Culinaire hotspots

15 x de leukste restaurants van Antwerpen

Al jaren lang is Antwerpen voor mij een heerlijke wereldstad. Bomvol leuke restaurants om te bezoeken. Tijdens het staartje van de Coronatijd kon je in Antwerpen rustig tafelen en uitbuiken en was in Nederland nog alles gesloten. Dus Antwerpen bleek hot en dat is het nog steeds! Aanleiding voor een artikel over deze culinaire pleisterplek. Oud-collega Eddy Esman (tegenwoordig inwoner van Antwerpen) ging voor mij op pad rondom zijn nieuwe woonplek in Het Zuid. Lees zijn verhaal over waar lekker eten in Antwerpen, ik maakte de foto’s.

Antwerpen is inmiddels uitgegroeid tot de culinaire hoofdstad van Vlaanderen én België. Zo heeft het liefst elf restaurants met minstens één Michelinster. We gaan hier echter niet al die sterrenrestaurants opsommen, al was het maar – zoals je verderop kun lezen – omdat sterren ook wat meer van je portemonnee vragen.

Antwerpen aan de Schelde
Antwerpen aan de Schelde

Waar eten in Antwerpen?

Gelukkig zijn er nog tientallen etablissementen te vinden c.q. bezoeken die dan wel geen ster hebben, maar wel meer dan de moeite waard zijn. Er zitten wat ‘bekenden’ tussen in deze opsomming maar ook enkele mindere bekende pareltjes.

Onze reis begint in het hippe deel Het Zuid zoals de Antwerpenaren het zuidelijk gelegen deel van het centrum plegen aan te duiden en dat niet verward moet worden met het nog zuidelijker gelegen Nieuw Zuid. Was het vroeger een tamelijk duistere buurt, inmiddels is Het Zuid een hippe wijk met behalve een reeks van musea ook veel restaurants en restaurantjes die een bezoek meer dan waard zijn.

1.Bar & Bistro Monroe – Gentplaats 1

Voor wat meer in de Antwerpse horeca ingewijden zal de naam The Dirty Rabbit zeker bekend in de oren klinken. Al was het maar omdat na het tafelen – waarbij Zuid-Amerikaanse gerechten van chef Lander Hanskens Maldonado de boventoon voerden – de stoelen aan de kant gingen en er tot diep in de nacht werd gefeest. Krijg je al zin? Dan ben je helaas te laat want The Dirty Rabbit is niet meer. Het horeca-echtpaar Kasper Stuart en Danyelle van Thoor die naast 24 andere restaurants (zoals Black Smoke, Brasserie Appelmans en de Absinthbar) in Antwerpen de Rabbit uitbaatte, heeft de aan het Gentplein gelegen zaak grondig omgebouwd.

Verwacht in Monroe, zoals de zaak nu heet, overigens geen opwaaiende jurken. Monroe is niet naar Marilyn Monroe vernoemd, maar naar de Schotse stamvader van Kasper Stuart. Gebleven is wel chef Lander Hanskens Maldonado die garant staat voor een ruime keuze aan heerlijke bistrogerechten met een eigentijdse, wereldse touch. Zoals de Mooie meid die wij proefden. Een In boter gepocheerde heek met karnemelkpuree, zuring, een bintjessaus met bisque-olie en gepelde grijze garnalen.

Bar & Bistro Monroe
Bar & Bistro Monroe is gesitueerd aan het begin van de Vlaamse Kaai

2. Restaurant Bolivar – Jan Van Beersstraat 54

Niet ver van Monroe is restaurant Bolivar gevestigd. Met uitzicht op het Vlinderpaleis – het gerechtsgebouw van Antwerpen dat in 2006 werd ontworpen door de onlangs overleden Britse architect Richard Rogers (onder meer bekend van het Centre Pompidou in Parijs) – kun je hier genieten van de echte Belgische keuken.

Belgisch witblauw, Schotse Angus en Iers Wexford rundsvlees zijn hier de vaste ingrediënten voor heerlijke entrecotes, filets pur, filet mignons, hamburgers, steak tartaar, carpaccio en niet te versmaden stoofvlees. Al naar gelang de tijd van het jaar kan je hier ook prima terecht voor Zeeuwse Jumbo mosselen en Belgische Asperges. En wat te denken van Mechelse koekoek.

3. La Cineteca – Bolivarplaats 1

Van Bolivar op weg naar de Vlaamse Kaai passeerden we La Cineteca. Zelden aten we buiten Italië zo lekker Italiaans. Maar La Cineteca, waar je je in een film van Fellini waande, is niet meer. Behalve dat de zaak alweer enige tijd is gesloten, is ook het interieur eruit verwijderd. We blijven hopen.

 

4. Minato – Vlaamse Kaai 61

Restaurant Minato in AntwerpenLiefhebbers van de Japanse keuken kunnen in Antwerpen op veel plaatsen terecht. Op de Vlaamse kaai bevindt zich echter een speak-easy-achtig restaurantje waar Ishizawa Naohito achter de kachel staat. Hoewel ze dat in Japan waarschijnlijk niet zo zullen noemen. Naohito liet van zijn kunsten eerder al proeven in onder meer Rome, Parijs en Brussel, en nu dus in Antwerpen. Je kunt er kiezen uit zo’n beetje de complete Japanse keuken. Van sushi tot teriyaki. Dat veel Japanners de weg naar Minato kiezen, zegt eigenlijk al meer dan genoeg. Maar probeer er gerust eens de Kakiage. (Lightly fried cut vegetables and prawn Tempura
 €18.00

 

  1. Marineau – Vlaamse Kaai 76

Restaurant Marineau in Antwerpen
Restaurant Marineau in Antwerpen, met winkel

In het pand van de voormalige Stadsbrouwerij ’t Pakhuis, ook bekend als brouwerij van ‘Den Bangelijke’, is sinds kort zowel een seafood restaurant gevestigd. Geassisteerd door Nicola Van Heemsbergen bereidt chef Sean Uytterhaegen (bekend van het met een Michelinster getooide Carcasse in Koksijde) exquise gerechten waarbij de zee centraal staat. Hoe hij met zijn man- en vrouwschappen dat doet, kun je dankzij de open keuken zelf aanschouwen.

Marineau is een zogenaamd seafood-centered horecaproject, wat wil zeggen dat er behalve een restaurant op steenworp afstand (op de hoek van de Vlaamse kaai en de Museumstraat) ook een winkel is waar al dat lekkers in natuurlijke staat is te kopen. Zoals de oesters uit ‘eigen tuin’ in Yerzeke en de Royal Belgian Caviar.

Restaurant Marineau is alle dagen geopend.

 

6. Kommilfoo – Vlaamse Kaai 17

Voor wie toch een keer wil dineren in een Vlaams sterrenrestaurant zonder gelijk berooid het pand te hoeven verlaten, is Kommilfoo met een prijsrange van 45 tot 120 euro een bezoek waard. Je begeeft je hier in het domein van Olivier De Vinck die in ’t Zuid opgroeide en studeerde. Economie wel te verstaan. Door zijn bijbaantjes in restaurants ontstond zijn liefde voor de kachel, die alleen maar intenser werd toen hij onder de vleugels van topchef Eddie Van Maele kwam.

Zonder onnodige overdaad is alles er bijna even lekker, maar wij wijzen graag op de melkgeit uit de Pyreneeën, de griet uit de Noordzee en de duif uit Steenvoorde. Dat alles wordt geserveerd in een rustgevende, oogstrelende entourage.

Restaurant Kommilfoo

 

7. Brasserie Shilling – Graaf van Egmontstraat 60

Met name onder jongeren mag brasserie Shilling zich in grote populariteit verheugen. Tegenover het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) – dat op 25 september van dit jaar eindelijk de deuren weer opent – kan je hier van negen uur ’s morgens tot tien uur ‘avonds terecht voor een ontbijt, koffie of een dagschotel. À la carte is er een ruime keuze zoals een stoofschotel van hert.

Niet alleen binnen is het goed toeven, ook buiten op het terras zit je goed. Dagblad De Morgen riep het in ieder geval uit tot het tweede mooie terras van België.

 

8. Murni – Grote Markt en Murni Graanmarkt

Studenten en toeristen vormen bij uitstek de doelgroep van wat inmiddels een conglomeraat van restaurants is gaan worden, de Murni-horecazaken. In het centrum van Antwerpen zijn er inmiddels twee. Een derde filiaal bevindt zich in de museumwijk, terwijl de Murni in (buitenwijk) Wilrijk al niet meer weg te denken is.

Murni, wat ‘puur’ betekent in het Indonesisch, richt zich op gezonde en huisgemaakte maaltijden met een Israëlisch/Libanese toets, waarbij groenten centraal staan. Voer voor veganisten zou je oneerbiedig kunnen zeggen, maar daar doe je Murni wel tekort mee.

 

9. Quinten Matsijs – Moriaanstraat 17

Na een bezoek aan het mooiste plein van Antwerpen vernoemd naar Hendrik Conscience, de schrijver die zijn volk leerde lezen, is een bezoek aan het 450 jaar oude restaurant Quinten Matsijs in de Moriaanstraat, een zijstraatje van het plein, zeker de moeite waard. Er valt te genieten van een uitsmijter tot (rund)stoofvlees met trappistenbier.

De Quinten Matsijs was overigens het stamcafé van onder anderen Willem Elsschot, Werumeus Buning en Paul Van Ostaijen. Ook nu nog komen er talrijke Vlaamse schrijvers, schilders en woordkunstenaars over de vloer.

Elke maand wordt er met een ervaren stadsgids een ‘Willem Elsschot wandeling’ georganiseerd.

Antwerpen

 

10. Thai by Sanito – Minderbroedersrui 43

Sfeervol interieur van restaurant Thai by Sanito
Sfeervol interieur van restaurant Thai by Sanito

Op loopafstand van dit historische plein ontdekte ik (Jolande) bij toeval dit nieuwe Thaise restaurant: Thai by Sanito. Pas sinds 1 jaar geopend. Hier tillen ze de Thaise keuken op een moderne manier naar een culinair hoger niveau: in feite authentiek Aziatisch maar dan met een twist. Denk aan steak tartare met Thaise twist of Pad Thai met geroosterde gamba’s. Bovendien zit je ook nog eens fantastisch, want het restaurant is heel smaakvol ingericht.

Steak tartare op Thaise wijze bij restaurant Thai by Sanito
Steak tartare op Thaise wijze

11. Marché Couverts – Lange Koepoortstraat 11

Marché Couverts is zo’n pareltje – zoals je die zo nu en dan tegenkomt – binnen de horeca van een grote stad als Antwerpen. Er wordt een Franse keuken geserveerd zoals die moet zijn. Heerlijke smaakcombinaties, veel variatie, mooi gepresenteerd en zeer redelijk geprijsd. Tel daarbij de vriendelijke en attente bediening op en je hebt een absolute aanrader.

Een Franse bistro zoals een bezoeker het omschreef ‘zonder franjes maar wel met zeer veel smaak. Spijtig genoeg kan je dit soort restaurants minder en minder vinden in Frankrijk. Een meerwaarde voor Antwerpen en vergeet de kaasschotel niet!’

 

12. Restaurant The London – Amsterdamstraat 34/36

We begonnen op ’t Zuid en eindigen op ’t Eilandje. Beide hippe delen van Antwerpen met een grote keus aan verfijnde restaurant(tje)s. Zoals bijvoorbeeld het naast de Londenbrug gelegen restaurant The London. Originaliteit staat hier voorop. Zo verandert The London tweemaandelijks de menukaart met het oog op de seizoenen en het aanbod van de (seizoens-) producten. Op het moment van dit schrijven verkeert het restaurant in mediterrane sferen waarbij Spanje in het middelpunt staat. Laat u hier meenemen op een culinair ontdekkingsmenu en vergeet dat niet af te sluiten met een ‘PortAnt’-je, een unieke praline in de vorm van het Havenhuis.

 

13. Fiskeskur – Katendijkdok-Oostkaai 20b

Is het verstandig om in de meeste restaurants te reserveren, bij Fiskeskur (Deens voor vissershut) hoeft dat niet. Sterker nog, het kan er niet! Dat alles volgens het principe gewoon aanschuiven en je laten verrassen door de dagvangst en lokale oogst van biologische vis- en groenteboeren. Je verkeert er in een gezellige en ontspannen sfeer.

Fiskeskur is het jongere maar grotere broertje van de elders in de stad gelegen Fiskebar en is gevestigd in het oude douanegebouw van de haven. Of je nu zit in de serre of op het grote verwarmde terras de zon hier in de zee zien zakken onder het genot van een heerlijk visje is een ware belevenis.

Antwerpen museum MAS
Op de bovenste etage van Museum aan de Stroom (MAS) zit restaurant Zilte

14. Zilte – Hanzestedenplaats 5

Voor wie tenslotte letterlijk en figuurlijk op hoog niveau culinair wil genieten in de Sinjorenstad is er met drie Michelinsterren bekroonde Zilte boven op het Museum aan de Stroom (MAS). Het adembenemende uitzicht op de stad in combinatie met de ongeëvenaarde kunsten van chef Viki Geunes maken een verblijf hier hemels. Wat zouden wij verder moeten toevoegen aan de woorden van de inspecteurs van de Michelin Gids: ‘De signatuur van een heel grote chef! Uitzonderlijke producten, pure en krachtige smaken, evenwichtige creaties. Hier wordt koken tot kunst verheven. Perfecte gerechten die vaak uitgroeien tot klassiekers.”

Vergeet niet uw portemonnee, bankkaart of creditcard mee te nemen.

 

Tot slot: 15. Invincible – Haarstraat 7/9

Restaurant Invincible eetbar in Antwerpen
Aan de eetbar bij Invincible zie je chef Kenny aan het werk

Uit het boek XIII Antwerpen selecteerde ik (Jolande) restaurant Invincible om samen met Eddy Esman te gaan eten. En dat was geen verkeerde keus. Bij Invincible kun je kiezen voor een tafeltje in het restaurant zelf, of voor een plekje aan de keukentoog met zicht op de open keuken. Van hieruit voel je de hitte van het reuzenspit, spot je het parelende zweet van chef Kenny Burssens’ nek terwijl hij een stuk vlees aan het uitbenen is. Samen met zijn vrouw Wendy Van den Bergh opende hij in 2010 dit fantastische restaurant op de Haarstraat. En sinds 2011 bezitten ze jaarlijks de bekende Bib Gourmand in de Michelingids en zijn ze gebombardeerd tot ‘Brasserie van het jaar’ door Gault&Millau. Een aanrader!

 

Het (kook)boek: XIII Antwerpen

Meer leuke adressen nodig? Met het boek XIII Antwerpen ontdek je nog twaalf beste chefs van Antwerpen. Een onmisbare gids voor je volgende bezoek aan de gastronomische stad Antwerpen.

Bestellen kun je hier:

cover XIII AntwerpenTitel : XIII Antwerpen
Auteur : Femke Vandevelde, Marlies Beckers en Heikki Verdurme
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 940 1463 560
Prijs : € 29,99

 

 

Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.