Spinazietaart met artisjokken uit het kookboek Ovengerechten van Janny van de Heijden

Meatless Monday
Spinazietaart met artisjokken en ricotta

‘Heel Holland Bakt’ is weer afgelopen. Maar presentatrice Janny van de Heijden bakt nog even door….  In haar nieuwe kookboekje ‘Ovengerechten’ staan 50 van haar favoriete recepten met overheerlijke ovengerechten. Overwegend hartig, zoals deze spinazietaart met artisjokken.

Portret Janny van de Heijden
Portret Janny van de Heijden

In het intro zegt Janny het volgende:

‘Deze vegetarische taart ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook erg lekker. Laat de spinazie bij voorkeur van tevoren in een zeef of vergiet ontdooien. Op die manier kan het vocht makkelijk wegvloeien. De taart is een goed alternatief voor de vele ‘zwaardere’ quiches.’

Welke wijn bij filotaart met spinazie en ricotta?

Het is een echte groentetaart. Je proeft spinazie en artisjokken, daarnaast maakt de kaas deze filotaart wat steviger van smaak. Ricotta zorgt voor smeuïgheid. Welke wijn erbij? Kies voor een frisse witte wijn. Een sauvignon blanc uit Chili heeft rondheid, kruidigheid en frisse zuren. Deze elementen sluiten helemaal aan bij deze hartige taart.

4 personen2 uur

Ingrediënten

  • 450 gram diepvries bladspinazie
  • 1 prei
  • 1 pak filodeeg (225 gram, diepvries)
  • olijfolie om in te bakken (plus extra om te bestrijken)
  • 1 blik artisjokharten (400 gram)
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 250 gram ricotta
  • 4 eieren
  • 125 gram geraspte kaas
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • Extra: springvorm (Ø 23 cm)

Stap 1

Laat de spinazie ontdooien en druk de groente enigszins uit. Laat intussen het filodeeg onder een theedoek ontdooien en verhit de oven tot 170 °C. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Fruit de preiringen in wat olijfolie zacht, voeg de spinazie toe en fruit enkele minuten mee.

Stap 2

Laat de artisjokharten uitlekken en halveer ze. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Haal de pan met het prei-spinaziemengsel van het vuur en laat enigszins afkoelen. Klop in een kom de ricotta en eieren door elkaar. Meng er de geraspte kaas door en breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.

Stap 3

Bestrijk telkens een vel filodeeg met olie en leg het met de met olie bestreken kant naar beneden in de springvorm. Laat het deeg over­hangen. Bestrijk een volgend vel, draai de vorm een kwartslag en leg het tweede vel gedeeltelijk op het eerste. Ga zo door tot alle vellen deeg (bestreken met olie) op zijn en draai de vorm daarbij telkens een slag. Meng het prei-spinaziemengsel met het ricottamengsel. Voeg de artisjokken en zongedroogde tomaatjes toe en schep het mengsel in de springvorm. Vouw het overhangende deeg vel voor vel over de vulling (liefst een beetje rommelig), bestrijk extra met olijfolie en bak de taart in ongeveer 1 uur en 20 minuten gaar en stevig. Dek de taart zonodig af met een vel aluminiumfolie als hij te donker wordt.

Het kookboek

Compact kookboekje gevuld met 50 favoriete ovengerechten van Janny van der Heijden. Van maaltijdschotels, hartige gerechten tot zoete taarten. Janny van der Heijden is een culinair publiciste die verschillende tv-programma’s presenteert en tientallen kookboeken op haar naam heeft staan. In het verleden was zij hoofdredacteur van Tip Culinair.

Bestellen kun je hier:

cover Ovengerechten van Janny van der HeijdenTitel : Ovengerechten
Auteur : Janny van der Heijden
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 89 0388 0855
Prijs : € 20,-

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Quiche met boerenkool en champignons uit het kookboek Vegetarisch voor een prikkie

Meatless Monday
Quiche met boerenkool en champignons

Op de valreep een hartige taart met een winters accent: een quiche met boerenkool! Misschien niet voor de hand liggend, maar wel simpel om te maken. Bovendien vegetarisch en verrassend.

Portret Hanna Olvenmark van Vegetarisch voor een prikkie
Portret Hanna Olvenmark

Deze quiche komt uit het kookboek Vegetarisch voor een prikkie van de Zweedse Hanna Olvenmark. Zij maakt recepten die niet duurder zijn dan € 1,- per persoon. Oorspronkelijk maakt zij de taartbodem helemaal zelf (is goedkoper natuurlijk), maar dat gaf een plakkerig resultaat. We hebben het recept eigenlijk best wel rigoureus aangepast, maar nu is het TOP! Bovendien een gerecht uit de voorraadkast!

Welke wijn bij quiche met boerenkool en olijven?

Boerenkool zorgt voor aardsheid, olijven voor pit en feta veroorzaakt een zurige zoute smaak. Kies een verfrissende wijn. Zowel wit als rood is een passende combinatie. Wit: kies  Grüner Veltliner of Pinot Grigio. Meer zin in rood: denk dan aan een Beaujolais Village of een Italiaanse Dolcetto.

460 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram boerenkool (diepvries)
  • olie
  • 1 rol hartige taartdeeg of pizzadeeg (koeling)
  • 1 pak gedroogde peulvruchten (bijv. witte bonen, groene erwten)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram champignons
  • 20 olijven
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 3 eieren
  • 200 ml melk
  • zout, peper
  • 2 theelepels tijm
  • 75 g geraspte kaas
  • 75 gram feta
  • Extra: bakpapier, lage taartvorm ɸ 24 cm

Stap 1

Laat de boerenkool ontdooien. Verwarm de oven voor op 200℃. Bestrijk de taartvorm met olie. Bekleed de vorm met het taartdeeg. Leg er bakpapier op en vul de vorm met gedroogde peulvruchten. Bak de bodem 10 minuten. Verwijder de peulvruchten en het bakpapier.

Stap 2

Hak de uien en de knoflook fijn. Snijd de champignons in kleine stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de uien, knoflook, boerenkool en champignons 5 minuten. Snijd de olijven en zongedroogde tomaten fijn en schep ze erdoor.

Stap 3

Klop de eieren en melk door elkaar. Roer er 1 theelepel zout, peper en tijm door. Doe het boerenkool mengsel in de taartvorm. Schenk het eimengsel erover. Bestrooi het met de geraspte kaas en verkruimelde fetakaas. Bak de taart in de oven in 30 minuten gaar.

Tip!

Als het oppervlak een mooie kleur krijgt voordat de taart klaar is, kun je een ovenplaat op de vorm leggen zodat de taart niet verbrandt.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Vegetarisch voor een prikkie-Titel : Vegetarisch voor een prikkie
Auteur : Hanna Olvenmark
Uitgever : Uitgeverij Citrus
ISBN : 978 94 622 634 37
Prijs : € 19,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Wortelsoep met kokosmelk

Meatless Monday
Wortelsoep met kokosmelk

Doe jij ook mee aan de Nationale Week Zonder Vlees (9 t/m 15 maart)? Ga jij ook de uitdaging aan om deze hele week geen vlees te eten?  Wij  starten op deze Meatless Monday met een romige wortelsoep met kokosmelk en kerrie. Wortel en kokos zijn goede vrienden. Deze soep is echt een lunchgerecht. Maar als je de soep aanvult met een salade, of een stuk hartige taart, dan voldoet hij zeker ook als hoofdmaaltijd.

Deze soep is afkomstig uit het kookboek ‘Vegetarisch voor een prikkie’. Geschreven door de Zweedse Hanna Olvenmark. Zij is diëtiste en blogger. Drie jaar geleden lanceerde ze haar website ‘Portionen under Tian’ (Eten voor een euro) met eenvoudige gerechten die nooit duurder zijn dan 1 euro per portie. Daar wilde ze vooral laten zien dat je met weinig geld heel gezond kunt koken. Gevolg: de meeste recepten zijn vegetarisch, omdat je heel goedkoop kunt koken met verse groenten. Dat laat ze ook zien met dit kookboek waarin ze haar favoriete vegetarische recepten heeft verzameld. En deze wortelsoep is daar een goed voorbeeld van.

Portret schrijfster Hanna Olvenmark van het kookboek Vegetarisch voor een prikkie
Schrijfster Hanna Olvenmark komt uit Zweden

In het intro zegt ze: “Deze soep is lekker romig, smakelijk en echt heel gemakkelijk om te maken. De truc is om er wat zoete chilisaus in te doen en veel gember! Heb je geen zoete chilisaus in huis? Een lepel mangochutney smaakt ook er goed.”

Welke wijn bij wortelsoep met kokosmelk?

Eigenlijk geen wijn bij soep! Maar als het toch moet…, kies hier dan voor glas witte wijn met een rond karakter en redelijk zachte zuren. Want de soep is kruidig en licht zoet van smaak. Denk aan een Viognier, Pinot Gris uit de Elzas , Soave of een Grüner Veltliner.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 kg wortelen
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 1 rode chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 blik kokosmelk (ca. 400 gram)
  • 5 dl water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • Topping
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 25 gram geraspte kokosnoot

Stap 1

Pel de ui, schrap de wortels en snijd ui en wortel in grove stukken. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de wortelen, ui en kerrie 5 minuten.

Stap 2

Hak de chilipeper en knoflook, rasp de gember en voeg toe. Bak nog 5 minuten terwijl je af en toe roert. Voeg de kokosmelk en 5 dl water toe samen met het bouillonblokje en de zoete chilisaus. Laat alles 15-20  minuten verder zachtjes koken (de wortels moeten zacht zijn dus even voelen met een stokje of vork).

Stap 3

Pureer alles met de staafmixer  tot een gladde soep. Rooster de zonnebloempitten en kokosschilfers in een droge koekenpan tot ze licht gekleurd zijn. Serveer de soep met de topping en bij voorkeur ook een lekker stuk brood.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Vegetarisch voor een prikkie-Titel : Vegetarisch voor een prikkie
Auteur : Hanna Olvenmark
Uitgever : Uitgeverij Citrus
ISBN : 978 94 622 634 37
Prijs : € 19,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Halloumi met mangosalade

Meatless Monday
Halloumi met mango en pistachenoten

Ook fan van ‘Heel Holland Bakt’? Dan ken je jurylid Janny van der Heijden vast en zeker. Dit seizoen was duidelijk waarneembaar dat Janny een stuk slanker was geworden. Hoe ze dat voor elkaar kreeg? Door ‘Slim & Verantwoord’ te koken! Kijk maar…

Portret Janny van de Heijden
Portret Janny van de Heijden

Onlangs verscheen er een kookboekje van haar hand met 50 gezonde en slanke recepten. Want gezond koken is enorm belangrijk, vindt zij (en dat vinden wij ook!!!). In dit boekje deelt zij haar persoonlijke tips en slimme recepten zodat je in een handomdraai de meest fijne en bewuste gerechten op tafel zet. Deze gebakken halloumi met mangosalade is een goed voorbeeld hiervan. Je kunt met deze salade veel kanten op: geschikt als voorgerecht en lunchgerecht, maar ook als hoofdgerecht (serveer er dan zwarte quinoa of patat frites bij).

Welke wijn bij Halloumi met mangosalade en pistachenoten?

Het is lekkere combi van zoute halloumi met zoete mango en het pittige van de rode peper. Nootjes geven een lekkere bite. Hier drink je witte wijn bij met een rond mondgevoel en wat restzoet, zoals bijvoorbeeld een pinot gris (of muscat) uit de Elzas, of een niet-droge riesling (bijvoorbeeld feinherb). Ook een rosé met een klein zoetje doet het hier goed. Denk ook eens aan Mateus rosé! Ander idee: een Italiaanse Asti Spumante; sprankelend met een friszoete smaak.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram halloumi*
  • 1 grote mango
  • 1 bos bosui
  • 1 rode peper
  • enkele takjes koriander
  • enkele takjes munt
  • 2 eetlepels gepelde pistachenoten (ongezouten)

Stap 1

Snijd de halloumi in dikke plakken van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Maak de bosui schoon en snijd in ringen. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en zaadlijsten.  Snijd het vruchtvlees in reepjes. Hak de koriander en munt. Meng de mango met de peper, bosui en gehakte kruiden. Bestrooi met de (eventueel grof gehakte) pistachenoten.

Stap 2

Verhit een droge koekenpan tot half heet (niet te hoog, anders wordt de kaas snel te donker). Leg de plakken halloumi erin en bak ze in 2 minuten per kant mooi krokant en goudkleurig aan de buitenkant.  Serveer de halloumi met de salade en bijvoorbeeld zwarte quinoa of patat frites.

* Wat is halloumi?

Halloumi: een van oorsprong ongerijpte Cypriotische geitenkaas, goed verkrijgbaar (verpakt) bij de supermarkt.

 

Het kookboek

Compact kookboekje met gezonde, maar lekkere recepten. Slim koken betekent dat je alles mag eten wat je lekker vindt, zolang je maar gebalanceerd eet en je hoeveelheden in de gaten houdt. Janny van der Heijden is een culinair publiciste die verschillende tv-programma’s presenteert en tientallen kookboeken op haar naam heeft staan. In het verleden was zij hoofdredacteur van Tip Culinair.

Bestellen kun je hier:

Cover Slim koken van Janny van der HeijdenTitel : Slim koken
Auteur : Janny van der Heijden
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 89 0388 0802
Prijs : € 20,-

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Meatless Monday
Perfecte Melanzane alla Parmigiana

Het lijkt zo makkelijk: Melanzane alla Parmigiana (oftewel Italiaanse aubergineschotel). Deze klassieker van laagjes gebakken aubergine in tomatensaus met kaas (parmezaan en mozzarella) ziet eruit als een soort lasagne. Maar het grote probleem is om hem lekker smeuïg, niet te vet, maar wel stevig te krijgen. Na het uittesten van vele varianten en recepten kom ik uiteindelijk uit bij dit recept van chefkok Jonathan van Zandbergen. Ja, zo wil ik hem hebben! Het geheim? Aubergines niet bakken in de koekenpan, maar in de oven.  Perfect resultaat!

portret Jonathan Zandbergen
Chefkok Jonathan Zandbergen van Merlet

Het recept is afkomstig uit zijn nieuwe kookboek ‘Vijf seizoenen’. Jonathan is een van de grootste Nederlandse culinaire talenten en is chefkok bij sterrenrestaurant Merlet in Schoorl. Lees nog even mijn interview van vorig jaar waarin hij zijn 11 favorieten aan mij prijsgeeft!
Jonathan vertelt het volgende verhaal over zijn recept:

Melanzane betekent aubergine in het Italiaans. Ik ken het woord echter als de naam van een gerecht: een lasagne van aubergine. Als kind heb ik dit recept meegekregen van mijn stiefvader. Het is best een klus om de aubergines goed voor te bereiden, maar het eindresultaat is subliem. Vroeger legde ik de plakken aubergine eerst in water met zout om ze vervolgens stuk voor stuk te bakken in olie. Ik heb met mijn kennis uit de keuken een snellere bereiding gevonden, dus dat scheelt. Verder zijn goede basis ingrediënten erg belangrijk. Mooie stevige aubergine, buffelmozzarella en oude Parmezaanse kaas. De tomatensaus mag mild zijn, maar wel met een stevige basilicumsmaak.’

Welke wijn bij melanzane alle parmigiana?

Smeuïge boterzachte aubergines in een gekruide tomatensaus met zachte kaassmaak. Je kunt hier kiezen voor een rosé (bijvoorbeeld een kruidige uit de Provence of Languedoc). Dat maakt het gerecht lichter en zomers. Maar ook rood is hier een goede keus. Wij dronken er een Faugères uit de Languedoc bij: kruidig, rond met rijpe tannines. Maar ook een Italiaanse Montepulciano d’Abruzzo, Valpolicella of de Rosso Umbria van Vinoblesse passen uitstekend bij deze Italiaanse klassieker.

4 à 5 personen1 uur + 35 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 5 grote aubergines
  • zout, versgemalen peper
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 125 ml olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 1 kg roma-tomaten, zonder vel, in blokjes*
  • 2 bosjes basilicum
  • boter
  • 500 gram buffelmozzarella
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • olijfolie
  • Extra: diepe ingevette ovenschaal (20 x 30 cm), keukenpapier, bakpapier, aluminiumfolie

Stap 1

Schil de aubergines en snijd in plakken van 1 cm. Leg ze uit op een theedoek en bestrooi ze aan beide zijden met fijn zout. Laat 20 minuten liggen en dep ze goed droog met keukenpapier.

Stap 2

Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een steelpan. Fruit de ui en 3 teentjes knoflook ca. 2 minuten en voeg de tomatenblokjes toe. Kruid met zout en peper en kook in ca. 30 minuten (met deksel schuin op pan) zachtjes tot een mooie saus. Neem van het vuur. Snijd 1 bosje basilicum fijn en meng door de saus.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng 1 teentje knoflook met 150 ml olijfolie. Leg de aubergineplakken op 2 bakplaten bekleed met bakpapier en bestrijk ze rijkelijk met de olie. Dek de bakplaten af met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak nog 10 minuten. Neem de aubergine uit de oven, maar laat de oven aan.

Stap 4

Scheur de mozzarella in stukken en verdeel in vier delen. Leg op de bodem van de ovenschaal een laagje (1/4 deel) aubergines. Bouw de ovenschotel vervolgens op door 3 lagen te maken van telkens tomatensaus, aubergines, mozzarella en de basilicumblaadjes van het overige bosje. Eindig met een laag mozzarella en Parmezaanse kaas. Even goed aandrukken. Bak de melanzane 35 minuten in de oven. Serveer met een groene salade.

*Je kunt ook twee blikjes tomatenblokjes gebruiken in plaats van verse tomaten. Dit gaat sneller, alleen blijft er wel iets meer vocht achter in de ovenschaal.

Bestellen kun je hier:

cover vijf seizoenen van Jonathan ZandbergenTitel : 5 Seizoenen
Auteur : Jonathan Zandbergen
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 704 4
Prijs : € 31,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Winterse groentesoep met witlof en witte bonen uit Vers uit de oven

Meatless Monday
Soep van geroosterde witlof en bonen

Dit is een echte winterse groentesoep! Wat maakt hem winters? Dat is de vulling van geroosterde witlof, boerenkool, winterwortel en witte bonen. Vooral het roosteren van de gehalveerde witlofstronkjes maakt deze soep bijzonder. Dat zorgt voor een diepe smaak! Bovendien makkelijk om te maken. Serveer met knapperig stokbrood en gezouten boter en je hebt een fantastische vegetarische maaltijd op tafel staan!

Welke wijn bij winterse groentesoep met witte bonen?

Deze goed gevulde heldere groentesoep heeft een duidelijk bittertje van de witlof en het smeuïge van de witte bonen. Rozemarijn op de achtergrond. De regel is eigenlijk bij soep geen wijn. Maar bij deze maaltijdsoep is het toch net even anders. Dan past ie wel. We proefden zowel wit (sauvignon blanc) als rood (Faugères) bij deze soep. En eigenlijk was dit allebei niet de juiste match; de witte té fris, de rode té heftig. Mijn advies is daarom: kies voor een witte wijn met zachte zuren, zoals een witte Côtes du Rhône, pinot blanc of pinot gris.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 3 stronken witlof, in de lengte gehalveerd
  • 50 gram roomboter, gesmolten
  • 6 theelepels rodewijnazijn
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 100 gram winterwortel, grofgehakt
  • 1 venkel, grofgehakt
  • 2 teentjes (gerookte) knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 liter groentebouillon
  • 400 gram cannellini-bonen uit blik, uitgelekt
  • 100 gram gesneden boerenkool (of cavolo nero)
  • citroensap
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet intussen alle ingrediënten klaar volgens ingrediëntenlijst.
Leg de halve witlofstronkjes in een grote braadslede (of op een bakplaat met bakpapier) met het snijvlak naar boven. Druppel de gesmolten roomboter er langzaam overheen. Doe hetzelfde met de rodewijnazijn. Bestrooi tot slot met de bruine basterdsuiker, (zee)zout en peper. Bak de witlof ca. 15 tot 20 minuten in de oven, tot de witlof begint te karamelliseren en donkerbruin wordt aan de randen.

Stap 2

Verhit in een grote soeppan enkele eetlepels olijfolie. Bak op halfhoog vuur ui, wortel, venkel ca. 10 minuten. Blijf de groenten omroeren, zodat ze niet aanbranden. Voeg de uitgeperste knoflook en de takjes rozemarijn toe in bak ca. 1 minuut zachtjes even mee.

Stap 3

Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de cannellini-bonen en kool toe en laat de soep ca. 10 minuten zachtjes koken.

Stap 4

Haal de witlof uit de oven. Snijd de witlof in grote stukken. Schep de witlof (evt met achtergebleven vocht) in de soeppan. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer de soep met een scheutje extra vierge olijfolie en geraspte Parmezaanse kaas. Lekker met knapperig stokbrood en gezouten boter.

Het kookboek

Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Vers uit de oven’ van de in Londen geboren Ajda Mehmet. Zij is foodstylist en recept ontwikkelaar. In 2012 besloot ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland. Dit is haar eerste kookboek met een verzameling succesrecepten die makkelijk te maken zijn en waarin de oven een belangrijke rol speelt. Kortom een boek met veel verrassende recepten voor snelle doordeweekse maaltijden.

Bestellen kun je hier:

Cover Uit de ovenTitel : Vers uit de oven
Auteur : Ajda Mehmet
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 222 3
Prijs : € 20,95

 

 

 

We publiceerde al eerder een recept uit dit boek: ricotta beignets! Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Auberginestoof met paprika uit Beiroet van Merijn Tol

Meatless Monday
Aubergine stoofschotel uit Beiroet

Yekhni batenjan, zo heet de waanzinnig lekkere auberginestoof uit het nieuwste kookboek ‘Beiroet’ van Merijn Tol. Al eerder publiceerde deze good looking lady met blonde lokken mooie kookboeken met gerechten uit het Midden-Oosten. Altijd in samenwerking met Nadia Zerouali. Maar deze keer liet zij haar eigen hart spreken. Haar ziel heeft zich verpand aan de stad Beiroet. En in dit kookboek beschrijft ze de stad door de ogen van haar vrienden. Deze stoofschotel komt van haar vriendin Tamar.

sfeerbeeld Beiroet

In het intro vertelt Merijn het volgende: ‘Mijn vriendin Tamar is dus een wonderbaarlijk persoon. Ze is tandarts van beroep, kunstenaar met penseel en verf, fanatiek hiker op de Lebanon Mountain Trail, reislustig van natuur en kookt en bakt dat het een lieve lust is. We delen dezelfde levenslust, liefde voor de natuur en het daar goed voor zorgen.

Merijn Tol in Beiroet
Merijn Tol op pad in haar geliefde Beiroet

Voor Tamar draait het Armeense thuiseten om de eenvoud. Want misschien zul je denken dat dit gerecht er erg eenvoudig uitziet en lijkt het je saai, maar schijn bedriegt. Het is een van heerlijkste recepten uit dit boek: het toppunt van mediterraan comfortfood. De combinatie met muhammara is niet klassiek, maar erg lekker.’

En inderdaad die combinatie met de muhammara (paprika-walnotendip) van Tamar is essentieel, vinden wij. We publiceerden al eerder een muhammara uit het kookboek Sumak. Maar deze versie smaakt toch héél anders. Vooral de rauwe ui en de geroosterde komijnzaad zorgen voor een ander karakter. Door de muhammara wordt deze auberginestoof pas echt een toppertje. Niet moeilijk om te maken, je hebt alleen tijd nodig. Door het lange stoven worden de aubergines smeuïg en vol van smaak. Bovendien vegetarisch, en VEGAN!

Welke wijn bij auberginestoof met muhammara?

Smeuïge en licht-aardse stoofpot met een klein pepertje op de achtergrond. Muhammara zorgt voor bite en pit. We dronken er een Italiaanse Piccini memoro rosso van Gall & Gall bij. Maar die bleek toch te rijp en zoet erbij. Wat dan wel? Vanwege de tomatensaus lijkt een Toscaanse Chianti Classico of een Barbera uit Piemonte beter te combineren.

4 personen35 minuten + 2 uur stoven

Ingrediënten

  • 1 kg aubergines*
  • 1 bol knoflook
  • ½ kg rijpe tomaten
  • olijfolie
  • 3 kleine groene paprika’s
  • 1 groene peper
  • zout

Stap 1

Breek de steel van de aubergines en snijd het topje eraf. Snijd ze dan in grove stukken van 2 à 3 cm. Pel de tenen knoflook, maar laat ze heel.

Stap 2

Verhit een flinke scheut olijfolie in een braad pan op halfhoog vuur en bak de aubergines in ca. 7 minuten rondom lichtbruin. Haal de aubergines uit de pan. Voeg zonodig extra olie toe in de pan en bak de knoflooktenen in ca. 1 minuut lichtbruin. Voeg de hele paprika’s en hele peper toe en bak ongeveer 15 minuten op halfhoog vuur.

Stap 3

Snijd intussen de tomaten in plakjes. Voeg de aubergine weer toe aan de paprika’s. Doe de plakjes tomaat erbij en breng goed op smaak met wat zout. Breng opnieuw aan de kook. Laat op heel laag vuur 1 ½ uur stoven met de deksel op de pan tot alles zacht is. (Heb je veel vocht in de pan, stoof dan de laatste 20 minuten verder zonder de deksel.) Voeg eventueel op het eind nog wat olijfolie toe. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer in combinatie met de muhammara en vers flatbread.

* Bij voorkeur baby-aubergines of anders lange dunne aubergines (Turkse winkel of toko).

 

Muhammara à la Tamar

4 personen10 minuten

Muhammara UIT BeiroetINGREDIËNTEN

  • ½ ui, fijngesnipperd
  • 200 gram walnoten, fijngehakt
  • 1 eetlepel komijnzaad, geroosterd
  • 200 gram zoete paprikapasta (tatli biber, Turkse winkel)
  • zout
  • olijfolie

Meng in een kom: ui, ¾ deel van de walnoten, ¾ deel van het komijnzaad en paprikapasta. Breng op smaak met zout. Bestrooi met de rest van de walnoten en komijnzaad. Besprenkel met olijfolie.

 

Het kookboek

Prachtig kookboek over de spannende keuken van Beiroet, gezien door de ogen van de vrienden van kookboekenschrijfster Merijn Tol. Naast de vele recepten bevat het boek mooie verhalen over de stad, portretten van haar vrienden en talloze eetadressen en restaurants. Je leert de stad kennen van haver tot gort. Een must om te gaan bezoeken na het lezen van dit boek. En zoals Merijn zegt: ‘Beiroet grijpt je bij je kladden en laat je nooit meer los.’

Bestellen kun je hier:

Cover BeiroetTitel : Beiroet
Auteur : Merijn Tol
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 388 06 96 9
Prijs : € 34,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Exemplaar van het kookboek heb ik gratis gekregen van de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meatless Monday
Halloumi frieten met witlofsalade

Weleens friet van halloumi gemaakt? Voor ons was dit de eerste keer! En wat blijkt: dit is een doordeweeks toppertje. Hier worden je kinderen blij van! Bovendien zo klaar! Aardappelen, rijst, pasta of brood niet meer nodig. Zo makkelijk als wat.

Welke wijn bij halloumifrieten met witlofsalade?

Dit gerecht smaakt heel verrassend. Met halloumi-kaas bak je prachtige goudbruine frieten: zoutig en compact. Erbij een frisse fruitige salade met zoete, iets zure en iets bittere smaken. Ook de munt proef je goed. Walnoten zorgen voor een lekkere bite. Kortom: een gerecht met van alles wat. Welke wijn erbij? Kies bijvoorbeeld voor een grüner veltliner uit Oostenrijk. Deze wijn past zich heel makkelijk aan, maar ook een frisfruitige chenin blanc uit Zuid-Afrika (zonder houtlagering) is een goede keus.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof
  • 1 appel
  • 2 mandarijnen
  • 1 handje walnoten
  • 1 bosje munt
  • 450-500 gram halloumi*
  • bloem om te bestrooien
  • zonnebloemolie
  • 2 handjes rozijnen
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels sinaasappelsap

Stap 1

Snijd de witlof in stukjes en de appel in blokjes. Pel de mandarijnen en verdeel ze in partjes. Hak de walnoten grof. Pluk het muntblad, leg de blaadjes op elkaar en rol ze op. Snijd in dunne reepjes.

Stap 2

Snijd de halloumi in frieten en bestrooi ze rondom met bloem. Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een diepe, stevige pan.

Stap 3

Meng de witlof, appel, mandarijn, rozijnen en de walnoten door elkaar. Klop de mayo, yoghurt en het sinaasappelsap tot een romige dressing en schep deze door de witlofsalade. Bestrooi met de reepjes munt.

Stap 4

Frituur de halloumifrieten (in 2 porties) in circa 2 min. of tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze heel even uitlekken op keukenpapier en serveer ze daarna meteen, met de witlofsalade erbij.

 

* Wat is halloumi?

Halloumi: een van oorsprong ongerijpte Cypriotische geitenkaas, goed verkrijgbaar (verpakt) bij de supermarkt.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Tooske Ragas Appeltje, eitjeTitel : Appeltje, eitje!
Auteur : Tooske Ragas
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 00 36973 7
Prijs : € 20,99

 

 

 

We publiceerden al eerder een heerlijk makkelijk gerecht van Tooske Ragas: pasta met romige garnalen. Ook een aanrader!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Zoete aardappel Hasselback uit het kookboek Roots van Dagny Rós

Meatless Monday
Hasselback van zoete aardappel

Ken je ze ook; de zogenaamde Hasselback aardappels? Ze waren in de jaren tachtig een enorme hit. En zo’n Hasselback is fantastisch; door de kleine sneetjes in de aardappels krijgen ze een heerlijk krokant korstje en zijn ze veel sneller gaar. Oorspronkelijk een klassieker uit de Zweedse keuken, gecreëerd in 1953 door chef Leif Elisson van het restaurant Hasselbacken in Värmland.

Portret Dagný RosDeze variant met zoete aardappel komt uit het kookboek Roots van de IJslandse Dagný Rós Asmundsdótter. Tja, wat is hier nou IJslands aan, vraag je je af. Maar hiermee wil Dagny laten zien dat er in IJsland meer gebeurt dan alleen vis vangen.

De hedendaagse IJslandse keuken is een heel pure keuken, met vis, lam en groenten. Vroeger importeerde IJsland een groot deel van zijn groenten en fruit. De laatste jaren is daar verandering in gekomen. De aardwarmte die ervoor zorgt dat het land grotendeel ongeschikt is voor landbouw, wordt ingezet voor het verwarmen van kassen. Bovendien maken de kassen gebruik van de warmwaterbronnen (95°C) om de kassen te verwarmen. Duurzamer kan haast niet!

Dagny geeft haar hasselback een twist door er een frisse bonensaus aan toe te voegen. Ze vindt haar hasselback geschikt als volwaardige maaltijd, vertelt ze in het intro. Maar daar zijn wij het niet mee eens. Het is een perfect bijgerecht bij een goed hoofdgerecht.

4 personen1 uur

 

Ingrediënten

  • 4 middelgrote zoete aardappelen
  • olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • Voor de saus
  • 3 à 4 eetlepels zwarte bonen uit blik
  • 1 bekertje zure room (125 ml)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel gehakte peterselie

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de zoete aardappelen en kerf ze om de paar millimeter diep in. Dat gaat heel gemakkelijk als je onder en boven van de aardappel een eetstokje legt. Dat voorkomt dat je mes te diep gaat, want de aardappelen moeten wel heel blijven. Je krijgt nu een soort ‘boekje’ van zoete aardappel, hasselback-style! Trek de plakjes voorzichtig iets uit elkaar. Smeer ze ruimschoots, maar voorzichtig, in met de olijfolie.

Stap 2

Leg de aardappels op een bakplaat. Bestrooi met zout en peper. Bak de aardappelen in ca. 50  à  60  minuten gaar en goudbruin in de oven.

Stap 3

Spoel intussen de zwarte bonen in een zeef. Meng de bonen met alle andere ingrediënten voor de saus.  Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de aardappelen.

 

Het kookboek

In Roots gaat de IJslandse chef Dagný die al dertien jaar in België woont, op zoek naar de keuken van haar thuisland. Ze bezoekt boerderijen, gaat mee op visvangst en gaat langs opmerkelijke kaasboeren. Dat levert 50 heerlijke seizoensrecepten op. Opnieuw een boek met simpele receptuur waar Dagný om bekend staat. Ze schreef al eerder een kookboek: Easy Nordic.

Bestellen kun je hier:

Cover kookboek Roots van Dagny Rós - AsmundsdóttirTitel : Roots, een culinaire roadtrip door IJsland
Auteur : Dagný Rós Ásmundsdóttir
Uitgever : Uitgeverij Angéle
ISBN : 978 90 223 3660 1
Prijs : € 24,99

 

 

Meer koken van Dagný? Kijk nog even naar deze recepten: Zalm in bladerdeeg en Baby Ruthcake.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.