Voor het weekend

Carpaccio op z’n Vietnamees

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Een supersnel voorgerecht, zeker als het vlees al voorgesneden is (gewoon even bestellen bij de slager). Deze keer niet op z’n Italiaans met pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Nee, ook met deze Vietnamese dressing is het een fantastisch begin van de maaltijd. Het recept is afkomstig uit het kookboek West eats East. In Vietnam noemen ze dit voorgerecht ‘Bò tái chanh’. Dat klinkt lekker exotisch en nog een beetje interessanter. Bovendien superlekker!

Welke wijn bij Vietnamese carpaccio?

Deze carpaccio doet denken aan een Thaise rundvleessalade: mooie geurige combinatie tussen zoet/zuur/zout en pittig. Groene kruiden en knapperige pinda’s liften in dit voorgerecht het geheel op. Drink hier een frisse, maar sappige Beaujolais met voldoende body (bijv een Fleurie) bij. De frisse zuren zorgen voor een ‘blussend’ effect. Maar ook een pinot noir uit Nieuw-Zeeland is het proberen waard.

Fleurie van Domaine de la Presle
Fleurie van Domaine de la Presle van Gall & Gall
4 personen15 minuten + eventueel 1-2 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 200 gram ossenhaas*
  • ½ kleine ui
  • 1 chilipeper
  • 4 takjes koriander
  • 2 takjes munt
  • 1 eetlepel pinda’s
  • 2 limoenen
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel vissaus

Stap1

Verpak de ossenhaas stevig in plasticfolie. Leg hem 1 tot 2 uur in de vriezer. Snijd het vlees met een scherp mes in heel dunne plakjes. Verdeel de plakjes over 4 borden.

Stap 2

Snipper de ui fijn. Snijd de chilipeper in dunne ringetjes. Hak de koriander en munt fijn. Hak de pinda’s grof. Pers 1 limoen uit en snijd de andere limoen in partjes.

Stap 3

Verdeel de suiker, vissaus en 2 eetlepels limoensap over de borden met vlees. Strooi er de uisnippers, chilipeper, kruiden en noten over. Garneer met partjes limoen.

* Je kunt ook aan de slager vragen de ossenhaas dun te snijden. In de supermarkt is ook kant-en-klare carpaccio (met extra’s) verkrijgbaar. Gebruik alleen het vlees voor dit recept. Je kunt de bijgevoegde dressing, pijnboompitten en kaas dan bijvoorbeeld voor in een salade bewaren. Maar ook bij je slager kun je carpaccio (zonder extra’s) bestellen.

Het kookboek

In dit boek ‘West eats East’ komen de vier belangrijkste Oosterse keuken samen: de Chinese, de Japanse, de Thaise en de Vietnamese. Het is geschreven door het Chinese echtpaar Phe-Fo Pak en Chang-Ying Wu. Zij bezitten vier Ming Dynasty-restaurants en een Wok Dynasty restaurantketen in België. Veel van de gerechten worden geserveerd in hun restaurants. Behalve de belangrijkste gerechten uit de landen geeft het boek ook veel achtergrondinformatie over ingrediënten en de cultuur.

 

Bestellen kun je hier:

cover West eats EastTitel : West eats East
Auteur : Marc Declercq ism Wok Dynasty
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 014 4643 3
Prijs : € 29,99

 

 

 

 

Al eerder publiceerden we de heerlijke groene curry met rundvlees uit die boek! Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *