Soep: je kunt er alle kanten mee op. Iedere cultuur en ieder land heeft wel zijn eigen heerlijke variant. Van een heldere bouillon of chique bisque tot een rijk gevulde maaltijdsoep of een dikkere variant waarbij allerlei ingrediënten, zoals rijst, aardappels, bonen en groenten, worden meegekookt of gepureerd. Soep maken doet je denken aan warmte, gezelligheid en gezondheid – “het wekt zoals vaak gezegd wordt de doden weer tot leven”.

Hoewel er allerlei kant en klare soepen te koop zijn, blijft een zelfgemaakte soep toch het lekkerste. Op I Love Food & Wine staan vele soep recepten. Soms als uitgangspunt homemade runderbouillon, kippenbouillon of groentebouillon. Bouillon maken kost wat meer tijd, maar als je geen zin hebt om urenlang een bouillon te bereiden, zijn er tegenwoordig wel kant en klare potjes fond en diverse soorten bouillonblokjes op de markt. Dat scheelt een heleboel tijd.

Bovendien is het een prachtige manier om de restjes uit je koelkast te verwerken, denk aan groentesoep of uiensoep. Of dat nu restjes pasta of rijst zijn, overgebleven (gekookte) groenten, stukjes vlees vis, of overgebleven botjes.

Zelf verse groentesoep maken valt ook nog goed aan te passen aan ieder seizoen. Zoals bijvoorbeeld voor warme dagen de frisse koude gazpacho uit Spanje en allerlei dikke gevulde soepen als saoto soep of linzensoep voor de koudere dagen.

Oneindig veel mogelijkheden dus en voor elk wat wils.