Gestoofde groenten met ei

Meatless Monday
Gestoofde groenten met ei

Makkelijk, snel en gezond; dat is dit supersimpele groentegerecht met ei. Het ei gaart in het groentemengsel. In feite is het een Nederlandse variant op de Shakshuka-recepten, afkomstig uit het Midden-Oosten. Bovendien vegetarisch en slank! Zeker als je de slagroom vervangt door Kookroom Light is dit gerecht helemaal calorie-arm (zie voedingswaarde onderaan recept!).  Een aanrader, ook heel geschikt voor kinderen.

 Maar let op, het is echt een recept voor 2 personen, want anders passen de hoeveelheden niet in 1 hapjespan. Wil je dit gerecht toch voor 4 personen maken, dan kun je de spinazie beter eerst even beetgaar koken (ca. 5 minuten).

Welke wijn bij gestoofde groenten met ei?

Een frisse, maar toch enigszins ronde witte wijn doet het hier uitstekend bij. Kies bijvoorbeeld een Pinot Grigio of een Soave uit Italië. Maar ook de Vermentino uit Sardinië is ook een echte begeleider van groentegerechten.

2 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 vastkokende aardappels
  • 100 g diepvries doperwtjes
  • zout
  • 2 eieren
  • 1 zak panklare spinazie à 300 gram
  • 1 el olijfolie
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 125 ml slagroom
  • snufje zout en peper
  • (pijnboompitten, geroosterd)

Stap 1

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Kook de aardappels met doperwten en zout  in ca. 5 min. beetgaar. Giet ze af.

Stap 2

Verhit in een hapjespan de olie. Fruit het sjalotje even aan. Doe de spinazie erbij en schep om totdat de spinazie gaat slinken. Voeg de aardappels en de doperwten toe en bak even mee. Schenk de room erbij en breng aan de kook. Laat 8 minuten samen sudderen. Maak 2 ‘kuiltjes’ en breek in elk kuiltje een rauw ei. Leg een deksel op de hapjespan en laat in ca. 6 tot 8 minuten op zacht vuur samen garen. Lekker met geroosterde pijnboompitten.

VOEDINGSWAARDE P.P.(met lightroom): 290 Kcal, 15 gram Vet,  14 gram Eiwit, 30 gram Koolhydraat

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Couscous met venkel en snijbonen

Meatless Monday
Couscous met venkel, snijbonen en harissa

‘Elke dag coucousdag!’, dat zeggen Nadia Zerouali en Samira Dahmani in het voorwoord van hun kookboekje Couscous. Ik ben een groot fan van de Marokkaanse Nadia. Al eerder schreef zij zeer succesvolle kookboeken samen met Merijn Tol, zoals de Arabiaboeken en het bekroonde Souq (Gouden kookboek 2017). Ook was ze op tv te zien bij 24 Kitchen of de inspirerende culinaire tv-serie ‘Op zoek naar de granaatappel’, een rondreis door Jordanië en Libanon.

Anyway; sinds kort is dit nieuwe kookboek van haar verschenen met de titel COUSCOUS. Want Nadia schrijft niet alleen. Nee, ze heeft, samen met Samira Dahmani, ook een succesvolle couscousbar in Amsterdam. Het is een schattig klein restaurantje waar Couscous helemaal centraal staat. Ik proefde daar de klassieker ‘Couscous met 7 groenten’ en die was werkelijk verrukkelijk. Alle gerechten worden hier gemaakt door een team van Marokkaanse mama’s, het is een restaurant waar letterlijk en figuurlijk de vrouwen de baas zijn! 

En die recepten van de couscousbar zijn nu verzameld in dit nieuwe kookboekje. Voor vandaag een vegetarische couscous uit het kookboek. Het heet  Harissacouscous met venkel, snijbonen en tabl-kikkererwten. Tijdens het testen van het recept blijkt alleen het kruidenmengsel ‘tabl’ vrijwel niet verkrijgbaar te zijn. Mocht je in Amsterdam wonen, dan kun je het kopen bij de Couscousbar. Voor I Love Food & Wine hebben we het recept aangepast en vervangen door harissakruiden. 

Welke wijn bij couscous met venkel en kikkererwten?

Couscous smaakt van nature wat licht kruidig en zoet. De groenten en kikkererwten zorgen voor een gekruid en knapperig effect. Schenk hier een kruidige rosé bij, zoals die van Gall & Gall. Maar drink je liever rood? Kies dan voor een ronde Merlot, of een kruidige Syrah.

Ingrediënten

  • 50 gram gedroogde kikkererwten
  • zout
  • 1 rode puntpaprika
  • 3 rode pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1½ eetlepel tabl of harissakruiden
  • milde olijfolie
  • 2 uien
  • 2 venkelknollen
  • 200 gram verse snijbonen
  • ½ gekonfijte citroen
  • 350 gram couscous
  • olie om in te frituren

Stap 1

Week de kikkererwten een nacht in ruim koud water. Kook ze in ruim gezouten water in 40 minuten beetgaar. Giet ze af, spoel met koud water en laat ze drogen op keukenpapier.

Stap 2

Maak zelf harissa: Blaker de puntpaprika en rode pepers in de vlam van het fornuis of onder de grill totdat ze rondom zwart zijn. Laat ze afkoelen in een afgesloten plastic zak of schaal met deksel. Verwijder de zwarte vellen en zaadlijsten. Pel en hak de knoflook. Pureer de paprika, pepers en knoflook met 1 eetlepel tabl, 1 theelepel zout en 2 eetlepels olijfolie tot een smeuïge harissa. 

Stap 3

Pel en snipper de uien. Snijd de venkel in partjes en bewaar het groen. Snijd de snijbonen in schuine stukjes. Snijd de gekonfijte citroen fijn (pulp mag erbij). Maak de couscous gaar volgens gebruiksaanwijzing. 

Stap 4

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote braad- of hapjespan. Bak de ui 8 minuten of half hoog vuur. Voeg de venkel, snijbonen, citroen, de helft van de harissa en een scheutje water toe. Laat alles met deksel in 10 minuten gaar worden. Breng op smaak met zout. 

Stap 5

Verhit intussen een flinke laag olie in een kleine koekenpan en frituur de kikkererwten goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met de rest van de tabl en wat zout. Roer de rest van de harissa los met een scheutje olijfolie. 

Stap 6

Verdeel de couscous over 4 diepe borden. Schep de groenten erop. Verdeel er het venkelgroen en de kikkererwten over. Geef de rest van de harissa erbij. 

Bestellen kun je hier:

Cover CouscousTitel : Couscous
Auteur : Nadia Zerouali & Samira Dahmani
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 388 0597 9
Prijs : € 20,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Quiche met pompoen en hazelnoot liggend

Meatless Monday
Quiche met geroosterde pompoen en hazelnoot

Met een goede quiche kun je veel kanten op. Leuk als voorgerecht of hoofdgerecht, maar ook op een buffet doet ie het ook altijd geweldig. Iedereen vindt dit lekker: knapperig deeg met smeuïge vulling. En juist met die vulling kun je eindeloos variëren.

Portret Marion FlipoDe Franse Marion Flipo werkt als chef-kok en culinair consultant. Vier jaar lang stond ze in de keuken van het wereldberoemde restaurant Ladurée in Parijs. Ze is stapelgek op quiche en hartige taart. En dus schreef ze er een kookboek vol mee. `Maar liefst 30 hartige taarten, van bekende klassiekers als Quiche Loraine en kaasquiche tot Franse streekquiches zoals een Corsicaanse brocciu, of Normandische appel-camemberttaart, plus 3 zoete varianten. Er is ook een hoofdstuk Creatief (13 stuks) en daaronder valt deze Quiche met geroosterde pompoen en hazelnoot. We hebben het recept wel iets simpeler gemaakt en de hoeveelheden wat aangepast. Nu ben je helemaal verzekerd van een succesvol resultaat. Nieuwsgierig naar de andere varianten? Binnenkort publiceren we nog de kaasquiche met 3 kazen. Maar dit inspirerende & handzame kookboekje kost maar € 8,95. Dan kun je zelf naar hartenlust experimenteren. Een perfect Sinterklaascadeautje toch?

Welke wijn bij Quiche met geroosterde pompoen en hazelnoot?

Romig en lichtzoetig met een knapperige bite van de hazelnoten, zo smaakt deze heerlijke vegetarische quiche. Drink hier een chardonnay met lichte houtrijping bij. Maar ook een sappige Merlot of weelderige Primitivo zal het goed doen.

4 personen1 uur + 35 minuten oventijd

 Ingrediënten

  • 5 plakjes hartige taartdeeg (diepvries)
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 50 gram geraspte emmentaler
  • 500 gram pompoen, met schil, zonder pitten
  • olijfolie
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 50 gram gepelde hazelnoten
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml crème fraîche
  • ½ theelepel geraspte nootmuskaat
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • extra: springvorm (ɸ 20 cm), bakpapier, blindbak bonen (rauwe of keramische bonen)

Stap 1

Laat de plakjes deeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 ℃. Vet de springvorm in. Doe de deegplakjes in een kom en kneed het maanzaad en 1 eetlepel Provençaalse kruiden erdoor. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een cirkel van ca. 26 cm doorsnee. Bekleed de vorm met het deeg en prik er gaatjes in. Verfrommel een vel bakpapier en haal het weer uit elkaar. Bekleed hiermee het deeg en vul de vorm met blindbak bonen. Bak de bodem in 20 minuten gaar. Neem hem uit de oven (laat de oven aan staan) en verwijder bonen en bakpapier. Bestrooi de bodem met emmentaler.

Stap 2

Snijd de pompoen in parten van 1-2 cm dik. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met olijfolie. Bestrooi met zout, peper en 1 eetlepel Provençaalse kruiden. Bak de pompoen in de oven in 20 minuten gaar. Rooster de hazelnoten enkele minuten in een droge koekenpan en hak ze grof. Klop de eieren en eidooier met de slagroom en crème fraîche door elkaar. Roer de nootmuskaat, zout, peper en peterselie erdoor.

Stap 3

Verdeel de geroosterde pompoen en de hazelnoten over de taartbodem. Schenk het eimengsel erover. Bak de quiche in 30-40 minuten goudbruin en gaar. Neem hem uit de oven en laat 5 minuten rusten. Ler met een groene salade.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Quiche & Hartige taartTitel : Quiche & Hartige taart
Auteur : Marion Flipo
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 198 1
Prijs : € 8,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geroosterde aubergine van Yvette

Meatless Monday
Geroosterde aubergine met burrata van Yvette

Ben jij ook zo’n fan van Yvette van Boven? Nou, ik wel. Er staan al heel wat recepten van haar op mijn site (uiensoep, shepherd’s pie, mincemeat, risotto met worst, kerstporchetta). Allemaal even lekker. Behalve dat zij kookboeken schrijft, bedenkt ze ook wekelijks recepten voor het Volkskrant Magazine. Die recepten zijn nu gebundeld in een nieuw boek: De grote oven van Van Boven, met daarin 100 oermakkelijke recepten voor de heerlijkste ovengerechten. Het boek is voorzien van mooie tekeningen met korte instructies die ze ook helemaal zelf maakt. Weinig foto’s dus, eigenlijk alleen een kleintje die ze zelf heeft gemaakt met haar Iphone. Uit dit boek komt dus dit OERMAKKELIJKE recept van geroosterde aubergine.

Welke wijn bij geroosterde aubergine met burrata?

Yvette vindt dit gerecht hemels, en dat vinden wij ook!!! Inderdaad hemels. Romig-zachte geroosterde aubergine met romige kaas. Duidelijke knoflooksmaak en kleine beetje pittigheid van de chilipeper. Serveer je dit gerecht als voorgerecht, dan is een witte wijn voor de hand liggend. Maar kies dan wel een witte zonder houtrijping, zoals de Soave van Monte Ronca. Maar een glas rood doet het ook uitstekend, kies dan voor een zwoele Italiaan als Primitivo. Maar ook andere Italiaanse rode wijnen als Valpolicella Ripasso, Siciliaanse nero d’Avola combineren uitstekend.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • zeezout & versgemalen zwarte peper
  • lekkere, peperige olijfolie
  • 2 flinke tenen knoflook, in dunne schijfjes
  • 1 bol burrata van 250 g
  • (chili)peper
  • (zoutflakes)

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Halveer de aubergines. Kerf ze langs de zijkant een paar keer diep in. Niet zo dat je ze doorsnijdt, maar maak inkepingen. Bestrooi alles licht met zout en peper. Bestrijk al het opengesneden vruchtvlees met olijfolie. Druk schijfjes knoflook in alle inkepingen.

Stap 2

Leg de auberginehelften op een bakplaat in de oven, met de gesneden kant naar boven. Bak ze 45 minuten tot ze gaar zijn, maar nog net niet in elkaar zakken en de bovenkant mooi geroosterd is. Bestrijk halverwege de baktijd met nog een scheutje olie.

Stap 3

Laat ze na het bakken 10 minuten rusten. Snijd de burrata door. Verdeel over de auberginehelften en druppel er olijfolie over. Bestrooi met (chili!)peper en zout of zoutflakes en serveer meteen.

 

Doe mee aan de wedstrijd!

Win een oven met Van Boven

Voor iedereen die zelf ook een ovenprins of –prinses wil worden heeft de uitgeverij Nijgh Cuisine in samenwerking met Smeg een wedstrijd bedacht. Wat moet je doen? Zet jouw foto van je favoriete Van Boven ovengerecht op Instagram en maak kans op een Smeg Portofino-formuis t.w.v. € 3129,-. Plaats je foto vóór 31 december 2018 op Instagram met #degroteoven en tag @nijghenvanditmar. Er worden 10 finalisten uitgekozen om een vakjury hun gerecht te laten proeven. Kijk op www.degroteoven.nl voor meer informatie en de actievoorwaarden.

Bestellen kun je hier:

Cover De grote oven van Van BovenTitel : De grote oven van Van Boven
Auteur : Yvette van Boven
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 978 90 388 0596 2
Prijs : € 20,-

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Meatless Monday
Winterse salade met pompoen, linzen en feta

De Vlaamse tv-kok Jeroen Meus is een voorvechter van ‘echt koken’. En dat kun je zeker zien aan deze winterse salade met pompoen. Laat je dus niet afschrikken door de wat lange ingrediëntenlijst (en dan hebben wij het nog iets simpeler gemaakt ;-)). Deze vegetarische maaltijdsalade met pompoen is werkelijk verrukkelijk. Je bent dan misschien ietsje langer mee bezig, maar toch staat deze salade binnen een uur op tafel. Zoals Jeroen zelf ook zegt: het is een match made in heaven! 

Welke wijn bij winterse salade met pompoen?

De salade is heel afwisselend van smaak en structuren: zoetige zachte pompoen met krokant korstje, zoutige feta, frisse sla met een zuurtje, linzen geven bite en de walnoten zijn lekker knapperig. Kies voor een chardonnay met wat houtlagering uit bijvoorbeeld Chili. Het rijpe fruit sluit aan op het zoete van de pompoen, en de aanwezige zuren zijn goede maatjes met de knapperige sla. De wijn heeft body om de linzen en walnoten tegenwicht te geven.

4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 1 chilipeper
  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • (grof) zout, peper
  • 4 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • olijfolie
  • 150 gram feta
  • ½ flespompoen
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel Provencaalse kruiden
  • 30 gram panko (Japans broodkruim)
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 200 gram linzen uit blik
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ bosje peterselie
  • 100 gram gemengde sla met rucola
  • balsamicoazijn
  • 50 gram gepelde walnoten

Stap 1

Snijd de chilipeper in kleine stukjes. Snipper de helft van de ui grof en snijd de andere helft in dunne ringen. Kneus en pel 2 teentjes knoflook en hak ze grof. Doe de chilipeper, uisnippers, gehakte knoflook in een kom. Maal er peper boven. Leg er 2 takjes tijm en de rozemarijn bij. Schenk er 3 eetlepels olie over en meng alles door elkaar. Snijd de feta in blokjes en schep ze erdoor. Zet apart.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de pitten uit de pompoen en snijd hem in repen van 2 cm dik. Schil ze. Vermeng 2 eetlepels olie met de komijn, paprikapoeder, Provencaalse kruiden, zout en peper. Schep de pompoen in een wijde ovenschaal om met de kruidenolie en leg de stukken in één laag. Hak 1 teen knoflook fijn en meng met de panko en Parmezaanse kaas. Strooi het mengsel over de pompoen. Zet de schaal in de oven en laat de pompoen in 20 minuten gaar worden.

Stap 3

Doe de linzen in een pan met het kerriepoeder en 2 takjes tijm. Verwarm 5 minuten. Hak de peterselie grof. Doe de gemengde sla in een kom met de peterselie en uiringen. Giet de linzen af en schep ze door de salade. Verdeel over 4 borden. Besprenkel met wat olijfolie en balsamicoazijn. Leg de geroosterde pompoen op de linzensalade. Verdeel de feta over de borden en breek de walnoten erboven. Lekker met bruin stokbrood.

 

Kookboek: Winterkost

cover WinterkostOpnieuw komt de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus met een kookboek. Ditmaal winterkost met 75 winterse gerechten voor ontbijt, lunch diner of een onverwachte koffieklets. Een boek waar het ‘echte eten’ centraal staat.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Winterkost
Auteur: Jeroen Meus
Uitgever: New Book Collective
ISNB: 978 90 223 35611
Prijs: € 24,99

Recepten foto’s: © Verne

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Geroosterde koolrabi met feta

Meatless Monday
Geroosterde koolrabi met feta

Nieuwsgierig geworden door de loftuitingen over het genomineerde kookboek TLV van Jigal Krant? (Lees nog even het interview met de schrijver van afgelopen woensdag.) Dan ben je vast benieuwd geworden naar zijn favoriete recept: geroosterde koolrabi. Tel Aviv sfeerbeeldDie hebben we dus voor je getest. De mouwen werden opgestroopt en we gingen aan de slag. Het resultaat is verbluffend! We geven met alle plezier het recept, zodat ook jij thuis kunt genieten van Dok’s geroosterde koolrabi. En…: eenmaal geproefd wil je natuurlijk meer recepten uit het kookboek van Jigal maken. Kook en eet lekker!

Welke wijn bij geroosterde koolrabi en feta?

Dit groentegerecht smaakt aards, een beetje rokerig, licht pittig met een zout accent van de feta. Kies voor een witte wijn; bijvoorbeeld de Verdicchio dei Castelli di Jesi of de witte wijn van Niepoort. Body met wat lichte houtlagering; verfrist, heeft bite en sluit prima aan op het licht rokerige accent.

Redoma Niepoort Branco
Redoma Niepoort Branco
4 personen1 uur en 30 minuten (inclusief oventijd)

Ingrediënten

  • 4 middelgrote koolrabi’s (ca. 180 gram per stuk)
  • 1 groene chilipeper
  • handvol jonge tijm (van een plantje)
  • 100 gram feta
  • extra virgine olijfolie
  • grof zeezout
  • 1 eetlepel sesam- of maanzaad

Stap 1

Verwarm de oven voor op de hoogste stand (liefst 300 graden). Snijd de stengels van de koolrabi en pof ze in 60 tot 75 minuten in het midden van de oven gaar. Keer ze halverwege om. Als de knollen volledig zijn zwartgeblakerd en aan de bovenkant zacht aanvoelen zijn ze klaar. Laat ze afkoelen.

Stap 2

Ontdoe de chilipeper van zijn steeltje, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snijd de peper in minuscule blokjes. Trek wat plukjes tijm van het plantje (gebruik als de stelen stug zijn alleen de blaadjes) en verkruimel de feta. Zet alles klaar in bakjes.

Stap 3

Pel de verkoolde schil van de (bijna) afgekoelde koolrabi’s. Laat aan de bovenkant wat van het bruine vlies zitten. Warm de koolrabi’s voor het serveren in 5 minuten op in een 180 graden hete oven.

Stap 4

Plaats de koolrabi’s op vier borden en overgiet met de beste olijfolie extra virgine die je in huis hebt. Strooi er wat grof zeezout over en garneer met de chilipeperblokjes, tijm, feta en sesam- of maanzaadjes. Lekker met een salade van groene veldsla en radijs.

Credit: foto’s sfeerbeeld Vincent van den Hoogen

Bestellen? Dat kan hier:

cover TLVTitel:              TLV
Auteur          Jigal Krant
Uitgever       Nijgh & van Ditmar
ISBN              9789038803458
Prijs              € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Frittata met geitenkaas

Meatless Monday
Frittata met geitenkaas en bietenrelish

Frittata met relish; dat klinkt misschien als abacadabra? Daarom eerst even wat uitleg. Frittata is een Italiaanse variant op een omelet, en wordt vaak gevuld met allerlei groenten. Deze frittata wordt gemaakt met geitenkaas en basilicum en het recept is afkomstig uit het kookboek Vega Hapjes Easy. Maar de echte smaakmaker in dit recept is de toevoeging van een zelfgemaakte bietenrelish.

 

Bietenrelish
Bietenrelish

Ja relish, dat is dus nog zo’n term die moet worden uitgelegd. Relish is eigenlijk een soort chutney-achtig sausje. De smaak is zoet/zuur en kruidig; een oppepper voor deze ‘omelet’. Bovendien smaakt deze zo ontzettend lekker, dat we aanraden om er een dubbele hoeveelheid van te maken.

Ingredienten bietenrelish

In de bietenrelish worden Indiase kerrieblaadjes gebruikt. Die zijn heel moeilijk te krijgen (te koop o.a. bij Indiase toko’s) en moeten niet worden verward met de Thaise lime leaves (ze zien er namelijk ongeveer hetzelfde uit). Deze blaadjes zorgen voor een subtiel effect in de bietenrelish. Maar mocht je ze niet kunnen krijgen, dan is er zeker geen man overboord. Je kunt je ze ook weglaten. Andere mogelijkheid: bestel ze online bij Westlandpeppers.

Welke wijn bij frittata met geitenkaas en bietenrelish?

De frittata wordt extra lekker door de bietenrelish die zowel licht zurig (tamarinde), licht zoetig (biet) en kruidig smaakt. Schenk er de witte gaillac of een sauvignon blanc bij die doen het altijd goed in combinatie met verse geitenkaas.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • Bietenrelish
  • 3 eetlepels (kokos)olie
  • 6 verse kerrieblaadjes
  • 1 lange groene peper, fijngesneden
  • 500 gram middelgrote rauwe rode bietjes, geschild en fijngeraspt
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • zout
  • Frittata
  • 6 eieren
  • 15 gram basilicumblaadjes, fijngesneden
  • 60 gram roomboter
  • 40 gram verse geitenkaas

Stap 1

Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kerrieblaadjes 30 seconden. Voeg de chilipeper toe en bak ca. 1 minuut mee. Draai het vuur iets lager, doe de bietjes erbij en bak ze 10 minuten mee. Haal de pan van het vuur, roer de tamarinde erdoor en breng op smaak met zout. Verwijder de kerrieblaadjes.

Stap 2

Verwarm de grill voor. Klop de eieren, basilicum en een snuf zout door elkaar. Smelt de boter in een ovenbestendigde koekenpan en schenk het eiermengsel erin. Bak 2 minuten en haal de pan van het vuur. Verkruimel de geitenkaas erboven en zet 3-4 minuten onder de grill tot de bovenkant gestold is. Verdeel in vieren. Serveer met de bietenrelish, gebakken krieltjes en komkommersalade.

Andere leuke frittata recepten zijn: met Frittata met artisjokken, Frittata met groenten en de snelle frittata met ui en tijm.

 

Het kookboek

Cover Vega hapjes easyLeuk kookboek voor vegetariërs  uit de serie ‘Easy’ (Zie ook Pasta Easy). Boordevol prachtige hapjes voor een borrel of een feestje, of gewoon om samen te delen tijdens de lunch of diner.  Basic vormgeving en cleane fotografie. Allemaal echt simpele gerechtjes die er stuk voor stuk fantastisch uitzien.

Bestellen kun je hier:

Titel : Vega Hapjes Easy
Auteur : Jessica Oldfield
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1582 6
Prijs : € 19,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aubergine shaksuka

Meatless Monday
Shakshuka van aubergines

Tony Kitous van Comptoir Libanais heeft mijn hart veroverd. Zijn nieuwste boek ‘Feest’ nodigt uit om uitgebreid te koken en gasten te verwennen, zoals hij zelf ook graag doet. (Lees nog even het verhaal van onze Anita Ootjers die hem ontmoette in zijn restaurant in Utrecht.)

Shakshuka uit kookboek Simple Food
Shakshuka van Sergio Herman

Dit recept van de Midden-Oosten klassieker ‘Shakshuka’ komt uit z’n boek. Hij maakt hem met aubergines en dat is net weer even anders. Weleens eerder Shakshuka gegeten? Ook topkok Sergio Herman is een liefhebber van dit gerecht en maakt hem vaak op de traditionele manier (dit is zijn recept!). Eveneens niet te versmaden. Maar ook een simpele versie is altijd heerlijk.

 Welke wijn bij Shakshuka van aubergines?

Deze shakshuka smaakt heerlijk puur en wat aards door de aubergines, maar is ook smeuïg en fris. Feta geeft een lift en komijn zorgt voor kruidigheid. Wil je wit drinken, kies dan voor Sauvignon Blanc. Die sluit goed aan op het frisse van de tomaat, en het kruidige van de munt. Wil je rood, dan is een nero d’Avola uit Sicilië altijd een goede match met aubergines. Maar ook een fruitige Valpolicella combineert hier uitstekend!

6 personen1 uur

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 3 aubergines, in plakjes van ½ cm dik
  • zout, zwarte peper
  • 1 rode ui, in ringen
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 8 grote (tros)tomaten, in stukjes
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 125 ml tomatensap
  • 6 eieren
  • 150 gram feta
  • 4 takjes bladpeterselie, grof gehakt
  • 2 takjes munt, grof gehakt

Stap 1

Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of grillpan. Bestrooi de plakken aubergine met zout en peper. Bak ze in 2 of 3 porties aan elke kant 5 minuten tot ze goudkleurig en gaar zijn, schenk er extra olie bij als dat nodig is. Schep de plakjes op een bord.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 220 °C. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan of grote hapjespan. Fruit de ui 5 minuten, roer af en toe. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Schep de tomaat  en de komijn erdoor en bak 5 minuten op hoog vuur tot ze pulpachtig zijn. Schenk het tomatensap erbij en verhit nog 5 minuten zachtjes. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Stap 3

Vet een grote ovenschaal in. Leg de helft van de plakjes aubergine op de bodem. Verdeel de helft van de tomatensaus erover. Herhaal dit nog 1x. Druk met de achterkant van een lepel  6 kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Verkruimel de feta er grof boven. Zet de schaal 8-10 minuten in de oven tot het eiwit gestold is. Bestrooi met peterselie en munt. Lekker met geroosterde pitabroodjes.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Comptoir Libanais - FeestTitel : Comptoir Libanais Feest
Auteur: Tony Kitous
Uitgever : Becht
ISBN : 97890 230 15864
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

Binnenkort publiceren we ook de Palestijnse pastei uit dit boek! Stay tuned!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bonenschotel met Mais met nachos

Meatless Monday
Pittige bonenschotel met maïs en nacho’s

Chili con carne, tortilla´s, quesadilla’s, empanada´s: vlees is vaak een vast onderdeel van de Mexicaanse keuken. Bovendien houden Mexicanen van het opeenstapelen van smaken. Maar ook zonder vlees kun je heerlijk Mexicaans eten. Kijk maar eens naar dit creatieve recept uit het kookboek ‘Veggie in 30 minuten’. Ook hier worden smaken opeengestapeld. En inderdaad, binnen een half uur staat deze bonenschotel op tafel.

Welke wijn bij pittige bonenschotel met maïs en nacho’s?

Deze bonenschotel is lekker pittig, maar de tomaten en zure room houden het lekker fris. Koriander geeft een spannend tintje. Schenk hier een lichte, maar sappige rode wijn bij, zoals de Sardijnse Rosso Romagnia, sappige merlot of Pour ma Gueule uit Chili.

Pour ma Geule 2015 van Clos des Fous

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 4 maiskolven
  • 200 gram tortilla’s
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 blik zwarte bonen (400 gram)
  • 2 dl (pittige) tacosaus
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 bollen mozzarella
  • 2 tomaten
  • 1 avocado
  • 4 eetlepels zure room
  • verse koriander

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de maiskolven in ca. 10 minuten in gezouten water gaar. Snijd ze in stukken.

Stap 2

Knip intussen met een schaar de tortilla’s in driehoeken. Leg de stukjes op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met de olie en bestrooi ze met het sesamzaad. Bak de stukjes tortilla 5-8 minuten, tot ze knapperig zijn en licht goudbruin. Laat de bonen uitlekken en meng ze met de helft van de tacosaus en de komijn.

Stap 3

Haal de nacho’s uit de oven. Schuif de driehoekjes tegen elkaar aan. Schep het bonenmengsel erop. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel ze erover. Zet terug in de oven en bak nog ongeveer 5 minuten, tot de kaas gesmolten is.

Stap 4

Hak de tomaten fijn. Meng met de rest van de tacosaus. Ontpit de avocado en snijd het vruchtvlees in stukken. Neem de nacho’s met bonen uit de oven. Schep de tomatensalsa erover. Leg de stukken avocado op de nacho’s en strooi er koriander over. Schep er dotjes zure room op en geef de mais erbij.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Veggie in 30 minutenTitel : Veggie in 30 minuten
Auteur : Ylva Bergqvist
Uitgever : Uitgeverij Forte Culinair
ISBN : 978 94 91853 19 7
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.