Aubergine shaksuka

Meatless Monday
Shakshuka van aubergines

Tony Kitous van Comptoir Libanais heeft mijn hart veroverd. Zijn nieuwste boek ‘Feest’ nodigt uit om uitgebreid te koken en gasten te verwennen, zoals hij zelf ook graag doet. (Lees nog even het verhaal van onze Anita Ootjers die hem ontmoette in zijn restaurant in Utrecht.)

Shakshuka uit kookboek Simple Food
Shakshuka van Sergio Herman

Dit recept van de Midden-Oosten klassieker ‘Shakshuka’ komt uit z’n boek. Hij maakt hem met aubergines en dat is net weer even anders. Weleens eerder Shakshuka gegeten? Ook topkok Sergio Herman is een liefhebber van dit gerecht en maakt hem vaak op de traditionele manier (dit is zijn recept!). Eveneens niet te versmaden. Maar ook een simpele versie is altijd heerlijk.

 Welke wijn bij Shakshuka van aubergines?

Deze shakshuka smaakt heerlijk puur en wat aards door de aubergines, maar is ook smeuïg en fris. Feta geeft een lift en komijn zorgt voor kruidigheid. Wil je wit drinken, kies dan voor Sauvignon Blanc. Die sluit goed aan op het frisse van de tomaat, en het kruidige van de munt. Wil je rood, dan is een nero d’Avola uit Sicilië altijd een goede match met aubergines. Maar ook een fruitige Valpolicella combineert hier uitstekend!

6 personen1 uur

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 3 aubergines, in plakjes van ½ cm dik
  • zout, zwarte peper
  • 1 rode ui, in ringen
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 8 grote (tros)tomaten, in stukjes
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 125 ml tomatensap
  • 6 eieren
  • 150 gram feta
  • 4 takjes bladpeterselie, grof gehakt
  • 2 takjes munt, grof gehakt

Stap 1

Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of grillpan. Bestrooi de plakken aubergine met zout en peper. Bak ze in 2 of 3 porties aan elke kant 5 minuten tot ze goudkleurig en gaar zijn, schenk er extra olie bij als dat nodig is. Schep de plakjes op een bord.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 220 °C. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan of grote hapjespan. Fruit de ui 5 minuten, roer af en toe. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Schep de tomaat  en de komijn erdoor en bak 5 minuten op hoog vuur tot ze pulpachtig zijn. Schenk het tomatensap erbij en verhit nog 5 minuten zachtjes. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Stap 3

Vet een grote ovenschaal in. Leg de helft van de plakjes aubergine op de bodem. Verdeel de helft van de tomatensaus erover. Herhaal dit nog 1x. Druk met de achterkant van een lepel  6 kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Verkruimel de feta er grof boven. Zet de schaal 8-10 minuten in de oven tot het eiwit gestold is. Bestrooi met peterselie en munt. Lekker met geroosterde pitabroodjes.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Comptoir Libanais - FeestTitel : Comptoir Libanais Feest
Auteur: Tony Kitous
Uitgever : Becht
ISBN : 97890 230 15864
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

Binnenkort publiceren we ook de Palestijnse pastei uit dit boek! Stay tuned!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bonenschotel met Mais met nachos

Meatless Monday
Pittige bonenschotel met maïs en nacho’s

Chili con carne, tortilla´s, quesadilla’s, empanada´s: vlees is vaak een vast onderdeel van de Mexicaanse keuken. Bovendien houden Mexicanen van het opeenstapelen van smaken. Maar ook zonder vlees kun je heerlijk Mexicaans eten. Kijk maar eens naar dit creatieve recept uit het kookboek ‘Veggie in 30 minuten’. Ook hier worden smaken opeengestapeld. En inderdaad, binnen een half uur staat deze bonenschotel op tafel.

Welke wijn bij pittige bonenschotel met maïs en nacho’s?

Deze bonenschotel is lekker pittig, maar de tomaten en zure room houden het lekker fris. Koriander geeft een spannend tintje. Schenk hier een lichte, maar sappige rode wijn bij, zoals de Sardijnse Rosso Romagnia, sappige merlot of Pour ma Gueule uit Chili.

Pour ma Geule 2015 van Clos des Fous

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 4 maiskolven
  • 200 gram tortilla’s
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 blik zwarte bonen (400 gram)
  • 2 dl (pittige) tacosaus
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 bollen mozzarella
  • 2 tomaten
  • 1 avocado
  • 4 eetlepels zure room
  • verse koriander

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de maiskolven in ca. 10 minuten in gezouten water gaar. Snijd ze in stukken.

Stap 2

Knip intussen met een schaar de tortilla’s in driehoeken. Leg de stukjes op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met de olie en bestrooi ze met het sesamzaad. Bak de stukjes tortilla 5-8 minuten, tot ze knapperig zijn en licht goudbruin. Laat de bonen uitlekken en meng ze met de helft van de tacosaus en de komijn.

Stap 3

Haal de nacho’s uit de oven. Schuif de driehoekjes tegen elkaar aan. Schep het bonenmengsel erop. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel ze erover. Zet terug in de oven en bak nog ongeveer 5 minuten, tot de kaas gesmolten is.

Stap 4

Hak de tomaten fijn. Meng met de rest van de tacosaus. Ontpit de avocado en snijd het vruchtvlees in stukken. Neem de nacho’s met bonen uit de oven. Schep de tomatensalsa erover. Leg de stukken avocado op de nacho’s en strooi er koriander over. Schep er dotjes zure room op en geef de mais erbij.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Veggie in 30 minutenTitel : Veggie in 30 minuten
Auteur : Ylva Bergqvist
Uitgever : Uitgeverij Forte Culinair
ISBN : 978 94 91853 19 7
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Hummes met limoen en kurkuma

Meatless Monday
Waarom moet je hummus zelf maken?

‘Hummus lijkt de nieuwe sushi’, vindt onze correspondent Mireille Niël. Haar verbazing sprak ze onlangs uit in haar column over de verschillen tussen Oost & West, de verschillen tussen haar thuisbasis Jordanië en de overvolle keus in de schappen van de Nederlandse supermarkt.  Lees ook nog even haar verhaal.

Mireille houdt dus van ‘hummus zonder poespas’ (zie recept), maar hier in Nederland houden we van variatie. Natuurlijk kun je die varianten in de supermarkt kopen, maar eigenlijk is zelf maken zo simpel als wat. Uiteraard veel lekkerder. Bovendien ook nog eens goedkoper.

Deze variant komt uit het kookboekje ‘Vega Hapjes Easy’. Het kikkererwtenmengsel wordt op smaak gebracht met limoen en kurkuma. Dat geeft een verrassende oppepper.

Welke wijn bij hummus?

Hummus smaakt wat rul, licht nootachtig en gekruid. Kies voor droge witte wijn, bijvoorbeeld voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, Pinot Grigio uit Italië of een robuuste Portugees van Niepoort.

5 minuten

Ingrediënten

Ingrediënten hummus met limoen

  • 1 blikje kikkererwten (nettogewicht 310 gram), uitgelekt
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • sap van 1 onbespoten limoenen, plus geraspte schil als garnering
  • 60 ml olijfolie, plus extra als garnering
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zout

Stap 1

Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine tot een glad mengsel. Schenk zonodig 1 à 2 eetlepels water toe als de massa te dik blijft. Schep in een schaaltje. Garneer met olijfolie en limoenrasp.

Lekker met bagelchips of crackers.

 

Het kookboek

Leuk kookboek voor vegetariërs  uit de serie ‘Easy’ (Zie ook Pasta Easy). Boordevol prachtige hapjes voor een borrel of een feestje, of gewoon om samen te delen tijdens de lunch of diner.  Basic vormgeving en cleane fotografie. Allemaal echt simpele gerechtjes die er stuk voor stuk fantastisch uitzien.

Bestellen kun je hier:

Cover Vega hapjes easyTitel : Vega Hapjes Easy
Auteur : Jessica Oldfield
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1582 6
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Thaise groene-currysoep met kokosroom

Meatless Monday
Thaise groene currysoep met kokosroom

Uit het kookboek ‘Veggie in 30 minuten’ komt deze Thaise maaltijdsoep. De Zweedse schrijfster Ylva Bergqvist vertelt in het intro het volgende: ‘Soms vind ik verschillende soorten groenten achter in mijn diepvries. Dan maak ik deze heerlijke soep die ook lekker is met andere groenten, zoals spinazie.’ Hij staat in het hoofdstuk EENPANSGELUK met verwarmende soepen en stoofpotten vol smaak. Serveer zo’n voedzame groentesoep met wat grof brood. Maar wij vinden een Chinees broodje Bapao (let op de vulling als je echt vegetarisch bent) ook erg lekker hierbij.

Welke wijn bij Thaise groene currysoep?

De soep is lekkere romig en smaakt licht zoetig, zacht pikant en wat hartig door de miso. Krokante uitjes maken het wat spannend. Kies bij zo’n soep een niet-droge riesling uit Australië of Duitsland, zoals de riesling alte reben van Janson-Bernard. Het zoetje in de wijn tempert het pittige van de groene curry. Maar ook een pinot gris uit de Elzas combineert uitstekend.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 eetlepel groene currypasta (bijv. KOH Thai)
  • 300 gram doperwten (diepvries)
  • 500 gram broccoli, in stukjes
  • 2 groentebouillontabletten of 2 eetlepels groentebouillonpoeder
  • 1 blik kokosroom of kokosmelk (400 gram)
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels witte miso
  • 3 eetlepels gebakken uitjes
  • (Thaise) basilicum

Stap 1

Pel  en snipper de ui. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook, gember en currypasta toe. Bak al roerend nog 2 minuten.

Stap 2

Houd 75 gram van de doperwten apart voor de garnering. Ontdooi ze zo nodig in een zeef onder de hete kraan. Voeg de rest van de doperwten met de broccoli, bouillontabletten en 6 dl water toe aan de pan. Roer de inhoud van het blik kokosroom glad en voeg drie kwart toe aan de soep (als je kokosmelk gebruikt, bewaar dan het dikkere gedeelte en voeg de rest toe aan de soep). Kook de soep 10-15 minuten met deksel tot de groenten gaar zijn. Halveer de limoen en pers een helft uit. Snijd de andere helft in kwarten.

Stap 3

Pureer de soep glad met de staafmixer. Als de soep aan de dikke kant is, kun je een beetje water toevoegen. Breng de soep op smaak met het limoensap en de miso. Verdeel de soep over vier kommen. Besprenkel met de rest van de kokosroom en bestrooi met de doperwten en gebakken uitjes. Garneer met basilicum. Geef de limoen kwarten er los bij.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Veggie in 30 minutenTitel : Veggie in 30 minuten
Auteur : Ylva Bergqvist
Uitgever : Uitgeverij Forte Culinair
ISBN : 978 94 91853 19 7
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Ook het recept Zoete-aardappel met hummus en rodekoolsalade uit dit boek is een aanrader. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Zoete aardappel met hummus

Meatless Monday
Zoete-aardappel met hummus en rodekool

Fantasierijk vegetarisch; zo noem ik dit zoete-aardappelgerecht met crunchy rodekoolsalade en lauwwarme hummus. Bovendien staat het ook nog eens binnen 30 minuten op tafel. Het recept is afkomstig uit het nieuwe kookboekje ‘Veggie in 30 minuten’. Geschreven door de Zweedse Ylva Bergqvist. Zij is, zoals ze zelf zegt, een vleeseter met groene ambities. Haar motto luidt: ‘groenten zijn gezond en goed voor je’. Ze is ervan overtuigd dat groener leven makkelijker wordt als het eten snel op tafel staat. En daar ben ik het helemaal mee eens.

Ylva noemt dit recept ‘zoete-aardappelfriet met lauwwarme hummus’. Maar de aardappel wordt niet knapperig, en daarom noemen wij het liever geen friet. In het intro van het recept vertelt ze het volgende:

“Als je nog nooit warme hummus hebt gegeten, dan is dit je kans. Door de kikkererwten te verwarmen, wordt de hummus romiger en krijgt hij een minder sterke knoflooksmaak.” Echt een verrassend effect.

Welke wijn bij zoete aardappel met hummus en rodekool?

Het gerecht smaakt romig door de hummus met een bite van de zoete aardappel en de crunchy rodekoolsalade. De gerookte amandelen maken het extra knapperig. Een sappige rode wijn met rijp fruit en voldoende frisse zuren combineert hier uitstekend bij, zoals deze rosso uit Sardinië.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 grote zoete aardappelen (ca. 800 gram)
  • olijfolie
  • zout
  • Rodekoolsalade
  • 250 gram rodekool
  • 150 gram granaatappelpitjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel ahornsiroop of honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Lauwwarme hummus
  • 400 gram kikkererwten uit blik of pot
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels tahin
  • 2 eetlepels versgeperst citroensap
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • Voor erbij
  • 6 eetlepels gerookte amandelen
  • verse koriander
  • pitabrood of Libanees platbrood

Stap 1

Verwarm de oven voor op 225 °C. Snijd de zoete aardappelen in parten. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout. Bak de zoete aardappel in de hete oven in 20 minuten gaar. Schep ze tussendoor 1x om.

Stap 2

Snijd de rodekool in lange, dunne repen, bijvoorbeeld met een mandoline. Voeg de granaatappelpitjes toe. Meng het citroensap, de ahornsiroop en olie tot een dressing en meng met de rodekool.

Stap 3

Doe de kikkererwten met het vocht in een magnetronbestendige kom. Pel de teentjes knoflook, hak ze fijn en voeg ze toe aan de kikkererwten. Verwarm ongeveer 4 minuten in de magnetron op de hoogste stand. (Je kunt de kikkererwten natuurlijk ook op het vuur verwarmen!) Pureer vervolgens het geheel met een staafmixer of in een blender. Voeg het citroensap, de tahin en het gemalen komijnzaad toe en meng tot een gladde massa. Voeg als de hummus te stevig is een beetje water toe en breng op smaak met zout.

Stap 4

Hak de amandelen grof. Verdeel de hummus over 4 borden, leg de zoete-aardappelparten erop, gevolgd door de rodekoolsalade. Bestrooi met de amandelen en verse koriander. Serveer eventueel met het pitabrood of Libanees platbrood. (Niet echt noodzakelijk!)

 

Bestellen kun je hier:

Cover  Veggie in 30 minutenTitel : Veggie in 30 minuten
Auteur : Ylva Bergqvist
Uitgever : Uitgeverij Forte Culinair
ISBN : 978 94 91853 19 7
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Kievitsbonensalade met veldsla

Meatless Monday
Kievitsbonensalade met veldsla

Estée Strooker kookt vernieuwend Nederlands. We schreven al eerder een kookboekrecensie over haar nieuwste kookboek Estée kookt! Voor deze Meatless Monday een bonensalade uit dit boek. Estée gebruikt verse kievitsbonen, maar die zijn niet zo makkelijk verkrijgbaar. Wij vervangen ze door bonen uit blik. Zo wordt het helemaal simpel en staat deze maaltijdsalade ook nog eens in 30 minuten op tafel! Serveer met lekker grof brood.

Welke wijn bij kievitsbonensalade met veldsla?

De salade smaakt licht zoet-zuur en heeft een zachte saliesmaak. Knapperige pompoenpitten en zilte oude kaas maken het geheel spannend. Kies voor een ronde, maar frisse witte wijn. Een gruner veltliner heeft frisheid en rondheid en past zich makkelijk aan. Maar ook een Verdejo doet het prima, de kruidigheid sluit aan bij de salie.

Grüner Veltliner

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 prei
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken kievitsbonen (borlottibonen) à 400 gram
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 6 takjes salie
  • 150 gram oude Hollandse brokkelkaas
  • 75 gram pompoenpitten
  • 100 gram veldsla

Stap 1

Pel en snipper de sjalot en knoflook. Snijd de prei in zeer dunne ringen. Verwarm 1 eetlepel olie in een hapjes- of koekenpan en bak de ui en knoflook samen met de prei 10 minuten zachtjes. Spoel de bonen af in een vergiet. Schep ze door het preimengsel en verwarm nog 5 minuten.

Stap 2

Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Klop het sap en rasp met de mosterd, azijn, 4 eetlepels olijfolie en honing tot een dressing. Hak de salie zeer fijn en roer deze er door. Breng op smaak met zout en peper. Roer de dressing door de warme bonen.

Stap 3

Snijd de kaas in grove brokken. Rooster de pompoenpitten 2 minuten in een droge koekenpan.

Stap 4

Meng de bonen met de veldsla. Verdeel de de gebrokkelde oude kaas en de zonnebloempitten erover. Besprenkel de salade eventueel met nog wat extra olijfolie en een klein scheutje azijn om hem net wat frisheid te geven. Lekker met grof brood.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Estée KooktTitelEstée kookt
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: Het Spectrum (bekijk hier het inkijkexemplaar)
ISBN: 9789000361496
Prijs: € 22,50

 

 

Binnenkort komt ook het recept Gegrilde sla online. Volg ons. Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

credit: © Sophia van den Hoek

 

Meatless Monday
3x tapas met groente

‘Food is absolutely about sharing, memoires and happiness!’ Dat zegt Veerle den Brabanter in haar kookboek ‘De Flexikok’. Zij wordt helemaal gelukkig (en ik ook!) van SAMEN ETEN, SAMEN DELEN. En dat doe je met deze vegetarische zomerse tapas-maaltijd.

In haar boek gaat het eerste hoofdstuk helemaal over TAPAS. Ze geeft 20 verschillende kleine receptjes, en het merendeel is vegetarisch. Met deze drie (zie hieronder) op groente-basis, geroosterde wortelen, zoete hummus en geroosterde paprikadip, bereid je een heel gezonde tapasmaaltijd voor een heerlijke zomerse avond. Natuurlijk ook geschikt als borrelhapjes!

Welke wijn bij Groente-tapas?

Deze drie groente-tapas smaken een beetje zoetig en gekruid. Kies voor een soepele, maar frisse, licht gekruide witte wijn, zoals een Orvieto, witte Gaillac, Verdejo of een chardonnay zonder houtlagering.

Gaillac blanc

4 personen1 uur en 10 minuten

Ingrediënten

  • Geroosterde wortelen:
  • 1 bos bospeen
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 teentje knoflook
  • peper, zout
  • handvol verse munt

 

  • Zoete hummus:
  • ½ aubergine
  • olijfolie
  • 1 blik kikkererwten (240 gram uitgelekt)
  • 4 verse vijgen
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • handvol verse koriander
  • peper, zout
  • citroensap

 

  • Geroosterde paprikadip:
  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram blanke amandelen
  • 10 zongedroogde tomaten op olie
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • handvol verse basilicum
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper, zout

Stap 1

Verwarm de oven voor op 220℃. Maak de wortelen schoon en snijd ze in de lengte doormidden. Rooster de venkelzaad en sesamzaad 2 minuten in een droge koekenpan. Roer de olie en azijn erdoor en pers de knoflook erboven uit. Breng op smaak met peper en zout. Leg de wortelen op een bakplaat en schenk de warme dressing erover. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met de bolle kant boven naast de wortel. Rooster de wortel en paprika 25 minuten in de hete oven.

Stap 2

Snijd de aubergine in plakken van ½ cm dik. Bestrijk ze met olijfolie, Gril de aubergineplakken in een grillpan in 6 minuten gaar, keer halverwege. Laat de kikkererwten uitlekken. Snijd de harde steeltjes van de vijgen. Doe de aubergine, kikkererwten, vijgen, tahin, honing, komijn, koriander en 2 eetlepels olijfolie in de foodprocessor en pureer tot een gladde hummus. Breng de hummus op smaak met peper, zout en citroensap.

Stap 3

Haal de wortel en paprika uit de oven. Doe de paprika in een schaal met deksel of in een dichtgebonden plastic zak en laat 10 minuten afkoelen. Doe de wortelen in een schaal en laat afkoelen. Pel de rode ui en snijd hem in stukken. Pel de knoflook. Hak 1/4 van de amandelen in stukjes. Trek de velletjes van de paprika. Doe de paprika, rode ui, zongedroogde tomaat, rest van de amandelen, parmezaanse kaas, knoflook, basilicum en paprikapoeder in de foodprocessor. Pureer tot een grove saus. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 4

Garneer de wortel met gescheurde muntblaadjes, de hummus met een takje koriander en de paprikadip met de gehakte amandelen. Serveer met stokbrood.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Flexikok 2Titel: De Flexikok 2
Auteur: Veerle de Brabanter
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401446143
Prijs: € 24,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Pistou

Meatless Monday
Waarom pesto geen pistou is

Weleens van pistou gehoord? En misschien heb je ook weleens afgevraagd wat het verschil is met pesto? In ieder geval zijn het prachtige smaakmakers uit de mediterrane keuken: herkenbaar felgroen, hemels geurend en boordevol smaak; dat is de eerste overeenkomst. Allebei gemaakt van basilicum en olijfolie. Maar wat is nu het werkelijke verschil?

Pesto of pistou?In het kookboek ‘De keuken van de Middellandse zee’ wordt dit goed uitgelegd: ‘Pistou is een Provençaalse saus (Franse keuken) met knoflook, basilicum en olijfolie die veel lijkt op de Pesto alla genovese (Italiaanse keuken). Hij is daar ook van afgeleid, maar is veel lichter omdat er geen pijnboompitten in zitten, en in principe ook geen kaas.’ En dit is het originele pistou-recept.

10 minuten

Ingrediënten pistou

  • 3 teentjes knoflook
  • zeezout
  • 60 kleine, zeer verse blaadjes basilicum
  • 80 ml olijfolie

Stap 1

Doe de knoflook in een vijzel en voeg 3 snufjes zeezout toe. Stamp tot de knoflook helemaal geplet is. Voeg de blaadjes basilicum toe en maal ze tegen de zijkanten van de vijzel met een draaiende beweging, tot je een gladde pasta krijgt. Voeg de olijfolie langzaam, druppel voor druppel, toe en blijf ronddraaien met de stamper. Doe de pistou in een kom. Als hij te dik lijkt, roer je er wat meer olijfolie door.

*Je kunt de pistou het best meteen gebruiken, maar in een luchtdicht afgesloten pot is hij tot 3 dagen houdbaar in de koelkast, zolang de saus maar afgedekt blijft met een laagje olijfolie.

 

WAAR SMAAKT PISTOU LEKKER BIJ?

  • In een omelet
  • Als smaakmaker bij een lichte groente-tomatensoep: soupe au pistou
  • Op een broodje, aangevuld met Brie, ham, of kipfilet
Sfeerbeeld Middellandse zeekust
Sfeerbeeld uit het kookboek De keuken van de Middellandse zee

 

Bestellen kun je hier:

Cover De keuken van de Middellandse zeeTitel : De keukens van de Middellandse zee
Auteur : David Dale en Lucio Galletto
Uitgever 
: Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 0035 8779
Prijs : € 35,-

 

 

 

Ook de zalmcarpaccio met ansjovisalade komt uit dit prachtige kookboek. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Tabouleh met feta

Meatless Monday
Bijna-tabouleh salade met feta

Mijn tabouleh is een bijna-tabouleh. Deze grappige term (bijna-tabouleh) is bedacht door ons Nederlandse duo Merijn Tol en Nadia Zerouali, bekend van o.a. de kookboeken Souq, Arabia en Bismilla Arabia. Of de tv-serie ‘Op zoek naar de granaatappel’. Lees nog even mijn interview met Nadia en Merijn over hun culinaire favorieten.

Maar wat is tabouleh nou eigenlijk? In feite is het een peterseliesalade, gemaakt van verse platte peterselie en verse munt, aangevuld met een klein beetje bulghur. Afkomstig uit de keuken van het Midden-Oosten, met name de Palestijnse keuken.

Mijn tabouleh is meer het omgekeerde: een bulghur-salade met veel groene kruiden, amandelen, frisse groenten en feta. Je kunt hem eten als zomerse maaltijdsalade, smaakt heerlijk fris en kruidig.

Welke wijn bij bijna-tabouleh met feta?

Knisperend fris, kruidig en volop stuivend van geur, dat zijn de aanstekelijke kenmerken van een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Zoals die van Breaker Bay van Gall & Gall. Combineert fantastisch bij zo’n friskruidige  bijna-tabouleh. Sappige kerstomaatjes en bosui passen bij het frisse fruit van de wijn. Diverse verse (tuin)kruiden matchen prachtig met de lichte kruidige smaak.

 

Hãhã Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland
4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram fijne bulghur (Marokkaanse winkel)
  • 100 gram hele witte amandelen, gehalveerd
  • 15 g verse korianderblaadjes
  • 9 g verse muntblaadjes
  • 40 g platte peterselie
  • 1 groot bosuitje, fijngehakt (35 g)
  • 250 gram zoete kerstomaatjes, in vieren gesneden
  • 1 komkommer, geschild en zonder zaad
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • zout, versgemalen peper
  • 30 zwarte olijven zonder pit (Taggia, AH Excellent)
  • 150 g feta-kaas, in blokjes

Stap 1

Doe de bulghur in een zeef en spoel even af onder koud stromend water. Goed uit laten lekken. Rooster de amandelen in een droge koekenpan en laat afkoelen. Snijd alle kruiden fijn (probeer niet te kneuzen). Snijd de komkommer in kleine blokjes. Pers de citroen uit. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, knoflook, zout en peper.

Stap 2

Meng de amandel, kruiden, bosui, tomaatjes, komkommer, olijven en feta door de bulghur. Schenk de dressing over de salade vlak voor het opdienen. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&7 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti