Caesarsalade met boerenkool uit het kookboek Vega BBQ

Meatless Monday
Winterse caesarsalade met gegrilde kool

Ook in het najaar kun je grillen! Niet op de BBQ, maar gewoon in de grillpan. Dat doen we hier met winterse kool. Zo ontstaat er een winterse caesarsalade met veel knapperige elementen: kiemgroenten, gegrilde kool, croutons. Vooral de smeuïge caesardressing is een ontdekking in combinatie met kool. Heerlijk als lunchgerecht, maar je kunt deze caesarsalade ook heel goed als maaltijdsalade serveren met wat stokbrood en een hartverwarmend soepje vooraf. Kijk maar waar je zin in hebt… 

Welke wijn bij caesarsalade met gegrilde kool?

Het is een lekkere salade met veel romig- friszure dressing en knapperige stukjes brood. Gegrilde kool maakt hem bijzonder. Kies voor een wijn met frisse zuren om tegenwicht te geven aan de dressing. Daarnaast mag de wijn ook wat body hebben om aan te sluiten bij de gegrilde kool. Denk aan lichte Valpolicella, Bardolino of een Beaujolais. Of natuurlijk de Italiaanse Vernatsch die we onlangs uitgebreid de revue hebben laten passeren (lees nog even mee!).

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • dressing:
  • 1 ei
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel fijn geraspte citroenschil
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 kleine teen knoflook
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 150 ml olijfolie
  • 50 ml koolzaadolie
  • 30 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • ½ theelepel zout
  • zwarte peper

 

  • 250 gram spitskool of witte kool
  • 1 bosje radijs
  • 1 oudbakken hard wit broodje
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel olie
  • 50 gram gesneden boerenkool
  • 1 zakje slamelange (75 gram)
  • 60 gram kiemgroenten

Stap 1

Breek het ei boven een hoge mengbeker. Voeg de citroensap en -rasp, mosterd, knoflook, en kappertjes toe. Mix met een staafmixer en voeg de olijf- en koolzaadolie beetje bij beetje toe. Roer de Parmezaanse kaas erdoor. Breng de dressing op smaak met zout, peper en zo nodig citroensap.

Stap 2

Snijd de kool in grove stukken. Kook ze 1 minuut in water met zout. Spoel af met koud water. Bestrijk een grillpan met olie en gril de stukken kool 5 minuten. Bestrooi met zout en peper. Snijd de radijs (evt. met een mandoline) in heel dunne plakjes. Verkruimel het broodje grof. Verhit de boter en olie in een koekenpan en bak het broodkruim bruin en krokant.

Stap 3

Meng de gegrilde kool, radijs, boerenkool, slamelange en kiemgroenten met de helft van de dressing. Verdeel de salade over 4 borden. Bestrooi met het broodkruim en besprenkel met (een deel van) de rest van de dressing. Serveer met stokbrood.

 

KOOKBOEK: VEGA BBQ

Ook als vegetariër kun je uitstekend barbecueën!!! In dit kookboekje Vega BBQ zijn de beste vegetarische grillgerechten verzameld. Van gegrilde voorjaarsgroenten, sappige groenteburgers tot fruitige desserts. Daarnaast geeft het boek algemene tips over groenten grillen. In de inleiding lees je alles over het stoken van de BBQ en wat het verschil is tussen de verschillende grilltechnieken.

Bestellen kun je hier:

Cover Vega BBQTitel : Vega BBQ
Auteur : Malin Landqvist
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1603 8
Prijs : € 19,99

 

 

 

We publiceerden al eerder een gerecht uit dit kookboekje: zwarte bonenburger met coleslaw. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Pizzaomelet koolhydraatarm

Meatless Monday
Simpele pizzaomelet, koolhydraatarm

Koolhydraatarm lunchen of ontbijten vraagt vaak wat meer van je fantasie. Deze pizzaomelet is vegetarisch, én koolhydraatarm. Bovendien zo gemaakt, want hij staat in 10 minuten op tafel. Gebruik alle overgebleven groenten die echt op moeten, en doe ze samen met de champignons in de pan.

VOEDINGSWAARDE per omelet.: 480 Kcal, 35 gram Vet,  35 gram Eiwit, 6 gram Koolhydraat

1 persoon10 minuten

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 150 gram champignons, in plakjes
  • 1 theelepel tijm
  • 3 eieren
  • zout, versgemalen peper
  • 4 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 50 gram geraspte belegen Goudse kaas
  • basilicum en/of rucola

Stap 1

Verhit de grill van je oven. Laat de boter smelten in een ovenbestendige kleine koekenpan. Bak de knoflook kort aan. Doe de paddenstoelen en de kruiden erbij en laat ca. 4 minuten meebakken op halfhoog vuur tot de paddenstoelen hun vocht kwijt zijn.

Stap 2

Klop intussen de eieren los met zout en peper. Giet het mengsel in de koekenpan en verdeel het ei over de champignons. Voeg de kerstomaatjes toe met de bolle kant naar beneden. Bak nog een paar minuten tot de onderkant van de omelet is gestold.

Stap 3

Bestrooi de bovenkant met de geraspte kaas en zet de pan ca. 2 tot 3 minuten onder de hete grill tot het ei gaar en de kaas goudbruin is. Garneer eventueel met basilicumblaadjes en wat rucola.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Tomatentaart met olijventapenade uit het kookboek Provence van Alex Jackson

Meatless Monday
Tomatentaart met tapenade

Zonnige tomatentaart uit de Provence. Lijkt misschien wat zomers voor nu. Maar hij past ook heel goed in de winter. Zeker als je een hartverwarmend soepje vooraf serveert, zoals deze winterse pompoensoep met croutons.

Het is een recept uit het kookboek Provence van Alex Jackson. Ik maakte deze taart met de zelfgemaakte tapenade van zwarte olijven uit het recept. Maar wil je sneller klaar zijn, dan kun je natuurlijk ook een kant&klare tapenade gebruiken. Om het makkelijker te maken heb ik een rol bladerdeeg gebruikt. Dat werkt echt supersimpel.

Welke wijn bij tomatentaart met tapenade?

De taart is heel lekker knapperig met een zachte olijvensmaak en licht-zoete tomaten. Ik dronk er een Vernatsch bij van Kellerie Kalltern en dat smaakte subliem. De rijpe fruitaroma’s sluiten aan bij de gekonfijte tomaten, en de kruidigheid bij de tapenade. Maar ook een lichte Beaujolais, Bardolino of Valpolicella zal het heel goed doen! Of een kruidige rosé uit de Provence is ook een goede optie.

3 à 4 personen1 uur en 20 minuten

Ingrediënten

  • 4 vleestomaten
  • 8 kerstomaatjes
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 1 rol bladerdeeg (40×25 cm, koeling supermarkt)
  • olijfolie
  • verse basilicumblaadjes

 

  • Tapenade
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit (taggia olijven)
  • ¼ teentje knoflook, uit de knoflookknijper
  • ½ theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 ansjovisfilet (blikje)
  • 1 theelepel kappertjes
  • 4 theelepels olijfolie
  • 1 theelepel rode wijnazijn

Stap 1

Snijd eerst de vleestomaten in plakken van 1 cm. Leg in een zeef boven een kom en bestrooi flink met zout. Laat de tomaten ca. 30 minuten staan, terwijl het sap in de kom druppelt. Dit voorkomt dat je deeg klef wordt als de tomaten veel vocht bevatten. Halveer de kerstomaatjes en bestrooi de bovenzijde met zout.

Stap 2

Maak intussen de tapenade. Voeg de droge ingrediënten in de kleine kom van de staafmixer. Pureer goed. Voeg dan de natte ingrediënten toe en pureer verder totdat alles goed gemengd is en de tapenade glad is.

Stap 3

Verwarm de oven, met bakplaat erin, voor op 200 °C. Rol intussen het deeg (met bakpapier) uit en leg het op een plank. Laat het bakpapier eronder zitten. Kerf het deeg op 2 cm afstand van de rand rondom in. Deze rand zal rijzen rondom de vulling. Bestrijk het deeg binnen de rand met de tapenade. Dep de plakjes vleestomaat goed droog met keukenpapier en verdeel over de tapenade. Vul de gaatjes op met de halve kerstomaatjes (opengesneden kant boven). Besprenkel met olijfolie en maal er wat zwarte peper over.

Stap 4

Haal de hete bakplaat uit de oven, schuif (of til) de taart met bakpapier en al erop en zet de bakplaat terug in de oven. Bak de taart ca. 30 minuten, tot de rand van het deeg gerezen en krokant is en de bodem licht goudbruin. Haal de taart uit de oven, bestrooi met zout en peper. Garneer met de basilicumblaadjes. Laat de taart iets (ca. 5 minuten) afkoelen en snijd in vierkantjes.

Lekker met een salade met tomaat, avocado en geitenkaas.

 

Het kookboek

Prachtig kookboek over de keuken van de Provence. Boordevol met klassiekers uit die streek zoals pisssaladière, bouillabaisse, aligot tot clafoutis. Met dit boek tover je de zon op je bord, ook in de winter!

Bestellen kun je hier:

Cover ProvenceTitel : Provence
Auteur : Alex Jackson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 218 6
Prijs : € 25,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Franse tomatentaart met olijventapenade. Gemaakt van bladerdeeg met twee soorten tomaten. Een makkelijk recept uit het boek ‘Provence’; een kookboek waarin Franse klassiekers centraal staan. #vegetarisch #wijn-spijs #olijven

 

Meatless Monday
Maaltijdsalade met zwarte & rode rijst

Rijst saai? Niets is minder waar. Dat laat Rijst & co heel goed zien. Het is een zeer afwisselend kookboek boordevol wereldgerechten met rijst in de hoofdrol. Deze zogenaamde ‘boudoirsalade’ is afkomstig uit de Arabische wereld. Hij wordt gemaakt met twee bijzondere soorten rijst: wilde rijst en rode rijst uit de Camarique. Aangevuld met zoete dadels, knapperige noten, frisse appel en exotische granaatappel. Bekroond met een kruidige korianderdressing. Kortom: een heerlijke complexe maaltijdsalade die niet verveelt. Ook geschikt als bijgerecht of als onderdeel van een buffet.

Welke wijn bij rijstsalade met korianderdressing?

Zo’n salade met zoete ingrediënten vraagt om een wijn met een klein zoetje om te zorgen dat alles in balans blijft. Kies bijvoorbeeld voor een sappige rosé uit Navarra of die uit Veneto. Kruidig genoeg om tegenwicht te geven aan de verse koriander, met voldoende frisse zuren die ondersteuning geven aan appel en granaatappel en dat kleine zoetje dat aansluit bij de dadels en granaatappel. Of de Rosso Ronosu uit Sardinië; fris, rijp en sappig tegelijkertijd.

4 personen70 minuten

Ingrediënten

  • 1 eetlepel (arachide)olie
  • 120 gram wilde rijst
  • 250 gram voorgekookte volkoren rode rijst (o.a. toko, AH)
  • 100 gram ontpitte dadels, in stukjes
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 groene chilipeper, zaadjes verwijderd
  • 40 gram korianderblad, plus extra voor de garnering
  • zout, peper
  • 5 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels heldere honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 gele paprika, in kleine stukjes
  • 50 gram pecannoten, grof gehakt
  • 50 gram gepelde pistachenoten, gehakt
  • 1 rode handappel, in dunne schijfjes
  • pitjes van 1 granaatappel

Stap 1

Verhit de helft van de olie in een pan. Schep de wilde rijst erdoor. Voeg 250 ml water toe en kook de rijst in ca. 1 uur zachtjes gaar.

Stap 2

Verhit intussen in een andere pan de rest van de olie. Schep de rode rijst erdoor. Voeg 800 ml water toe en kook de rijst  met de stukjes dadel in 15 minuten gaar. Giet af.

Stap 3

Maal voor de dressing de knoflook, chilipeper, korianderblad, 1 theelepel zout, citroensap en honing in een blender of in het bakje van de staafmixer. Klop de olijfolie erdoor. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin.

Stap 4

Schep de beide rijstsoorten en 1/3 deel van de dressing door elkaar en laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de rest van de dressing erdoor gevolgd door de lente-ui, rode ui, paprika, pecannoten, pistachenoten en appel. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de granaatappelpitjes, geroosterd amandelschaafsel en extra korianderblad.

 

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Saté noedels met gebakken eieren

Meatless Monday
Saté-noedels met gebakken eieren

‘Saténoedels’; deze term zet je meteen op het verkeerde been! Maar dit is toch echt een vegetarisch gerecht. Het is een noodle-gerecht met een onweerstaanbaar lekker saté-smaakje dat afkomstig is van de knapperige pinda’s in een XO-saus.

En ja, wat is een XO-saus?

Dat is hier DÉ smaakmaker! Eigenlijk is het helemaal geen saus, maar veel meer pasta-achtige substantie. Het is een umani-bom die je overal aan kunt toevoegen (denk aan rijst, groenten of kip) en heel veel extra smaak geeft. Gemaakt van coquilles, gamba’s, uien, gerookte ham, kruiden. Veel heb je er niet van nodig. Meestal maar 1 eetlepel (zoals hier). Nadeel: het potje is aan de dure kant (ca. € 13,-), maar absoluut de moeite waard om in je keukenkast te hebben staan. Je koopt het bij je Toko of Oosterse winkel. Maar online kun je het hier bestellen.

Snelle recepten van Matt Preston

Het recept is afkomstig uit het kookboek van ‘Yummy, Easy, Quick’ van Matt Preston, jurylid van het tv-programma MasterChef Australia. Een boek met 127 gerechten die binnen 30 minuten klaar zijn (helaas de meeste niet!). Maar een goed voorbeeld hiervan zijn deze Oosterse noodles. In zijn intro zegt hij nog het volgende:

Deze noedels zijn ook de perfecte laatste rustplaats voor allerlei restjes groente in je groentela. Snijd ze gewoon in kleine stukjes en doe ze in dezelfde pan als waarin je de eieren hebt gebakken, maar voordat je de noodles gaat bakken:  zie stap 5!

Welke wijn bij saténoedels met gebakken eieren?

Het is een heel lekker ‘smorreltje’: smaakvolle noedels met knapperige stukjes pinda, ei en friszure komkommer.  De XO saus geeft véél smaak. Drink hier een kruidige witte wijn bij met frisse zuren die aansluit bij de friszure komkommer, koriander en lenteui. Kies bijvoorbeeld voor een sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Die heeft ook voldoende lef om overeind te blijven bij de diepe smaak van de noedels.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 2 komkommers, geschild, met de kaasschaaf in linten geschaafd
  • 1 kleine rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
  • 2 theelepels fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 80 gram ongezouten geroosterde pinda’s
  • 1 volle eetlepel XO saus (uit de Oosterse winkel)*
  • 2 theelepels sesamolie
  • 600 gram voorgekookte- of 300 gram gedroogde noedels
  • 1 eetlepel olie
  • 4 eieren
  • 40 gram sesamzaad
  • 4 cm verse gemberwortel, geschild, fijngeraspt
  • 60 ml lichte sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 4 lente-uitjes, in dunne ringen
  • takjes koriander, ter garnering

Stap 1

Doe de komkommerlinten met de rode chilipeper in een ziplockzakje of schaal met deksel en voeg de kristalsuiker, het zeezout en de rijstazijn toe. Sluit het zakje en meng de komkommerlinten met het inmaakmengsel. Laat minimaal 10 minuten rusten.

Stap 2

Stamp de pinda’s grof in een vijzel. Schep de XO saus erbij en stamp deze door de pinda’s. Roer de sesamolie erdoor maar houd alles vrij grof. Je kunt dit ook met korte stootjes doen met een staafmixer.

Stap 3

Bereid de gedroogde noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat goed uitlekken (voorgekookte noedels kun je zo gebruiken).

Stap 4

Verhit intussen de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Breek de eieren in de pan. Leg het deksel erop en bak ze 2-3 minuten zachtjes tot het eiwit net gestold is en de dooiers nog vloeibaar zijn. Schep de eieren op een bord en dek af terwijl je de noedels afmaakt.

Stap 5

Rooster in dezelfde pan het sesamzaad 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de gember toe en roerbak 1 minuut tot deze geurt. Schenk de sojasaus en ketjap erbij en breng aan de kook. Voeg de noedels en lente-ui toe en schep om tot de noedels met de saus zijn bedekt en alles goed heet is. Schep de noedels in diepe borden. Garneer met de eieren, het pindamengsel, de ingemaakte komkommerlinten en takjes koriander.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Yummy Easy Quick van Matt PrestonTitel : Yummy, Easy, Quick
Auteur : Matt Preston
Uitgever : Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 729 01
Prijs : € 25,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: saté noedels met gebakken eieren. Heerlijk Aziatisch noodle-gerecht van de hand van Matt Preston. XO saus is hier de smaakmaker. Die maak je gewoon zelf! Drink er een sauvignon blanc bij uit Nieuw Zeeland. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #vegetarisch #snel

 

 

Meatless Monday
Linzen kofta uit India

Kofta zijn vlees- of groenteballetjes; een bekend gerecht uit de Indiase keuken. Deze balletjes zijn vegetarisch en worden gemaakt van rode linzen en mungbonen. Het recept is afkomstig uit het kookboekje Vega Curry, met 60 vegetarische Indiase gerechten. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, want de balletjes zijn heel gemakkelijk om te maken. Kwestie van mengen, balletjes vormen en frituren. Ook heerlijk als borrelhapje.

Portret schrijver Nahid Hassan van het kookboek Vega Curry
Portret schrijver Nahid Hassan

Vega Curry is geschreven door Nahid Hassan. Hij kwam als twintiger naar Zweden en wilde heel graag zijn vrienden laten kennismaken met de smaakvolle authentieke Indiase en Bengaalse keuken. Daarom opende hij in 2000 zijn eerste restaurant Shanti Classic in Stockholm. Inmiddels is hij eigenaar (samen met zijn broer) van 7 restaurants, eetcafés en clubs. Nahid is gefascineerd door de vegetarische keuken: voor hem is dit het eten van de toekomst. Met dit boek wil hij laten zien dat Indiaas koken helemaal niet moeilijk is.

Maar let op: in de Indiase en Bengaalse keuken zijn specerijen enorm belangrijk. Dus heel veel recepten in dit boek hebben ellenlange ingrediëntenlijsten (nog veel langer dan dit recept van Linzen kofta). Daar moet je dus wel even doorheen kijken.

Welke wijn bij linzen kofta?

We hebben het recept toch iets vereenvoudigd. De balletjes smaken dus lekker kruidig, licht pikant en knapperig; doet denken aan falafel. Je hebt dus een wijn nodig die hier tegenop kan boksen. Kruidig, met rijpe tannines. Kies bijvoorbeeld voor een rode Spaanse wijn van de mencia-druif, of een soepele Zinfandel of de zonnige vino renosu van Sardinë.

4 personen30 minuten, 1 nacht weektijd

 Ingrediënten

  • 90 gram mungbonen, 1 nacht geweekt
  • 170 gram rode linzen, 1 nacht geweekt
  • 1 blikje kikkererwten (150 gram), uitgelekt
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • ½ theelepel gember, geraspt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • (1 groene rawit, fijngehakt)*
  • 15 gram koriander, fijngehakt
  • ½ theelepel gemalen chilipeper
  • ½ theelepel grillkruiden
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel kruidenzout
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
  • olie om te frituren

Stap 1

Maal de mungbonen, linzen en kikkererwten grof in de foodprocessor. Meng de overige ingrediënten erdoor. Vorm balletjes van het mengsel.

Stap 2

Verhit de olie tot 160℃. Frituur de kofta in porties in ca. 3 minuten goudbruin. Lekker met naan, mangochutney en (bieten)salade.

*De balletjes smaken zonder de rawit al aardig pittig. Dus bepaal zelf hoe heet jij de balletjes wilt eten.

 

Bestellen kun je hier:

cover Vega curry Titel : Vega Curry
Auteur : Nahid Hassan
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1612
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Pesto of pistou?

Klassieker
Verse pesto maken is easy!

Eigenlijk is verse pesto (pesto alla genovese) maken een fluitje van een cent. Kant-en-klaar kopen is helemaal NIET nodig! Bovendien is het vele malen lekkerder! Misschien zou je het volgens de traditionele methode moeten maken in de vijzel. Maar ik betwijfel of dat echt tot een beter resultaat leidt. In de keukenmachine, staafmixer of blender is lekker snel en ook razend goed van smaak.

10 minuten

Ingrediënten

  • 60 g verse basilicum  (ca. 1 ½ plant)
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 6 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 eetlepels pijnboompitten, evt. geroosterd
  • 7 el extra vergine olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • extra: keukenmachine of bakje van staafmixer

Stap 1

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Draai de machine, gebruik de pulseknop, tot een stevige saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Heerlijke gerechten met verse pesto: rode mul met verse pesto, pestokip met zomergroenten, slanke kabeljauw, pasta met geroosterde tomaatjes (vervang de rode door groene pesto!).

Pestokip met zomergroenten
Pestokip met zomergroenten

Bewaaradvies:

Hou je pesto over. Geen punt. Doe het over in een kommetje of tupperware bakje met deksel, giet hier een klein laagje olijfolie op zodat het helemaal onderstaat. Zo kun je de pesto langer bewaren (ca. 2 weken). Bewaar de groene pesto goed afgesloten in de koelkast.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Meatless Monday
Kuku met aubergine & gekaramelliseerde ui

Wat is een kuku? Ja, dat is natuurlijk de eerste vraag die bij je opkomt. Ik kende dit gerecht eerst ook niet, maar het blijkt de Iraanse versie te zijn van een frittata. En een frittata is een soort Italiaanse omelet (quiche zonder deeg) uit de oven die wordt verrijkt met smaakmakers als groenten, vlees of vis. Om een goed beeld te krijgen, kijk eens naar mijn frittata-recepten als frittata met geitenkaas en bietenrelish, frittata met artisjokharten, frittata met ui en tijm of de Italiaanse groente-omelet.  

Het is een recept uit het nieuwste kookboek van Sabrina Gahyour: Bazaar.

Portret Sabrina Ghayour
Portret Sabrina Ghayour

We publiceerden als eerder 2 recepten uit dit heerlijke boek van de ‘Golden girl’ van de Perzische keuken, namelijk de tuinbonendip en de salade met bramen. Over dit kuku-recept vertelt Sabrina het volgende: “We kennen vier klassieke versies van kuku in Iran en een daarvan is met aubergine. Ik heb er uiteraard mijn eigen draai aan gegeven, met behulp van gekaramelliseerde uien en een beetje peterselie. Als je er een volwaardige maaltijd van wil maken, voeg dan feta toe en serveer de kuku met brood.

Wij hebben het recept wat aangepast. Het originele recept was voor 12 personen, nu voor 6. En zoals Sabrina al voorstelde hebben we feta toegevoegd. Ook kun je nog wat extra yoghurt als topping erbij geven.

Welke wijn bij kuku met aubergine?

Dit kukugerecht smaakt vrij neutraal, ei-achtig met een duidelijke toets van saffraan. De aubergines zorgen voor structuur en een licht aardse smaak. Schenk hier bij voorkeur iets roods bij, zoals een nero d’Avola uit Sicilië, maar ook een fruitige Valpolicella combineert prima.

6 personen1 uur + 15 minuten

 Ingrediënten

  • mespunt saffraandraadjes
  • olie
  • 3 uien, in dunne halve ringen
  • 2 grote aubergines, in blokjes van 2½ cm
  • 5 grote eieren
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 15 gram platte peterselie, fijngehakt
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 150 gram feta, in kleine stukjes
  • extra: ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm)

Stap 1

Doe de saffraan in een schaaltje en schenk er 2 eetlepels kokend water bij. Laat trekken tot het is afgekoeld.

Stap 2

Bekleed 2 schalen met een dubbele laag keukenpapier. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 30 minuten zacht en gaar, schep af en toe om. Schep de ui uit de pan en laat uitlekken op het keukenpapier.

Stap 3

Verhit intussen een laag olie van 2½ cm in een braadpan. Voeg de aubergine toe en bak in 5 tot 6 minuten goudbruin. Schep de aubergine met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken in de andere schaal met keukenpapier.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Bekleed een grote ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm) met bakpapier. Klop de eieren los met het saffraanmengsel, yoghurt, bloem en bakpoeder. Schep de ui, aubergine en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schenk het mengsel in de ovenschaal. Bak 30-35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en de kuku gaar is. Steek een mes in het midden van de kuku. Als er geen rauw ei meer aan het mes zit is de kuku gaar. Laat iets afkoelen en snijd in punten. Verdeel de feta erover. Lekker met gemengde sla en stokbrood.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel : Bazaar
Auteur : Sabrina Gahyour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 2124
Prijs : € 25,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Iraanse plaattaart met aubergine. Het is een soort frittata (omelet), maar heet eigenlijk kuku. Gemaakt met eieren, aubergine, gekaramelliseerde uien en feta. Een recept uit Bazaar; een kookboek van Sabrina Ghayour. #makkelijk #vegetarisch

 

 

Theebrood oftewel Tea Loaf uit het Brits bak van Regula Ysewijn

Meatles Monday
Brits ‘Theebrood’ ZONDER gist

Theebrood; daar had ik nog nooit van gehoord! Het is een soort sappige cake (kruidkoek) met gekonfijte vruchtjes die eerst een nacht in sterke thee worden gemarineerd. Bovendien is het een brood dat gemaakt wordt zonder gist. Echt super simpel om te maken. Alleen een dag van te voren beginnen, want de vruchtjes moeten wellen (vocht opnemen) in de thee.

Portret Regula Ysewijn
Portret Regula Ysewijn uit België

Dit recept is afkomstig uit het ‘Brits bakboek’ van de Belgische culinair auteur en foodfotograaf Regula Ysewijn. Ik publiceerde al eerder een recept uit haar boek: crumble met appel en bramen. Dit recept van de zogenaamde Tea loaf is een moderne versie van Welshe gebak, vertelt Regula in haar intro. Het is heerlijk als je het besmeert met goede roomboter. Favoriet recept van haar familie en vrienden.

10 personen1½ uur (+ 1 nacht wachttijd)

Ingrediënten

  • 175 gram krenten
  • 80 gram rozijnen
  • 250 ml sterke Engelse thee
  • 260 gram bloem
  • 110 gram rietsuiker
  • 120 gram bruine suiker
  • ½ theelepel koekkruiden
  • 50 gram gekonfijte citrusschil
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • extra: brood of cakevorm (1½ liter)

Stap 1

Doe de krenten en rozijnen in een kom en bedek met de hete thee. Laat een nachtje rusten.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet de broodvorm in en bestrooi met wat bloem. Voeg de bloem, suikers, koekkruiden, gekonfijte schil, bakpoeder en ei toe aan het krentenmengsel meng het geheel goed. Schep in de broodvorm.

Stap 3

Bak het theebrood 1,5 uur in het onderste deel van je oven. Check de gaarheid van de cake na 1 uur en bedek met folie als hij te donker dreigt te worden. Serveer met boter.

 

Brits bakboek

Al sinds dat de Vlaamse Regula een klein kind was, had ze een onnavolgbare fascinatie voor Groot-Brittannië. Alles wat Engels was maakte haar blij. Vanaf haar negende keek ze uit naar de familievakanties in Engeland, Schotland of Wales. Altijd op zoek naar lokaal gebak. Zo begon de start van haar carrière en het historisch onderzoek. In dit boek zijn al haar Britse bakrecepten verzameld, een kookboek boordevol authentieke Britse klassiekers.

Bestellen kun je hier:

Cover Brits bakboekTitel :Brits bakboek
Auteur : Regula Ysewijn
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 883 689 4
Prijs : € 31,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.