Wine & Dine

Welke wijn bij kip?

Kip is heel populair in Nederland, van kipnuggets tot gerookte kip en alles wat ertussenin zit. Kip smaakt van zichzelf tamelijk neutraal. Maar welke wijn past nu bij kip? De wijn die je erbij kiest, hangt af van de manier waarop je je kip bereidt en waarmee je hem combineert.

Kip is lekker licht, niet uitgesproken van smaak, mals – al dan niet met een knapperig korstje – en mager. Dat laatste ligt natuurlijk wel aan het deel dat je kiest. Dijtjes, drumsticks en vleugeltjes zijn meestal wat vetter en smeuïger dan een filet. Door zijn neutrale karakter kun je met kip alle kanten op. De wijn beweegt soepel mee.

Welke wijn bij kip van ’t spit?

De smaak van kip krijg je goed te pakken als je hem zonder verdere opsmuk in zijn geheel aan een spit roostert of in een ovenschaal lekker langzaam laat garen. Wat dan opvalt, zijn de nootachtige aroma’s en een soepele, romige stevigheid. Volle, zachte witte wijnen passen daar perfect bij. Chardonnay ligt voor de hand en is een geweldige keus, maar denk ook aan Pinot Blanc (Alsace, Alto Adige), Weissburgunder (Baden, Pfalz), Grüner Veltliner (Kemptal, Wachau), Semillon (Australië, Zuid-Afrika), dikke Verdejo (Rueda), Marsanne/Roussanne (Rhône, Californië) en iets buitenissigs als Timorasso uit het noorden van Italië. Als je er frietjes en een salade bij eet, zit je met een van deze witte-wijn-combinaties gegarandeerd safe.

Kip aan 't spit
Kip aan ‘t spit

Zodra je er iets aards bij eet, bijvoorbeeld een stamppotje groene kool, gebakken paddenstoelen of knolselderijpuree dan kun je ook voor licht tot middelzwaar rood met een aards toontje kiezen. Denk aan Pinot Noir (Bourgogne, Loire), Blaufränkisch (Carnuntum) en een Carmenère (Chili). Met een stevige rosé als Tavel, Bandol of Cerasuolo d’Abruzzo maak je er ook iets spannends van.

Coq au vin: keus te over

Nog zo’n geliefd gerecht met kip is coq au vin, een van oorsprong Franse stoof van onder andere kip (eigenlijk haan), gerookt spek, champignons, ui en vin. Die wijn kan rood of wit zijn. Gebruik je rode wijn, dan wordt het geheel wat aardser en voller, bij wit iets lichter en fruitiger. In de Bourgogne en Beaujolais wordt er rode wijn gebruikt, in de Elzas witte. Traditioneel zijn dat voor rood Pinot Noir uit Bourgogne en een Cru du Beaujolais, maar Spätburgunder, Pinot Noir d’Alsace, Côte du Rhône, middelzware Grenache of Cinsault kunnen ook.

Bij een witte coq au vin (coq au vin blanc) zijn Pinot Blanc of – iets avontuurlijker – Gewurztraminer d’Alsace fijne combi’s, maar Weissburgunder van elders, Grüner Veltliner (Smaragd), Chenin en Chardonnay zonder al te veel houtrijping zijn eveneens geschikt. Je kan ervan uitgaan dat de wijn die in het gerecht gaat, er ook lekker bij smaakt.

Coq au Vin blanc
Coq au Vin blanc

Kip als kameleon

Door zijn neutrale karakter, kun je kip in veel keukens gebruiken. Met knoflook, rozemarijn en tijm wordt het een mediterraan vogeltje, met in boter gesmoorde zuurkool geef je hem een Noord-Europees accent. Zodra je kip stevig gaat kruiden, raak je de kenmerkende kipsmaak kwijt, maar in de meeste gevallen blijft het gerecht rond en redelijk licht. Met middelzware, soepele wijnen hou je het geheel vrijwel altijd in balans. Fijnslijpen doe je door vergelijkbare aroma’s in gerecht en wijn op te zoeken. Bij een geurige kipcurry met kardemom en gember pak je bijvoorbeeld een Gewurztraminer of een volle Torrontés (Argentinië) vanwege hun bloemige aroma’s en bij kip met appel en zuurkool een Riesling met rinse, appelige zuren. Onder ‘perfecte paren’ vind je veel meer ideeën.

Kipcurry stoofpot
Kipcurry uit Ivestown

Kip & Co; welke wijn past bij gevogelte?

Waar je kip leest, kun je ook voor kalkoen kiezen. Voor de wijnkeus maakt dat niet veel uit. Kalkoen is iets krachtiger van smaak en steviger van structuur en de wijn mag eventueel ook net iets voller zijn. Vervang je de kip voor een ‘chiquere’ vogel als fazant, kwartel of parelhoen, dan kun je de wijn ook iets up graden. Dus waar bijvoorbeeld Bourgogne Blanc staat, zou je voor Chablis Premier Cru of Puligny-Montrachet kunnen gaan.

Perfecte Paren

 • Caesarsalade met gerookte kip & Chardonnay met lichte houtrijping
 • Cordon bleu van kip & Müller-Thurgau
 • Kentucky Fried Chicken & (lichte) Zinfandel
 • Kip met appel en zuurkool & Riesling
 • Kip met groene asperges & Silvaner

 

Pestokip met zomergroenten
Pestokip met zomergroenten
 • Kip met witte asperges & Muscat
 • Kip Piri Piri (pikant) & rode Douro
 • Kip Tandoori & Colombard(blends)
 • Kip uit de oven & Chardonnay

 

Kip Marbella , oftewel Kip met olijven en pruimen
Kip Marbella , oftewel Kip met olijven en pruimen
 • Kipcurry met koriander en kokos & off-dry Riesling uit Australië
 • Kipfajita met mango en Spaanse peper & Sauvignon Blanc (Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika)
 • Kipnuggets & Prosecco
 • Kippenlever, gebakken & Dornfelder
 • Koude kip met zelfgemaakte mayonaise & Pecorino
 • Paella met kip en chorizo & Tempranillo Joven of Crianza
 • Paella met kip en mosselen & Rueda

 

Paella met kip en gamba's
Paella met kip en gamba’s
 • Roerbakkip met groenten en sojasaus & Sake
 • Sweet Chili Chicken & rosé uit Navarra
 • Waterzooi & Fiano di Avellino

 

Waterzooi met kip
Waterzooi met kip en groenten

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *