Feestdagen

Louise Brison: specialist in vintage champagne

Champagne, dé wijn bij uitstek om iets te vieren. Zeker met de komende feestdagen in het vooruitzicht! Vaak worden wijnen van grote bekende huizen zoals Moët & Chandon, Piper Heidsieck of Veuve Cliquot uit de kast getrokken. Maar het is zeker meer dan de moeite waard om eens een champagne van een klein, onbekend huis te proberen. Zoals deze Champagne Louise Brison, extra brut. Heel betaalbaar en ook nog eens eentje uit 2016. Ook zonder een speciale aanleiding een feest om te drinken!

 Champagnehuis Louise Brison is in alle opzichten een bijzonder wijnhuis. Daar waar veel bekende huizen gevestigd zijn in het meer noordelijke gebied rondom Reims, heeft Louise Brison wijngaarden en een wijnmakerij in de Côtes de Bar. Deze regio ligt in het meest zuidelijke deel van de Champagne, en lijkt in klimaat en bodem meer op de Chablis dan op de Champagne.

Champagnestreek Côte de Bar
De wijngaarden van Louise Brison liggen in de Côtes de Bar

Niet alleen Pinot Noir

Het plateau de Langres zorgt voor koele, droge invloeden in de wijngaarden, die zich uitstrekken over de glooiende hellingen. De bodem bestaat uit klei en kalksteen op een fossielrijke ondergrond.

Wijnmaakster Delphine Brulez van champagne Louise Brison
Wijnmaakster Delphine Brulez

Oorspronkelijk staat hier vooral Pinot Noir aangeplant, maar wijnmaakster Delphine Brulez en haar vader Francis zijn groot fan van de Chardonnay, die in de champagne-blend voor extra verfijning en lengte geeft.

Moedig en eigenzinnig

De geschiedenis van het huis gaat terug tot 1900, het jaar waarin overgrootmoeder Louise Brison de eerste wijnranken aanplantte. Een dappere keuze, omdat in die tijd de wijnen uit dit gebied nog weinig geld opleverden. Maar haar kinderen en kleinkinderen geloofden in haar moedige stap en zetten het bedrijf voort. Wijngaarden werden bijgekocht en de kelder werd uitgebreid, met dezelfde eigenzinnigheid als die van Louise Brison.

Alleen millésimé champagne

Zo neemt kleinzoon Francis Brulez begin jaren ’90 het besluit alle wijnen op eikenhout te laten vergisten, om zo de wijnen meer structuur en complexiteit mee te geven voordat ze de tweede vergisting op de fles doorlopen. Een andere bijzondere keuze is om alleen millésimé champagnes (vintage!) te maken, wijnen van druiven uit één enkel oogstjaar. De meeste champagnehuizen doen dit alleen in uitzonderlijk goede oogstjaren. Maar Francis en Delphine willen in iedere wijn het karakter van het oogstjaar terug laten komen, omdat dit een belangrijk onderdeel is van de terroirexpressie van de wijn.

 

Biologisch gecertificeerd

Om het terroir nog beter naar voren te laten komen in de wijnen, wordt in de wijngaarden en kelders zo natuurlijk mogelijk gewerkt. Als Delphine in 2006 instapt in het bedrijf, besluit ze toe te werken naar biologische wijnbouw. Ze geeft zichzelf 10 jaar de tijd om de wijngaarden door en door te leren kennen.

Sinds 2020 zijn de champagnes van Louise Brison officieel biologisch gecertificeerd. Dat betekent voor het huis een garantie voor kwaliteit en authenticiteit naar de consument.

Champagne Louise Brison extra brut 2016 van Best of WinesIn de kelders wordt zo weinig mogelijk ingegrepen. Er wordt gewerkt met traditionele materialen en met zwaartekracht. Op deze manier ‘ontstaan’ de wijnen op een zo natuurlijk mogelijke manier. Na de vergisting op eikenhout rijpen de wijnen 9 maanden verder op de lies, voordat ze worden geblend en de tweede vergisting in gaan. De wijnen rijpen minimaal 6 jaar op de fles, afhankelijk van het karakter van het oogstjaar.

Met slechts 8 hectare wijngaard lijkt Champagne Louise Brison misschien een klein huis tussen de champagnegiganten. Maar de champagnes hebben wereldwijd een grote naam opgebouwd met hun finesse en hun prachtige balans tussen rijke en frisse tonen.

 

Hoe smaakt Champagne Louise Brison extra brut 2016?

Deze mooie goudgele champagne van Louise Brison is gemaakt van 50% Pinot Noir en 50% Chardonnay druiven. Het is een extra brut champagne en dat betekent heel weinig dosage. Dat is ook niet nodig, want de druiven hebben een uitstekende rijpheid, waardoor dosering (toevoeging van suiker) niet nodig is.

Hij smaakt dan ook opwekkend fris en mineralig. Strakdroog en de champagne ontvouwt zich stap voor stap naarmate hij langer in het glas zit. Elegante mousse en mooie briochetonen.

 

Hoe ‘zoet’ smaakt de champagne?
Het totaal van onvergiste suiker en eventuele dosage in champagne wordt aangeduid met de volgende termen:
Brut nature
: geen suiker toegevoegd, minder dan 3 gram totale restsuiker/liter
Extra brut: 0-6 gram suiker / liter
Brut: 0 – 12 gram suiker / liter
Extra Sec: 12 – 17 gram suiker / liter
Sec: 17 – 32 gram suiker / liter
Demi-sec: 32 – 50 gram suiker / liter
Doux: meer dan 50 gram suiker / liter

Wat eten bij Champagne Louise Brison extra brut 2016 ?

Uiteraard is deze champagne geschikt als aperitief. Maar deze champagne vraagt ook om er iets bij eten. Denk bijvoorbeeld aan gebrande amandelen, Charcuterie, Oesters, Kaviaar, Kaassoesjes (Gougères) of een Chaource (zachte witte kaas uit de Champagne).

Recepten van lekkere gerechten die ook bij deze champagne passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl, kijk eens naar: (KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!)

Vijf hapjes die passen bij Champagne
Vijf borrelhapjes die passen bij Champagne

Blini’s met kaviaar

Chips gevuld met zalmkaviaar

Gevulde kipfilet met champagnesaus

Peruaanse ceviche van zeebaars

Quiche met asperges en zalm

Oeufs met mayonaise

Bisque van kreeft

Oeufs dur mayonnaise met anjovis uit het kookboek Cuisine Carine van Carine Gaasterland
Oeufs dur mayonnaise met anjovis
Wil je deze champagne ook proeven?
Louise Brison is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Deze heerlijke vintagechampagne kost € 46,59.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *