Welke wijn bij biefstuk; dat lijkt misschien simpel. Kort door de bocht: als we het zonder verdere aanduiding over biefstuk hebben, bedoelen we rood vlees van het rund. Hoewel je daar zeker een rosé en zelfs een witte wijn bij kunt vinden, doet rode wijn het echt ’t best. Maar manier van bakken, garnituur en saus verfijnen de keus.
Een gewone biefstuk wordt kort gebakken en heeft bite. Afhankelijk van wat je erbij eet, maak je van biefstuk een lichte tot zware maaltijd, maar neem je alleen het vlees onder de loep, dan noem je het middelzwaar. Daarbij doen middelzware rode wijnen met wat stevigheid en frisheid het uitstekend. Met wijnen van grote druiven als cabernet sauvignon, syrah, tempranillo en sangiovese kan het eigenlijk nooit misgaan.
Boter of olie maakt molliger
Door je biefstuk in roomboter te bakken, krijgt hij een molligere korst en blijft er een zachter en vetter gevoel achter in je mond. De wijn mag zeker grip hebben, maar een té stroeve wijn botst met de boter. Neem dan liever een Cabernet Sauvignon of een Syrah uit een warm klimaat, als Australië of Californië.
Een geroosterde of in olie gebakken biefstuk is knapperig en matcht daardoor beter met een slankere rode wijn met een stevige structuur zoals een Médoc of een Chianti Classico.
Bleu of bien-cuit; hoe lang is de biefstuk gebakken?
Echte perfectionisten zullen bij de wijnkeus de mate van doorbakken laten meewegen. Kies bij rauw rood vlees (bleu) iets lichtere rode wijnen van jongere jaargangen, dus eerder een Barbera dan een Barolo en een crianza in plaats van een reserva. Bij medium doorbakken en bien-cuit biefstuk kun je krachtigere, vollere, rijpere wijnen schenken.
Biefstuk & wat erbij
Het vlees speelt hier de hoofdrol bij de wijnkeus, maar de saus zorgt voor precisie en tot slot helpen de bijgerechten om tot de 1+1=3 – combinatie te komen. Ook die beïnvloeden de smaak en structuur van het complete gerecht.
Bij een biefstuk in zijn eentje, past een middelzware rode wijn met wat frisheid en kruidigheid. Geef je er een groene salade bij, dan wordt het geheel iets frisser en lijkt lichter. Het is mooi als de wijn meebeweegt naar een ranker type.
Zet je een smeuïge aardappelpuree met truffeljus ernaast, dan wordt het geheel ronder en rijper en is een zachtere, zwoelere wijn op zijn plaats.
Biefstuk & welke saus
Jus en saus kleden je biefstuk aan en daarmee kun je de ultieme combinatie bereiken.
SAUS | SOORT WIJN | BIJVOORBEELD |
béarnaisesaus | rood: stevig – elegant | St. Emilion
Bourgogne Nuits-Saint-Georges Merlot uit Chili |
gorgonzolasaus | rood: vol – soepel met grip | Salice Salentino
Primitivo |
kruidenboter | rood: middelzwaar – bite | Cabernet Sauvignon
Tempranillo crianza Gigondas |
paprikasalsa | rood: soepel – mollig
rosé: stevig |
Douro
Pinotage Malbec uit Mendoza Shiraz
Saignée rosé met veel kleur uit Bordeaux, Bandol of Navarra |
pepersaus | rood: stevig | Syrah/Shiraz
Gigondas Ribera del Duero |
portjus | rood: vol – krachtig – klein zoetje | Amarone
Primitivo Zinfandel |
rode-wijnsaus | rood: mollig – niet zwaar | Cabernet Sauvignon
Bordeaux Toscane |
10 soorten biefstuk
Eigenlijk is het te simpel om het over biefstuk te hebben alsof er maar één soort is. Op ilovefoodwine.nl/biefstukbakken worden meer dan 10 soorten genoemd. Het grootste verschil zit ‘m in hun malsheid. Hoe malser en zachter het vlees, des te soepeler mag je wijn zijn. Zo blijven structuur van het vlees en mondgevoel van de wijn in evenwicht. Intensiteit van de smaak is ook van belang.
Dry Aged Beef is mals en zacht, maar heeft heel veel smaak. Dan mag de wijn ook intenser smaken. Bijvoorbeeld een Ribera del Duero Crianza in plaats van een Rioja, een Brunello di Montalcino in plaats van een Vino Nobile di Montepulciano, Een Oostenrijkse Blaufränkisch in plaats van een Zweigelt.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!