Wine & Dine

Welke wijn bij biefstuk?

Welke wijn bij biefstuk; dat lijkt misschien simpel. Kort door de bocht: als we het zonder verdere aanduiding over biefstuk hebben, bedoelen we rood vlees van het rund. Hoewel je daar zeker een rosé en zelfs een witte wijn bij kunt vinden, doet rode wijn het echt ’t best. Maar manier van bakken, garnituur en saus verfijnen de keus.

Een gewone biefstuk wordt kort gebakken en heeft bite. Afhankelijk van wat je erbij eet, maak je van biefstuk een lichte tot zware maaltijd, maar neem je alleen het vlees onder de loep, dan noem je het middelzwaar. Daarbij doen middelzware rode wijnen met wat stevigheid en frisheid het uitstekend. Met wijnen van grote druiven als cabernet sauvignon, syrah, tempranillo en sangiovese kan het eigenlijk nooit misgaan.

Boter of olie maakt molliger

Door je biefstuk in roomboter te bakken, krijgt hij een molligere korst en blijft er een zachter en vetter gevoel achter in je mond. De wijn mag zeker grip hebben, maar een té stroeve wijn botst met de boter. Neem dan liever een Cabernet Sauvignon of een Syrah uit een warm klimaat, als Australië of Californië.
Een geroosterde of in olie gebakken biefstuk is knapperig en matcht daardoor beter met een slankere rode wijn met een stevige structuur zoals een Médoc of een Chianti Classico.

Biefstuk met kruidenboter
Biefstuk met kruidenboter

 Bleu of bien-cuit; hoe lang is de biefstuk gebakken?

Echte perfectionisten zullen bij de wijnkeus de mate van doorbakken laten meewegen. Kies bij rauw rood vlees (bleu) iets lichtere rode wijnen van jongere jaargangen, dus eerder een Barbera dan een Barolo en een crianza in plaats van een reserva. Bij medium doorbakken en bien-cuit biefstuk kun je krachtigere, vollere, rijpere wijnen schenken.

Biefstuk & wat erbij

Het vlees speelt hier de hoofdrol bij de wijnkeus, maar de saus zorgt voor precisie en tot slot helpen de bijgerechten om tot de 1+1=3 – combinatie te komen.  Ook die beïnvloeden de smaak en structuur van het complete gerecht.
Bij een biefstuk in zijn eentje, past een middelzware rode wijn met wat frisheid en kruidigheid. Geef je er een groene salade bij, dan wordt het geheel iets frisser en lijkt lichter. Het is mooi als de wijn meebeweegt naar een ranker type.
Zet je een smeuïge aardappelpuree met truffeljus ernaast, dan wordt het geheel ronder en rijper en is een zachtere, zwoelere wijn op zijn plaats.

Biefstuk met pepersaus - Steak au poivre
Biefstuk met pepersaus

Biefstuk & welke saus

Jus en saus kleden je biefstuk aan en daarmee kun je de ultieme combinatie bereiken.

SAUS SOORT WIJN BIJVOORBEELD
béarnaisesaus rood: stevig – elegant St. Emilion

Bourgogne Nuits-Saint-Georges

Merlot uit Chili

gorgonzolasaus rood: vol – soepel met grip Salice Salentino

Primitivo

kruidenboter rood: middelzwaar – bite Cabernet Sauvignon

Tempranillo crianza

Gigondas

paprikasalsa rood: soepel – mollig

 

 

 

rosé: stevig

Douro

Pinotage

Malbec uit Mendoza

Shiraz

 

Saignée rosé met veel kleur uit Bordeaux, Bandol of Navarra

pepersaus rood: stevig Syrah/Shiraz

Gigondas

Ribera del Duero

portjus rood: vol – krachtig – klein zoetje Amarone

Primitivo

Zinfandel

rode-wijnsaus rood: mollig – niet zwaar Cabernet Sauvignon

Bordeaux

Toscane

 

10 soorten biefstuk

Eigenlijk is het te simpel om het over biefstuk te hebben alsof er maar één soort is. Op ilovefoodwine.nl/biefstukbakken worden meer dan 10 soorten genoemd. Het grootste verschil zit ‘m in hun malsheid. Hoe malser en zachter het vlees, des te soepeler mag je wijn zijn. Zo blijven structuur van het vlees en mondgevoel van de wijn in evenwicht. Intensiteit van de smaak is ook van belang.
Dry Aged Beef is mals en zacht, maar heeft heel veel smaak. Dan mag de wijn ook intenser smaken. Bijvoorbeeld een Ribera del Duero Crianza in plaats van een Rioja, een Brunello di Montalcino in plaats van een Vino Nobile di Montepulciano, Een Oostenrijkse Blaufränkisch in plaats van een Zweigelt.

 

Tip: Lees dit artikel voor meer tips over de perfecte biefstuk bakken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *