Wine & Dine

Welke wijn bij pizza?

Iedereen heeft een favoriete pizza. En dan gaat het meestal niet om de topping, wel om de bodem. Moet die voor jou flinterdun en knapperig zijn of juist heel comfortabel van zacht deeg? Jouw voorkeur voor de basis zegt meteen ook iets over de wijn die erbij past. Maar ook de topping is van belang. Dus bodem + topping geven richting aan de wijn. Benieuwd? We geven een overzicht: welke wijn bij pizza.

Crispy pizza bodem…

Pizza komt uit Italië. Alleen daar zijn er al veel verschillende soorten. Die uit Rome is dun, plat en knapperig. De Napolitaanse pizza is ‘natter’ en zachter dan de Romeinse, met een hoge, gerezen rand. Bij de Romeinse, crispy pizza passen iets strakkere en lichtere wijnen.

Quattro stagioni
Kies bij een pizza Quattro stagioni voor een Chianti uit Toscane

In rood kan dat een Sangiovese zijn of een Etna Rosso, een mineralige wijn van onder andere de Siciliaanse nerello mascalese-druif, maar ook een sappige Spätburgunder uit Duitsland. Denk bij wit aan een droge Pinot Grigio of een Pecorino.

Of een Fluffy pizza bodem?

Ga je voor de luchtigere, gerezen bodem van de Napolitaanse pizza, neem dan een iets rondere wijn. Bijvoorbeeld Montepulciano d’ Abruzzo of een Merlot als het rood moet zijn. Pinot Bianco uit Trentino of Passerina uit de Marken zijn goede keuzes in wit.

Bij Amerikaanse pizza’s met een verende, luchtige, broodbodem doen zachte wijnen met veel souplesse het ’t best. Merlot en Chardonnay liggen voor de hand, maar denk ook aan Grenache en Roussanne, uit Californië of dichter bij huis uit de Rhônevallei.

Pizza Bianca: kies wit

Een ander groot verschil tussen pizza’s is de basis van je beleg: mét of zonder tomatensaus. Bij de pizza bianca, die zonder tomatensaus, doen witte wijnen het ’t best. Zeker bij die met weinig kaas, veel knoflookolie en geurige rozemarijn en tijm doen spannende witte wijnen met veel kruidigheid het goed. Die vind je overal in Italië, maar probeer eens een Falanghina van de Costa d’Amalfi in Campanië.

Pizza Bianca
Pizza Bianca met tuinbonen & witte wijn

 

Pizza Rossa: kies rosé of fruitig rood

Bij pizza rossa, met tomatensaus, doen in het algemeen lichte en middelzware rode wijnen en stevige rosé het best. En die kunnen overal vandaan komen, maar laten we in Italië blijven. Favorieten en net even anders dan anders zijn bijvoorbeeld de lichtrode, rosé-achtige Vernatsch (Schiava) uit het noorden of een fruitige Piedirosso uit het zuiden.

Pizza Margherita  bij welke wijn bij pizza
Pizza Margherita

 Topping bepaalt richting

De bodem en de keus voor een pizza met of zonder tomatensaus, leiden je vanzelf naar een geschikte wijn. Met de andere ingrediënten kun je je wijnkeus fijnslijpen. Gaat er veel rucola of groene kruiden op jouw pizza, beweeg dan in de richting van een wijn met groene, grassige aroma’s als Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc en Riesling. Beleg je hem met rode-korst-kaas als Taleggio of Reblochon, denk dan aan een wijn van een uitgesproken aromatische druif als Friuli en Viognier voor wit en een soepele Primitivo voor rood.

 

Pizza Paren

Bij elke pizzatopping adviseren we een andere mooie Italiaanse wijn. Dit is het overzicht.

Voor een pizza bianca laat de tomatensaus weg en kun je het beste voor de witte wijn gaan.

 

Calzone  (tomatensaus, mozzarella, ham, champignons) & Dolcetto of Vermentino
Capricciosa (tomatensaus, mozzarella, artisjok, zwarte olijf, ham, champignons) & Valpolicella of Verdicchio dei Castelli di Jesi
Capricciosa (tomatensaus, mozzarella, artisjok, zwarte olijf, ham, champignons) & Valpolicella of Verdicchio dei Castelli di Jesi
Carciofi  (tomatensaus, mozzarella, artisjok) & Bianco di Custoza
Diavola  (tomatensaus, mozzarella, pikante salami, hete pizzaolie) & Nero d’Avola
Frute di Mare (tomatensaus, mozzarella, vongole, garnalen, mosselen, inktvis) & Vernaccia di San Gimignano

 

Funghi (tomatensaus, mozzarella, champignons, paddenstoelen) & Cerasuolo di Vittorio (Sicilië) of Erbaluce di Caluso (Piemonte)
Margherita  (tomatensaus, mozzarella, basilicum) & Bardolino Chiaretto (rosé) of Pinot Grigio
Napoli (tomatensaus, mozzarella, kappertjes en ansjovis) & Arneis (Piemonte)
Prosciutto (tomatensaus, mozzarella, rauwe ham) & Rosso Piceno of Franciacorte (mousserend)
Quattro formaggio (gorgonzola, mozzarella, pecorino, taleggio) & rijke Soave of chardonnay
Quattro stagioni (tomatensaus, mozzarella, ham, salami, champignons, olijven, artisjokken) & Chianti
Romana (tomatensaus, mozzarella, ansjovis, oregano) & Pinot Bianco Alto Adige
Tonno (e cipolla) (tomatensaus, mozzarella, tonijn) & Orvieto
Verdure (tomatensaus, veel mediterrane groenten) & Falanghina of Morellino di Scansano

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *