Salade met gegrilde perzik en burrata

Meatless Monday
BBQ-salade met perzik en burrata

Bij een BBQ horen ook salades. Nou, dit is er zo’n. Deze salade past bij elk moment en iedereen vindt hem lekker. Ook de perzik gaat op de BBQ, wel zo makkelijk. Maar ook zonder BBQ lukt het prima, dan gebruik je gewoon je grillpan.

 Het recept is afkomstig uit het allernieuwste kookboek van de Nederlandse BBQ-king Jord Althuizen, oftewel de pyro-culinair avonturier. Het boek heet: Smokey Goodness No Worries BBQ, en het is het zesde boek in de reeks. Deze BBQ-master, cq kookboekenschrijver,  is ook eigenaar van bedrijven als Smokey Goodness (catering) en de restaurants ‘The Rough Kitchen’ en ‘Black Smoke’. In zijn nieuwste boek ontdek je de Australische manier van barbecueën en daarvan is deze salade een goed voorbeeld!

Wij hebben dit saladerecept nog tweemaal getest en vonden de hoeveelheid dressing teveel. Dat is aangepast.

In het intro van het recept vertelt Jord het volgende: “Gek ben ik op burrata, het zachtere broertje van mozzarella. Deze kaas heeft iets zonnigs en onmiskenbaar Italiaans. De fluweelzachte en romige textuur past bijzonder goed in een zomerse salade en gaat uitstekend samen met een licht pittige dressing. Zo ontstaat er een mooie balans tussen het volle, ronde en romige van de kaas en de lichte prikkel van de pepers. Gegrilde perziken zijn vervolgens de kers op de gezonde taart – het zoet en de onmiskenbare umami van de grillstreep vormen een fraai smaakpalet. Kortom, je gaat groenten en fruit eten en daar ga je van genieten.”

Welke wijn bij salade met gegrilde perzik en burrata?

De salade smaakt lichtpittig door de dressing, maar friszoet door de gegrilde perzik met een klein bittertje van de witlof. De geroosterde hazelnoten geven een fijne bite. Drink hier een rijke Italiaanse Soave (bijvoorbeeld Pieropan) bij. De fruitaroma’s van deze wijn sluiten perfect aan. Ook het kleine amandelbittertje in de wijn afkomstig van de garganega-druif maakt een mooie brug naar de hazelnoten. maar ook een chardonnay zonder houtlagering zal hier prima mee combineren.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • Chipotle-honingvinaigrette
  • 1 el honing
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 el chipotle-tabasco
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

 

  • 2 dikke sneden (zuurdesem) brood
  • 4 verse perziken
  • 1 el olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 stronkjes witlof (250 gram)
  • 75 g rucola
  • 1 rode ui (150 gram), julienne gesneden
  • 300 g burrata, uitgelekt
  • 75 g witte hazelnoten, geroosterd
  • Extra: BBQ of grill voor direct grillen

 Stap 1

Meng in een kleine kom de honing, grove mosterd, wittewijnazijn en chipotle-tabasco en roer ze met een garde goed door elkaar. Voeg al roerend druppelsgewijs de olijfolie toe en klop tot er een goed gebonden dressing ontstaat. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Stap 2

Bereid een BBQ of grill met gietijzeren grillrooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. (Je kunt ook een grillpan gebruiken.) Snijd het brood in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes brood tot goudbruine croutons

Stap 3

Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper. Gril ze heet en kort zodat je een mooie grillstreep krijgt en de vruchten wat zacht maar niet mushy worden; hoelang hangt af van hoe rijp je perziken waren voordat je begon. Snijd de rode ui in ragfijne (julienne) reepjes. Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten. Laat afkoelen en hak ze grof.

Stap 4

Haal de bladeren van het witlof los en verdeel ze samen met de rucola en rode ui over een grote platte schaal. Verdeel de gegrilde perziken over de rucola, trek de burrata in grove stukken, leg ze op de salade en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper. Garneer de salade met de geroosterde hazelnoten, croutons en de chipotle-honingvinaigrette. Combineer met alles van de BBQ.

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQ Titel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: Salade voor bij de barbecue met burrata (soort mozzarella) en gegrilde verse perzik. Afkomstig van Jord Althuizen. #BBQ #zomer #salade

 

Gegrilde groenten salade met amandelpesto

Meatless Monday
Gegrilde zomergroenten-salade met amandelpesto

Vegan is helemaal hip en trendy! Je kunt er niet meer omheen. Maar wat is het verschil met vegetarisch? Veganisten eten alleen maar plantaardig voedsel. Dus ook zuivel en eieren staan niet op het menu. En dat is precies wat de Britse Ella Mills sinds 2012 doet. Ze start dan met het blog Deliciously Ella waarin de plantaardige keuken centraal staat. Deze ‘simpele pestosalade’ is afkomstig uit haar allernieuwste kookboek ‘Deliciously Ella’; een boek met 100 onweerstaanbare simpele gerechten voor iedere dag.

Dit is weer zo’n makkelijk salade voor bij je wekelijkse avondmaaltijden. Wij maken hem met aubergine, courgette en paprika, maar het kan met alle groenten. Het is dan ook een fijne manier om restjes en seizoensgroenten te gebruiken. Ik maak graag een dubbele hoeveelheid pesto, die ik in de koelkast bewaar en door pasta met groenten of sladressings roer of op een rijst- of quinoabowl schep. Restjes van deze salade zijn heerlijk op zuurdesembrood!”, vertelt Ella in haar intro. Maar als bijgerecht is haar hoeveelheid wel erg veel. Wij brengen het recept wat terug in hoeveelheden. De pesto kun je ook maken met 1 vers (niet geroosterd) teentje knoflook. Ook voor niet-veganisten of –vegetariërs is dit een uitstekende zomerse salade. Geniet mee!

Welke wijn bij gegrilde groentensalade?

Deze salade smaakt fris door de verschillende beetgare groenten, licht gerookt door het grillen en kruidig door de basilicum. Schenk hier een rosé met bite bij, of een kruidige sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Meer zin in rood; ook een gekoelde Beaujolais zal uitstekend combineren.

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 grote aubergines, in plakken van ca. 1 cm dik
  • 1 courgette, in linten van ca. 0,5 cm dik
  • 2 rode, oranje of gele paprika’s, in reepjes
  • snuf zeezout
  • handvol geroosterde amandelen, grof gehakt
  • handvol verse basilicumblaadjes, grof gehaktVoor de amandelpesto:
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gram amandelen, geroosterd
  • 2 tenen knoflook, geroosterd
  • 15 g basilicum
  • kneepje citroensap
  • snuf zeezout

Stap 1

Begin met het roosteren van de knoflook voor de pesto. Verwarm de oven op 220 °C. Haal de teentjes knoflook los, pel ze en leg ze op een bakplaat. Rooster de knoflook ca. 10 minuten en laat afkoelen. (Je kunt natuurlijk een heel bolletje knoflook roosteren en het resterende teentjes bewaren voor bijvoorbeeld hummus, of falafel.)

Snijd de aubergines in dunne plakken van ca. 1 cm. Schaaf met een kaasschaaf de courgette in linten van 0,5 cm. Snijd de paprika in dunne reepjes. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Leg de aubergine, courgette en paprika erin en gril ze een paar minuten per kant tot ze lichtbruin en gaar zijn. (Je moet dit doen in een paar porties.) Bestrooi de gare groenten met wat zeezout.

Stap 2

Rooster intussen in een droge koekenpan de amandelen tot ze lichtbruin zijn. Maak de pesto door alle ingrediënten met een scheutje water in de keukenmachine (of blender) op de pulsstand glad te malen.

Stap 3

Meng, vlak voor het opdienen, de pesto door de afgekoelde groenten en zorg dat ze goed zijn bedekt. Garneer met de geroosterde amandelen en basilicumblaadjes.

 

Wie is Ella Mills?

Ella (voorheen heette ze Ella Woodward) kreeg in 2011 een zeldzame ziekte. Door plantaardig te gaan eten overwon zij haar ziekte. Het is geen dieet, maar een specifiek voedingspatroon op basis van onbewerkte ‘natuurlijke’ plantaardige producten, zonder vlees of zuivel (‘veganistisch’), maar ook zonder suiker of gluten. Sindsdien ontwikkelt zij recepten, die ze deelt op haar blog met ongelofelijk veel volgers en lezers. Ook heeft zij twee restaurants in Londen.

Bestellen kun je hier:

Cover Deliciously EllaTitel : Delicious Ella; het plantaardige kookboek
Auteur : Ella Mills
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 721 47
Prijs : € 24,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

 

Recept: salade van gegrilde courgette, paprika en aubergine. Met een pesto van cashewnoten. Helemaal vegetarisch, zelfs vegan! Drink er wel een glas wijn bij: gekoelde Beaujolais smaakt zomers. #gegrild #groenten #gezond

Thaise salade met biefstuk uit het kookboek West eats East

Voor het weekend
Yam Nua Yang; Thaise salade met biefstuk

Zin in een zomerse maaltijdsalade? En houd je toevallig ook van Aziatisch eten, dan is deze pittige Thaise salade met gebakken biefstukreepjes echt iets voor jou. Op z’n Thais heet deze salade Yam Nua Yang. In ieder geval is het een van mijn echte favorieten als ik in Thailand ben.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘West eats East’ van Marc Declercq ism Wok Dynasty. Al eerder plaatsten we enkele recepten uit dit prachtige boek; Thaise groene curry en Vietnamese Carpaccio. Ook allebei aanraders!!! Je kunt deze salade met of zonder rijst serveren. Zonder rijst is het een heerlijke lichte salade. In Thailand wordt de salade lauwwarm opgediend. 

Welke wijn bij Thaise salade met biefstuk?

Frisse salade met een mooie combinatie tussen zuur, zout en pittig. Schenk hier een frisse witte wijn bij met een klein zoetje, zoals de Pinot Gris d’ Alsace, of een Muscat d’ Alsace. 

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram biefstuk
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 tomaten
  • ½ komkommer
  • ½ (rode) ui 
  • 50 gram wortel
  • 2 lente-uitjes
  • 1 chilipeper
  • 1 stengel citroengras
  • 4 takjes munt
  • 10 takjes koriander

Stap 1

Verhit een droge koekenpan. Bak de biefstuk op hoog vuur aan elke kant 30 seconden. Snijd het vlees in dunne plakjes en doe ze in een kom. Klop de suiker, vissaus en citroensap door elkaar en schep het mengsel door het vlees.

Stap 2

Snij de tomaten in partjes. Snijd de komkommer en ui in dunne halve maantjes. Rasp de wortel. Snijd de lente-uitjes en chilipeper in dunne ringetjes. Hak de stengel citroengras fijn. Hak de munt en koriander grof.

Stap 3

Meng alle andere ingrediënten door het vlees. Verdeel over 4 borden. Breng zonodig aan tafel op smaak met nog wat citroensap en/of vissaus. 

Bestellen kun je hier:

cover West eats EastTitel : West east East
Auteur : Marc Declercq ism Wok Dynasty
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 014 4643 3
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Tomatensalade met bleekselderij

Healthy Monday
Pikante tomatensalade met bleekselderij

Géén Meatless Monday, maar healthy Monday vandaag. Deze zonnige tomatensalade met bleekselderij is namelijk een van mijn favorieten. De dressing bevat ansjovispuree, en daarmee is hij niet meer vegetarisch te noemen. En ja die ansjovispasta is echt essentieel! Toch wilde ik deze salade heel graag met jullie delen, omdat hij zo verrassend lekker is! Heerlijk voor de lunch, als voorgerecht of als zomerse salade bij de BBQ.

Welke wijn bij tomatensalade met bleekselderij?

Het koele zuurtje van een Sauvignon Blanc sluit perfect aan bij de verfrissende bite van rauwe tomaten. Maar ook de friskruidige Italiaanse Vermentino past als huis. Meer zin in rood? Kies dan voor een gekoelde Beaujolais of een Italiaanse Bardolino.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 4 tomaten, in partjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • basilicum
  • dressing
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 teentjes knoflook, uit de knoflookknijper
  • 4 theelepels ansjovispuree (tube)
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Kook de eieren in ca. 10 minuten hard. Afgieten, laten schrikken onder koud stromend water, pellen en laten afkoelen.

Stap 2

Klop intussen een dressing van olie, citroensap, mosterd, knoflook,  ansjovispasta, zout en versgemalen peper. Doe de tomaten, bleekselderij, ui en dressing in een slakom. Schep door elkaar en laat ca. 30 minuten de smaken op elkaar inwerken. Snijd de hardgekookte eieren in vieren.  Verdeel de salade over 4 kommen of borden. Garneer met de eieren en basilicumblaadjes.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Gegrilde sla met spekblokjes

Easy Tuesday
Gegrilde botersla met spekblokjes

‘Soms is er gewoon niets lekkerders dan een echte ouderwetse salade met slasaus. Je weet wel, van die lobbige witte saus die ja oma vroeger in een fles in de koeling had staan en waar je dan hard mee moest schudden om er wat uit te krijgen. Het resulteerde bij mij altijd in een veel te dikke klodder slasaus op mijn bord. Toch maak ik deze saus heel graag om mijn sla te verwennen met een lekker romig jasje’, dat vertelt Estée Strooker in het intro van deze voorjaarssalade.

Estée Strooker in de lente
Estée viert de lente!

Het recept staat in haar nieuwste kookboek (inmiddels al weer een jaar geleden uitgekomen) ‘Estée Kookt’, met pure recepten uit de nieuwe Nederlandse keuken. Ik publiceerde al eerder een aantal gerechten uit dit prachtige boek vol levenslust: pasteitjes met kippenragout van haar moeder, kievitsbonensalade met veldsla en de yoghurtpudding met frambozen. Je kunt met dit recept meerdere kanten op. Als voor- of lunchgerecht is het voldoende voor 2 personen. Maar als een bijgerecht kun je dit voor 4 personen op tafel zetten.

 

Welke wijn bij gegrilde botersla met spekblokjes?

Het is een lauwwarme salade met lente-ui en een lekkere lichtzoet-zurige romige slasaus. Het zachtgekookte ei en de zoute spekjes maken het extra bijzonder.

Vanwege de gembersiroop in de dressing kun je het beste een wijn kiezen met een licht zoetje, zoals bijvoorbeeld de riesling alte reben. Maar ook een sappige rosé met wat body combineert uitstekend.

2 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 1 bosje lente-ui
  • 1 krop botersla
  • 3 eieren
  • 100 gram gerookte spekblokjes of kaantjes
  • ½ kleine ui
  • ½ eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 150 ml zonnebloemolie
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • extra: staafmixer

Stap 1

Maak de lente-uitjes schoon en halveer dikke exemplaren in de lengte. Snijd de bruine onderkant van de sla, maar zorg dat de krop niet uit elkaar valt. Snijd de krop doormidden.

Verhit een droge koekenpan of grillpan. Rooster de lente-ui 5 minuten tot deze zacht wordt en begint te kleuren, keer halverwege. Leg de sla er met met de opengesneden kant naar beneden naast en rooster nog enkele minuten tot de randjes donkerbruin zijn.

Stap 2

Breng water aan de kook en kook 2 eieren 6 minuten. Laat ze schrikken, pel en halveer ze. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan tot ze bruin en krokant zijn.

Stap 3

Snipper het uitje fijn. Doe het samen met een rauw ei, de mosterd, azijn en gembersiroop in een hoge beker. Mix met de staafmixer door elkaar. Voeg in een dun straaltje de olie toe en trek de staafmixer langzaam omhoog zodat je een lobbige saus krijgt. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Stap 4

Leg de sla op 2 borden. Schep er ongeveer 1/3 deel* van de saus over. Verdeel de lente-ui erover samen met de halve eieren en de uitgebakken spekjes. Maal er peper boven.

*De rest van de saus kun je in een afgesloten potje ongeveer een week in de koelkast bewaren.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Estée KooktTitel: Estée kookt
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: Het Spectrum (bekijk hier het inkijkexemplaar)
ISBN: 9789000361496
Prijs: € 22,50

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Fotocredit: © Sophia van den Hoek

Salsa van tomaat en avocado

Meatless Monday
Salsa van kerstomaat met avocado

Suggestie voor Meatless Monday: de bietenburgers van Hugh Fearnley-Whittingstall! Het zijn heerlijk simpele burgers  (20 minuten) gemaakt van rauwe rode bieten en gare kikkererwten. En daarbij serveer je deze tomatensalsa met avocado, zoals ook Hugh aanraadt in zijn kookboek ‘LICHT’.

Bietenburgers met salsa ‘Dit is een klassieke combinatie van goede romige avocado met zoete tomaten, scherpe rode ui en citroen. Past echt goed bij burgers en vis, maar ik smeer ook gerust een laagje salsa op een knäckebröd als lunch.’, vertelt Hugh enthousiast in het intro. Ik ben ook een fan van deze frisse veelzijdige tomatensalade. Smaakt ook heerlijk bij Mexicaanse gerechten als Chili sin carne.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s
  • 200 gram kerstomaten, in vieren gesneden
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
  • 10 gram peterselie óf koriander, grof gehakt
  • sap van ½ limoen
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Snijd de avocado’s in vieren, verwijder pit en schil, snijd het vruchtvlees in stukjes en doe ze in een kom. Doe de rest van de ingrediënten erbij en schep alles voorzichtig om (probeer de avocao heel te laten). Proef en voeg extra zout en peper toe als dat nodig is. Laat 10 minuten rusten, roer nog een keer voorzichtig om en dien op. Lekker bij de Bietenburgers, of Chili sin Carne.

 

Kookboek Licht

In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je niet al te moeilijke recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Er wordt in de recepten geen gebruik gemaakt van tarwe en zuivel. Meer informatie over de schrijver is te vinden op Rivercottage.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover LichtTitel: Licht. Het River Cottage boek met recepten voor iedere dag.
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J.W. Becht
ISBN: 978 90 230 1451 5/NUR 440
Prijs: € 24,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Meatless Monday
Mams bietensalade met walnoten

Syrische bietensalade; dat klinkt bijzonder! Dit is een recept van de moeder van schrijver Anas Atassi. Zijn onlangs uitgekomen kookboek ‘Sumak’ is een ode aan de Syrische keuken. Hij noemt dit zijn moeders beroemde bietensalade die niet mag ontbreken in zijn boek. Wij vonden de salade wel héél eenvoudig. Daarom hebben we het recept toch wat aangepast…, en adviseren wat extra feta.

Portret schrijver Anas Atassi met zijn moeder
Portret schrijver Anas Atassi met zijn moeder

Welke wijn bij bietensalade met walnoot?

Aardse bieten met het lichte bittertje van de walnoot; daar schenk je een rode wijn bij gemaakt van pinot noir. Hierin tref je dezelfde aroma’s aan. Onlangs proefde ik opnieuw de Spätburgunder van Henri Sauer. Heerlijk sappig met mooie zuren. Die maakt deze salade meer dan compleet.
Maar voeg je ook feta toe, dan past een Sauvignon Blanc ook heel goed.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 500 g rode bieten (gekookt, in dunne plakjes)
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 150 g spinazie, gewassen
  • 75 g walnoten, grof gehakt
  • (150 gram feta , verbrokkeld)

 

  • Voor de dressing
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel appelazijn
  • rasp en sap van ½ biologische citroen
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • zout en peper

Stap 1

Meng alle ingrediënten voor de dressing goed met elkaar. Proef en breng de dressing op smaak met zout en peper. Schik de bieten, de uien en de spinazie in een grote kom of schaal en sprenkel de dressing erover. Hussel met je handen de dressing door de groenten zodat ze allemaal een laagje krijgen. Strooi de walnoten (en feta) over de salade en serveer hem meteen.

 

Bestellen kun je hier:

Cover SumakTitel : Sumak
Auteur : Anas Atassi
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 978 90 388 0599 3
Prijs : € 34,99

 

 

 

 

We publiceerden uit Sumak ook de groentedip Muhammara.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Bewaar dit recept op Pinterest

Bietensalade uit Syrië met o.a. fetta, bieten, walnoten en rode ui. Recept uit het kookboek Sumak. Lees recept op de blog #bietensalade

Hartstikke Mediterraan
Gezonde farrosalade met garnalen

Ongeveer een maand geleden (15 november 2018) kwamen Jaap Seidell en de gezusters Jansen naar Gouda om hun visie op gezond leven met ons te delen (lees nog even de aankondiging).

Interview met de Jansens

Ik mocht ze die avond live interviewen en het was een groot succes.

Uit het nieuwe kookboek van Jansen & Jansen ‘Hartstikke Mediterraan’ heb ik inmiddels ruimschoots gekookt en geproefd. En het recept Farrosalade met garnalen is een succesnummer.

 

Sinds november is er in Gouda ook een zogenaamde ‘Kookboekenlounge’  gestart. Georganiseerd door onze kookboekenrecensent Anita Ootjers. Het is een leesgroep voor kookboekliefhebbers en het werkt als volgt: er wordt een datum geprikt, en tijdens deze ‘leesavond’ wordt er geproefd, gekookt en gediscussieerd over het gekozen kookboek. De aftrap vond plaats met dit kookboek ‘Hartstikke Mediterraan’. Negen personen kookten uit het boek en het resultaat werd becommentarieerd. De meningen waren wisselend. Maar deze farrosalade (recept is wel aangepast!), scampi met panade en de  baccalàbitterballen kwamen in ieder geval als beste uit de bus.

Wie zijn Jansen & Jansen?

De twee zussen, Janine en Annemieke,  zijn al jaren bezig om mensen te inspireren tot een gezonde levensstijl. Dat deden ze twee jaar geleden al met hun eerste kookboek ‘Hartstikke Lekker’ (lees nog even de recensie van Anita). Annemieke is cardioloog in het Goudse Groene Hart Ziekenhuis en zij werd zich steeds meer bewust van hoe belangrijk preventieve geneeskunde is. Hoe voorkomen we dat we serieuze aandoeningen krijgen en hoe kunnen we ons leef-en eetpatroon verbeteren? Intussen is hun tweede boek verschenen onder de titel ‘Hartstikke Mediterraan’.

Jansen & Jansen auteursportret
Annemieke (l) en Janine Janssen

In dit boek zoomen ze verder in op de gezonde levensstijl van de Mediterrane keuken. Zeker niet hetzelfde als het Pioppi-dieet, verklaren ze hartgrondig. Bij hen gaat het niet om koolhydraat-arm eten, maar om het gebruik van onverzadigde vetzuren, minder zout, minder suiker en oog voor de rijkere koolhydraten. Maar bovenal staat lekker en smaakvol voorop.

Welke wijn bij farrosalade met garnalen?

Deze salade is stevig en nootachtig van smaak. Tomaten zorgen voor verfrissing en de garnalen geven bite. Hier past een kruidige rosé met body heel goed bij. Die blijft overeind bij de nootachtige farro, en sluit goed aan bij het frisse van de tomaatjes en knapperige bleekselderij.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 200 gram farro*
  • ½ visbouillontablet
  • 20 kerstomaatjes, gehalveerd
  • sap van een ½ limoen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • scheut witte wijn
  • handje basilicum, fijngehakt
  • handje peterselie, fijngehakt
  • 225 gram garnalen
  • 1 verse rode pepers, fijngehakt
  • zwarte peper

Stap 1

Farrosalade staandKook de farro in water met het bouillontablet volgens de aanwijzingen op de verpakking (duurt ca. 45 minuten). Giet af door een zeef. Besprenkel intussen de kerstomaatjes met het limoensap.

