Wine & Dine

Welke wijn bij witte asperges?

Ze zijn er weer volop! Heerlijke sappige witte asperges; dat mooie witte goud uit Brabant en Limburg. Vanaf april tot 24 juni kunnen weer genieten van het aspergeseizoen. Maar welke wijn drink je bij witte asperges?

Er zijn twee soorten asperges: witte en groene asperges. Wat is het verschil? De witte asperges zitten nog diep in de grond en worden dan ‘gestoken’. Omdat ze nog geen daglicht hebben gezien, blijven ze mooi wit. De groene asperges hebben wel een beetje daglicht gezien, en daarom zijn ze groen. Bovendien smaken groene asperges ook iets anders. Ze zijn meer uitgesproken van smaak (wat grassiger), en dat heeft ook invloed op de keus van de wijn. In dit verhaal hebben we het vooral over de witte asperges.

Asperges rauw of gekookt; een groot verschil

Witte asperges smaken vol en een beetje zoet met in de nasmaak ook een klein bittertje. In het algemeen passen witte asperges goed bij een zachte witte wijn met milde opwekkende zuren, zoals een Pinot Blanc uit de Elzas. Maar de keus van de wijn wordt eigenlijk nog meer bepaald door de manier van bereiden, én met welke andere ingrediënten de asperges worden gecombineerd.

Rauwe asperges smaken heel puur, knisperend en sappig. Je kunt witte asperges heel dun schaven en in een salade verwerken. Het bittertje in de asperges komt dan meer naar voren. Kies in dit geval dan voor een opwekkende droge witte wijn als een Sauvignon Blanc.
Ga je asperges koken dan neemt de intensiteit van de smaak af. Het mondgevoel verandert eveneens, want de asperges smaken zachter, zoeter en ronder. Dat geldt dan ook voor de wijn; dus kies een wijn met zachtere zuren zoals bijvoorbeeld de Pinot Blanc, Soave, Silvaner of Grenache blanc.

Bereiding verandert de keus

Ga je extra ingrediënten toevoegen aan de gekookte witte asperges, dan bepalen die ingrediënten mede de keus van je wijn.
Perfecte combinaties zijn:

Aspergesalade met een vinaigrette;

kies voor een witte wijn die de strijd aankan met de vinaigrette. Goede voorbeelden zijn Verdicchio, Riesling of Sauvignon Blanc. Maar ook een rosé is een goede keus, zeker als de asperges gegrild zijn. Voeg je aan zo’n salade geitenkaas toe, dan is de smaak van de geitenkaas die de asperges gaat overheersen. De keus van de wijn verschuift dan naar Sauvignon Blanc uit de Loire; een kruidige wijn die van nature al aansluit op de frisheid van de geitenkaas.

Voeg je rauwe zalm toe, dan wordt de salade nog wat strakker. De eerder genoemde opties Riesling en Sauvignon Blanc blijven dan nog steeds mooie de beste combinaties.

Aspergesalade met kwartelei en zalm
Salade met asperges en rauwe zalm

Asperges met Hollandaisesaus;

hier bepaalt de rijke saus de keus van de wijn. De romige saus met de smaak van boter vraagt om een ronde witte wijn (wellicht met een tikkeltje hout) zoals een Chardonnay (Chablis) of Grenache blanc.

Gegrilde asperges met Hollandaisesaus
Gegrilde asperges met Hollandaisesaus

Asperges met ham, hardgekookte eieren en gesmolten boter (à la Flamande);

de toevoeging van de wat zoete gekookte ham geeft hier ook richting. Kies voor een witte wijn met zachte zuren en een rond mondgevoel. Klassiek is de combinatie met Pinot Blanc (Elzas, Duitsland of Alto Adige), of met een Muscat uit de Elzas.
Wil je aanhaken bij de romigheid? Kies dan een lekkere Chardonnay. Liever wat frisser? Ga dan voor een Verdejo of Grüner Veltliner.

Asperges met beenham
Klassieke asperges met beenham

Asperges met gegrilde zalm;

de zalm bepaalt de keus van de wijn. Fris wit met body om tegenwicht te geven aan de zalm. Denk hier dus aan witte Bordeaux; een blend van Sauvignon Blanc met Sémillon.

Risotto met asperges of aspergequiche;

deze aspergegerechten zijn heel rijk, vol en romig van smaak. De wijn verschuift dan ook in die kant op. Denk dus aan frisse chardonnay met wat hout, Chenin Blanc uit Zuid-Afrika, Soave, Grüner Veltliner, Verdicchio of een rosé. Ook mousserende wijn als een Cava is een goede keus.

Quiche met asperges met zalm
Quiche met asperges met zalm

Asperge wijn van het jaar

Over het algemeen kies je dus niet voor witte wijnen met houtlagering of wijn met aanwezige tannines. Elk jaar opnieuw worden er diverse wedstrijden gehouden om de beste aspergewijn van het jaar te kiezen. Dat moet dan een wijn zijn die zich goed aanpast; een witte wijn die meebeweegt en zich gedraagt als een kameleon. Winnaars van de afgelopen jaren waren:

Muller-Thurgau van Tirebouchon (2018)

Soave van Vinites (2019)

-Blend Sauvignon-Viognier uit de Languedoc (2020)

-Blend Silvaner-riesling uit Rheinhessen (2021)

Sauvignon Blanc uit Frankrijk (2022)

-Colombard Ugni Blanc van Domaine Ferret uit de Côtes de Gascogne (2023)