Culinaire hotspots

13x de beste restaurants van Gent

‘Nergens eet je vernieuwender dan in Gent’, zegt culinair journalist Femke Vandevelde in haar boek 13 culinaire toppers in Gent. En die vernieuwing blijft! Sinds de release van het boek (2020) is er veel veranderd in Gent (mede door Corona hebben diverse restaurants hun zaak moeten sluiten). Maar Gent blijft hot, net als culinair Antwerpen. Er is veel nieuws onder de horizon. Zowel culinair recensent Hans Meeberg als de Belgische Alice Bown geven hun trendy geheimen prijs. Vanaf nu weet je weer helemaal waar je moet zijn in Gent voor een culinaire superervaring met verrassende gerechten!

Zo’n kleine dertig jaar geleden kwam ik elk jaar in Gent voor een zomers volleybaltoernooi. En op zaterdagavond moest er dan worden gegeten in het centrum van de stad. In die tijd was er weinig keus, of we konden de juiste adressen niet vinden. Inmiddels is hier heel veel veranderd!!! De stad is hot en trendy. Op gastronomisch niveau komen er steeds nieuwe zaken of foodconcepten bij.

Historisch Gent op een zonnig dag in december

Welke restaurants kwamen langs in het boek van Femke? Ik zet 9 culinaire hotspots uit haar boek op een rijtje die Corona overleefd hebben. Elke keer met een kleine omschrijving. Dat vul ik aan met 4 nieuwe adressen die je zeker niet mag missen.


 

 

1. Anthony Snoeck: Volta, tot 8 april pop-up restaurant

Gentenaar (en vlees liefhebber!) Anthony Snoeck harkte een Michelinster binnen voor het vleesrestaurant Carcasse in Sint-Idesbald. Stapte in september 2018 over naar restaurant Volta omdat hij niet langer de lokroep van zijn geboortestad kon weerstaan.

Sinds oktober 2020 viel, na tien jaar, het doek over restaurant Volta, mede door Corona. Maar van 21 maart tot 8 april 2023 kun je hier tijdelijk genieten van een pop-up restaurant met een ‘ouderwets’ Volta-menu. Snel reserveren dan maar…

2. Marcelo Ballardin: Oak* en Door 73

Braziliaan Marcelo Ballardin droomde aanvankelijk van een carrière als muzikant, maar gastronomie bleek toch zijn grootste passie. Hij opent in 2014, samen met zijn partner Dominik, het restaurant Oak in Gent. Drie jaar later bemachtigt hij een Michelinster. Ze serveren bij Oak een vastgesteld menu, en zijn alléén doordeweeks open.

Daarnaast runt hij ook een informeler restaurant DOOR 73 met ‘sharingdinner’-concept! Proberen waard.

Steamed buns , een recept van Thomas van Karel de Stoute in Gent
Steamed buns, een signatuur gerecht van chef Thomas van Karel de Stoute

3. Thomas De Muynck: Karel de Stoute

Portret chefkok Thomas De Muynck van Karel de Stoute
Portret chefkok Thomas De Muynck van Karel de Stoute

Selfmade man Thomas De Muynck  kookt puur op smaak en zonder compromissen. Opent de deuren van zijn restaurant Karel de Stoute in 2008.  Michelin noemt dit een ‘restaurant met karakter’. En van Gault & Millau krijgen ze een bekroning van 15/20.  

 

 

4. Lore Moerman: The Wan & Only

De enige vrouw in dit gezelschap is chefkok Lore Moerman. Ze kookt simpel zonder ingewikkelde bereidingen in haar, inmiddels ter ziele gegane, restaurant Bodo en heeft een voorliefde voor de Scandinavische keuken.

Daarnaast was zij met haar restaurant Bodo in het bezit van een Bib Gourmand. Helaas is dit etablissement gesloten. Maar je kunt nog steeds van haar kookkunsten genieten bij The Wan & Only; het oudste café van Gent. Opnieuw verrassende gerechten van haar hand. Ik zet hem meteen op mijn verlanglijst.

5. Kim Devisschere: Roots

Volgens Gault&-Millau is Roots een gastrobisto, maar chef Kim Devisschere (35) omschrijft zijn keuken zelf als volgt: “Onze keuken is eerlijk en seizoensgebonden. Niet te veel tierlantijntjes. We gaan niet voor #instagramworthy gerechten, maar voor de lekkere!” Nou dat zegt genoeg, lijkt mij. Net als restaurant Oak alleen open op doordeweekse dagen!

Restaurant Roots in Gent met kok
Credit: fotograaf Ingolf Hatz
Restaurant Roots in Gent : het team
Het team van bar-bistro Roots Credit: fotograaf Ingolf Hatz

6. Michaël Vrijmoed: Vrijmoed**

Restaurant Vrijmoed in Gent
Restaurant Vrijmoed in Gent

Chef Michael Vrijmoed heeft zijn sporen reeds verdiend. Deed o.a. ervaring op bij sterrenzaken als Hof van Cleve***, De Librije*** Le Louis XV*** (Monaco) en Vendôme***. Opende in 2013 zijn eigen restaurant, inmiddels in het bezit van twee sterren. Toch staat hij met beide voeten op de grond.

Voor de Nederlandse restaurantrecensent Carla van Schelven is Vrijmoed een van haar favorieten. Zij omschrijft het als volgt:

Ik eet heel graag bij Vrijmoed. Allereerst natuurlijk vanwege de werkelijk geweldige (groente)gerechten en de elegantie, creativiteit en complexiteit ervan, maar ook de zwarte brigade onder leiding van Benjamin is fantastisch. Je voelt je er thuis, je wordt in de watten gelegd en in ieder geval verlaat ik altijd heel erg tevreden het restaurant.”

7. Jason Blanckaert: Aroy Aroy 

‘Ik gooi liever alle regels overboord en volg mijn gevoel’, deze uitspraak typeert chef Jason Blanckaert  ten voeten uit. Werkt al twintig jaar in Gent. Eerst in de keuken van C-Jean  waar hij een ster bij elkaar kookt, vervolgens opent hij in 2013 zijn eigen ‘bistronomisch’ restaurant J.E.F (Jason en Femke), en nu kookt hij, samen met zijn broer Michaël, Thaïs met een Belgische twist in hun ‘Aroy Aroy’ (betekent: Lekker, Lekker in het Thai). Hun motto luidt: ‘We love Thai food, so we make it’. Inmiddels hebben ze hun recepten vastgelegd in een kookboek: Aroy Aroy, twee broers koken Thais; Thaise recepten met bijpassende bieren’. Het boek is te koop in het restaurant. Wow, daar wil ik eten, want de Thaise keuken is my favorite. Behalve bier, serveren de broers ook natuurwijnen. Evenals Oak en Roots is ook dit restaurant alleen doordeweeks geopend!!!

 

Jason Blanckaert (m) van Aroy Aroy
Jason Blanckaert (m) met zijn broer Michael (l) van Aroy Aroy

 

8. Olly Ceulenaere: Publiek*

Samen met Kobe Desramaults (Chambre Séparée) en Jason Blanckaert (Aroy, Aroy) vormde hij jaren lang het rebelse trio ‘Flemish Foodies’. Ook Olly Ceulenaere  voltooide een driesterren-opleiding (o.a. bij Hof van Cleve*** en Maison Troisgros ***), maar startte in 2014 zijn eigen restaurant Publiek dat bekend staat als een moderne bistro. Hij kookt zo lokaal mogelijk, heeft een eigen moestuin in hartje Gent (!) en streeft de uitstraling na van een volkscafé. Bij Olly draait het om meer dan enkel lekker eten, een ontspannen sfeer is misschien nog belangrijker! Toch verovert hij  in 2015 een Michelinster! Dat spreekt mij aan, daar moet je geweest zijn, denk ik dan meteen. Vijf gangen dinermenu € 85.

9. Vilhjalmur Sigurdarson: Souvenir 2.0 

Het citaat op de gevel van Souvenir
Het citaat op de gevel van Souvenir

In maart 2018 opent de IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson zijn restaurant Souvenir 2.0 in Gent. De focus ligt hier op de zogenaamde nordic cuisine, met een passie voor pure kwaliteitsingrediënten. Duurzame Noordzee-vis en seizoensgebonden groenten voeren hier de boventoon. En Zero Waste is een belangrijk mantra in zijn keuken. In december stonden we hier voor de deur en bewonderden zijn spreuk op de gevel: ‘Le souvenir des joies perdues vaut mieux que les désirs inassouvis‘ (Verloren vreugden onthouden is beter dan onvervulde verlangens)! Mocht je hier willen reserveren? Ook restaurant Souvenir is gesloten in het weekend.

Sfeerbeeld Gent uit het boek
Gent bij nacht!

Behalve deze bovenstaande 9 restaurants staan er nog heel veel meer culinaire tips in het boek van Femke Vandevelde.  Inmiddels permanent gesloten zijn de restaurants Taxi’s & Upper, Cochon de Luxe, Vos en Chambre Séparée. Daarom volgen er nu een aantal nieuwe adressen die Gent als gastronomische stad op de kaart houden!

Nieuw culinair talent in Gent

Portret Hans van de Meeberg
Culinair schrijver Hans van de Meeberg

Culinair schrijver/recensent Hans van de Meeberg heeft een grote up-to-date database met culinaire adressen van over de hele wereld. Deze drie restaurants komen uit zijn koker en wilde hij delen met I Love Food & Wine. En dan weet je zeker: hier kun je heerlijk eten en dat is GOED!

10. Raaf: restobar zoals het hoort

In het ene deel kies je een mooi bier of een natuurwijn met een bite en in het restaurantdeel eet je een aantrekkelijk geprijsd 5 gangen menu, uit te breiden tot 7 met een fijne fles natuurwijn. Aram en Michel, jonge maar ervaren rotten die o.a. bij Publiek en Vrijmoed achter het fornuis hebben gestaan, maken van Raaf een leuke toegankelijke plek.

 

11. Wijnbar Ona van gouden koppel

Dit is een niet te missen plek voor wijnliefhebbers in hartje Gent. Hier schenken Ona Rombaut (Wine Lady of the Year 2023), samen met echtgenoot Arne Braeckman (sommelier of the year van Oost-Vlaanderen 2023) biologische wijnen van kleine producenten en hebben vaak wel 30 verschillende wijnen per glas. In april opent het duo een tweede locatie in Gent met meer ruimte, nog meer wijnen hapjes.

 

12. Smorbrod voor de lunch

Op de locatie van de legendarische Superette opende afgelopen februari Smorbrod de desembakkerij annex specialty koffieshop van thuisbakker Tomas de Smets. Een bijzonder adres voor ontbijt, koffie of een simpele (desembrood) lunch.

 

13. Bar Bask: Baskisch grill restaurant met Bib Gourmand

Dit adres is aangedragen door voormalig Winelady of the Year Alice Bown van het gelijknamige Gentse PR bureau. Wil je weten waar je heerlijk kunt eten in Gent, dan ben je bij haar aan het goede adres. Dit hippe grillrestaurant annex tapasbar met Bib Gourmand heeft een hoog rock ’n roll gehalte. Hier wordt weergaloos spannend gekookt door de grillchefs Sam D’Huyvetter, Gilles Bogaert en Jordin Michiels. Reserveren noodzakelijk!

Bar Bask in Gent
De verleidelijke keuken van Bar Bask @Jules August

 

Dus…, met andere woorden je komt echt tijd te kort als je afreist naar Gent (net als wij). Zeker na het schrijven van dit uitgebreide verhaal, weet ik het helemaal zeker.

IK MOET HEEL SNEL TERUG NAAR DEZE GASTRONOMISCHE EETSTAD!!!

 

Het kookboek XIII Gent

Met bijna 40 recepten en 13 culinaire adreslijstjes is dit kookboek een onmisbare gids voor je volgende bezoek aan de gastronomische stad Gent.

Bestellen kun je hier:

Cover XIII GentTitel : XIII Gent
Auteur : Femke Vandevelde
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 940 1452 878
Prijs : € 29,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

2 reacties op “13x de beste restaurants van Gent”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *