Meatless Monday

Pasta pesto; klassieker uit Genua

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Eenvoudiger kan haast niet: pasta met pesto. Deze klassieker komt uit de streek Ligurië, uit de stad Genua. Traditioneel geserveerd in combinatie met de zogenaamde ‘trofie’ (pasta-spiraaltjes). Natuurlijk maak je de pesto helemaal zelf, want dat maakt of breekt dit eenvoudige pastagerecht. Zelfs dan ben je in 15 minuten klaar!

Dit recept komt uit het kookboek Pasta Easy van Vivian Lui. Je maakt eerste een verse pesto en schept hem daarna door de warme pasta.

Zelf pesto maken is ook zo gedaan. Tenminste als je in het bezit bent van een keukenmachine, foodprocessor of staafmixer. Uiteraard kan het ook met de hand. Je pureert de basilicum dan fijn in een vijzel. In Italië eten ze dit als een zogenaamde ‘secondi’, een tussengerecht. In Nederland voldoet het ook als vegetarisch hoofdgerecht. Vul dan wel aan met een lekker gevulde salade met (geiten)kaas.

Wat drinken we bij Pasta met pesto?

Bij een Italiaanse gerecht wil je misschien een Italiaanse wijn. Kies dan voor een frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio, of een Vermentino. Maar het mag best iets kruidigs hebben, dus een Sauvignon Blanc uit Alto Adige is ook een goed idee. Maar een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld of een Chardonnay met weinig hout; het kan allebei.

Pasta pesto
Pasta pesto; klassieker uit Genua
Voorbereiding: 15 min
Pasta met homemade pesto. Supersimpel om te maken en overheerlijk. Eenvoudig kan haast niet.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 60 gram basilicumblaadjes
  • 25 gram pijnboompitten geroosterd
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 75 ml olijfolie extra vergine
  • zout versgemalen peper
  • 350 gram gedroogde pasta bv rigatone of fusilli

Bereiding
 

  • Doe alle ingrediënten voor de pesto in de kom van de foodprocessor, zonder de olijfolie. Maal fijn. Voeg, terwijl de moter draait, langzaam de olie erbij tot het een bijna gladde saus is. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing. Schep de pesto, met een scheut kookwater, door de hete pasta. Verdeel over 4 voorverwarmde pastaborden. Lekker met een groene salade met kerstomaatjes en geitenkaas.

Alternatieven nodig?

Meer culinaire ideeën nodig op dit vlak? Maak dan eens deze spaghetti met pesto en sperziebonen of pasta met paprika-pesto.

Pasta pesto met haricots verts en aardappel
Pasta pesto met haricots verts en aardappel

Kookboek Pasta Easy

Ruim tachtig gerechten met kant en klare pasta uit alle delen van Italië. Geschreven door Vivian Lui. De recepten zijn gevarieerd en niet moeilijk te maken.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Pasta EasyTitel: Pasta Easy
Auteur: Vivian Lui
Uitgever: Becht
ISBN: 9789023014829
Prijs: € 20,00

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept