Wist je dat ‘echte’ chili con carne oorspronkelijk afkomstig is uit Texas, en niet uit Mexico? Hij wordt niet met rundergehakt gemaakt, maar met rundvlees? Oorspronkelijk maakten de cowboys dit stoofgerecht tijdens hun trektochten in een ‘dutch oven’, tussen de hete kooltjes van het kampvuur. Daarvoor snijden ze rundvlees of buffelvlees in kleine stukjes en stoven die met spekjes, ui, wortel, chilipoeder, komijn, oregano, tomaten en bonen totdat het vlees boterzacht is. Dat doe ik ook. Makkelijk om te maken, kost alleen wel iets meer tijd, maar dan heb je ook wat. Geweldig! Echt proberen.
Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit in een braadpan helft van olie en boter. Bak het vlees, in gedeelten, rondom bruin en schep uit de pan. Bak het in achtergebleven bakvet uien en spekblokjes in ca. 3 minuten goudbruin. Toevoegen: vleesblokjes, oregano, tomatenblokjes, komijn, knoflook, Spaanse peper en bouillon. Laat het vlees zachtjes in 1 ½ uur gaarstoven.
Intussen laat de bruine bonen uitlekken. Schep rode paprika en bonen door het vleesmengsel. Stoof nog 30 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Aan tafel crème fraîche erop scheppen.
Lekker met een tomaten-avocadosalsa (zie hier het recept), maïschips en brood of basmatirijst.
TIP
Verse oregano is verkrijgbaar bij AH en zit o.a. ook verpakt in de bakjes verse Italiaanse kruiden.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2011 Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti.
Bewaar dit nu op Pinterest en maak het recept later
Geef je waardering
Naam recept
Echte Chili con carne
Auteur
Jolande Vos
Geplaatst op
Totale kooktijd
Waardering
3 Based on 21 Review(s)
6 reacties op “‘Echte’ chili con carne uit Texas”
Chili met rundvlees is zoveel lekkerder dan met gehakt. Ik gebruik er nog wel eens schenkels voor. Na een paar uur garen (pan in de oven) valt het vlees zo van het bot en het merg roer je door de saus heen, heerlijk!
Overigens horen er in een échte Texas chili geen bonen en geen tomaten 😉
Dit was overheerlijk doch zal de volgende keer de rode peper weglaten en/of mijn knoflookpeper vervangen door de gewone witte peper. Dit recept is een aanrader!!!
Chili met rundvlees is zoveel lekkerder dan met gehakt. Ik gebruik er nog wel eens schenkels voor. Na een paar uur garen (pan in de oven) valt het vlees zo van het bot en het merg roer je door de saus heen, heerlijk!
Overigens horen er in een échte Texas chili geen bonen en geen tomaten 😉
Ben het helemaal met je eens. Heerlijk deze chili con carne. Ik ga hem snel weer eens maken!
Dit was overheerlijk doch zal de volgende keer de rode peper weglaten en/of mijn knoflookpeper vervangen door de gewone witte peper. Dit recept is een aanrader!!!
Heel fijn dat jullie enthousiast zijn.
Super
Wij zijn ook fan. Staat regelmatig bij mij op tafel :-).