Paddenstoelenragout met zeewier uit het kookboekje Proef de zee. Gemaakt door Anja van de Wetering en Anne Fleur Sanders.

Easy tuesday
Paddenstoelenragout met Arame

Gisteren publiceerden we homemade ‘Soda brood met zeewier’; een brood (zonder gist!) dat supersimpel is om te maken. Een recept afkomstig uit het nieuwe kookboek Proef de zee van de schrijfsters Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering waarin zeewier centraal staat. In deze vegetarisch paddenstoelenragout (ook uit het boek!) hebben wij datzelfde zeewier extra toegevoegd. Je houdt namelijk toch arame-zeewier over, want een pakje bevat 50 gram. Deze ragout past uitstekend bij het soda brood van gisteren.  Wil je weten wat arame is, lees nog even hier.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Tarapacá chardonnay GR

Vol wit

7.8 pnt: Chileense chardonnay met body

Pinot noir van Von Winning

Von Winning bij Qunis

8,9 pnt: Pinot Noir uit de Pfalz

Carmenère van Casa Silva uit Chili

Echte mannenwijn!

7,5 pnt: Chileens rood met Franse roots

Paddenstoelenragout met zeewier uit het kookboekje Proef de zee. Gemaakt door Anja van de Wetering en Anne Fleur Sanders.

Easy tuesday

Paddenstoelenragout met Arame

Het is een romige ragout met een goede paddenstoelensmaak. Vooral de salie is goed te proeven en daarnaast heeft de ragout ook een lichtzure en ziltige smaak door de azijn en miso. Je kunt kiezen voor zowel witte als rode wijn. Zin in wit? Kies dan een Chardonnay met wat houtlagering, of een witte Bordeaux. Ze laten de paddenstoelen meer bossig smaken. Maar ook een rode wijn past erbij; denk aan pinot noir, rode Bordeaux of een Chianti.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 6 gedroogde shiitakes
  • 20 gram gedroogde Arame zeewier
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 500 gram kastanjechampignons, in vieren
  • peper en zout
  • 2 eetlepels fijngehakte verse salie
  • 50 ml droge sherry
  • 2 eetlepels misopasta
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 200 ml crème fraîche
  • fijngehakte verse bieslook

Stap 1

Laat de gedroogde shiitake 10 minuten wellen in 200 ml lauwwarm water. Giet af en dep droog.  Snijd ze in plakjes, verwijder de harde steeltjes. Bewaar het vocht. Laat de Arame 5 minuten wellen in ruim koud water.

Stap 2

Verhit de boter en olie in een hapjespan. Bak de ui 3 minuten. Voeg de kastanjechampignons en shiitake toe en bak nog 8 minuten. Bestrooi met peper en zout. Voeg de salie, het weekvocht van de shiitake en de sherry toe. Laat tot de helft inkoken. Roer de miso glad met de azijn en roer het mengsel samen met de crème fraîche door de paddenstoelen. Roer de gewelde Arame erdoor. Verwarm nog even zachtjes en breng zonodig op smaak met peper en zout. Bestrooi met bieslook. Serveer met het soda brood en een frisse salade.

 

Het kookboek

portret schrijfsters Anne Fleur Sanders en Anya van de WeteringCompact kookboekje met verrassende vegetarische recepten waarin zeewier centraal staat. Negen soorten zeewier + 3 afgeleide producten (agar agar, spirulina en chlorella) worden besproken. Geschreven door food designer Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering, oprichter van concept- en stylingbureau Kamer 456. De Schotse fotografe Bella Thewes nam de fotografie voor haar rekening.

Bestellen kun je hier:

Cover Proef de zee, koken met zeewierTitel : Proef de zee, koken met zeewier
Auteur : Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 7961
Prijs : €  23,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Soda brood met zeewier uit het kookboekje Proef de zee. Gemaakt door Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering

Meatless Monday
Soda brood met zeewier

Zeewier: hét ingrediënt van de toekomst, zeggen de wetenschappers. Een duurzame groente uit de zee die behalve karakteristiek ook heel gezond is. Maar er is zeewier en zeewier, wist je dat? In het onlangs uitgekomen kookboekje Proef de zee laten de 2 vooruitstrevende dames, Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering, je hiermee uitgebreid kennismaken. In Nederland zijn er maar liefst 9 soorten verkrijgbaar (overigens moet je er wel heel erg naar zoeken!): zeesla, zeespaghetti, kombu, wakame, hijiki, arame, dulse, nori en Iers mos. Heb je ze weleens gezien of geproefd? Met de inspirerende recepten van deze dames kun je aan de slag en valt er veel uit te testen. Vandaag brengen wij het ‘Soda brood met arame’, morgen komt het recept van de vegetarische paddenstoelenragout die je erbij kunt eten.

Wat is arame?

arame zeewier
Arame is gedroogd zeewier

Arame is een soort gedroogd zeewier die afkomstig is uit Japan of Zuid-Amerika. Het smaakt een beetje zoetig en nootachtig. Je moet de gedroogde arame eerst in koud water wellen voordat je het gebruikt. Na lang zoeken konden wij het kopen bij de Eco supermarkt (Gimsel). Maar het is ook online te koop.

Wat is soda brood?

Soda brood is een super simpel brood dat NIET MET GIST wordt gemaakt. Je hoeft het niet te kneden en het hoeft ook niet te rijzen. Het rijsproces ontstaat door het gebruik van de baking soda. Wanneer baking soda in aanraking komt met iets zuurs (karnemelk , yoghurt, citroensap) dan ontstaan er kleine gasbelletjes die het brood luchtig maken. Baking soda (ook wel natriumbincarbonaat of zuiveringszout genoemd) is niet hetzelfde als bakpoeder!!! Het rijzen van dit soort brood gebeurt pas in de oven. Door de warmte gaat de baking soda reageren op het zuur en zorgt zo voor de luchtigheid in je deeg.

Dit brood heeft een lekker knapperige korst en is nog iets vochtig van binnen. Het zeewier zorgt voor klein apart accent. Smaakt heerlijk bij de paddenstoelenragout die we morgen gaan publiceren.

1 uur

Ingrediënten

  • 20 gram gedroogde arame zeewier
  • 300 gram bloem
  • 200 gram volkorenmeel
  • 2 theelepels baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 500 ml yoghurt
  • Extra: bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Laat de arame 5 minuten wellen in ruim koud water. Giet af en dep droog.

Stap 2

Meng de arame, bloem, volkorenmeel, baking soda, zout en yoghurt door elkaar en kneed (mixer met deeghaken) snel tot een soepel deeg, een beetje kleverig maar wel stevig. Voeg eventueel wat bloem toe als het te slap is om te vormen. Vorm tot een rond brood en leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Druk de deegbal een klein beetje platter. Maak een kruis in het midden, zodanig dat het lijkt of het deeg in vieren is gedeeld. Bestrooi met nog wat bloem. Bak het brood in 40-45 minuten gaar. De korst moet knapperig zijn en het moet hol klinken als je op de bodem klopt. Laat afkoelen tot lauwwarm.

 

Het kookboek

portret schrijfsters Anne Fleur Sanders en Anya van de WeteringCompact kookboekje met verrassende vegetarische recepten waarin zeewier centraal staat. Negen soorten zeewier + 3 afgeleide producten (agar agar, spirulina en chlorella) worden besproken. Geschreven door food designer Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering, oprichter van concept- en stylingbureau Kamer 456. De Schotse fotografe Bella Thewes nam de fotografie voor haar rekening.

Bestellen kun je hier:

Cover Proef de zee, koken met zeewierTitel : Proef de zee, koken met zeewier
Auteur : Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 7961
Prijs : €  23,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Nacho's uit de oven uit het kookboek Zonder Fratsen van Anita Witzier

Voor het weekend
Nacho’s uit de oven

Nacho’s uit de oven; zo’n twintig jaar geleden at ik ze voor het eerst op een terras in Lovina Beach op  (notabene, hoe is mogelijk!) het eiland Bali. Ik was direct verslaafd aan dit uit Mexico afkomstige fingerfood van gebakken chips met een TOPPING van guacomole, zure room, salsa, verse koriander en gesmolten kaas. Inmiddels is het ingeburgerde borrelhap. Misschien wat ordinair, maar wel waanzinnig lekker. Bovendien zo simpel om zelf te maken. Dit staat voortaan altijd op jouw borrelhappen-repertoire. Echt waar!

Dit recept komt uit het kookboek ‘Zonder fratsen’ van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Zij is ook dol op deze borrelhap en zegt hierover het volgende: “Echter, om niet afhankelijk te zijn van een feestje of te moeten wachten tot er weer eens een gezinslid verjaart als excuus om deze schotel te maken, eten wij ’m ook gewoon als maaltijd. Bijvoorbeeld na de koningsdagborrel of na een bezoek aan de wijnclub, op de bank bij een film. Het is het ULTIEME SNACKETEN waarvan je echt altijd te veel eet. Dat moet dan maar een keer.”

 

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Winelife Rueda met Basa 58

'Rijst& proeft' in WineLife

8.2 pnt: Rueda nr 1 Spaans wit

Merlot Reserva van Ravanal

Soepel rood

7,5 pnt: sappige Merlot uit Chili

Kies een verfrissende witte wijn (Verdejo) of een sprankelende rosé. Ook een Cava zal het goed doen. Het maakt niet zoveel uit. De nacho’s nemen al snel de overhand ;-).  Maar een soepele Merlot uit Chili is ook een prima borrelwijn.

10 personen30 minuten

Ingrediënten

  • Guacomole
  • 4 rijpe avocado’s
  • 500 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • 3 eetlepels citroensap
  • 10 bosuitjes, in ringetjes
  • 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
  • 2 eetlepels jalapeñopeper-ringetjes (potje)
  • 250 ml zure room
  • 1 blikje maïskorrels, uitgelekt (300 gram)
  • zout, versgemalen peper

 

  • 2 zakken tortillachips naturel à 150 gram
  • 200 gram geraspte Goudse kaas
  • Extra: lage ovenschaal

Stap 1

Begin met het maken van de guacomole. Snijd het avocado-vruchtvlees in blokjes en doe in een ruime mengkom. Voeg toe: kerstomaatjes, citroensap, bosuitjes, jalapeñopeper, zure room en maïskorrels. Meng door elkaar tot een smeuïge massa. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de tortillachips over een lage ovenschaal. Verdeel erover: guacomole. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet de schaal ca. 10 – 20 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is en de bovenkant een goudbruin korstje krijgt. Garneer met extra koriander.

 

Het kookboek

Energiek kookboek van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Presentatrice van programma’s als ‘De Reünie, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Memories’. Ze werd meerdere malen genomineerd voor de Zilveren TeleVizier-ster, die ze uiteindelijk in 2007 heeft gewonnen. Ze is een gepassioneerde thuiskok die niet gelooft in diëten, wel in elke dag lekker en gezond eten. Zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods. Haar motto is: ‘Niet te veel van alles, niet meer, niet minder.

Bestellen kun je hier:

Cover Zonder fratsen van Anita WitzierTitel : Zonder Fratsen
Auteur : Anita Witzier
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 6177
Prijs : € 27,50

 

Uit dit kookboek komt ook de klassieker Etos Mess, een dessert om van te smullen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Linzenpasta met ui en koriander uit Mijn Syrische keuken van Zina Abboud

Meatless Monday
Linzenpasta met ui en koriander

De Midden-Oosten keuken blijft een hot item! Ooit geïntroduceerd door het culinaire  duo Merijn Tol en Nadia Zerouali in 2008. Onlangs kwamen daar nieuwe kookboeken bij zoals TLV en Neni’s Tel Aviv over de culinaire  stad Tel Aviv in Israël. Maar ook in buurland Syrië wordt fantastisch gekookt. Inmiddels zijn daar twee kookboeken over verschenen: Sumak van Anas Atassi (kijk nog even terug naar de bietensalade en de Muhammara) en Mijn Syrische keuken van Zina Abboud. Evenals Anas leeft Zina in Amsterdam. Dit is een van haar favoriete recepten! Ze vertelt hierover het volgende:

Portret Zina Abboud, schrijfster van Mijn Syrische keuken staand‘Harra esbao’o is een prachtig gerecht om te zien en doet denken aan een bontgekleurd tapijt, maar dan eetbaar! Het is vegetarisch en wordt vooral in Damascus tijdens de lunch gegeten. Laat je niet afschrikken door het een tikkeltje ingewikkelde uiterlijk: harra esbao’o  is makkelijk te maken en zo klaar.’

Welke wijn bij linzenpasta met ui en korander?

Het gerecht is heel afwisselend van smaak. Het is smeuïge pasta met linzen met een iets zurige-zoetige smaak, knapperige amandelen, stukjes brood, koriander en zoet-knapperige granaatappel. Drink hier een rosé bij met een lichtzoete ondertoon, zoals de Chiaretto Bardolino van Monte del Frà. (Komt binnenkort op de site!)

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 granaatappel
  • 4 uien
  • 2 platbroden
  • 200 gram farfalle
  • zout
  • 12 eetlepels olijfolie
  • 400 gram gare linzen (zakje, blikje)
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • 4 eetlepels granaatappelmelasse
  • 50 gram blanke amandelen
  • 2 bosjes koriander, grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • zwarte peper

Stap 1

Halveer de granaatappel en haal de pitjes eruit. Pel de uien en snijd ze in ringen. Snijd of knip de platbroden in vierkantjes.

Stap 2

Kook de farfalle in ruim water met zout volgens gebruiksaanwijzing. Verhit intussen 8 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de broodstukjes al omscheppend goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak de uiringen in de zelfde pan in de achtergebleven olie tot ze goudbruin en zacht zijn. Bestrooi ze met wat zout.

Stap 3

Giet de pasta af. Schep de linzen, tamarindepasta en melasse erdoor. Verwarm enkele minuten. Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan. Zet apart. Verhit 4 eetlepels olie in dezelfde pan en bak 3/4 van de koriander 1 minuut al omscheppend met de knoflook, zout en peper.

Stap 4

Doe de linzen en pasta in een wijde schaal. Verdeel de gebakken koriander en amandelen erover. Leg de stukjes platbrood aan de randen en verdeel de uien, granaatappelpitten en rest van koriander erover.

 

Het kookboek

De mooie roodharige Zina Abboud werd geboren in Aleppo en vluchtte vanwege de oorlog in Syrië naar Nederland. Sinds 2016 runt zij het succesvolle cateringbedrijf Zina’s Kitchen in Amsterdam. Ze werkt 100% biologisch. In haar boek Mijn Syrische keuken neemt ze je mee naar de keuken van haar moeder en grootmoeder in Aleppo waar de verse ingrediënten van de soek worden omgetoverd tot de meest bijzondere gerechten.

Bestellen kun je hier:

Cover Mijn Syrische keuken Titel : Mijn Syrische keuken
Auteur : Zina Abboud
Uitgever : Uitgeverij Xander Uitgevers
ISBN : 978 94 0160 879 4
Prijs : €

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Salade met gegrilde perzik en burrata

Meatless Monday
BBQ-salade met perzik en burrata

Bij een BBQ horen ook salades. Nou, dit is er zo’n. Deze salade past bij elk moment en iedereen vindt hem lekker. Ook de perzik gaat op de BBQ, wel zo makkelijk. Maar ook zonder BBQ lukt het prima, dan gebruik je gewoon je grillpan.

 Het recept is afkomstig uit het allernieuwste kookboek van de Nederlandse BBQ-king Jord Althuizen, oftewel de pyro-culinair avonturier. Het boek heet: Smokey Goodness No Worries BBQ, en het is het zesde boek in de reeks. Deze BBQ-master, cq kookboekenschrijver,  is ook eigenaar van bedrijven als Smokey Goodness (catering) en de restaurants ‘The Rough Kitchen’ en ‘Black Smoke’. In zijn nieuwste boek ontdek je de Australische manier van barbecueën en daarvan is deze salade een goed voorbeeld!

Wij hebben dit saladerecept nog tweemaal getest en vonden de hoeveelheid dressing teveel. Dat is aangepast.

In het intro van het recept vertelt Jord het volgende: “Gek ben ik op burrata, het zachtere broertje van mozzarella. Deze kaas heeft iets zonnigs en onmiskenbaar Italiaans. De fluweelzachte en romige textuur past bijzonder goed in een zomerse salade en gaat uitstekend samen met een licht pittige dressing. Zo ontstaat er een mooie balans tussen het volle, ronde en romige van de kaas en de lichte prikkel van de pepers. Gegrilde perziken zijn vervolgens de kers op de gezonde taart – het zoet en de onmiskenbare umami van de grillstreep vormen een fraai smaakpalet. Kortom, je gaat groenten en fruit eten en daar ga je van genieten.”

Welke wijn bij salade met gegrilde perzik en burrata?

De salade smaakt lichtpittig door de dressing, maar friszoet door de gegrilde perzik met een klein bittertje van de witlof. De geroosterde hazelnoten geven een fijne bite. Drink hier een rijke Italiaanse Soave (bijvoorbeeld Pieropan) bij. De fruitaroma’s van deze wijn sluiten perfect aan. Ook het kleine amandelbittertje in de wijn afkomstig van de garganega-druif maakt een mooie brug naar de hazelnoten. maar ook een chardonnay zonder houtlagering zal hier prima mee combineren.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • Chipotle-honingvinaigrette
  • 1 el honing
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 el chipotle-tabasco
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

 

  • 2 dikke sneden (zuurdesem) brood
  • 4 verse perziken
  • 1 el olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 stronkjes witlof (250 gram)
  • 75 g rucola
  • 1 rode ui (150 gram), julienne gesneden
  • 300 g burrata, uitgelekt
  • 75 g witte hazelnoten, geroosterd
  • Extra: BBQ of grill voor direct grillen

 Stap 1

Meng in een kleine kom de honing, grove mosterd, wittewijnazijn en chipotle-tabasco en roer ze met een garde goed door elkaar. Voeg al roerend druppelsgewijs de olijfolie toe en klop tot er een goed gebonden dressing ontstaat. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Stap 2

Bereid een BBQ of grill met gietijzeren grillrooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. (Je kunt ook een grillpan gebruiken.) Snijd het brood in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes brood tot goudbruine croutons

Stap 3

Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper. Gril ze heet en kort zodat je een mooie grillstreep krijgt en de vruchten wat zacht maar niet mushy worden; hoelang hangt af van hoe rijp je perziken waren voordat je begon. Snijd de rode ui in ragfijne (julienne) reepjes. Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten. Laat afkoelen en hak ze grof.

Stap 4

Haal de bladeren van het witlof los en verdeel ze samen met de rucola en rode ui over een grote platte schaal. Verdeel de gegrilde perziken over de rucola, trek de burrata in grove stukken, leg ze op de salade en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper. Garneer de salade met de geroosterde hazelnoten, croutons en de chipotle-honingvinaigrette. Combineer met alles van de BBQ.

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQ Titel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: Salade voor bij de barbecue met burrata (soort mozzarella) en gegrilde verse perzik. Afkomstig van Jord Althuizen. #BBQ #zomer #salade

 

Gazpacho; een koude tomatensoep uit Seville. Snel klaar!

Voor het weekend
Gazpacho (koude tomatensoep) uit Sevilla

Gazpacho = de ultieme zomersoep! En het goede nieuws al gehoord; er is een hittegolf op komst. En dan is deze beroemde Spaanse koude tomatensoep een ware uitkomst. De soep is ontstaan in de provincie Sevilla, in Andalusië. Landarbeiders namen de ingrediënten mee naar hun werk en wreven ter plaatse de tomaten fijn met olie, zout, azijn en brood. Maar tegenwoordig doen we het simpeler en gebruiken en we een blender of staafmixer. Bovendien is deze versie supersnel op tafel. Je bent in 15 minuten klaar! En lekker dat ie is…

Als het buiten heel warm is, kun je bij het opdienen in elke kom een ijsblokje leggen. Que aproveche!

Welke wijn bij gazpacho?

Voor de hand liggend: kies voor Sherry Fino of Manzanilla, zoals de Spanjaarden doen. Maar toch liever gewone wijn? Tomaten hebben een bijzonder hoge zuurgraad. Dus kies voor een witte wijn met een fris zuurtje. Vooral een Sauvignon Blanc (uit welk gebied dan ook) doet het altijd heel goed. Maar andere frisse witte wijnen combineren ook fantastisch; denk aan Spaanse Cava, Riesling, Soave, Verdicchio, Vermentino of Chenin blanc uit de Loire.

4 personen (1 liter)15 minuten

Ingrediënten

  • 2 sneetjes oud brood, in kleine blokjes*
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 6 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • ½  groene paprika, in kleine blokjes
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • 1 potje gegrilde rode paprika’s (295 ml)
  • ½ komkommer
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • 6 ijsblokjes
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze in een kleine kom. Voeg de knoflook en 2 eetlepels olijfolie toe en meng goed. Verdeel de blokjes over een bakplaat en bak ze in de oven in ca. 8 – 10 minuten goudbruin en knapperig. Overdoen in kommetje. Snijd de paprika in hele kleine stukjes. Doe in een kommetje. Rode ui fijn snipperen en doe de helft in een kommetje.

Stap 2

Doe intussen in de blender of hoge kom: gezeefde tomaten, gegrilde paprika (met vocht en teentje knoflook!), komkommer, helft van de rode ui, 4 eetlepels olijfolie, sherryazijn en ijsblokjes. Pureer tot een gladde soep. Zet in de koelkast tot gebruik. Verdeel de soep over 4 glaasjes of mooie kommetjes. Serveren met gesnipperde rode ui, groene paprika en croutons.

Gazpacho (koude tomatensoep)
Snelle gazpacho (koude tomatensoep) staat in 15 minuten op tafel

 

*Nog sneller klaar?

Je kunt ook kant-en-klare croutons kopen in de supermarkt. In zakjes van 40 gram. Ze liggen in de koeling bij de salades.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Gegrilde groenten salade met amandelpesto

Meatless Monday
Gegrilde zomergroenten-salade met amandelpesto

Vegan is helemaal hip en trendy! Je kunt er niet meer omheen. Maar wat is het verschil met vegetarisch? Veganisten eten alleen maar plantaardig voedsel. Dus ook zuivel en eieren staan niet op het menu. En dat is precies wat de Britse Ella Mills sinds 2012 doet. Ze start dan met het blog Deliciously Ella waarin de plantaardige keuken centraal staat. Deze ‘simpele pestosalade’ is afkomstig uit haar allernieuwste kookboek ‘Deliciously Ella’; een boek met 100 onweerstaanbare simpele gerechten voor iedere dag.

Dit is weer zo’n makkelijk salade voor bij je wekelijkse avondmaaltijden. Wij maken hem met aubergine, courgette en paprika, maar het kan met alle groenten. Het is dan ook een fijne manier om restjes en seizoensgroenten te gebruiken. Ik maak graag een dubbele hoeveelheid pesto, die ik in de koelkast bewaar en door pasta met groenten of sladressings roer of op een rijst- of quinoabowl schep. Restjes van deze salade zijn heerlijk op zuurdesembrood!”, vertelt Ella in haar intro. Maar als bijgerecht is haar hoeveelheid wel erg veel. Wij brengen het recept wat terug in hoeveelheden. De pesto kun je ook maken met 1 vers (niet geroosterd) teentje knoflook. Ook voor niet-veganisten of –vegetariërs is dit een uitstekende zomerse salade. Geniet mee!

Welke wijn bij gegrilde groentensalade?

Deze salade smaakt fris door de verschillende beetgare groenten, licht gerookt door het grillen en kruidig door de basilicum. Schenk hier een rosé met bite bij, of een kruidige sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Meer zin in rood; ook een gekoelde Beaujolais zal uitstekend combineren.

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 grote aubergines, in plakken van ca. 1 cm dik
  • 1 courgette, in linten van ca. 0,5 cm dik
  • 2 rode, oranje of gele paprika’s, in reepjes
  • snuf zeezout
  • handvol geroosterde amandelen, grof gehakt
  • handvol verse basilicumblaadjes, grof gehaktVoor de amandelpesto:
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gram amandelen, geroosterd
  • 2 tenen knoflook, geroosterd
  • 15 g basilicum
  • kneepje citroensap
  • snuf zeezout

Stap 1

Begin met het roosteren van de knoflook voor de pesto. Verwarm de oven op 220 °C. Haal de teentjes knoflook los, pel ze en leg ze op een bakplaat. Rooster de knoflook ca. 10 minuten en laat afkoelen. (Je kunt natuurlijk een heel bolletje knoflook roosteren en het resterende teentjes bewaren voor bijvoorbeeld hummus, of falafel.)

Snijd de aubergines in dunne plakken van ca. 1 cm. Schaaf met een kaasschaaf de courgette in linten van 0,5 cm. Snijd de paprika in dunne reepjes. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Leg de aubergine, courgette en paprika erin en gril ze een paar minuten per kant tot ze lichtbruin en gaar zijn. (Je moet dit doen in een paar porties.) Bestrooi de gare groenten met wat zeezout.

Stap 2

Rooster intussen in een droge koekenpan de amandelen tot ze lichtbruin zijn. Maak de pesto door alle ingrediënten met een scheutje water in de keukenmachine (of blender) op de pulsstand glad te malen.

Stap 3

Meng, vlak voor het opdienen, de pesto door de afgekoelde groenten en zorg dat ze goed zijn bedekt. Garneer met de geroosterde amandelen en basilicumblaadjes.

 

Wie is Ella Mills?

Ella (voorheen heette ze Ella Woodward) kreeg in 2011 een zeldzame ziekte. Door plantaardig te gaan eten overwon zij haar ziekte. Het is geen dieet, maar een specifiek voedingspatroon op basis van onbewerkte ‘natuurlijke’ plantaardige producten, zonder vlees of zuivel (‘veganistisch’), maar ook zonder suiker of gluten. Sindsdien ontwikkelt zij recepten, die ze deelt op haar blog met ongelofelijk veel volgers en lezers. Ook heeft zij twee restaurants in Londen.

Bestellen kun je hier:

Cover Deliciously EllaTitel : Delicious Ella; het plantaardige kookboek
Auteur : Ella Mills
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 721 47
Prijs : € 24,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

 

Recept: salade van gegrilde courgette, paprika en aubergine. Met een pesto van cashewnoten. Helemaal vegetarisch, zelfs vegan! Drink er wel een glas wijn bij: gekoelde Beaujolais smaakt zomers. #gegrild #groenten #gezond

Dipsaus met geitenkaas en knoflook

Meatless Monday
Dipsaus met geitenkaas en gestoofde knoflook

In Frankrijk maken ze heerlijke dipsauzen. Deze is gemaakt van verse geitenkaas met veel knoflook. Maar laat je niet afschrikken door die tien teentjes! Doordat je knoflook in melk laat stoven wordt hij zacht en nootachtig van smaak. Het recept is afkomstig uit het kookboekje van Picodon-kaas dat ik heb gekregen in de Ardèche tijdens mijn persreis afgelopen oktober. Lees nog even mijn verslag. Een super simpel borrelhapje dat de lente/zomer eer aandoet. Maar ook lekker als een smeerseltje tijdens de lunch. Of als dipsaus bij een BBQ.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

bianco di Custoza 2017 Monterei

Fris wit

7,5 pnt: biologische Bianco di Custoza

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Bij verse geitenkaas hoort Sauvignon Blanc uit de Loire. Maar doordat de geitenkaas in deze dipsaus wat romiger is gemaakt, past een rijpere witte wijn beter. Kies bijvoorbeeld voor Verdejo, of een Sauvignon Blanc uit de Nieuwe Wereld. Ook een Soave, of  Bianco di Custoza zal hier goed bij combineren.

6 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 10 teentjes knoflook
  • 200 ml melk
  • 50 ml slagroom
  • 60 gram verse geitenkaas (picodon)
  • 1 eidooier
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Pel de teentjes knoflook. Breng in een kleine steelpan de melk met de knoflook aan de kook. Laat de knoflook in ca. 10 minuten op zacht vuur sudderen tot ze zacht zijn. Haal ze uit de melk en laat uitlekken. Prak met een vork fijn, of pureer met de staafmixer.

Stap 2

Verwarm in dezelfde steelpan, al roerende, de slagroom met de geitenkaas tot een romige saus. Voeg knoflook en eidooier toe. Verwarm al roerende zachtjes tot een smeuïge massa. Laat niet koken! Breng op smaak met zout en peper.

Serveren met radijs, kerstomaatjes, bloemkoolroosjes en bleekselderij en toast.

 

Het kaasboek

De Franse journalist Tristan Sicard opent in 2011 een kaaswinkel in Lille. In dit boek verenigt hij zijn passie voor schrijven en kaas. Het is een uitgebreid boek over het productieproces, de geschiedenis, nauwkeurige productinformatie van 420 verschillende kazen, de ideale kaasplank samenstellen en meer perfecte wijn-kaascombinaties. Een heerlijk naslagwerk dat je als kaasliefhebber beslist in je boekenkast wilt hebben.

Bestellen kun je hier:

cover Kaaskenner word je zoTitel : Kaaskenner word je zo
Auteur : Tristan Sicard
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN :  978 94 6143 200 1 |
Prijs : € 24,95

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

crédit photo : Syndicat du Picodon AOP / Philippe Barret,

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: dipsausje voor bij voorjaar- of zomer groenten. Gemaakt van geitenkaasjes uit de Ardèche (picodon) en geroosterde knoflook. Heel makkelijk om te maken. Verrassend van smaak. Drink er een Italiaanse Bianco di Custoza bij uit Veneto. Recept op I Love Food & Wine.

 

 

Meatless Monday
Muffins van waterkers & pijnboompitten

Vegetarisch, én koolhydraatarm; dat zijn deze muffins gemaakt van waterkers en hüttenkäse. Met name als lunchgerecht zijn ze IDEAAL. Net als een boterham met kaas zijn deze muffins heel gemakkelijk mee te nemen in je lunchbox! Heerlijke eenhappers die ook heel goed passen op een buffet, of als borrelhap.

Schrijfster Celia Brooks

Het recept is afkomstig uit het kookboek SuperVeg van Cilia Brooks. Zij adviseert: “Serveer ze warm als ontbijt, of met een salade voor de lunch. Koud smaken ze ook goed en dankzij de compacte vorm zijn ze ook handig om mee te nemen voor lunch of een picknick.”

 

 

VOEDINGSWAARDE P.P.: 255 Kcal, 16 gram Vet,  23 gram Eiwit, 7 gram Koolhydraat

Welke wijn bij Muffins van waterkers?

Deze luchtige omelet-taartjes zijn zeer goed gevuld met waterkers en bedekt met knapperige pijnboompitten. Lekker maar wel vrij neutraal van smaak. Je proeft ei, waterkers en pijnboompitten. De frisse yoghurt geeft het wel wat extra’s. Drink hier een frisse witte wijn bij, zoals een Sauvignon Blanc, Gaillac Blanc of Verdejo. Deze frisse zuren in de wijn combineren goed met de yoghurt en waterkers.

 

Muziek: even terugblikken op het Eurovisie Songfestival met de winnende song van onze Duncan Lawrence. (Een melodie die in je hoofd blijft hangen!)

4 personen (12 stuks)40 minuten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 6 eieren
  • 1 eetlepel (rijste)bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 100 gram waterkers, grof gehakt
  • 2 lente-uien, gehakt
  • 150 gram hüttenkäse
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 60 gram pijnboompitten
  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • extra: muffinvorm (12 vormpjes)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200℃. Bestrijk de vormpjes met olie. Klop in een kom of schenkkan de eieren los met de bloem en bakpoeder. Schep de waterkers, lente-ui en hüttenkäse erdoor en voeg zout en peper toe,

Stap 2

Verdeel het mengsel met een lepel over de vormpjes. Giet daarna wat nog over is erbij. Verdeel de pijnboompitten erover.

Stap 3

Zet de vorm op een bakplaat en bak de muffins in het midden van de oven in 20 minuten gaar en goudbruin. Neem de vorm uit de oven en laat de muffins enkele minuten afkoelen. Maak ze zonodig met een mes los van de randen en neem ze uit de vorm. Serveer ze warm of op kamertemperatuur met Griekse yoghurt. Lekker met een tomatensalade en een balsamicovinaigrette.

 

Het kookboek

Mooi kookboek met groenten in de hoofdrol. De Amerikaanse kookboekschrijfster Celia Brooks heeft de 25 meest gezonde groenten uitgekozen waarmee ze 100 vegetarische gerechten heeft bedacht. Elke groente wordt eerst uitgebreid besproken; ze legt uit waarom de groente zo gezond is en wat je ermee kunt doen. Daarna volgen de recepten.

Bestellen kun je hier:

Cover kookboek SupervegTitel : Superveg
Auteur : Celia Brooks
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 189 9
Prijs : € 24,95

Probeer ook eens de Griekse plaattaart van courgette of Romige omelet met doperwten uit dit kookboek. Allebei supermakkelijk om te maken.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: hartige muffins voor de koolhydraat-arme lunch. Gemaakt van waterkers, eieren, hüttekäse en pijnboompitten. Ideaal voor de lunchbox! #picknick #superveg