Voor het weekend

Krokante sesam-garnalentoast: een authentieke dim sum

Op zoek naar iets speciaals voor bij de borrel? Dit authentieke Chinese dim sum-hapje met garnalen is niet te versmaden. Bovendien heel snel gemaakt.

Het recept komt uit het kookboek Dim Sum & Dumplings, geschreven door de Chinese Karin Lei. Als kind van horeca-ouders uit China en Taiwan is zij letterlijk opgegroeid tussen de dim sum en dumplings in het restaurant van haar ouders in Zweden. Ze wilde haar roots doorgeven aan haar kinderen. Begon een blog onder de naam chopsticks stories (Zweeds) en schreef dit koekboek, boordevol dierbare herinneringen en favoriete gerechten.

Wat is Dim Sum?

Dim sum is eigenlijk niet een bepaald gerecht, maar meer een verzamelnaam voor diverse hapjes die in het verleden vaak werden geserveerd bij een Chinese feestelijke thee-brunch (oftewel yum cha). Het was een soort maaltijd die van de ochtend tot de vroege namiddag werd geserveerd bij gespecialiseerde restaurants in het Kantonees sprekende deel van China. Tegenwoordig kun je deze gerechtjes ook bestellen als diner en op andere momenten van de dag.

 

Bij een Dim Sum brunch komen meerdere hapjes op tafel
Bij een Dim Sum brunch komen meerdere hapjes op tafel

‘Raakt net je hart’

Dim sum betekent in het Chinees zoiets als ‘raakt net je hart’. Want deze hapklare gerechtjes zijn klein, en net niet groot genoeg om je maag echt te vullen. In Rotterdam kun je deze verfijnde hapjes eten bij restaurant Changhai Papa. Zij zijn hierin gespecialiseerd.

 

Welke wijn bij dim sum?

Oorspronkelijk schenk je Chinese thee erbij. Maar wijn kan ook natuurlijk. Kies dan voor Champagne. Die verfrist en snijd door de vettigheid van de garnalentoast. Maar ook een kruidige frisse witte wijn als Sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland is een goede match.

Krokante garnalentoast; een dim sum hapje uit het kookboek Dim Sum & Dumplings van Karin Lei

Krokante sesam-garnalentoast

Bereiding: 15 minuten
Totaal: 15 minuten
Authentiek dim sum-hapje voor bij de borrel. Het is krokant brood met een laagje garnalenpuree en sesamzaadjes.
Aantal 6 porties

Ingredienten
 

  • 125 gram gepelde rauwe garnalen bijvoorbeeld vannamei (witpoot garnaal, toko)
  • 1/2 eetlepel gesnipperde lente-ui (witte gedeelte)
  • 11/2 theelepel geraspte gember
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 mespuntjes zout
  • 1 snufje versgemalen witte peper
  • 3 sneetjes brood zoals wit casino
  • 3 eetlepels wit en zwart sesamzaad
  • neutrale olie om in te bakken

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Maak de garnalen schoon en snijd ze indien nodig in kleinere stukken om ze gemakkelijker te kunnen pureren. Maal garnalen, lente-ui, gember, sesamolie, zout en witte peper met een staafmixer of keukenmachine tot een bijna gladde garnalenpasta.
  • Snijd de sneetjes brood diagonaal. (Als je nog kleinere stukjes wilt, kun je ze nog een keer diagonaal door- snijden zodat je 4 stukjes van elke snee krijgt.) Snijd eventueel de randen bij.
  • Verdeel het garnalenmengsel zo gelijkmatig mogelijk over de sneetjes brood.
  • Strooi het sesamzaad op een bord. Dip de sneden brood met het garnalenmengsel naar beneden in de sesamzaadjes zodat de hele kant met sesamzaad is bedekt.
  • Verhit olie in een grote koekenpan en bak ze op een middelhoog vuur met de garnalenkant naar beneden in 3-4 minuten bruin. Keer ze en bak ook de onderkant kort goudbruin.

Het kookboek Dim Sum & Dumplings

Leuk kookboek over diverse vormen van Dim Sum. Een boek met authentieke recepten; van klassiekers als har gow (garnalendumplings), siu mai (gestoomde varkensdumplings) of char siu. Niet alleen hartig, maar er staan ook zoete hapjes in het boek, zoals gefrituurde melk en mangopudding.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Dim SumTitel : Dim Sum & Dumplings
Auteur : Karin Lei
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 2940
Prijs : € 22,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit sesam-garnalentoast recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept