Meatless Monday
Pasta met pesto van pecannoten

Verse pesto maak je echt zelf! Laat je niet verleiden tot potjes of bakjes. Er gaat niets boven vers gemaakte pesto. Heel eenvoudig te maken van basilicum, pijnboompitten, olijfolie en Parmezaanse kaas. Maar je kunt hiermee ook heel eenvoudig variëren! Deze keer vervang ik  de pijnboompitten door pecannoten. Pecannoten smaken net als pijnboompitten wat zoetig. Ze hebben een boterachtige smaak en zijn dus heel geschikt om pesto van te maken.

Verse pesto van pecannoten en basilicum, en muntVoeg, naast de basilicum, nog wat verse munt toe, en je hebt ineens een geweldige pesto met een twist.  Je kunt hier natuurlijk van alles mee doen: op brood, door de pasta, door geroosterde groenten.

Liever Vegan?

Maar ik bedacht deze combi met dunne tagliatelle en courgettespaghetti (K&K te koop in de supermarkt). Allemaal smaken die bij elkaar passen. En zo heb je ineens een waanzinnig pasta die lekker gezond en vegetarisch is. Wil je het recept ook nog eens omturnen naar VEGAN? Dan laat je gewoon de Parmezaanse kaas achterwege. Gaat ook heel goed.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Aromatisch fris wit uit Spanje

Nebla Verdejo

Meatless Monday

Pasta met pesto van pecannoten

Dit pastagerecht smaakt zomers en fris door de munt en basilicum. Drink hier een kruidige witte wijn bij met wat milde zuren en een rond mondgevoel. Mijn voorkeur gaat uit naar Verdejo, witte Gaillac, of een Italiaanse Soave.

4 personen10 minuten

INGREDIËNTEN

  • pesto van pecannoten
  • 40 gram verse basilicumblaadjes (=1 grote plant)
  • 5 gram verse muntblaadjes
  • 1 teentje knoflook, in stukjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 80 gram pecannoten
  • 100 ml olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • courgettepasta
  • 250 gram linguine
  • 800 gram geraspte courgette (courgette-spaghetti AH)

Stap 1

Maak eerst de pesto. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Draai de machine, gebruik de pulseknop, tot een stevige saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Breng ruim water aan de kook met zout. Kook de lnguine volgens gebruiksaanwijzing (ca. 10 minuten). Voeg de laatste minuut de courgette toe. In vergiet afgieten en laten uitlekken. Verdeel over 4 voorverwarmde pastaborden. Pesto erop scheppen. Garneer met wat Parmezaanse kaas. Lekker met een groene salade met avocado en ei.

 

Extra: gekonfijte tomaatjes

Je kunt voor de kleur én smaak eventueel nog gekonfijte tomaatjes toevoegen. Die maak je als volgt: halveer 400 gram kerstomaatjes. Meng met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Zet ze ca. 40 minuten in een oven op 150 °C. Verdeel over de pasta. Zo wordt deze pasta nog lekkerder!

Pesto over?

Mocht je nog pesto overhouden? Je kunt het heel goed invriezen. Schenk de pesto in een ijsblokjesvorm en vries in. Haal ze daarna uit de vorm en doe de blokjes pesto over in een vrieszakje. Zo kun je heel gemakkelijk de pesto (in gedeelten) opnieuw gebruiken als je het nodig hebt.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Omelet met doperwten

Meatless Monday
Romige omelet met doperwten

‘What you see is what you get’; dat is onze conclusie bij het eten van deze vegetarische omelet gevuld met romige doperwten. Het is een heerlijke dikke omelet gevuld met een ruime hoeveelheid romige doperwten. Het recept is afkomstig uit het kookboek Superveg van Celia Brooks, een boek gevuld met meer dan 100 recepten waarin de 25 meest gezonde groenten de hoofdrol spelen. Je kunt dit recept ook zelfs nog wat verrassender maken; kies dan voor een roomkaas (*) met kruiden of Philadelphia met jalapeno-pepertjes.

Portret Celia Brooks van kookboek Superveg

Celia zegt het volgende over haar recept:

De machtige diepvrieserwt verdient goud in de categorie handigste van de 25 groenten. Als je geen andere groente in huis hebt, komt die zak met diepvrieserwten goed van pas. Dit is een van de snelste gerechten ooit voor een lekker ontbijt, fijne lunch of een mooi diner, en de kans is groot dat je alle ingrediënten gewoon in huis hebt.’

Welke wijn bij omelet met doperwten?

Kies bij een omelet voor een zachte ronde witte wijn. Zeker als de vulling ook nog eens wat zoet en romig is. Denk aan pinot blanc uit de elzas, rijke soave of een chardonnay zonder hout.

2 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram diepvries doperwten
  • zout
  • 60 gram roomkaas*
  • versgemalen zwarte peper
  • 3 grote eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel boter of olie

Stap 1

Kook de doperwten 3 minuten in water moet zout. Giet ze af. Roer de roomkaas erdoor en verwarm op laag vuur totdat de kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Klop de eieren los met de melk, oregano, zout en peper. Verwarm de boter of olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Schenk het eimengsel erin. Bak de omelet, maak af en toe de randen los en vul de ruimte met eimengsel. Bak tot de bovenkant bijna gestold is en de onderkant mooi bruin.

Stap 3

Schep het erwtenmengsel op de ene helft van de omelet en klap hem dubbel. Lekker met gebakken krieltjes en een frisse groene salade.

 

Het kookboek

Cover kookboek SupervegMooi kookboek met groenten in de hoofdrol. De Amerikaanse kookboekschrijfster Celia Brooks heeft de 25 meest gezonde groenten uitgekozen waarmee ze 100 vegetarische gerechten heeft bedacht. Elke groente wordt eerst uitgebreid besproken; ze legt uit waarom de groente zo gezond is en wat je ermee kunt doen. Daarna volgen de recepten.

Bestellen kun je hier:

Titel : Superveg
Auteur : Celia Brooks
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 189 9
Prijs : € 24,95

Probeer ook eens de Griekse plaattaart van courgette uit dit kookboek. Supermakkelijk om te maken.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Griekse plaatkoek

Meatless Monday
Griekse plaattaart van courgette

Gemak dient de mens! Dat is helemaal van toepassing op dit recept. Je hebt wel een uurtje nodig in totaal, maar hier doet de oven écht het werk. Het enige wat je hoeft te doen is alle ingrediënten door elkaar te mengen. Een kind kan de was doen…

Het is een recept uit het kookboek Superveg van Celia Brooks. Hierin staan 25 GEZONDE groenten centraal. Daar is courgette er een van. De inspiratie haalt Celia uit Australië, maar toch noemt ze het een Griekse plaatkoek. Ze vertelt het als volgt:

‘Ik heb hier de Australische klassieker Zucchini Slice (verrijkt met cheddar, spek en bloem) ‘gemediterraniseerd’ met feta, verse dille, oregano en peperige olijfolie. Bruine rijstebloem (te koop bij reformwinkel Holland & Barrett) maakt er een mooi, licht en glutenvrij gerecht van. Gemakkelijker kan het niet: gewoon mixen en bakken! Dit gerecht kun je heet, warm of koud eten en kan goed in de koelkast worden bewaard. Een heel handig en heerlijk recept.’

Welke wijn bij Griekse plaatkoek met courgette?

Eigenlijk doet dit gerecht meer denken aan een frittata dan aan een plaatkoek. Het smaakt ook wat omeletachtig met het frisse van courgette en het lichtzoute van de feta. Denk aan pinot blanc uit de Elzas, rijke Soave of een Chardonnay zonder hout.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 400 gram courgette, grof geraspt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 5 eieren, losgeklopt
  • 150 gram feta, verkruimeld
  • 130 gram (bruine) (rijste)meel of bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 15 gram verse dille, fijngehakt
  • 1 theelepel oregano
  • 125 ml extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels (zee)zout 
  • versgemalen zwarte peper
  • extra: ovenschaal of bakblik van 20×30 cm

stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Bestrijk de ovenschaal met olijfolie. Meng alle ingrediënten in een grote kom. 

Stap 2

Schenk het mengsel in de ovenschaal en bak 40 minuten tot de plaatkoek stevig en goudbruin is. Je kunt hem ook nog even onder de hete grill zetten om bruin te worden. 

Stap 3

Haal de schaal uit de oven en maak de randen los met een mes. Laat even afkoelen en snijd de koek in vierkanten. Schep ze met een spatel uit de schaal. Lekker met een groene salade met kerstomaat.

Het kookboek

Cover SupervegMooi kookboek met groenten in de hoofdrol. De Amerikaanse kookboekschrijfster Celia Brooks heeft de 25 meest gezonde groenten uitgekozen waarmee ze 100 vegetarische gerechten heeft bedacht. Elke groente wordt eerst uitgebreid besproken; ze legt uit waarom de groente zo gezond is en wat je ermee kunt doen. Daarna volgen de recepten.   

Bestellen kun je hier:

Titel : Superveg
Auteur : Celia Brooks
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 189 9
Prijs : € 24,95

We hebben al eerder iets uit dit ‘gezonde’ kookboek gepubliceerd: ‘omelet met romige doperwten‘; ook super-eenvoudig en lekker.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Omelet met asperges en dragon

Meatless Monday
Omelet met asperges en dragon

Het witte goud ligt weer in de winkels, het aspergeseizoen is van start gegaan. Dit jaar wil ik minimaal elke week een aspergegerecht eten, want voor je het weet is het seizoen weer voorbij. Vandaag, op Meatless Monday, een simpele variant, maar wel erg lekker: omelet gevuld met asperges. De verse dragon zorgt voor een bijzonder accent.

Welke wijn bij omelet met asperges?

Bij verse asperges passen meerdere witte wijnen. Kies voor een Duitse Silvaner, Spaanse Rueda, Oostenrijkse Grüner Veltliner,  Italiaanse Soave (aspergewijn 2019 van Anselmi bijvoorbeeld), of een Pinot Blanc uit de Elzas. Want zeker bij dit gerecht met omelet, past een witte wijn met wat zachtere zuren.

2 personen30 minuten

Ingrediënten

  • stukje foelie
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 8 asperges
  • 5 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • versgemalen peper
  • 1 eetlepel fijngehakte verse dragon*
  • 50 gram boter

Stap 1

Breng ruim water aan de kook met foelie, suiker en zout. Kook de asperges in ca. 5 minuten in kokend water. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 15 minuten nagaren. Schep ze uit de pan en dep goed droog met een theedoek.

Stap 2

Intussen klop de eieren met de melk los. Breng op smaak met zout en peper. Roer de dragon erdoor. Verhit de boter in de koekenpannen, verdeel het eimengsel over de twee pannen en bak 2 omeletten. Laat het ei op laag vuur stollen, leg op elke omelet 4 asperges en rol het ei om de asperges. Laat de omeletten uit de borden glijden en bestrooi met wat extra dragon. Serveer met witte rijst en een groene salade met kerstomaatjes.

Tip: Asperges kun je makkelijk voorkoken en enkele dagen in het kookvocht in de koelkast bewaren.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassend wijnadvies in je mailbox? Geef je hier op!

 

Romige aspergesoep met hazelnootolie

Meatless Monday
Aspergesoep met hazelnootolie

Romige aspergesoep; een ware traktatie. Tenminste mits hij homemade, niet te dik gebonden en zacht romig van smaak is. Deze soep heeft dat allemaal. En net dat beetje extra komt van een paar druppels hazelnootolie. We love it!

Heerlijke aspergesoep, afkomstig uit het nieuwe kookboekje Asperges van de Nederlandse Jessica Lek. Een soep die je kunt serveren als voorgerecht tijdens een lekker luxe lente-dinertje.  Maar ook voor doordeweeks een heerlijk soepje. Je kunt de helft ook gewoon even invriezen voor een later moment.

Welke wijn bij aspergesoep?

Bij soep serveer je in de regel geen wijn. Toch zin in wijn? Kies dan voor een zachte witte wijn, bijvoorbeeld een chardonnay zonder (of met weinig) houtlagering. Het ronde mondgevoel van de wijn sluit goed aan op de romige textuur van de soep.

6 - 8 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg asperges, geschild
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 aardappel, in kleine blokjes
  • 50 ml droge witte wijn
  • 2 groentebouillontabletten
  • 300 ml slagroom
  • zout, versgemalen peper
  • verse nootmuskaat
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • hazelnootolie

Stap 1

Snijd de asperges in stukken van ca. 4 cm en houd de toppen apart. Verhit de boter in een grote soeppan en fruit de ui ca. 3 minuten op zacht vuur. Voeg toe: aardappelblokjes en aspergestukken. Zet het vuur iets hoger en bak al roerende ca. 2 minuten. Blus af met witte wijn. Schenk er 1 ¼ liter (asperge-kook)water, bouillontabletten, slagroom bij. Breng de soep al roerende aan de kook. Kook de soep, afgedekt, ca. 15 minuten.

Stap 2

Haal de pan van het vuur. Pureer de soep met de staafmixer glad (of zeef de soep boven een andere pan en pureer het groentemengsel in een Magimix, en roer weer door het aspergevocht). Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Stap 3

Snijd de achtergehouden aspergekopjes met een scherp mes in plakjes. Schep de soep in platte kommen. Garneer met de aspergeplakjes en bieslook. Druppel er wat hazelnootolie overheen. Lekker met geroosterd desembrood.

 

Het kookboek

cover aspergesHandzaam klein kookboekje met 30 veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges, allemaal verrassend eenvoudig. Geschreven door receptenschrijver Jessica Lek. Ze werkte in het verleden als chef-kok in o.a. restaurant  Aan de Amstel en gaf leiding aan het lunchrestaurant Jacques Jour in Amsterdam. Jessica’s stijl is internationaal, creatief en uitgesproken, met veel aandacht voor verse producten.

Bestellen kun je hier:

Titel : Asperges
Auteur : Jessica Lek
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 209 4
Prijs : € 10,95

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Asperges met botersaus van Estée Strooker

Meatless Monday
Asperges met botersaus

Al asperges gegeten? Het seizoen is vroeg begonnen dit jaar en de asperges zijn nu al volop verkrijgbaar. Dit recept komt uit het kookboek ‘Estée kookt’ van Estée Strooker. Je kent haar misschien van haar kookprogramma’s op 24 Kitchen. Deze saus is het proberen waard: licht gebonden met eidooiers en zacht-romig door de gesmolten boter.

Estée Strooker in de lente
Estée viert de lente!

‘Ik durf toch wel te zeggen dat de asperge mijn lievelingsgroente is. Dat komt denk ik vooral door haar exclusieve karakter. Kort per jaar te verkrijgen, uit onze eigen koude grond het allerlekkerst en een hels karwei om ze te schillen. Je moet er wel een beetje moeite voor doen. En dat is goed. Want bijna alles waar je moeite voor moet doen is lekkerder’, vertelt Estée aanstekelijk in haar intro van het recept. En zo is het maar net. Schil de asperges met een speciale dunschiller voor asperges, want dan valt dat helse karwei ook reuze mee!

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Lettre d'Eloïse chardonnay

Delicaat wit

8,4 pnt witte Bourgogne van Ambroise

Pinot blanc van Marc Tempé

Biodynamisch wit

Pinot blanc uit de Elzas: 8,2 ptn

In dit gerecht wordt de wijn bepaald door de saus en het half-hard gekookte ei. De wijn mag daarom rond zijn met zachte zuren. Kies bijvoorbeeld voor een Chardonnay (zonder of  met weinig houtlagering), Pinot Blanc of een Grenache blanc.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg Hollandse asperges
  • 1 theelepel suiker
  • 120 gram boter
  • stukje foelie
  • zout, versgemalen peper
  • 3 eieren
  • Botersaus
  • 100 ml witte wijn
  • 75 ml melk
  • 100 gram boter
  • 3 eieren
  • verse nootmuskaat
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels gehakte bieslook

Stap 1

Schil de asperges met een dunschiller door ze bij het kopje vast te pakken en van boven naar beneden te schillen. ( Je kunt ze het beste neerleggen op het aanrecht.) Snijd een klein stukje van de uiteinden af (net te verwarren met de kopjes, die zijn juist het lekkerst) en leg ze in een pan. Kook de asperges 5 minuten in ruim water met suiker, 20 gram boter, foelie en zout. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15-20 minuten staan (afhankelijk van de dikte). Kook intussen de 3 eieren in 8 minuten  bijna hard. Laat ze schrikken en snijd ze in grove stukken.

Stap 2

Verwarm voor de botersaus 100 ml witte wijn, melk en 100 gram boter tot alles gesmolten is en licht gaat koken. Scheid de overige 3 eieren.

Haal de pan van het vuur en voeg de eidooiers al kloppend met een garde toe. De eidooiers zorgen voor de binding, maar je wilt voorkomen dat je in plaats van een lobbige botersaus scrambled eggs krijgt. Als de saus toch niet voldoende bindt, kun je hem voorzichtig, al kloppende nog iets verwarmen, maar de saus mag absoluut niet meer koken! Breng de saus op smaak met zout, peper en snufje nootmuskaat en wat citroensap. Schep de asperges op een mooie schaal en giet de saus erover heen. Garneer met de half hard gekookte eieren en bieslook.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Estée KooktTitel: Estée kookt
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: Het Spectrum (bekijk hier het inkijkexemplaar)
ISBN: 9789000361496
Prijs: € 22,50

 

Meer suggesties nodig uit dit kookboek? Kijk naar de kievitsbonensalade en de pasteitjes met kippenragout. Inmiddels is  ook het recept Gegrilde sla met spekjes online. Volg ons.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Salsa van tomaat en avocado

Meatless Monday
Salsa van kerstomaat met avocado

Suggestie voor Meatless Monday: de bietenburgers van Hugh Fearnley-Whittingstall! Het zijn heerlijk simpele burgers  (20 minuten) gemaakt van rauwe rode bieten en gare kikkererwten. En daarbij serveer je deze tomatensalsa met avocado, zoals ook Hugh aanraadt in zijn kookboek ‘LICHT’.

Bietenburgers met salsa ‘Dit is een klassieke combinatie van goede romige avocado met zoete tomaten, scherpe rode ui en citroen. Past echt goed bij burgers en vis, maar ik smeer ook gerust een laagje salsa op een knäckebröd als lunch.’, vertelt Hugh enthousiast in het intro. Ik ben ook een fan van deze frisse veelzijdige tomatensalade. Smaakt ook heerlijk bij Mexicaanse gerechten als Chili sin carne.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s
  • 200 gram kerstomaten, in vieren gesneden
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
  • 10 gram peterselie óf koriander, grof gehakt
  • sap van ½ limoen
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Snijd de avocado’s in vieren, verwijder pit en schil, snijd het vruchtvlees in stukjes en doe ze in een kom. Doe de rest van de ingrediënten erbij en schep alles voorzichtig om (probeer de avocao heel te laten). Proef en voeg extra zout en peper toe als dat nodig is. Laat 10 minuten rusten, roer nog een keer voorzichtig om en dien op. Lekker bij de Bietenburgers, of Chili sin Carne.

 

Kookboek Licht

In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je niet al te moeilijke recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Er wordt in de recepten geen gebruik gemaakt van tarwe en zuivel. Meer informatie over de schrijver is te vinden op Rivercottage.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover LichtTitel: Licht. Het River Cottage boek met recepten voor iedere dag.
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J.W. Becht
ISBN: 978 90 230 1451 5/NUR 440
Prijs: € 24,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Stroganoff van paddenstoelen

Meatless Monday
Stroganoff van paddenstoelen

‘Hoewel een stroganoff oorspronkelijk met vlees wordt bereid, is deze stevige vegetarische versie misschien wel lekkerder’, zegt Katy Holder, de schrijfster van het kookboek ‘Slow Cooked Vega’. En inderdaad lekker is deze vegetarische stroganoff absoluut. Maar of je hem met de slowcooker zou moeten maken, dat betwijfelen wij ten zeerste. Je bent zonder slowcooker namelijk zo veel sneller klaar (in 25 minuten), dat zo’n apparaat eigenlijk weinig toevoegt. We hebben beide versies getest, met en zonder slowcooker. De smaak blijft hetzelfde, alleen de tijd verschilt. Wat ga jij doen?

Welke wijn bij pasta met paddenstoelensaus?

Het gerecht is heerlijk; vlezige paddenstoelen in een romige paprika-tomatensaus met verse tagliatelle. Kies voor een ronde witte (bijv. Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc) of een ronde rode wijn die past bij het mondgevoel van dit gerecht. Denk aan een ronde Chileense Carmenère die ook aansluit op het aardse van de paprikapoeder. Of een Oostenrijkse Zweigelt. Makkelijk en wat lichter.

4 personen3 uur en 10 minuten (slowcooker)

Ingrediënten

  • 750 gram stevige (gemengde) paddenstoelen, zoals kastanjechampignons of portobello’s
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels boter
  • 2 sjalotten of 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 theelepels milde paprikapoeder
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 groentebouillontablet
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml crème fraîche
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • worcestershiresauce
  • 2 eetlepels grofgehakte peterselie

Stap 1

Snijd de kleine paddenstoelen in vieren en de grotere exemplaren in even grote stukken. Verhit de olie en boter in een grote koekenpan en bak de sjalot, knoflook en paprikapoeder 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paddenstoelen toe en bak 4 minuten. Schep de bloem erdoor en bak nog 2 minuten.

Stap 2

Schep het paddenstoelenmengsel in de slowcooker*. Verkruimel de bouillontablet erboven en roer er de tomatenpuree, crème fraîche en 300 ml water door. Kook de paddenstoelen stroganoff 3 uur op de lage stand.

Stap 3

Breng de paddenstoelen stroganoff op smaak met zout en peper en worcestershiresauce en bestrooi met peterselie. Lekker met verse pasta (tagliatelle) en groene salade.

 

ZONDER SLOWCOOKER!

*Je kunt het gerecht ook zonder slowcooker maken. Gebruik dan een grote hapjespan of braadpan en stoof de stroganoff ca. 15 minuten met het deksel op de pan. De bereidingstijd wordt dan 25 minuten.

 

 

Bestellen kun je hier:

Cover Slow Cooked VegaTitel : Slow Cooked Vega
Auteur : Katy Holder
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 205 6
Prijs : € 23,50

 

 

 

 

Nog een slowcookeridee nodig uit dit boek: Aziatische aubergines of Chili sin carne.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Tagliatelle met spinazie en walnoten

Meatless Monday
Tagliatelle met spinazie en walnoten

Vandaag een snel pastagerechtje: tagliatelle met spinazie en walnoten. Staat in 15 minuten op tafel! Let op: dit recept is voldoende voor 2 à 3 personen!

Wat drinken we bij tagliatelle met spinazie en walnoten?

Kies voor een Italiaan uit Sicilië, gemaakt van de nero d’avola-druif. De wijn is rond en heeft veel sap. Dat past goed bij de frisse smaak van het gerecht met spinazie en basilicum. Toch heeft hij ook iets stroefs, met name in de afdronk. Dat geeft aansluiting met het stroeve mondgevoel dat spinazie en walnoten hebben.

3 personen15 minuten

 Ingrediënten

  • 400 gram (wilde) spinazie
  • 100 gram ongebrande walnoten
  • 1/2 rode peper, in kleine stukjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 250 gram verse tagliatelle
  • 1 bosje basilicum, fijngesneden
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt 

Stap 1

Was en kook de spinazie heel snel, tot hij is geslonken. Doe over in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en druk het vocht eruit. Snijd grof.

Stap 2

Rooster de walnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Verhit in een hapjespan de olie. Fruit de knoflook met de rode peper even aan, voeg de spinazie toe en bak even mee. Roer de basilicum door de spinazie. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Breng intussen  in een andere pan ruim water aan de kook. Kook de tagliatelle in ca. 4 minuten gaar. Roer het spinaziemengsel door de pasta. Verdeel over 4 diepe borden. Bestrooi met walnoten en de Parmezaanse kaas. Schenk er aan tafel ruim extra olijfolie overheen. Heb je zin om er toch iets van vlees bij te eten? Lekker met een tomatensalade met grapefruit.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.