Stap 2

Snijd de bleekselderij en knoflook in dunne plakjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de bleekselderij en knoflook tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de garnalen en de rode peper toe en bak even mee. Blus af met de witte wijn. Schep de gare farro erdoor en laat afkoelen. Meng de peterselie en basilicum erdoor.

Stap 3

Schep de farrosalade in een schaal. Verdeel de kerstomaatjes erover. Bestrooi met zwarte peper.

 

* Wat is Farro?

Farro is de Italiaanse naam voor een oud tarweras dat lijkt op, of misschien wel hetzelfde is, als emmer of spelt. Het is geschikt voor mensen met een glutenallergie. Het is in een paar vormen te koop (hele, half geslepen en geslepen korrel). De vorm bepaalt de kooktijd die tussen de 15 en 60 minuten ligt. De farro is klaar als de korrels beetgaar zijn. Te koop o.a. bij natuurwinkels.

Bestellen kun je hier:

Cover Hartstikke mediterraan - Jansen en JansenTitel : Hartstikke mediterraan
Auteur : Jansen & Jansen
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 90 5956868 6
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Meatless Monday
Gezonde avocadosalade met ei en broccoli

Gezonder kan haast niet! Uit het kookboek ‘De Slanke Keuken’ komt deze calorie-arme groene salade. Maar behalve slank is deze salade ook nog eens koolhydraat-arm én vegetarisch. Het is een salade die je als  voor-, bij- of lunchgerecht kunt eten. Ik heb hem op tafel gezet in combinatie met mijn vis-tomatencurry,  geserveerd met bloemkoolrijst. Echt HÉÉRLIJK.

Welke wijn bij avocadosalade met ei?

Eet je dit als voorgerechtje dan past daar ook een glas wijn. Kies dan voor een witte wijn die kruidig en rond is. Bijvoorbeeld een Grüner Veltliner of de Gaillac Blanc. Serveer je hem als bijgerecht, dan wordt de wijnkeus meer bepaald door het vlees- of visgerecht waarbij je het gaat eten.

Ik heb ook de voedingswaarde berekend. Zie hieronder het recept.

4 personen15 minuten

Ingrediënten 

  • 4 eieren
  • 300 gram broccoli-roosjes
  • 2 avocado’s, in stukjes
  • 1 komkommer
  • peper en zout
  • dressing:
  • 4 eetlepels magere yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels fijngehakte tuinkruiden (bieslook, peterselie, basilicum)
  • snufje cayennepeper
  • peper en zout

Stap 1

Kook de eieren in ca. 8 minuten hard. Laten schrikken onder koud stromend water, pellen en in partjes snijden. Kook de broccoli-roosjes in weinig water met zout in ca. 3 minuten beetgaar. Spoel af onder koud stromend water om hun kleur te behouden.

Stap 2

Schil de avocado’s en snijd in stukjes. (Besprenkel eventueel met wat citroensap als je de salade niet meteen opdient).  Halveer de komkommer overlangs en snijd in halve partjes. Meng de yoghurt met citroensap, olijfolie en groene kruiden. Breng op smaak met zout en peper. Meng alles voorzichtig door elkaar.

 Het vet in avocado is onverzadigd en goed voor je gezondheid.

 

VOEDINGSWAARDE P.P.: 244 Kcal, 19 gram Vet,  11 gram Eiwit, 6 gram Koolhydraat

 

Bestellen kun je hier:

Cover Slanke keukenTitel : De Slanke keuken
Uitgever : Uitgeverij New Book Collective/M-Books
ISBN : 978 90 223 3523 9
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.