Caesarsalade met boerenkool uit het kookboek Vega BBQ

Meatless Monday
Winterse caesarsalade met gegrilde kool

Ook in het najaar kun je grillen! Niet op de BBQ, maar gewoon in de grillpan. Dat doen we hier met winterse kool. Zo ontstaat er een winterse caesarsalade met veel knapperige elementen: kiemgroenten, gegrilde kool, croutons. Vooral de smeuïge caesardressing is een ontdekking in combinatie met kool. Heerlijk als lunchgerecht, maar je kunt deze caesarsalade ook heel goed als maaltijdsalade serveren met wat stokbrood en een hartverwarmend soepje vooraf. Kijk maar waar je zin in hebt… 

Welke wijn bij caesarsalade met gegrilde kool?

Het is een lekkere salade met veel romig- friszure dressing en knapperige stukjes brood. Gegrilde kool maakt hem bijzonder. Kies voor een wijn met frisse zuren om tegenwicht te geven aan de dressing. Daarnaast mag de wijn ook wat body hebben om aan te sluiten bij de gegrilde kool. Denk aan lichte Valpolicella, Bardolino of een Beaujolais. Of natuurlijk de Italiaanse Vernatsch die we onlangs uitgebreid de revue hebben laten passeren (lees nog even mee!).

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • dressing:
  • 1 ei
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel fijn geraspte citroenschil
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 kleine teen knoflook
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 150 ml olijfolie
  • 50 ml koolzaadolie
  • 30 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • ½ theelepel zout
  • zwarte peper

 

  • 250 gram spitskool of witte kool
  • 1 bosje radijs
  • 1 oudbakken hard wit broodje
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel olie
  • 50 gram gesneden boerenkool
  • 1 zakje slamelange (75 gram)
  • 60 gram kiemgroenten

Stap 1

Breek het ei boven een hoge mengbeker. Voeg de citroensap en -rasp, mosterd, knoflook, en kappertjes toe. Mix met een staafmixer en voeg de olijf- en koolzaadolie beetje bij beetje toe. Roer de Parmezaanse kaas erdoor. Breng de dressing op smaak met zout, peper en zo nodig citroensap.

Stap 2

Snijd de kool in grove stukken. Kook ze 1 minuut in water met zout. Spoel af met koud water. Bestrijk een grillpan met olie en gril de stukken kool 5 minuten. Bestrooi met zout en peper. Snijd de radijs (evt. met een mandoline) in heel dunne plakjes. Verkruimel het broodje grof. Verhit de boter en olie in een koekenpan en bak het broodkruim bruin en krokant.

Stap 3

Meng de gegrilde kool, radijs, boerenkool, slamelange en kiemgroenten met de helft van de dressing. Verdeel de salade over 4 borden. Bestrooi met het broodkruim en besprenkel met (een deel van) de rest van de dressing. Serveer met stokbrood.

 

KOOKBOEK: VEGA BBQ

Ook als vegetariër kun je uitstekend barbecueën!!! In dit kookboekje Vega BBQ zijn de beste vegetarische grillgerechten verzameld. Van gegrilde voorjaarsgroenten, sappige groenteburgers tot fruitige desserts. Daarnaast geeft het boek algemene tips over groenten grillen. In de inleiding lees je alles over het stoken van de BBQ en wat het verschil is tussen de verschillende grilltechnieken.

Bestellen kun je hier:

Cover Vega BBQTitel : Vega BBQ
Auteur : Malin Landqvist
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1603 8
Prijs : € 19,99

 

 

 

We publiceerden al eerder een gerecht uit dit kookboekje: zwarte bonenburger met coleslaw. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Meatless Monday
Maaltijdsalade met zwarte & rode rijst

Rijst saai? Niets is minder waar. Dat laat Rijst & co heel goed zien. Het is een zeer afwisselend kookboek boordevol wereldgerechten met rijst in de hoofdrol. Deze zogenaamde ‘boudoirsalade’ is afkomstig uit de Arabische wereld. Hij wordt gemaakt met twee bijzondere soorten rijst: wilde rijst en rode rijst uit de Camarique. Aangevuld met zoete dadels, knapperige noten, frisse appel en exotische granaatappel. Bekroond met een kruidige korianderdressing. Kortom: een heerlijke complexe maaltijdsalade die niet verveelt. Ook geschikt als bijgerecht of als onderdeel van een buffet.

Welke wijn bij rijstsalade met korianderdressing?

Zo’n salade met zoete ingrediënten vraagt om een wijn met een klein zoetje om te zorgen dat alles in balans blijft. Kies bijvoorbeeld voor een sappige rosé uit Navarra of die uit Veneto. Kruidig genoeg om tegenwicht te geven aan de verse koriander, met voldoende frisse zuren die ondersteuning geven aan appel en granaatappel en dat kleine zoetje dat aansluit bij de dadels en granaatappel. Of de Rosso Ronosu uit Sardinië; fris, rijp en sappig tegelijkertijd.

4 personen70 minuten

Ingrediënten

  • 1 eetlepel (arachide)olie
  • 120 gram wilde rijst
  • 250 gram voorgekookte volkoren rode rijst (o.a. toko, AH)
  • 100 gram ontpitte dadels, in stukjes
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 groene chilipeper, zaadjes verwijderd
  • 40 gram korianderblad, plus extra voor de garnering
  • zout, peper
  • 5 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels heldere honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 gele paprika, in kleine stukjes
  • 50 gram pecannoten, grof gehakt
  • 50 gram gepelde pistachenoten, gehakt
  • 1 rode handappel, in dunne schijfjes
  • pitjes van 1 granaatappel

Stap 1

Verhit de helft van de olie in een pan. Schep de wilde rijst erdoor. Voeg 250 ml water toe en kook de rijst in ca. 1 uur zachtjes gaar.

Stap 2

Verhit intussen in een andere pan de rest van de olie. Schep de rode rijst erdoor. Voeg 800 ml water toe en kook de rijst  met de stukjes dadel in 15 minuten gaar. Giet af.

Stap 3

Maal voor de dressing de knoflook, chilipeper, korianderblad, 1 theelepel zout, citroensap en honing in een blender of in het bakje van de staafmixer. Klop de olijfolie erdoor. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin.

Stap 4

Schep de beide rijstsoorten en 1/3 deel van de dressing door elkaar en laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de rest van de dressing erdoor gevolgd door de lente-ui, rode ui, paprika, pecannoten, pistachenoten en appel. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de granaatappelpitjes, geroosterd amandelschaafsel en extra korianderblad.

 

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Courgette salade met limoen-ricotta

Meatless Monday
Gegrilde courgette salade met limoen-ricotta

Salades met gegrilde courgette: I love it! Er staan er al twee op mijn website: gegrilde zomergroenten salade en de courgette salade van Ottolenghi. Want door de courgette te grillen wordt ie wat droger en de smaak (van deze wat neutrale groente) wordt opgetild en versterkt. Deze versie is helemaal spannend door de romige saus van ricotta (oftewel hüttenkäse) en limoen, plus knapperige hazelnoten.

portretfoto Marjolijn Rosendaalen Anya van de Wetering
Portret van Marjolijn en Anya

Dit recept komt uit het zomerse kookboek Gegrild & Geroosterd van de dames Marjolijn Rosendaal en Anya van de Wetering. Zij propageren om te barbecueën op een lichtere manier; met veel groenten en vis, met een feminine touch. Maar ook het vlees ontbreekt niet, het zijn alleen wat meer bedeesde stukjes uitgewerkt tot een mooi recept (kalkoenspiesjes met Chinese pannenkoekjes, sosaties met abrikoos, saltimbocca). Elk recept in het boek is voorzien van verschillende opties om het betreffende ingrediënt te roosteren: van oven en grillpan tot BBQ of Kamado.
Enfin, met dit kookboek kun je dus grillen en roosteren het hele jaar door.

Welke wijn bij gegrilde courgette salade met limoen-ricotta?

Combineer deze salade met bijvoorbeeld Verdicchio. De frisse zuren passen bij de courgette, ricotta en limoen, de stevigheid heb je nodig om tegenwicht te bieden aan de hazelnoten. Mooie combi! Maar ook een andere frisse witte wijn combineert goed. Denk aan Sauvignon Blanc, Soave of Vermentino.

Muziek: Gegrild & geroosterd is het eerste kookboek met een zomerse, relaxte Spotify-playlist met maar liefst 82 nummers voor bij het grillen en roosteren: SUPERVET TOCH! Ter begeleiding van dit recept heb ik het volgende nummer uitgekozen van Snoh Aalegra

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 courgettes (700 gram)
  • 1 – 2 theelepels zout
  • 50 gram witte hazelnoten
  • 1 bakje ricotta (of hüttenkäse) à 200 gram
  • 1 bekertje crème fraîche à 125 ml
  • geraspte schil van 1 limoen
  • sap van ½ limoen
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
  • dressing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel honing
  • ½ theelepel chiliflakes

Stap 1

Snijd de courgettes in kleine blokjes van 2×2 cm. Doe de courgetteblokjes in een vergiet en bestrooi met zout. (Zout geeft smaak, onttrekt vocht en het vruchtvlees wordt steviger) Laat ca. 30 minuten staan, spoel af en dep droog in een (schone) theedoek. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin. Laten afkoelen en hak daarna in grove stukjes.

Stap 2

Doe intussen in een kom: ricotta, crème fraîche, limoenschil en limoensap. Roer door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Maak in een ander kommetje een dressing van: olie, knoflook, azijn, honing en chiliflakes.

Stap 3

Het grillen of roosteren van de courgetteblokjes kan op 2 verschillende manieren:

GRILLPAN  Verhit een grillpan (of koekenpan) op hoog vuur en gril de courgette in 2 gedeeltes in ca. 5 tot 8 minuten, waarbij je de pan regelmatig schudt. Zo worden de blokjes courgette aan alle kanten gegrild. (Mocht je 2 pannen hebben, dan is het sneller en makkelijker om dit met 2 pannen tegelijkertijd te doen!)

BBQ Gril 5 – 8 minuten op de groentekorf boven direct vuur en schud regelmatig. Zo worden de blokjes courgette aan alle kanten gegrild.

Stap 4

Doe de gegrilde courgetteblokjes in een kom en giet de dressing erover, schep om en laat verder afkoelen. Verdeel de courgette en ricottasaus over vier bordjes (of op een schaal). Bestrooi met de hazelnoten en rozemarijn. Druppel er nog wat olijfolie over. Lekker met gebakken krieltjes en een gebakken karbonade.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Gegrild en geroosterdTitel : Gegrild & Geroosterd
Auteurs : Marjolijn Rosendaal (recepten), Anya van de Wetering (art-direction)
Fotografie: Bella Thewes
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 8979 09
Prijs : € 26,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Salade met bramen en geitenkaas

Meatless Monday
Geitenkaassalade met bramen en za’atar

De Midden-Oosten keuken laat mij niet los. Maar ja, er verschijnen dan ook erg veel kookboeken op dit vlak de laatste tijd. Zo ook BAZAAR, het vierde boek van ‘the golden girl’ van de Perzische keuken Sabrina Ghayour, na Persiana, Sirocco en Feasts. Deze keer een boek boordevol vegetarische recepten en daar is deze geitenkaassalade met bramen een goed voorbeeld van. Mooie mix tussen westerse producten en Midden-Oosten ingrediënten. Ze vertelt er het volgende over:

Niets doet me meer aan Engeland denken dan alle prachtige bessen en het herfstfruit dat we in overvloed produceren. Ik combineer graag Midden-Oosterse ingrediënten met westerse producten als de smaken bij elkaar passen, en dat is bij deze combinatie zeker het geval: zoetzure bramen met romige, zachte geitenkaasballetjes bestrooid met mijn geliefde kruidenmengsel: za’atar. Dit is nu een van mijn favoriete herfstsalades, en zodra je hem eenmaal hebt geproefd, zul je begrijpen waarom.” 

Ik publiceerde al eerder heerlijke recepten van de hand van Sabrina, zoals de bietensalade met kastanjes en beignets met sinaasappelsuiker. Ook deze geitenkaassalade is  opnieuw verrassend anders; een mooi zomers voorgerecht. Maar ook als bijgerecht bij een barbecue of zomers buffet zal het zeker niet misstaan. Verleidelijke afwisseling.

Welke wijn bij salade met rode biet, bramen en geitenkaas?

Schenk hier een mooie pinot noir bij. Die past zowel bij de aardse aroma’s van de biet, als het friszure van de geitenkaas. Verleidelijk combinatie!

4 personen, 15 minuten

Ingrediënten

  • 125 gram verse geitenkaas (7 rondjes)
  • 2 eetlepels za’atar-kruidenmix (bijv. Jonnie Boer)
  • 100 gram slamelange
  • 200 gram voorgekookte rode bietjes
  • 150 gram bramen (houd er 6 apart voor de dressing)
  • dressing
  • 6 bramen
  • 1 eetlepel rodewijn-azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • flinke snuf zout

Stap 1

Maak eerste de dressing. Prak de 6 bramen in een kleine kom tot een puree. Voeg de azijn, olijfolie en het zout toe en roer goed door elkaar. Zet apart.

Stap 2

Halveer voor de salade de geitenkaasrondjes, en rol ze tot gladde balletjes. Strooi de za’atar in een diep bord en rol de balletjes erdoor, zodat de za’atar zich goed hecht. Leg de balletjes tot gebruik in de koelkast.

Stap 3

Snijd de rode bietjes in partjes. Leg in een ruime slaschaal of op een brede plank (zie foto). Verdeel de bramen erover. Bestrooi met peper en met de dressing. Leg tot slot de geitenkaasballetjes erop en serveer direct. 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel:              Bazaar
Auteur:                 Sabrina Ghayour
Uitgever:                Good Cook
ISBN nummer:      9789461432124
Prijs:           € 25,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Salade met gemarineerde aardbeien en verse geitenkaas

Zomerkoninkjes
Salade met aardbeien en verse geitenkaas

Ook zo’n fan van aardbeien? Op dit moment zijn ze helemaal top. Want als de Hollandse aardbeien van de volle grond komen, smaken ze het allerlekkerst, nu dus! Geniet van deze zomerkoninkjes in deze zomerse salade (dit is een van mijn favorieten!) Gecombineerd met geitenkaas en pijnboompitten tover je dit zomerfruit namelijk heel makkelijk om tot een heerlijk voorgerecht, of bijgerecht. Past altijd, de hele zomer lang!

Welke wijn bij salade met aardbeien en verse geitenkaas?

Kies hier voor een Sauvignon Blanc uit de Loire (mag ook Sancerre of Pouilly Fumé zijn). Want verse geitenkaas gecombineerd met een groene salade en Sauvignon Blanc vormen een klassieke combinatie. Ook de frisse zuren van de aardbeien sluit hier prima op aan.

Muziek: om helemaal in de sfeer te blijven. De remake van Strawberry Fields (The Beatles) door Ben Harper.

4 personen30 minuten + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 1 eetlepel honing
  • 4 eetlepels balsamico-azijn
  • zout, versgemalen peper
  • 4 takjes basilicum, blaadjes in reepjes gesneden
  • 250 gram aardbeien, gehalveerd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • 1 zakje gemengde sla
  • 200 gram verse geitenkaas, grof verkruimeld

Stap 1

Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten licht bruin. Klop in een kommetje een marinade van honing, azijn, zout en peper. Roer de basilicum en aardbeien erdoor. Laat in de koelkast ca. 1 uur marineren.

Stap 2

Zeef de aardbeien en vang de marinade op. Maak een dressing van olijfolie, 2 eetlepels marinade, mosterd, zout en peper. Verdeel de sla over 4 borden. Besprenkel met de dressing. Verdeel erover: aardbeien, geitenkaas en pijnboompitten. Zet de rest van de dressing apart op tafel. Lekker met ciabatta met roomboter.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Salade met gegrilde perzik en burrata

Meatless Monday
BBQ-salade met perzik en burrata

Bij een BBQ horen ook salades. Nou, dit is er zo’n. Deze salade past bij elk moment en iedereen vindt hem lekker. Ook de perzik gaat op de BBQ, wel zo makkelijk. Maar ook zonder BBQ lukt het prima, dan gebruik je gewoon je grillpan.

 Het recept is afkomstig uit het allernieuwste kookboek van de Nederlandse BBQ-king Jord Althuizen, oftewel de pyro-culinair avonturier. Het boek heet: Smokey Goodness No Worries BBQ, en het is het zesde boek in de reeks. Deze BBQ-master, cq kookboekenschrijver,  is ook eigenaar van bedrijven als Smokey Goodness (catering) en de restaurants ‘The Rough Kitchen’ en ‘Black Smoke’. In zijn nieuwste boek ontdek je de Australische manier van barbecueën en daarvan is deze salade een goed voorbeeld!

Wij hebben dit saladerecept nog tweemaal getest en vonden de hoeveelheid dressing teveel. Dat is aangepast.

In het intro van het recept vertelt Jord het volgende: “Gek ben ik op burrata, het zachtere broertje van mozzarella. Deze kaas heeft iets zonnigs en onmiskenbaar Italiaans. De fluweelzachte en romige textuur past bijzonder goed in een zomerse salade en gaat uitstekend samen met een licht pittige dressing. Zo ontstaat er een mooie balans tussen het volle, ronde en romige van de kaas en de lichte prikkel van de pepers. Gegrilde perziken zijn vervolgens de kers op de gezonde taart – het zoet en de onmiskenbare umami van de grillstreep vormen een fraai smaakpalet. Kortom, je gaat groenten en fruit eten en daar ga je van genieten.”

Welke wijn bij salade met gegrilde perzik en burrata?

De salade smaakt lichtpittig door de dressing, maar friszoet door de gegrilde perzik met een klein bittertje van de witlof. De geroosterde hazelnoten geven een fijne bite. Drink hier een rijke Italiaanse Soave (bijvoorbeeld Pieropan) bij. De fruitaroma’s van deze wijn sluiten perfect aan. Ook het kleine amandelbittertje in de wijn afkomstig van de garganega-druif maakt een mooie brug naar de hazelnoten. maar ook een chardonnay zonder houtlagering zal hier prima mee combineren.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • Chipotle-honingvinaigrette
  • 1 el honing
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 el chipotle-tabasco
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

 

  • 2 dikke sneden (zuurdesem) brood
  • 4 verse perziken
  • 1 el olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 stronkjes witlof (250 gram)
  • 75 g rucola
  • 1 rode ui (150 gram), julienne gesneden
  • 300 g burrata, uitgelekt
  • 75 g witte hazelnoten, geroosterd
  • Extra: BBQ of grill voor direct grillen

 Stap 1

Meng in een kleine kom de honing, grove mosterd, wittewijnazijn en chipotle-tabasco en roer ze met een garde goed door elkaar. Voeg al roerend druppelsgewijs de olijfolie toe en klop tot er een goed gebonden dressing ontstaat. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Stap 2

Bereid een BBQ of grill met gietijzeren grillrooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. (Je kunt ook een grillpan gebruiken.) Snijd het brood in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes brood tot goudbruine croutons

Stap 3

Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper. Gril ze heet en kort zodat je een mooie grillstreep krijgt en de vruchten wat zacht maar niet mushy worden; hoelang hangt af van hoe rijp je perziken waren voordat je begon. Snijd de rode ui in ragfijne (julienne) reepjes. Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten. Laat afkoelen en hak ze grof.

Stap 4

Haal de bladeren van het witlof los en verdeel ze samen met de rucola en rode ui over een grote platte schaal. Verdeel de gegrilde perziken over de rucola, trek de burrata in grove stukken, leg ze op de salade en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper. Garneer de salade met de geroosterde hazelnoten, croutons en de chipotle-honingvinaigrette. Combineer met alles van de BBQ.

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQ Titel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: Salade voor bij de barbecue met burrata (soort mozzarella) en gegrilde verse perzik. Afkomstig van Jord Althuizen. #BBQ #zomer #salade

 

Gegrilde groenten salade met amandelpesto

Meatless Monday
Gegrilde zomergroenten-salade met amandelpesto

Vegan is helemaal hip en trendy! Je kunt er niet meer omheen. Maar wat is het verschil met vegetarisch? Veganisten eten alleen maar plantaardig voedsel. Dus ook zuivel en eieren staan niet op het menu. En dat is precies wat de Britse Ella Mills sinds 2012 doet. Ze start dan met het blog Deliciously Ella waarin de plantaardige keuken centraal staat. Deze ‘simpele pestosalade’ is afkomstig uit haar allernieuwste kookboek ‘Deliciously Ella’; een boek met 100 onweerstaanbare simpele gerechten voor iedere dag.

Dit is weer zo’n makkelijk salade voor bij je wekelijkse avondmaaltijden. Wij maken hem met aubergine, courgette en paprika, maar het kan met alle groenten. Het is dan ook een fijne manier om restjes en seizoensgroenten te gebruiken. Ik maak graag een dubbele hoeveelheid pesto, die ik in de koelkast bewaar en door pasta met groenten of sladressings roer of op een rijst- of quinoabowl schep. Restjes van deze salade zijn heerlijk op zuurdesembrood!”, vertelt Ella in haar intro. Maar als bijgerecht is haar hoeveelheid wel erg veel. Wij brengen het recept wat terug in hoeveelheden. De pesto kun je ook maken met 1 vers (niet geroosterd) teentje knoflook. Ook voor niet-veganisten of –vegetariërs is dit een uitstekende zomerse salade. Geniet mee!

Welke wijn bij gegrilde groentensalade?

Deze salade smaakt fris door de verschillende beetgare groenten, licht gerookt door het grillen en kruidig door de basilicum. Schenk hier een rosé met bite bij, of een kruidige sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Meer zin in rood; ook een gekoelde Beaujolais zal uitstekend combineren.

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 grote aubergines, in plakken van ca. 1 cm dik
  • 1 courgette, in linten van ca. 0,5 cm dik
  • 2 rode, oranje of gele paprika’s, in reepjes
  • snuf zeezout
  • handvol geroosterde amandelen, grof gehakt
  • handvol verse basilicumblaadjes, grof gehakt
  • Voor de amandelpesto:
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gram amandelen, geroosterd
  • 2 tenen knoflook, geroosterd
  • 15 g basilicum
  • kneepje citroensap
  • snuf zeezout

Stap 1

Begin met het roosteren van de knoflook voor de pesto. Verwarm de oven op 220 °C. Haal de teentjes knoflook los, pel ze en leg ze op een bakplaat. Rooster de knoflook ca. 10 minuten en laat afkoelen. (Je kunt natuurlijk een heel bolletje knoflook roosteren en het resterende teentjes bewaren voor bijvoorbeeld hummus, of falafel.)

Snijd de aubergines in dunne plakken van ca. 1 cm. Schaaf met een kaasschaaf de courgette in linten van 0,5 cm. Snijd de paprika in dunne reepjes. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Leg de aubergine, courgette en paprika erin en gril ze een paar minuten per kant tot ze lichtbruin en gaar zijn. (Je moet dit doen in een paar porties.) Bestrooi de gare groenten met wat zeezout.

Stap 2

Rooster intussen in een droge koekenpan de amandelen tot ze lichtbruin zijn. Maak de pesto door alle ingrediënten met een scheutje water in de keukenmachine (of blender) op de pulsstand glad te malen.

Stap 3

Meng, vlak voor het opdienen, de pesto door de afgekoelde groenten en zorg dat ze goed zijn bedekt. Garneer met de geroosterde amandelen en basilicumblaadjes.

 

Wie is Ella Mills?

Ella (voorheen heette ze Ella Woodward) kreeg in 2011 een zeldzame ziekte. Door plantaardig te gaan eten overwon zij haar ziekte. Het is geen dieet, maar een specifiek voedingspatroon op basis van onbewerkte ‘natuurlijke’ plantaardige producten, zonder vlees of zuivel (‘veganistisch’), maar ook zonder suiker of gluten. Sindsdien ontwikkelt zij recepten, die ze deelt op haar blog met ongelofelijk veel volgers en lezers. Ook heeft zij twee restaurants in Londen.

Bestellen kun je hier:

Cover Deliciously EllaTitel : Delicious Ella; het plantaardige kookboek
Auteur : Ella Mills
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 721 47
Prijs : € 24,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

 

Recept: salade van gegrilde courgette, paprika en aubergine. Met een pesto van cashewnoten. Helemaal vegetarisch, zelfs vegan! Drink er wel een glas wijn bij: gekoelde Beaujolais smaakt zomers. #gegrild #groenten #gezond

Thaise salade met biefstuk uit het kookboek West eats East

Voor het weekend
Yam Nua Yang; Thaise salade met biefstuk

Zin in een zomerse maaltijdsalade? En houd je toevallig ook van Aziatisch eten, dan is deze pittige Thaise salade met gebakken biefstukreepjes echt iets voor jou. Op z’n Thais heet deze salade Yam Nua Yang. In ieder geval is het een van mijn echte favorieten als ik in Thailand ben.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘West eats East’ van Marc Declercq ism Wok Dynasty. Al eerder plaatsten we enkele recepten uit dit prachtige boek; Thaise groene curry en Vietnamese Carpaccio. Ook allebei aanraders!!! Je kunt deze salade met of zonder rijst serveren. Zonder rijst is het een heerlijke lichte salade. In Thailand wordt de salade lauwwarm opgediend. 

Welke wijn bij Thaise salade met biefstuk?

Frisse salade met een mooie combinatie tussen zuur, zout en pittig. Schenk hier een frisse witte wijn bij met een klein zoetje, zoals de Pinot Gris d’ Alsace, of een Muscat d’ Alsace. 

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram biefstuk
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 tomaten
  • ½ komkommer
  • ½ (rode) ui 
  • 50 gram wortel
  • 2 lente-uitjes
  • 1 chilipeper
  • 1 stengel citroengras
  • 4 takjes munt
  • 10 takjes koriander

Stap 1

Verhit een droge koekenpan. Bak de biefstuk op hoog vuur aan elke kant 30 seconden. Snijd het vlees in dunne plakjes en doe ze in een kom. Klop de suiker, vissaus en citroensap door elkaar en schep het mengsel door het vlees.

Stap 2

Snij de tomaten in partjes. Snijd de komkommer en ui in dunne halve maantjes. Rasp de wortel. Snijd de lente-uitjes en chilipeper in dunne ringetjes. Hak de stengel citroengras fijn. Hak de munt en koriander grof.

Stap 3

Meng alle andere ingrediënten door het vlees. Verdeel over 4 borden. Breng zonodig aan tafel op smaak met nog wat citroensap en/of vissaus. 

Bestellen kun je hier:

cover West eats EastTitel : West east East
Auteur : Marc Declercq ism Wok Dynasty
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 014 4643 3
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Tomatensalade met bleekselderij

Healthy Monday
Pikante tomatensalade met bleekselderij

Géén Meatless Monday, maar healthy Monday vandaag. Deze zonnige tomatensalade met bleekselderij is namelijk een van mijn favorieten. De dressing bevat ansjovispuree, en daarmee is hij niet meer vegetarisch te noemen. En ja die ansjovispasta is echt essentieel! Toch wilde ik deze salade heel graag met jullie delen, omdat hij zo verrassend lekker is! Heerlijk voor de lunch, als voorgerecht of als zomerse salade bij de BBQ.

Welke wijn bij tomatensalade met bleekselderij?

Het koele zuurtje van een Sauvignon Blanc sluit perfect aan bij de verfrissende bite van rauwe tomaten. Maar ook de friskruidige Italiaanse Vermentino past als huis. Meer zin in rood? Kies dan voor een gekoelde Beaujolais of een Italiaanse Bardolino.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 4 tomaten, in partjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • basilicum
  • dressing
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 teentjes knoflook, uit de knoflookknijper
  • 4 theelepels ansjovispuree (tube)
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Kook de eieren in ca. 10 minuten hard. Afgieten, laten schrikken onder koud stromend water, pellen en laten afkoelen.

Stap 2

Klop intussen een dressing van olie, citroensap, mosterd, knoflook,  ansjovispasta, zout en versgemalen peper. Doe de tomaten, bleekselderij, ui en dressing in een slakom. Schep door elkaar en laat ca. 30 minuten de smaken op elkaar inwerken. Snijd de hardgekookte eieren in vieren.  Verdeel de salade over 4 kommen of borden. Garneer met de eieren en basilicumblaadjes.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.