Kerst met Dagný

Carpaccio van coquilles en grapefruit

Ken je Dagný Rós al? Een naam om te onthouden! Ze komt uit IJsland, maar woont in België. Haar recepten zijn altijd heel toegankelijk, en tegelijkertijd mooi om te zien. Zo ook deze salade (soort ceviche) met rauwe coquilles, oftewel sint-jakobsvruchten zoals zij ze zelf noemt. Een prachtig voorgerechtje uit haar eerste kookboek Easy Nordic, echt iets voor kerst.

 Inmiddels is er ook tweede kookboek uitgekomen met de titel Roots (binnenkort publiceer ik hieruit haar Hässelback-aardappelen!).

Welke wijn bij carpaccio van coquilles en grapefruit?

Ondanks dat de coquilles nog rauw zijn, smaken ze toch licht zoet, romig en voelen zacht aan in de mond. De grapefruit zorgt voor een klein bittertje, de dragon voor een snufje anijs. Schenk hier een witte wijn bij die kruidig, maar ook wat romig aanvoelt. Bijvoorbeeld de witte Gaillac, Verdejo, witte Bordeaux of Montravel (met overwegend sauvignon blanc). Sauvignon blanc uit Chili is ook een goede optie. Maar ook een Spaanse Albariño is een prima keus.

 

Coquilles met grapefruit uit Easy Nordic van Dagny Rós

Carpaccio van coquilles en grapefruit

Voorbereiding: 20 minuten
Wachttijd 1 uur
Totaal: 1 uur 20 minuten
Ontdek de verfijnde balans van deze carpaccio, waarin de zachte coquilles harmonieus samengaan met de frisse tinten van grapefruit. Een voorgerecht dat elegantie en frisheid belichaamt.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel mierikswortelpasta
  • Zout versgemalen peper
  • 12 coquilles*
  • 1 roze grapefruit
  • Sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 roze peperkorrels
  • enkele takjes verse dragon

Bereiding
 

  • Meng in een kommetje de zure room met de mierikswortelpasta. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
  • Snijd de coquilles in zo dun mogelijk plakjes*, leg ze op een bord en zet in de koelkast. Schil de roze grapefruit met een heel scherp mesje tot op het vruchtvlees. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sap op. Leg de grapefruitpartjes bij de coquilles op hetzelfde bord.
  • Maak een dressing van limoensap, 2 eetlepels grapefruitsap en 1 eetlepel olijfolie. Verdeel over de coquilles en grapefruit. Dek af met plasticfolie en laat ongeveer 1 uur rusten in de koelkast. Plet de roze peperbolletjes.
  • Verdeel over vier borden: eerst een beetje zure room-mengsel, dan de coquilles en grapefruit. Garneer met roze peper en dragon. Bestrooi met zout en versgemalen peper.

Notities

* Je kunt de coquilles eerst ca. 15 tot 20 minuten in de diepvries leggen, zodat je ze beter in heel dunne plakjes kunt snijden. Zorg er wel voor dat je de coquilles niet op elkaar legt, maar uitspreidt. Anders vriezen ze aan elkaar!

Bestellen kun je hier:

cover Easy NordicTitel Easy Nordic
Auteur : Dagný Rós Ásmundsdóttir
Uitgever : Manteau
ISBN : 9789022333631
Prijs : € 24,99

 

Andere heerlijke recepten uit Easy Nordic:zalm in bladerdeeg en Baby Ruth-cake. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept