Comfortfood

‘Echte’ chili con carne uit Texas

Wist je dat ‘echte’ chili con carne oorspronkelijk afkomstig is uit Texas, en niet uit Mexico? Hij wordt niet met rundergehakt gemaakt, maar met rundvlees? Oorspronkelijk maakten de cowboys dit stoofgerecht tijdens hun trektochten in een ‘dutch oven’, tussen de hete kooltjes van het kampvuur. Daarvoor snijden ze rundvlees of buffelvlees in kleine stukjes en stoven die met spekjes, ui, wortel, chilipoeder, komijn, oregano, tomaten  en bonen totdat het vlees boterzacht is. Dat doe ik ook. Makkelijk om te maken, kost alleen wel iets meer tijd, maar dan heb je ook wat. Geweldig! Echt proberen.

6 personen30 minuten + 1 1/2 uur stoven

 Welke wijn bij chili con carne?

Daar smaakt een glas rode soepele wijn uitstekend bij, zoals bijvoorbeeld een Malbec uit Argentinië, of die sappige blend uit Zuid-Afrika; mystical blend. Krachtig en stevig, maar toch ook heerlijk soepel en rond.

Muziek: Om in de stemming te komen. Ken je band Texas? Ik kies iets moois uit hun reportoire: ‘So in love with you’.

Chili con carne uit Texas

Echte chili con carne uit Texas

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 1 uur 30 minuten
Totaal: 2 uur
Chili con carne komt oorspronkelijk uit Texas. Wordt niet gemaakt met gehakt, maar met rundvlees. Heerlijk makkelijk comfortfood wat nooit verveelt.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram sucadelappen in blokjes
  • 2 eetlepels olie
  • 50 gram boter
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 1 eetlepel verse oregano fijngeknipt*
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 3 teentjes knoflook fijngesnipperd
  • 1 rode Spaanse peper fijngehakt
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 200 ml runderbouillon van tablet
  • 1 grote pot kidney bonen uitlekgewicht 500 gram
  • 4 eetlepels crème fraiche

Bereiding
 

  • Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit in een braadpan helft van olie en boter. Bak het vlees, in gedeelten,  rondom bruin en schep uit de pan. Bak het in achtergebleven bakvet uien en spekblokjes in ca. 3 minuten goudbruin. Toevoegen: vleesblokjes, oregano, tomatenblokjes, komijn, knoflook, Spaanse peper en bouillon. Laat het vlees zachtjes in 1 ½  uur gaarstoven.
  • Intussen laat de bruine bonen uitlekken. Schep rode paprika en bonen door het vleesmengsel. Stoof nog 30 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Aan tafel crème fraîche erop scheppen.
  • Lekker met een tomaten-avocadosalsa (zie hier het recept), maïschips en brood of basmatirijst.
    Salsa van tomaat en avocado

TIP

Verse oregano is verkrijgbaar bij AH en zit o.a. ook verpakt in de bakjes verse Italiaanse kruiden.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti.

 

Bewaar dit nu op Pinterest en maak het recept later

Recept hoofdgerecht van de echte chili con carne uit Texas. Van o.a. sucadelappen, spekjes, ui, wortel, chilipoeder, komijn, oregano, tomaten en bonen. Laat het net zo lang stoven totdat het vlees boterzacht is. Lees het recept op de website.

6 reacties op “‘Echte’ chili con carne uit Texas”

  1. Chili met rundvlees is zoveel lekkerder dan met gehakt. Ik gebruik er nog wel eens schenkels voor. Na een paar uur garen (pan in de oven) valt het vlees zo van het bot en het merg roer je door de saus heen, heerlijk!

    Overigens horen er in een échte Texas chili geen bonen en geen tomaten 😉

  2. Dit was overheerlijk doch zal de volgende keer de rode peper weglaten en/of mijn knoflookpeper vervangen door de gewone witte peper. Dit recept is een aanrader!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept