WineLife & Champagne

8,9 pnt: Champagne de Saint-Gall, Premier Cru, Brut

In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt, verzorg ik de recepten van de gerechten bij geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft.

Portret Magda van der Rijst-4Daarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema die voor iedereen makkelijk verkrijgbaar zijn, in de winkel of via een webshop. In de december WineLife was het thema natuurlijk: BUBBELS. Uit 61 wijnen kozen Rijst& Master of Wine Job de Swart er 24 uit. Allemaal winnaars, maar hun stijlen variëren van bruisende feestbeestjes tot chique dinerwijnen. Een van de winnaars (Champagne de Saint-Gall, Brut) geef ik op Ilovefoodwine.nl een ereplaats. Niet alleen qua smaak (ik houd van blanc de blancs), maar ook de prijs (€ 35,95) is een compliment waard!

We drinken in Nederland steeds meer mousserende wijn en allang niet meer alleen in december. Toch knalt er in december nog altijd iets vaker een kurk van de fles. Bubbels kunnen overal vandaan komen, maar Champagne blijft de beroemdste streek als het om mousserende wijn gaat. In de Champagne zelf is er een grote variëteit aan smaken en stijlen. Het maakt bijvoorbeeld uit van welke druivenrassen de bubbel is gemaakt: alleen van blauwe druiven, alleen van witte druiven òf van een mix van blauwe en witte druiven. De meeste champagnes bestaan uit een mix.

Sappig met een milde mousse

Champagne van alleen blauwe druiven, een zogenaamde Blanc de Noirs, is meestal wat krachtiger en steviger dan een Blanc de Blancs van uitsluitend witte druiven. Die is doorgaans heel fris en verfijnd. Ik koos voor zo’n verkwikkende Blanc de Blancs, gemaakt van chardonnay-druiven van de beter gelegen premier-cru-wijngaarden. Deze Champagne de Saint-Gall Premier Cru is perfect als aperitief. Hij smaakt heerlijk sappig, met aroma’s van appel, citrusfruit en blanke noten. Verder heeft hij een milde mousse met kleine belletjes die in je mond zacht bruisen. Altijd lekker, ook bij de nieuwjaarsbrunch.

Wat eten bij Champagne de Saint-Gall?

Maar behalve als aperitief is deze Champagne brut ook geschikt om iets bij te eten. Denk bijvoorbeeld aan Charcuterie, Oesters, Kaviaar, Kaassoesjes of een Chaource (zachte witte kaas uit de Champagne).

Recepten van lekkere gerechten die bij deze champagne passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl, kijk eens naar:

Blini’s met kaviaar

Chips gevuld met zalmkaviaar

Gevulde kipfilet met champagnesaus

Peruaanse ceviche van zeebaars

Quiche met asperges en zalm

Blini's met kaviaar
Zelfgemaakte blini’s met crème fraîche en kaviaar

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

 

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 62 ligt nu in de winkel of lees via winelife.nl. Ook in dit nummer achtergrondinfo over mousserende wijnen – geschreven door Huib van Edixhoven.

De volgende WineLife 63 ligt eind februari in de winkel. Met daarin: Rijst& proeft hartverwarmende Grenache-wijnen.

 

Op de hoogte blijven van recepten met bijpassend wijnadvies? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *