Leer hier meer over wijn & spijs. Welke wijn past bij welk gerecht. Alleen is er geen eenduidig antwoord op de vraag welke wijn het beste past bij welk gerecht, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Allereerst speelt de persoonlijke smaakvoorkeur een grote rol. Maar nog belangrijker vooral de bereidingswijzie van het gerecht, de bijbehorende saus of bijgerechten bepalen veel meer de keuze van de wijn. Bovendien is ook het mondgevoel en de intensiteit van gerecht en wijn van groot belang.
Als algemene richtlijn kan worden gezegd dat een frisse witte wijn goed past bij lichtere gerechten met een zachtere smaak, zoals vis of gevogelte.
Bij stevigere gerechten met een krachtige smaak, zoals rundvlees of wild, kan een robuuste rode wijn een goede keuze zijn. Als bijgerecht worden dan vaak champignons of truffels geserveerd, waarbij een wijn met een krachtige en uitgesproken smaak goed past, zoals een Chianti of een Barolo. Dessertwijnen zoals een Sauternes of een Moscato d’Asti zijn lekker bij zoete gerechten. Uiteindelijk is het aan de individuele smaak van de wijnliefhebber om te bepalen welke wijn het beste past bij welk gerecht.