Opnieuw een overheerlijke Gouwe Ouwe die past in deze winterse maanden. Vandaag deel ik het recept: pasta met Gorgonzola en spek, uit mijn befaamde knipselmap. Een recept dat je altijd op voorraad kunt hebben, een recept dat past in deze tijd. We gaan proeven van een pastasaus die je met recht een guilty pleasure mag noemen.
Snel, maar heavy
Terug naar de voorraad. In de negentiger jaren was er bij ons thuis één gerechtje heel erg favoriet. We aten het vaak als we van vakantie terugkwamen. Of na een lange en drukke werkdag. Want a: supersnel te maken, b: weinig ingrediënten nodig en c: het hele gerecht kan uit de voorraadkast gemaakt worden. Een klein nadeel (d): het is een regelrechte calorieënknaller. Soit. Dat moet af en toe kunnen vind ik. Dus geef ik deze smaakmaker van jewelste met plezier aan je door. Geniet! Met mate, dat dan weer wel.
Wat is Gorgonzola?
Gorgonzola is een Italiaanse blauwader kaas van volle koemelk, afkomstig uit de regio Lombardije. Er zijn 2 soorten gorgonzola kaas te koop: Gorgonzola picante en Gorgonzola dolce. Eeuwenlang werd gorgonzola gemaakt in kleine dorpjes. Toen de kaas populairder werd, moest hij een eigen naam krijgen en viel de keus op één van die dorpjes. Dat dorpje heette Gorgonzola, vlakbij Milaan.
Tot aan het begin van de twintigste eeuw heette gorgonzola ook wel ‘stracchino verde’. Deze kaas heeft ook een zogenaamde beschermde herkomstbenaming, waardoor namaak in andere delen van Europa verboden is.
Welke wijn bij pasta met Gorgonzola en spek?
Dit pastagerecht is heel romig en ‘zwaar’. Kies hier voor een frisse witte wijn die het logge vet van de kaas compenseert. Denk aan een frisse Gavi, Pinot Grigio of een frisse Chardonnay. Vanwege de spek in de saus kun je ook kiezen voor een rode wijn met verfrissende zuren, zoals een Italiaanse Dolcetto of Bardolino.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Pinot Grigio uit Veneto
Nu voor € 7,95Verfrissend en fruitig, dat is deze elegante Pinot Grigio. Afkomstig uit het noorden van Italië. Niet uit Alto Adige, maar uit de naastgelegen regio Veneto. Gemaakt door het kwaliteitshuis Cecila Beretta. Een heerlijke dorstlesser die fantastisch combineert met deze romige pasta met gorgonzolasaus. Hij zorgt ervoor dat het geheel toch luchtig blijft.

Pasta met Gorgonzola en spek
Ingredienten
- 250 gram gedroogde spaghetti
- 150 gram katenspek vleeswaren, vacuüm verpakt, in repen gesneden
- 1 teen knoflook gepeld
- 150 gram Gorgonzola vacuüm verpakt, in blokken gesneden
- 1 flesje houdbare koffieroom 125 ml
- vers gemalen zwarte peper
Bereiding
- Kook de spaghetti beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Doe intussen de katenspekrepen in een steelpan. Bak ze op matig hoog vuur al omscheppend ca. 2 minuten. Pers de knoflook erboven uit. Roer goed door tot de knoflook begint te geuren. Voeg de gorgonzola en koffieroom toe en breng al roerend tegen de kook aan. Blijf roeren tot een samenhangende saus. Breng op smaak met versgemalen peper en serveer met de spaghetti.Lekker met een grote schaal gemengde groene sla.
Ook lekker, maar wat minder heftig is deze tagliatelle met peer en gorgonzola. Zeker ook het proberen waard!
Wil je dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
INTERESSE GEWEKT?
Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.






Ik doe het net iets anders: kook de spaghetti beetgaar en bak ondertussen blokjes gerookt spek. Schep dat uit je braadpan en uitlekken op keukenpapier. Bak langzaam een teentje gesnipperde of geplette knoflook in diezelfde bakpan. Schep de beetgare pasta in diezelfde hete koekenpan en schep er wat kook vocht van de pasta bij. Doe daarin een lekkere punt gorgonzola, blijf door roeren en zonodig aanvullen met kookvocht van de pasta. Zwarte peper erbij. Als de kaas gesmolten is, de pasta opscheppen op de borden en aanvullen met rucola, plakjes pecorino, de spekblokjes en geroosterde pijnboompitten, naar smaak.
Volgende keer ga ik het op jouw manier maken. Heel benieuwd.