met het deeg. Prik met een vorm gaatjes in de bodem. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.

Stap 2

Meng in een kom: suiker, boter, amandelmeel, melk, eieren en eidooiers tot een glad beslag. Verkruimel de geitenkaas erboven en schep erdoor.

Stap 3

Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Snijd de bolle kant in met een mes. Leg de peren op de bodem van de taartvorm. Verdeel het beslag er overheen en bak de taart onder in de oven in ca. 40 minuten goudbruin. Laat afkoelen. Bestrooi de taart eventueel met poedersuiker. (Serveer met een bolletje vanille-ijs.)

 

Crédit photo : Syndicat du Picodon AOP / Philippe Barret,

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Oude oliebollen taartjes

Nieuwjaarsdag
Oude oliebollen-taartjes

Nog een zak oliebollen over van Oud & Nieuw? Een dag later zijn ze niet meer te eten. Maar toch zonde om weg te gooien, niet waar? Maak er deze NO WASTE-taartjes van. Eerst weer even in de oven om ze krokant te maken. Dan vullen met een frisse advocaat-room, banaan en gekaramelliseerde pecannoten. Wow; dat is een regelrechte verrassing.

Welke wijn bij oliebollen-taartjes?

In ieder geval geen champagne! Drink hier liever een Prosecco of Asti Spumante (moscato d’Asti) bij. Maar een Muscat de Rivesaltes zal prima smaken.

8 stuks30 minuten

Ingrediënten

  • 8 oude oliebollen
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel suiker
  • zout
  • 40 gram pecannoten
  • 125 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt (10%)
  • 1 eetlepel advokaat
  • 1 banaan

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de oliebollen doormidden, zodanig dat ze goed rechtop blijven staan. Bak ze ca. 5 minuten krokant. Laat afkoelen. Laat de oven aanstaan.

Stap 2

Maak intussen de karamel-noten: verwarm in een kleine steelpan ahornsiroop, suiker en mespunt zout op zacht vuur. Laat de suiker al roerende oplossen. Roer de pecannoten erdoor. Overdoen in een ovenschaal. Bak de noten in ca. 8 minuten in de oven tot de siroop begint te borrelen. Uit oven laten afkoelen, zodat de noten krokant worden. Hak in kleine stukjes. Zet apart.

Stap 3

Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf. Roer de Griekse yoghurt en advokaat erdoor. Snijd de banaan in zeer dunne plakjes. Verdeel achtereenvolgens over de onderkant van de oliebollen: banaan, schepje advocaatroom en pecannoten. Zet de bovenzijde van de oliebol erop. Serveer direct.

Ander idee: maak er een tosti van!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.