Uiensoep met Guinness liggend

Uiensoep met Guinness

Ben je ook fan van Yvette van Boven? Sinds kort heeft ze twee nieuwe kookboeken uitgebracht: Home Sweet Home (lees de recensie van Miranda van Elswijk) en Home Sweet Home Xmas. Uit het kookboek ‘Home Sweet Home’ komt dit bijzondere recept van uiensoep op zijn Iers. Toevoeging van Guinness-bier en mosterd zorgen voor een heel apart extra dimensie aan deze klassieke soep. Duidelijk anders dan de bekende Franse variant.

Welke wijn bij uiensoep met guinness-bier?

Het bier zorgt voor een bittertje in de soep. Wil je er iets bij drinken. Dan past een guinnessbiertje het best.

4 personen

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • 1½ kilo uien, in ringen
  • 3 kleine tenen knoflook, fijngehakt
  • ca. 2 eetl. bloem
  • 3 eetl. grove mosterd (50 gram)
  • 1 flesje Guinness of ander stoutbier (ca. 330 ml)
  • 1 liter stevige groente- of vleesbouillon
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • snufje foelie
  • scheutje Worcestershiresaus
  • 2 laurierblaadjes
  •  2 kruidnagels
  • 4 sneetjes witbrood (liefst lekker stevig boerenzuurdesembrood)
  • 150 gram cheddar (of oude kaas), geraspt

Stap 1

Verhit de roomboter in een zware braadpan en fruit de uien met de knoflook op heel laag vuur tot ze glazig en helemaal zacht zijn, dit kan wel 25 tot 35 minuten duren. Heb geduld, dan smaakt het straks des te lekkerder. Roer steeds even om zodat de uien niet aan de bodem van de pan plakken.

Stap 2

Voeg al roerend de bloem toe, laat even meebakken zodat de bloemsmaak eraf is, roer de mosterd erdoor en giet scheut voor scheut de Guinness erbij. Roer door tot er geen bloemklontjes meer zijn. Breng de massa al roerend aan de kook en laat hem een paar minuten zachtjes doorkoken tot de alcolhol verdampt is. Giet de bouillon erbij en laat opnieuw aan de kook komen. Voeg de laurier en de kruidnagels toe en laat de soep op zacht vuur 45 minuten zacht sudderen, tot de uien echt lekker zacht zijn en de soep een diepe smaak heeft. Breng de soep verder op smaak met zout, peper, nootmuskaat en een scheutje Worcestershiresaus.

Stap 3

Verwarm de grill voor tot 250 graden. Toast de sneetjes brood kort onder de grill.
Giet de hete soep in vier grote kommen en leg op elke kom soep een of twee sneetjes geroosterd brood. Strooi geraspte cheddar erop en zet de kommen nog even onder de grill zodat de kaas mooi gratineert, dien daarna meteen op.

Credit: Oof Verschuren

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Home Sweet HomeTitel:                     Home Sweet Home
Auteur:                Yvette van Boven
Uitgever:            Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN:                    9789059567542
Prijs:                     € 29,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt ook het recept Shepherd’s pie online!

 

 

Pompoensoep met saffraan-croutons

Pompoensoep met saffraan-croutons

Heb je de inspirerende recensie over het kookboek Eataly al gelezen? Uit dat kookboek komt ook deze pompoensoep. Een lekker voorgerecht voor een koude herfstdag. Lekker fluwelig van smaak. De croutons maken het apart door de bijzondere touch van saffraan. Ben je meer toe aan een maaltijdsoep, maak dan deze versie maar eens met sinaasappel, gember en kokosmelk. Ook superlekker!

Welke wijn bij pompoensoep met saffraan-croutons?

Deze heerlijke winterse soep smaakt zacht en smeuïg met een lichte tijmsmaak. Daar past een glas Viognier heel goed bij, vanwege de zachte zuren en het ronde mondgevoel. Maar ook een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld met een licht houtlagering zal het goed doen.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen (ca. 1 kg)
  • 1 eetlepel boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • blaadjes van 3 takjes tijm
  • 1 liter warme groentebouillon (van tablet)
  • plukje saffraandraadjes (ca. 0,15 gram)
  • 2 sneetjes brood van 1-2 dagen oud, in blokjes
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Snijd de pompoen in parten en verwijder de schil en pitten. Snijd het vruchtvlees in stukken.

Stap 2

Verhit de boter en de helft van de olijfolie in een braadpan. Bak de ui in 3 minuten glazig. Schep de pompoen en 2/3 deel van de tijm erdoor en bak nog 2 minuten. Schenk de bouillon erbij en kook de soep 30 minuten zachtjes met het deksel op de pan.

Stap 3

Roer de saffraan door de rest van de olijfolie en laat 10 minuten staan. Verhit de saffraanolie in een grote koekenpan. Bak de broodblokjes al omscheppend in 5 minuten goudbruin en krokant.

Stap 4

Pureer de de pompoensoep met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Schep in 4 kommen en garneer met de saffraan-croutons en achtergehouden tijmblaadjes.

 

Bestellen? Dat kan hier:

cover EatalyTitel: Eataly
Uitgever: Spectrum
ISBN: 9789000356867
Prijs: € 45,00

 

 

 

 

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag @ILoveFoodWineNl. Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Venkelsoep van Wilma

Venkelsoep van Wilma

Mijn venkelsoep is lekker, maar deze ook! We kregen hem te eten bij onze vrienden in Tilburg. Verrassend is eigenlijk de combinatie met prei en doperwten. Oorspronkelijk komt het recept uit NRC. Maar Wilma heeft het aangepast. Een succesnummer vanaf nu!

Welke wijn bij venkel-doperwtensoep?

Bij soep hoort eigenlijk geen wijn. Maar wil je toch iets erbij drinken, schenk dan deze chenin blanc of een pinot gris. Kruidige witte wijn met wat ronder mondgevoel.

Muziek: Opnieuw Over The Rhine met Drunkard’s Prayer.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 25 gram boter
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 dessertlepel venkelzaad
  • Wit van 1 prei, in ringetjes
  • 1 flinke venkelknol, instukjes
  • 1 liter kippenbouillon
  • 150 gram diepvries doperwten
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 eetlepel groene tabasco

Stap 1

Verhit de boter in een soeppan. Bak de sjalotjes, knoflook en venkelzaad ca. 3 minuten. Voeg prei en venkel toe. Bak even zachtjes mee (mag niet bruin worden) tot de venkel zacht wordt.

Stap 2

Roer de bouillon erdoor en laat de soep ca. 20 minuten zachtjes koken. Doe de doperwten erbij en laat nog 7 min koken. Pureer de soep met de staafmixer.

Stap 3

Roer crème fraîche los met de tabasco. Verdeel de soep over 4 borden. Garneer met de crème fraîche.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Pompoensoep met sinaasappel

Heerlijk winterse pompoensoep met sinaasappel, gember en kokosmelk. Ik kreeg het recept van Arthur Staneke van Kookhuis Jantrus in Gouda. Hij bereidt deze soep uiteraard in de oven van zijn AGA-fornuis. Maar ook zonder zo’n fornuis krijg je een fantastische soep; op een sudderplaatje of je gasfornuis gaat dat ook heel goed.

Welke wijn bij pompoensoep met sinaasappel?

Drink er bijvoorbeeld een glas sappige witte wijn bij van het huis Castillo Perelada. Gemaakt van 100% Macabeo uit het Spaanse wijngebied Penedès, waar ook de Cava wordt gemaakt. Die wijn is ook bij hem bestellen: € 9,95 per fles. Past perfect bij de soep. Zacht en rond met voldoende stevigheid om de soep te begeleiden. Een stuk (naan)brood erbij en je dag kan niet meer stuk!

6 personen2 1/2 uur

Muziek: paar weken geleden in Vredenburg het concert bijgewoond van Daniël Romano. Hij staat in de top 10 van niet te missen concerten. Luister even mee met het nummer I’m nog Crying over You.

Ingrediënten

  • 1 pompoen (1 kg)
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels verse gemberwortel, zeer fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel milde kerriepoeder
  • 1 prei, in ringetjes
  • 150 ml kokosmelk
  • 150 ml vers sinaasappelsap
  • 2 eetlepels verse koriander, fijngehakt

Stap 1

Halveer de pompoen, verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in stukken. Breng in een grote soeppan aan de kook: pompoen, groentebouillon, uien, gember, knoflook en kerriepoeder. Laat de soep ca. 2 uur zachtjes koken op een sudderplaatje of in de sudderoven.

Stap 2

Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de prei, kokosmelk en sinaasappelsap toe en breng opnieuw aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met verse koriander en scheutje kokosmelk. Lekker met naanbrood.

Meer heerlijke soepen met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aardperensoep met gamba’s & Chardonnay

Weleens aardperen gegeten? Daar is het nu de tijd voor! Ze hebben ook soms een andere naam: topinamboer of Jeruzalem artisjok. Dit kleine knokige knolletje smaakt lichtzoet en een klein tikje nootachtig. Heel geschikt om te verwerken in deze soep, aangevuld met winterwortel. Smaakt heerlijk hartverwarmend bij dit koude herfstweer. Maar wat zullen we hier bij drinken? Een niet te zware Chardonnay past heel goed, zoals die van het Zuid Afrikaanse huis Tokara (Gall&Gall) of die van Rietvallei (te koop bij mij). Heerlijk vol, romig en zacht. Vooral het zachte romige karakter van de soep matcht prachtig met de wijn. De volle tonen van het rijpe fruit sluiten perfect aan bij zachtzoete smaak van aardpeer en wortel.

Muziek: Dayna Kurtz met het nummer ‘Not the only fool in town’ van de cd secret canon vol.1

4 personenca. 35 minuten

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 350 g aardperen, geschild en in stukjes*
  • 150 g winterwortel, geschild en in stukjes
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 flesje kookroom (250 ml)
  • 100 g rauwe gamba’s, schoongemaakt (met staartje)
  • 1 el bieslook, fijngeknipt

Stap 1

Verhit de boter in een soeppan. Fruit de ui met de knoflook ca. 3 minuten zachtjes, zodat ze niet bruin worden. Voeg de aardpeer en wortel toe en bak even mee. Voeg dan ¾ liter water, laurierblad, tijm en de bouillontabletten toe en laat ca. 20 minuten zachtjes koken totdat alles gaar is. Roer de room erdoor en pureer de soep met een staafmixer.

Stap 2

Rooster intussen de gamba’s in een droge koekenpan totdat ze lichtrose kleuren. Schep de soep in 4 diepe borden. Leg in het midden de gamba’s. Bestrooi met bieslook.

*Geen aardperen te vinden? Vervang ze door 150 gram zoete aardappel + 150 gram knolselderij.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&7 2012
Fotografie Ernie Enkelaar, Styling Hanna van den Bos, Foodstyling Sander de Ponti

Tom Kha Kai soep & Pinot Gris

Thailand: wat een geweldig vakantieland is dat! We zijn net terug en ik mis het nu al. We hebben genoten. Vooral van al dat heerlijke Thaise eten, zoals: Phad Thai (gewokte noodles met ei en tofu), kip met cashewnoten, spicy papayasalade, knisperende springrolls, gefrituurde viskoekjes. En bovenal van die geweldige Thaise kippensoep met kokosmelk; Tom Kha Kai. Mijn lievelingssoep. Tijdens ons verblijf in Chiang Mai hebben we een cursus Thaise keuken gevolgd bij Baan Thai Cookery School. Daar heb ik het ultieme recept geleerd om deze soep ook thuis te kunnen maken. Het is werkelijk supersimpel en het staat in een oogwenk op tafel. Drink er een glas Pinot Gris bij. Dat kan gelukkig, nu we in Nederland zijn, want in Thailand is een glas goede wijn ver te zoeken. Dus…, toch blij dat ik nu weer thuis ben!
By the way: onze reis werd fantastisch geregeld door bezoekthailand.nl. Een aanrader!
Muziek: tijdens onze reis had ik mijn favoriete muziek op mijn Iphone staan: dit was het meest beluisterde nummer: ‘Carry home’ van Mark Lanegan.

4 personenca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 500 ml kokosmelk
  • 2 citroengras (sereh), platslaan en in stukken van 5 cm snijden
  • 4 dikke schijven galangawortel (=laos, toko)
  • 6 citroenblaadjes (toko), nerf verwijderen
  • 300 gram kipfilet, in reepjes
  • 125 gram oesterzwammen, in reepjes
  • 2 kleine uien, in halve ringen
  • 2 tomaten, elk in 8 partjes
  • 6 eetlepels limoensap
  • 12 eetlepels vissaus
  • 4 eetlepels suiker
  • handvol verse korianderblaadjes
  • 1 bosuitje, in ringetjes
  • Evt. 2 rode of groene rawits

Stap 1

Zorg dat alle ingrediënten gesneden klaarstaan.  Verwarm de kokosmelk  met 700 ml water, tot lauwwarm. Voeg toe: citroengras, galangawortel, citroenblaadjes. Voeg de kipreepjes toe en laat ca. 2 minuten zachtjes sudderen tot de kip gaar is. Voeg toe: uiringen, tomaatpartjes en oesterzwammen. Laat ca. 3 minuten meesudderen. Roer  koriander, bosui en eventueel rode peper erdoor. Laat opnieuw aan de kook komen. Van vuur af de soep op smaak brengen met vissaus, suiker en limoensap. Verdeel over 4 soepkommen

Aspergebouillon met dragon

Kippenbouillon met geroerbakte asperges & Sauvignon Blanc

Koud weer vraagt om dampende soep! In ieder geval zo werkt dat bij mij. Daarom halen we de lente in huis met deze lichte kippenbouillon met geroerbakte asperges. Want, voor zolang als het duurt (helaas maar tot 24 juni!), moeten we nog even genieten van dat heerlijke witte goud van Nederlandse bodem. Daar past een glas Sauvignon Blanc fantastisch bij, zoals bijvoorbeeld die van het beroemde estate Groot Constantia in Zuid Afrika (te koop bij Gall). Een witte wijn met het frisse karakter van een Sauvignon Blanc uit Frankrijk, maar met fruitaroma’s die net wat ronder en rijper zijn door de extra zon-uren in Zuid Afrika. Past door z’n kruidigheid heel goed bij de geroerbakte asperges. Vooral die knapperige bite versterkt de frisheid van de wijn. De garnering van verse dragon tilt de soep naar een hoger plan.
Muziek: van Nederlandse bodem: Anouk met lentehit ‘Birds’.

4 personenca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 4 witte asperges
  • 1 liter kippenbouillon (van tabletten)
  • 4 groene asperges
  • 2 el olie
  • 2 lente-uitjes, in reepjes
  • 1 el verse dragon, fijngehakt

Stap 1

Schil de witte asperges met een dunschiller en verwijder de houtachtige onderkantjes. Verhit de bouillon. Doe de schillen van de asperges bij de kippenbouillon en laat 10 minuten zachtjes koken. Zeef de bouillon.

Stap 2

Verwijder de harde onderkantjes van de groene asperges. Snijd witte en groene asperges in stukken van 5 cm, snijd deze stukken in dunne reepjes. Verhit de olie in een wok of koekenpan. Bak de asperges op hoog vuur ca. 3 minuten tot ze licht bruin aangebakken zijn. Voeg de lente-uitjes toe en bak even mee. Verdeel de asperges over 4 borden en schep de hete bouillon erover. Garneer met de dragon.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&2 2012
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Tomatenmaaltijdsoep met pistou & Sauvignon Blanc

Ideaal voor moederdag: tomatenmaaltijdsoep met verse groenten en pistou. Waarom? Simpel te maken, heerlijk licht verteerbaar, lekker gezond en iedereen vindt hem lekker. Drink er een glas Sauvignon Blanc bij. Die past bij de frisheid van de tomaten en de kruidigheid van de pistou.
Muziek: een mooi dromerig liedje passend bij moederdag: ‘Motherland’ van Nathalie Merchant!

4 personen55 minuten

Ingrediënten

  • 5 teentjes knoflook
  • 60 g basilicum
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 ml olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • 500 g Roma-tomaten, ontveld
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 runderbouillontabletten**
  • 1 kleine courgette, in stukjes
  • 1 kleine prei, in ringen
  • 150 g winterwortel, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes

Stap 1

Maak eerst de pistou. Doe 4 teentjes knoflook, basilicumblaadjes en Parmezaanse kaas in een keukenmachine. Hak het mengsel fijn. Voeg langzaam de olijfolie toe, terwijl de machine draait. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Snijd de tomaten in stukjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote soeppan. Bak de ui en 1 fijngesneden teentje knoflook ca. 3 minuten. Voeg de tomaatstukjes, 1 ½ liter water, bouillontabletten, zout en peper toe. Laat ca. 25 minuten zachtjes koken. Roer courgette, prei, wortel en bleekselderij erdoor. Laat in ca. 15 à 20 minuten gaarkoken. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de pistou en stokbrood.

* Deze maaltijdsoep kan ook heel makkelijk voor 6 of 8 personen gemaakt worden. Vermeerder gewoon de hoeveelheden, afhankelijk van het aantal personen. De pistou hoeft niet te worden aangepast. Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor meerdere personen.

** In plaats van bouillon van tabletten, kunt ook bouillon zelf maken. Doe hiervoor 1 mergpijp en 250 g soepvlees in een pan en voeg 1 ½ liter koud water toe. Breng aan de kook en laat ca. 3 uur heel zachtjes tot bouillon trekken. Schep de mergpijp eruit en zeef de bouillon.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&9 2011
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Romige slasoep met zalmcrostini & Chardonnay

Waar blijft het voorjaar? Haal hem in huis met deze mooie groene slasoep. Heerlijk hartverwarmend om de laatste koude dagen door te komen, maar met een zichtbaar verlangen naar de zon. Combineer deze soep met een glas zwierige Chardonnay uit ZO Australië (Wolf Blass Yellow label), want die smaakt vol, rijp en soepel. Je proeft de volle tonen van exotisch fruit en boter.  Zijn fluwelen zachtheid matcht goed met deze zacht romige soep. De bijbehorende zalmcrostini maakt het geheel tot een mooie eenheid, want die haalt de subtiele vanilletonen in de wijn subtiel naar voren.

Muziek: legendarische songwriter Chip Taylor met ‘Angel of the Morning’. Live-concert met prachtige vioolpartij vanuit the Loveless Café in Nashville, Tenessee. Kippenvel!

4 personenca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kleine kropsla
  • 1 el boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 grote aardappel, in blokjes
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1 dl kookroom
  • zalmcrostini
  • 8 sneetjes geroosterde ciabatta
  • ½  bakje Mon Chou, zacht & luchtig
  • 1 ½  tl mierikswortel
  • 100 g gerookte zalm
  • Extra: bakpapier

Stap 1

Haal de slabladeren los, was ze en laat in vergiet uitlekken. Smelt de boter in een soeppan en bak ui, de aardappelblokjes en bleekselderij ca. 4 minuten. Voeg de sla toe en laat even slinken. Voeg 8 dl water en bouillontabletten toe en laat de soep in ca. 15 minuten zachtjes koken. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Meng in een kommetje: Mon Chou, mierikswortel, zout en peper. Besmeer de ciabatta hiermee en beleg met de gerookte zalm.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&2 2013
Credits: Fotografie Ernie Enkelaar, Food Sander de Ponti, Styling Hanna van den Bos