Eenvoudiger kan haast niet: pasta met groene pesto. Deze klassieker komt uit de streek Ligurië, uit de stad Genua. Traditioneel geserveerd in combinatie met de zogenaamde ‘trofie’ (pasta-spiraaltjes). Natuurlijk maak je de pesto helemaal zelf, want dat maakt of breekt dit eenvoudige pastagerecht. Zelfs dan ben je in 15 minuten klaar!
Dit recept komt uit het kookboek Pasta Easy van Vivian Lui. Je maakt eerste een verse pesto en schept hem daarna door de warme pasta.
Zelf pesto maken is ook zo gedaan. Tenminste als je in het bezit bent van een keukenmachine, foodprocessor of staafmixer. Uiteraard kan het ook met de hand. Je pureert de basilicum dan fijn in een vijzel. In Italië eten ze dit als een zogenaamde ‘secondi’, een tussengerecht. In Nederland voldoet het ook als vegetarisch hoofdgerecht. Vul dan wel aan met een lekker gevulde salade met (geiten)kaas.
Welke wijn bij Pasta pesto?
Bij een Italiaanse pastagerecht wil je misschien het liefst een Italiaanse wijn. Kies dan voor een frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio, of een Vermentino. Een perfecte match. Alternatieve Italiaanse witte wijnen die je kunt kiezen zijn Vernaccia (Toscane) en Verdicchio (Marken). Maar deze combinatie kan ook een kruidige wijn aan, dus een Sauvignon Blanc uit Alto Adige is ook een goed idee. Maar een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld of een Chardonnay met weinig hout zullen het ook goede doen. Genoeg keus, het kan allemaal.
Pasta pesto; klassieker uit Genua
Ingredienten
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 60 gram basilicumblaadjes
- 25 gram pijnboompitten geroosterd
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 75 ml olijfolie extra vergine
- zout versgemalen peper
- 350 gram gedroogde pasta bv rigatone of fusilli
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor de pesto in de kom van de foodprocessor, zonder de olijfolie. Maal fijn. Voeg, terwijl de moter draait, langzaam de olie erbij tot het een bijna gladde saus is. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook de pasta gaar volgens gebruiksaanwijzing. Schep de pesto, met een scheut kookwater, door de hete pasta. Verdeel over 4 voorverwarmde pastaborden. Lekker met een groene salade met kerstomaatjes en geitenkaas.
Is pasta pesto gezond?
In principe is pasta pesto een gezond gerecht. Waarom? Het is een Italiaans gerecht uit de mediterrane keuken. En die keuken is relatief gezond, zoals ook bleek uit een onderzoek waaraan 7500 personen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten deelnamen. Het mediterrane dieet met extra vergine olijfolie (1 liter per week) heeft zijn gezonde karakter grotendeels te danken aan de forse hoeveelheid onverzadigde vetzuren (zoals olijfolie), plus veel goede koolhydraten, fruit, noten, verse groenten en granen. Pasta eten doen de Italianen in kleine porties. Wil je dit pastagerecht nog gezonder maken, kies dan voor een volkoren variant. En extra groente in de vorm van een salade is zeker aanbevelingswaardig. Want anders kom je niet aan je 250 gram groente per dag!
Alternatieven nodig?
Meer culinaire ideeën nodig op dit vlak van pasta met pesto? Maak dan eens deze spaghetti met pesto en sperziebonen of pasta met paprika-pesto.
Kookboek Pasta Easy
Ruim tachtig gerechten met kant en klare pasta uit alle delen van Italië. Geschreven door Vivian Lui. De recepten zijn gevarieerd en niet moeilijk te maken.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Pasta Easy
Auteur: Vivian Lui
Uitgever: Becht
ISBN: 9789023014829
Prijs: € 20,00
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!