Gouwe Ouwe

Pasta met Gorgonzola uit de voorraadkast

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Mijn Gouwe Ouwe voor de maand maart 2020. Een maand die we nooit meer zullen vergeten. Vandaag deel ik het recept: pasta met Gorgonzola en spek, uit mijn befaamde knipselmap. Een recept dat je altijd op voorraad kunt hebben, een recept dat past in deze tijd. We gaan proeven van een pastasaus die je met recht een guilty pleasure mag noemen.

Mieke in de keukenJij hamstert momenteel toch niet? Of stiekem een beetje? Bij de grootgrutter is bijna niet meer aan gedroogde pasta in wat voor soort of vorm dan ook te komen. En ook de rekken met blikken en potten zijn grotendeels leeggeroofd net als, ja hoor, we nemen ‘m nog een keer mee; de rollen pleepapier. Niet aan te slepen. Ik heb de idee dat Nederland thuis goed in de voorraad zit.

Hulde aan iedereen die zijn nek uitsteekt

Echter: alle gekheid op een stokje. We zitten in het centrum van een hele vervelende en zorgelijke periode. Het coronavirus is onder ons en met man en macht wordt eraan gewerkt om dit super besmettelijke virus de baas te worden. Diepe buiging voor alle medelanders die dag en nacht in de weer zijn, op welke manier dan ook, om hulp te bieden. En dan heb ik het niet alleen over verzorgenden, maar net zo goed over de vakkenvullers in de supermarkt, de postbezorgers, en eigenlijk iedereen die zijn nek uitsteekt om er te zijn voor de ander. Hulde.

Pasta met Gorgonzola: snel, maar heavy

Terug naar de voorraad. In de negentiger jaren was er bij ons thuis een gerechtje heel erg favoriet. We aten het vaak als we van vakantie terugkwamen. Of na een lange en drukke werkdag. Want:

  • supersnel te maken
  • weinig ingrediënten nodig
  • hele gerecht komt uit de voorraadkast

Een klein nadeel: het is een regelrechte calorieënknaller. Soit. Dat moet af en toe kunnen vind ik. Dus geef ik deze smaakmaker van jewelste met plezier aan je door. Geniet! Met mate, dat dan weer wel.

Welke wijn bij pasta met Gorgonzola en spek?

Dit pastagerecht is heel romig en ‘zwaar’. Kies hier voor een frisse witte wijn die het logge vet van de kaas compenseert. Denk aan een friszure Gavi, Pinot Grigio of een frisse Chardonnay. Vanwege de spek in de saus kun je ook kiezen voor een rode wijn met verfrissende zuren, zoals een Italiaanse Dolcetto of Bardolino.

2 à 3 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde spaghetti
  • 150 gram katenspek (vleeswaren, vacuüm verpakt), in repen gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 150 gram Gorgonzola (vacuüm verpakt), in blokken gesneden
  • 1 flesje houdbare koffieroom (125 ml)
  • vers gemalen zwarte peper

Stap 1

Kook de spaghetti beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Stap 2

Doe intussen de katenspek-repen in een steelpan. Bak ze op matig hoog vuur al omscheppend ca. 2 minuten. Pers de knoflook erboven uit. Roer goed door tot de knoflook begint te geuren. Voeg de gorgonzola en koffieroom toe en breng al roerend tegen de kook aan. Blijf roeren tot een samenhangende saus. Breng op smaak met versgemalen peper en serveer met de spaghetti. Lekker met een grote schaal gemengde groene sla.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Pasta met Gorgonzola en spek
Auteur
Geplaatst op
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *