Kerstdiner

Coquille met bloemkoolcrème, kokkels en amandelen

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Dit geweldige voorgerecht komt uit de koker van chefkok Pascal Ariëns van restaurant By Pascal in Oosterhout. Echt iets voor een kerstdiner. Niet moeilijk om te maken. Maar misschien is het wel lastig om aan de Japanse tosa dashi te komen. Geen nood, ik zorg voor een alternatief.

Voor het magazine Lekker Extra heb ik in 2015 chef Pascal Ariëns geïnterviewd. Tijdens het interview is de setting niet geweldig, want het restaurant verkeert in de vakantiemood; alles staat schots en scheef, stoelen opgestapeld. Daarnaast is het buiten druilerig. Maar deze inspiratieloze omgeving is snel vergeten  wanneer je met deze buitengewoon energieke, én aantrekkelijke chefkok van gedachten wisselt over mooi eten, toprestaurants, bijzondere ingrediënten en ambities. Pascal is een levendige man met brabantse tongval, extravert, eigenzinnig en enthousiast. Bezeten van het idee zijn gasten te verrassen met intrigerende gerechten. Zijn ultieme doel: ‘Gerechten bedenken die i-e-d-e-r-e-e-n helemaal te gek vindt’! Deze bloemkoolcrème is daar een voorbeeld van…

Welke wijn bij coquille met bloemkoolcrème?

Sommelier Sam Schelfaut adviseert er een glas Bourgogne blanc bij om het gerecht te complimenteren. Ook een wat rijkere Chablis of Duitse Pinot Gris past goed. En niet te vergeten: een (vintage) champagne is ook een heerlijke combi.

 

Muziek: bij een verfijnd gerecht hoort verfijnde muziek. Ik kies voor  Enya met Angel.

Coquille met bloemkoolcrème
Bereiding: 30 minuten
Sterren voorgerecht van chef Pascal Ariëns. Smeuïge bloemkoolcrème met kokkels en gebakken coquilles. Amandelen en Pata Negra ham maken het af.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

bloemkoolcrème

  • 125 gram bloemkool
  • 1 ei
  • 50 ml olijfolie
  • 40 gram crème fraîche
  • zout peper

kokkels

  • 200 gram kokkels goed afgespoeld
  • 150 gram roomboter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 prei alleen het wit in ringetjes
  • ½ teentje knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 100 ml witte wijn
  • 20 gram gemarineerd zeewier fijngesneden (toko)
  • 50 ml tosa dashi-azijn toko
  • 100 ml slagroom

overig

  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 8 grote coquilles
  • 4 dunne plakjes Pata Negra-ham

Bereiding
 

  • Kook de bloemkool, samen met het ei, ca. 10 minuten in ruim water. Afgieten en afspoelen onder koud stromend water. Doe de olijfolie en het hardgekookte ei in de keukenmachine (of gebruik een staafmixer). Pureer helemaal glad. Voeg bloemkool en crème fraîche toe. Pureer opnieuw tot het helemaal glad is. Breng op smaak met zout en peper. Tot gebruik bewaren in de koelkast.
  • Verhit de olie in een pan. Voeg kokkels, boter, knoflook, ui, prei, rozemarijn, tijm, witte wijn en 100 ml water toe. Doe de deksel op de pan en stoof de kokkels in ca. 3-4 min zachtjes gaar. Haal de kokkels uit de schelp. Zeef het achtergebleven stoofvocht. Verdeel dit over 2 kleine steelpannetjes. Doe de kokkels in het eerste pannetje, samen met het zeewier en de tosa dashi. Voeg aan het tweede pannetje de slagroom toe en roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat zout. Rooster de amandelen in ca. 6 minuten goudbruin. Laat afkoelen. Overdoen in een vijzel en fijnmalen tot poeder.
  • Verhit in een koekenpan 20 gram roomboter. Bak de coquilles in ca. 5 minuten aan beide zijden gaar en goudbruin. Verdeel over 4 klein diepe borden (of kleine kommetjes ɸ 15 cm). Neem 2 lepels en maak een cannelle van de bloemkoolcrème. Plaats naast de coquilles op het bord. Leg er een plakje Pata Negra-ham overheen. Verdeel de kokkels met vocht er rondom heen. Schuim het romige kokkelvocht op met een staafmixer. Verdeel over het gerecht. Garneer met de snufje amandelpoeder.

Hoe vervang je tosa dashi?

Ingrediënten die sterrenchefs gebruiken in hun recepten zijn altijd wat moeilijk verkrijgbaar. Dat geldt vooral voor een product als tosa dashi. Tosa Dashi is eigenlijk een soort gerijpte soja-azijn. In het Japans heet het Tosa zu (zu=azijn). Om dit te kunnen vervangen heb ik navraag gedaan bij Christel van Bree, schrijfster van het Japanse kookboek YOKO. Je kunt Tosa dashi online kopen. Maar je kunt het ook vervangen door het zelf te maken. Dit is het recept van Christel. Zij adviseert het volgende:

1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel mirin
2 eetlepels water
3 gram Bonito vlokken

Breng alle ingrediënten in een pannetje aan de kook en daarna zeef je de bonitovlokken ( katsuobushi) eruit.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Credit: fotografie Renée Frinking

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Reacties

  1. Leonore Cesar 13 december 2022 om 17:27 uur

    Is de bloemkoolcreme koud of warm bij de rest kokkels en coquille
    Serveer je dit gerechtje warm?
    Grt Leonore

    • Jolande Vos Jolande Vos 14 december 2022 om 23:03 uur

      Bloemkoolcrème mag koud (kamertemperatuur) zijn. De rest warm serveren

  2. I 15 december 2022 om 14:51 uur

    Wat wordt er bedoeld met gemarineerde zeewier? Is dat gedroogde zeewier of de verse zeewier die je ook bij de sushi kan eten? En kan de tosa dashi ergens voor vervangen worden? Ik kan dit nergens vinden behalve online. Alvast bedankt!

    • Jolande Vos Jolande Vos 20 december 2022 om 10:55 uur

      Gebruik gewoon zeewier dat je kunt kopen. Wat betreft de tosa dashi. Inderdaad online verkrijgbaar. Maar zelf maken kan ook. Ik heb de oplossing in het bovenstaande recept toegevoegd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept