Meatless Monday
Terrine van geitenkaas met abrikozen

Culinair Ardèche; een Franse regio die een bezoek méér dan waard is. Dat ontdekte ik een aantal maanden geleden toen ik op rondreis was door dit zeer afwisselende gebied. Ik schreef al eerder een korte impressie over de schatten van deze streek, met in de hoofdrol ‘tarte tatin van Cathérine’. Maar vandaag een hartige terrine met twee soorten Picodon.

Maar wat is een Picodon eigenlijk? Onlangs ontving ik het boek ‘kaaskenner word je zo’. Een ideaal boek  om wat wetenswaardigheden op kaasgebied na te pluizen. In het hoofdstuk Beknopte kaasgeschiedenis staat iets opzienbarends: in 1996 is Picadon het eerste kaasje dat een ruimtereis heeft gemaakt om de aarde. De Franse astronaut Jean-Jacques Favier neemt maar liefst 14 picodons mee op zijn vlucht met het Amerikaanse ruimteveer Columbia.

Picodon kaasjes uit de ArdècheSinds 1983 heeft dit kaasje een beschermde herkomstaanduiding (AOC/AOP). Ze worden in de Ardèche gemaakt, onder de naam Picodon. In het museum ‘Terra Cabra’ in Planzolles kun je zien hoe de kaasjes worden gemaakt, maar er is ook gelegenheid tot proeven. Je hebt ze daar niet alleen vers, maar ook in alle andere leeftijden, van vers (ca. 10 dagen oud) naar ‘mi-affiné’ (van 12 dagen tot 1 maand) naar ‘sec’ (meer dan 1 maand) en ‘affiné méthode Dieulifit’ (meer dan 30 dagen). In Nederland zijn ze wat moeilijker verkrijgbaar. In deze bijzondere maar simpele  Picodon-terrine worden twee soorten gebruikt. Verse geitenkaas zal geen probleem zijn om te kopen, maar het kaasje ‘affiné méthode Dieulefit’ zal lastig worden. Kaasspecialist Takuhi Cekem van de Kaashoeve in Rotterdam geeft een alternatief*: Mothais sur feuille. Een kaasje uit de Franse Aquitaine, ingepakt in kastanjeblad.

Serveer deze kaasterrine als voorgerecht of kaasdessert aan het eind van een etentje.

Welke wijn bij terrine van geitenkaas met abrikozen?

Hoe smaakt de terrine? Je proeft een laagje flink pittige kaas en een laagje verse geit, die pikant wordt door de mosterd. Zoete abrikoos is een goede tegenhanger van de pittige kaas. Welke wijn erbij? Kies voor een halfzoete witte wijn met een frisse ondertoon, zoals een Vouvray uit de Loire, demi sec. Die heeft mooie frisse zuren die passen bij de verse geitenkaas, maar doordat hij half zoet is sluit ie ook goed aan op de gedroogde abrikozen. Maar ook de Tokaji is een goede keus. Ook deze wijn heeft dezelfde eigenschappen.

30 minuten. 6 uur opstijven

Ingrediënten

  • 1 picodonkaasje ‘affiné méthode Dieulefit’ (60 gram)*
  • 60 gram gezouten boter op kamertemperatuur
  • 40 gram crème fraîche
  • 125 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 1 vers picodon-kaasje (60 gram)
  • 6 sneden bruin brood zonder korst
  • Extra: cakeblik inh. 1 liter

Stap 1

Meng het Picodonkaasje met 20 gram boter en 20 gram crème fraîche tot een dikke pasta. Roer er 50 gram abrikozen doorheen.

Stap 2

Verpulver ½ eetlepel mosterdzaad in een vijzel. Meng het verse Picodonkaasje met 40 gram boter en 20 gram crème fraîche tot een dikke pasta. Roer er het mosterdzaad door.

Stap 3

Vet het cakeblik in en bekleed met bakpapier. Snijd de sneden brood op maat van de vorm. Beleg de bodem met bruin brood. Maak achtereenvolgens lagen van pittig geitenkaasmengsel, bruin brood, verse kaasmengsel en eindig met bruin brood. Laat in de koelkast minimaal 6 uur opstijven. Keer de terrine op een plank. Verwijder de vorm en het bakpapier. Garneer met de rest van de abrikozenstukjes en bestrooi met de rest van het mosterdzaad.

 

Volop proeven bij museum Terra Cabra

Kwaliteitslabel Picodon-kaas
Kwaliteitslabel Picodon-kaas

Ben je een liefhebber van geitenkaas? Bezoek dan het museum ‘Terra Cabra’ in het dorp Planzolles. Behalve dat je hier het totale proces van kaasmaken kunt bekijken met een rondleiding, kun je hier ook geitenkaas proeven én kopen.  Hier maken ze de originele Picadons (beschermde AOP), en je kunt ze ook kopen in allerlei leeftijden van heel jong en vers tot 2 jaar oud. Ze maken maar liefst 1 miljoen kazen per jaar.

Het kookboek

De Franse journalist Tristan Sicard opent in 2011 een kaaswinkel in Lille. In dit boek verenigt hij zijn passie voor schrijven en kaas. Het is een uitgebreid boek over het productieproces, de geschiedenis, nauwkeurige productinformatie van 420 verschillende kazen, de ideale kaasplank samenstellen en meer perfecte wijn-kaascombinaties. Een heerlijk naslagwerk dat je als kaasliefhebber beslist in je boekenkast wilt hebben.

Bestellen kun je hier:

cover Kaaskenner word je zoTitel : Kaaskenner word je zo
Auteur : Tristan Sicard
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN :  978 94 6143 200 1 |
Prijs : € 24,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Foto credit: Syndicat du Picodon AOP / Philippe Barret,

Favoriete VEGA kookboeken

Week zonder Vlees
Mijn favoriete VEGA kookboeken!

In het kader van de Week zonder Vlees, én geïnspireerd door de Lekker Vega Kookboekverkiezing 2018 van de Vegetariërsbond, ben ik gaan nadenken over mijn favoriete VEGA kookboeken  met vegetarische recepten. Inmiddels zijn er heel wat exemplaren langs gekomen op Meatless Monday. Ze zijn zeker niet allemaal 100% vegetarisch, maar geschikt voor iedereen die regelmatig een dagje zonder vlees ook oké vindt. Dit is mijn TOP-lijstje, en ik vertel je ook waarom.

 

Veggie in 30 minuten

Dit kookboekje is geschreven door de Zweedse Ylva Bergqvist. Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo interessant, omdat de nadruk ligt op 30 minuten. Maar niets is minder waar. Met name de receptuur is hier zeer verrassend. Mooie inspirerende combinaties van ingrediënten, veelal gebaseerd op de wereldkeuken. Er staan drie recepten op mijn site, en ze zijn alle drie super: Zoete aardappelfriet met lauwwarme hummus, Thaise currysoep met kokosroom, Nacho’s met mais, kaas en tomatensalsa. Maar ook Griekse ovenschotel met linzen en feta is een aanrader. De Okonomiyaki met avocado staat nog op mijn lijstje om te maken…

Bonenschotel met Mais met nachos
Bonenschotel met maïs met nacho’s uit Veggie in 30 minuten

Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall

Eerst was er het kookboek VEG. Daarna volgde Veggie; een selectie uit Veg met groente in de hoofdrol. Afkomstig van de Britse schrijver Hugh Fearnley-Whittingstall. Dit boek is heel toegankelijk met veel recepten die geschikt zijn voor het hele gezin. Je mist het vlees niet. Favorieten uit dit boek zijn: Griekse spinazietaart, Porotos Granados, Quiche met tomaat en geitenkaas, linzensoep met spinazie.

Griekse spinazietaart
Griekse spinazietaart

Simpel van Ottolenghi

Ottolenghi blijft natuurlijk ‘hot’. Bovendien kloppen zijn recepten altijd. In zijn nieuwste boek ‘Simpel’ staan groenten centraal, maar het is zeker geen vegetarisch kookboek. Van de 140 recepten zijn er ca. 32 stuks die uitgaan van vlees of vis. Verder is het boek zeer afwisselend en inspirerend. En over het algemeen makkelijk te maken. Voorbeelden van de vegetarische succesnummers zijn: Gilgi met kikkererwten en za’atar, Bulgur met tomaat, aubergine en citroenyoghurt of Pizza bianca met aardappel en salie. Ze staan helaas niet op mijn site.

De Flexikok van Veerle de Brabanter

Het grappige aan dit boek is dat alle recepten vegetarisch zijn. Alleen geeft Veerle steeds een aparte suggestie erbij om vlees of vis toch toe te voegen. Mijn favorieten uit dit boek zijn de Tapas van groenten, de pasta met paprika-pesto en de cannelloni met spinazie en avocado.

Tapas van verschillende groente
Tapas van verschillende groenten

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Onderwerpen

Meatless Monday
Mams bietensalade met walnoten

Syrische bietensalade; dat klinkt bijzonder! Dit is een recept van de moeder van schrijver Anas Atassi. Zijn onlangs uitgekomen kookboek ‘Sumak’ is een ode aan de Syrische keuken. Hij noemt dit zijn moeders beroemde bietensalade die niet mag ontbreken in zijn boek. Wij vonden de salade wel héél eenvoudig. Daarom hebben we het recept toch wat aangepast…, en adviseren wat extra feta.

Portret schrijver Anas Atassi met zijn moeder
Portret schrijver Anas Atassi met zijn moeder

Welke wijn bij bietensalade met walnoot?

Aardse bieten met het lichte bittertje van de walnoot; daar schenk je een rode wijn bij gemaakt van pinot noir. Hierin tref je dezelfde aroma’s aan. Onlangs proefde ik opnieuw de Spätburgunder van Henri Sauer. Heerlijk sappig met mooie zuren. Die maakt deze salade meer dan compleet.
Maar voeg je ook feta toe, dan past een Sauvignon Blanc ook heel goed.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 500 g rode bieten (gekookt, in dunne plakjes)
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 150 g spinazie, gewassen
  • 75 g walnoten, grof gehakt
  • (150 gram feta , verbrokkeld)

 

  • Voor de dressing
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel appelazijn
  • rasp en sap van ½ biologische citroen
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • zout en peper

Stap 1

Meng alle ingrediënten voor de dressing goed met elkaar. Proef en breng de dressing op smaak met zout en peper. Schik de bieten, de uien en de spinazie in een grote kom of schaal en sprenkel de dressing erover. Hussel met je handen de dressing door de groenten zodat ze allemaal een laagje krijgen. Strooi de walnoten (en feta) over de salade en serveer hem meteen.

 

Bestellen kun je hier:

Cover SumakTitel : Sumak
Auteur : Anas Atassi
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 978 90 388 0599 3
Prijs : € 34,99

 

 

 

 

We publiceerden uit Sumak ook de groentedip Muhammara.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Muhammara: Paprika-walnoten dip

Meatless Monday
Muhammara; pittige paprika-walnootdip

Tot voor kort had ik nog nooit van Muhammara gehoord. En dan opeens kom je het overal tegen. Het is een mix van geroosterde paprika, walnoten en granaatappel. Het begon eigenlijk met de kant-en-klare kuipjes van Maza, maar tegenwoordig heeft Albert Heijn ze ook te koop onder het eigen merk. Maar kant-en-klaar kopen is helemaal niet nodig. Deze dipsaus is zo snel en zo simpel om te maken, dat doe je gewoon even zelf. In 5 à 10 minuten gepiept. Je kunt hem ca. 3 dagen in de koelkast bewaren. Serveer deze dipsaus bij flatbread, op een kaassandwich, of in combinatie met witte bonenpuree. (Of voor de niet-vegetariërs bij gegrild vlees!)

 

Portret schrijver Anas Atassi met zijn moeder
Portret schrijver Anas Atassi met zijn moeder

Dit recept komt uit het kookboek ‘Sumak’ van Anas Atassi. Een prachtig kookboek over de keuken van Syrië. Het bevat ruim tachtig familierecepten van zijn moeder en oma. Schrijver Anas Atassi woont tegenwoordig in Madrid. Hij heeft een grote liefde voor koken en koestert zijn herinneringen aan Syrië uit zijn jeugd. Want hij miste de smaken en de gezelligheid van zijn ouderlijk huis. Hij probeerde dingen na te maken, stuurde zijn moeder foto’s, en zij gaf commentaar. Zo leerde hij spelenderwijs de Syrische keuken doorgronden.

Een van de allerbelangrijkste ingrediënten uit de Syrische keuken is SUMAK.  Dit zijn gedroogde, gemalen donkerrode besjes van de sumakstruik. Ze smaken kruidig, lichtzurig en onmiskenbaar Midden-Oosters. Vandaar de titel van dit kookboek.

Over Muhammara zegt Anas het volgende:

Mijn liefde voor muhammara is groot en voor eeuwig. Ik ben er vooral gek op om muhammara en hummus door elkaar te roeren. Probeer maar eens! Het geheim van een goede muhammara zit ’m in de paprikapasta, gemaakt van paprika’s die tijdens een urenlang durend proces slow worden geroosterd, gekoeld en gedroogd. Het is de moeite waard om te proberen er een tube van te vinden. Slaag je daar niet in, dan kun je het gerecht ook met een pot geroosterde paprika’s maken.’

4 - 6 personen5 minuten

Ingrediënten

  • 3 sneden witbrood zonder korst
  • 150 gram geroosterde rode paprika’s
  • 1 eetlepel paprikapasta (tube)
  • 1 rode peper, in stukjes
  • 75 gram walnoten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • sap van ½ citroen
  • zout

Stap 1

Doe het brood in de keukenmachine en maal het tot broodkruim. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Mix in ongeveer 2 minuten op de pulseerstand. Het moet een dikke pasta worden met wat textuur van de walnoten. Overdoen in schaaltje. Garneer met peterselie en walnoten.

Bewaar de dipsaus in de koelkast maar serveer hem op kamertemperatuur besprenkeld met extra vergine olijfolie en granaatappelmelasse.

Bestellen kun je hier:

Cover SumakTitel : Sumak
Auteur : Anas Atassi
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 978 90 388 0599 3
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Meatless Monday
Mediterrane chili uit de slowcooker

Chili sin carne uit de slowcooker. Gemaakt met lekker veel verschillende groenten en zwarte bonen is een ideaal gerecht voor een meatless monday. Een recept afkomstig uit het kookboek ‘Slow Cooked Vega’. Ook hier geldt opnieuw de vraag: hoe handig is de slowcooker. Evenals het recept Aziatische aubergines van vorige week kun je ook dit gerecht net zo makkelijk maken op het fornuis. Je bent dan veel sneller klaar (ca. 40 minuten) en het smaakt net zo lekker. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft. 

Welke wijn bij mediterrane chili uit de slowcooker?

Deze chili is lekker gekruid, zit boordevol groenten en smaakt medium pittig. Zin in witte wijn? Drink er dan een Verdejo of Grüner Veltliner bij. Maar een ronde rode wijn combineert hier ook goed. Denk aan Merlot, Chileense Carménère of een Côtes du Rhône.

Muziek: net ontdekt The Tesky Brothers! Lijkt op Cuby & The Blizzards.

4 - 6 personenslowcooker: 3 uur en 15 minuten

 Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, in ringen
  • 2 courgettes, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 grote rode paprika, in stukjes
  • 1 grote aubergine, in stukjes
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 600 gram gare zwarte bonen (blik of zakje)
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • (zee)zout en versgemalen zwarte peper
  • 250 gram maïskorrels (blik, pot of diepvries)
  • 1 bekertje zure room
  • verse koriander, grof gehakt
  • (1-2 avocado’s)
  • (tortillachips)

Stap 1

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui, knoflook en courgette 5 minuten. Schep de chilipoeder, komijnpoeder en paprikapoeder erdoor en bak nog 1 minuut. Schep het mengsel in de slowcooker*. Verhit in dezelfde koekenpan 3 eetlepels olie. Bak de paprika en aubergine 5 minuten. Schep ook in de slowcooker.

Stap 2

Voeg de tomatenblokjes, zwarte bonen en oregano toe en schep alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Kook 3 uur op de lage stand. Warm de laatste 10 minuten de maïskorrels mee. Serveer de chili met gekookte rijst, zure room, koriander en evt. gesneden of fijngeprakte avocado en tortillachips.

 

ZONDER SLOWCOOKER!

*Je kunt het gerecht ook zonder slowcooker maken. Schep de gebakken groenten dan in een grote braadpan en voeg de rest van de ingrediënten (t/m de maïskorrels) toe. Laat de groenten in 20 minuten op zacht vuur gaar worden. Schep af en toe om. De bereidingstijd wordt dan ca. 40 minuten.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Slow Cooked VegaTitel : Slow Cooked Vega
Auteur : Katy Holder
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 205 6
Prijs : € 23,50

 

 

 

 

Nog een slowcookeridee nodig uit dit boek: Aziatische aubergines.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Aubergines met sojabonen

Meatless Monday
Aziatische aubergines uit de slowcooker

Weleens gehoord van een slowcooker? Misschien heb je er wel eentje in huis, en kook je er regelmatig mee. Nou, ik niet dus. Wel van gehoord natuurlijk, maar nooit gebruikt. Uiteraard ook nieuwsgierig naar de werking en voordelen van zo’n apparaat. Maar eigenlijk ben ik er nooit toe gekomen om het apparaat te kopen. Met de komst van het kookboek Slow Cooked Vega werd mijn nieuwsgierigheid opnieuw gewekt. Een goed moment om de waarde van zo’n elektrische pan eens verder te onderzoeken. 

Gelukkig hoefde ik de pan niet aan te schaffen, want mijn vriendin had er eentje ‘te leen’.  Ermee aan de slag dus. We testten vier recepten uit het boek, waarvan ik er drie ga publiceren: aubergines met szechenuanpeper, Stroganoff van paddenstoelen en de mediterrane chili (volgt volgende week). Ter vergelijking maakten we ook een versie zonder slowcooker (op de normale manier gemaakt) om te kijken naar de verschillen, maar ook om onze lezers zonder slowcooker te kunnen bedienen.

Conclusie kort samengevat: de gerechten uit de slowcooker smaakten een tikkeltje intenser. Maar de bereidingstijd is dus veel langer. Nadeel van de vegetarische recepten is dat de slowcooktijd meestal rond de 3 à 4 uur ligt. Dat is eigenlijk net te kort om er echt voordeel van te hebben. Je moet dan toch weer op tijd thuis zijn om het apparaat uit te zetten,  tenzij er een timer op je slowcooker zit (bij die van mij dus niet).

Wil je meer weten over het gebruik van een slowcooker, kijk dan eens op de site van Simone Denis van eetspiratie.nl, zij is een expert en maakt veel (Indonesische) stoofgerechten met de slowcooker.

Welke wijn bij aubergines met szechuanpeper?

Dit vegetarische stoofgerecht is heel smaakvol met stevige stukken aardse aubergines en nog knapperige jonge sojabonen en geroosterde pinda’s. Schenk hier een volle rijke rode wijn bij, zoals een Primitivo uit Puglia of een nero d’Avola uit Sicilië.

4 personen3 uur + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 1 kg aubergines
  • zout
  • 2 theelepels szechuanpeperkorrels
  • 4 lente-uien, in ringetjes
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 cm verse gember, fijngeraspt
  • 5 eetlepels Chinese rijstwijn
  • 5 eetlepels (vegetarische) oestersaus
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 200 gram gedopte edamame (jonge sojabonen)
  • 50 gram geroosterde pinda’s
  • 1 rode peper, in ringetjes
  • verse koriander, grof gehakt

Stap 1

Snijd de aubergines in de lengte in vieren en vervolgens in stukken van 3 cm. Doe ze in een vergiet en bestrooi ze met 1 eetlepel zout. Zet het vergiet in een kom en laat de aubergine 1 uur staan. Spoel af onder de kraan en dep de aubergine droog met keukenpapier of een schone theedoek.

Stap 2

Rooster de szechuanpeperkorrels intussen ca. 2 minuten al schuddend in een droge koekenpan, tot de geur vrijkomt. Stamp de korrels grof in een vijzel. Doe de peper in een kom samen met het witte en lichtgroene deel van de lente-ui, de knoflook, gember, rijstwijn, oestersaus, chilivlokken, sojasaus, azijn, suiker, maizena en 250 ml water. Roer goed door elkaar.

Stap 3

Verhit 1 eetlepels sesamolie in een wok of hapjespan. Bak de helft van de aubergineblokjes al omscheppend 4 minuten. Schep ze in de slowcooker*. Doe hetzelfde met de rest van de aubergine. Schenk het szechuanmengsel erbij. Kook de aubergine 2 uur en 15 minuten op de hoge stand.

Stap 4

Roer de edamame door de aubergine en kook nog 15 minuten. Schep in een schaal en garneer met pinda’s, rode peper, groene lente-ui en koriander. Serveer met rijst.

ZONDER SLOWCOOKER!

Je kunt het gerecht ook zonder slowcooker maken. Doe de gebakken aubergine met het szechuanmengsel in een grote wok, hapjespan of braadpan en stoof de aubergine met deksel 20 minuten. Voeg zo nodig wat extra water toe. Schep de edamame erdoor en stoof nog 5 minuten. De bereidingstijd wordt dan 45 minuten.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Slow Cooked VegaTitel : Slow Cooked Vega
Auteur : Katy Holder
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 205 6
Prijs : € 23,50

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Kaasquiche met vier soorten kaas

Meatless Monday
Quiche met vier kazen

Uit het kookboekje Quiche & Hartige taart komt deze kaasquiche voor de Meatless Monday. Er worden vier soorten kaas gebruikt, waarvan er eentje uit Nederland komt! Dat is de verse geitenkaas. Die komt van Bettinehoeve in Ettenleur, een echte ambachtelijke geitenkaas boerderij in Brabant.

Bettinehoeve met de geiten
De lieve geitjes van de Bettinehoeve

Onlangs kreeg ik daar een rondleiding (georganiseerd door Debby van Deb’s Bakery & Kitchen) en ik was onder de indruk van het hele proces; van geitenmelk tot mooie verse geitenkaas. Bettinehoeve in EttenleurHeel interessant om dit een keertje van dichtbij te zien, zeker omdat ik een grote fan ben van deze kaas. Die ligt dan ook altijd in mijn koelkast, want er gaat geen dag voorbij of deze salade met verse geitenkaas staat bij ons op tafel. Hij past altijd…, en smaakt altijd verrukkelijk!  

 De recepten uit het kookboekje zijn geschreven door de Franse Marion Flipo die helemaal dol is op quiche en hartige taart. Toch blijkt een recept schrijven voor haar misschien wat moeilijker dan iets lekkers kunnen bakken. De eerste keer ging het bij mij helemaal mis met dit recept. De inhoud niet gaar, de springvorm te klein, oventemperatuur te laag. Maar al die problemen zijn nu opgelost. Met dit aangepaste recept staat er in uurtje tijd een heerlijke kaasquiche op tafel die wel lukt. Bon appétit!

Kaasquiche ingrediënten
Kaasquiche in springvorm die mislukte. Advies: gebruik een Quichevorm

Wie is Marion Flipo?

Nog even in het kort: Marion Flipo is een Francaise die werkt als chef-kok en culinair consultant in Parijs. Vier jaar lang stond ze in de keuken van het wereldberoemde restaurant Ladurée. In haar vrije tijd houdt ze een blog bij met daarop recepten, restaurantrecensies en culinaire reisverslagen. Volg haar via haar inspirerende site.

Welke wijn bij Quiche met vier soorten kaas?

Romig en zachtkazig met een toets van bieslook, zo smaakt deze quiche. Hier drink je witte wijn bij! Kies voor een frisse witte wijn die ook wat rond aanvoelt in de mond (bv Gavi, Gaillac, Verdejo, of een Grüner Veltliner), maar ook een Chardonnay zonder houtlagering combineert prima.

4 personen60 minuten

 Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg voor ronde taartvorm (Tante Fanny, koeling)
  • 75 gram geraspte emmentaler
  • 75 gram geraspte comté
  • 50 gram verse geitenkaas, in stukjes (Bettine)
  • 75 gram gorgonzola dolce, in blokjes
  • 4 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 4 eetlepels gehakte bieslook
  • extra: Quichevorm (ɸ 30 cm)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Vet de vorm in. Leg het deeg (met het bakpapier naar boven) in de quichevorm. Trek het bakpapier er vanaf, en snijd het overtollig deeg langs de randen van de vorm weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met emmentaler en comté kaas. Verdeel de blokjes geitenkaas en gorgonzola over de bodem.

Stap 2

Klop de eieren met de slagroom door elkaar. Roer zout, peper en bieslook erdoor.

Stap 3

Schenk het eimengsel over de taartbodem. Bak de quiche in 40 minuten goudbruin en gaar, eventueel de laatste 10 minuten de taart even afdekken met aluminiumfolie als hij te donker wordt. Neem hem uit de oven en laat 5 minuten rusten. Serveer de quiche met een groene salade met kerstomaatjes.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Quiche & Hartige taartTitel : Quiche & Hartige taart
Auteur : Marion Flipo
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 198 1
Prijs : € 8,95

 

Ook lekker is de pompoenquiche met hazelnoten. Eveneens een optie voor Meatless Monday!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Hartige taart met prei en champignons

Meatless Monday
Hartige taart met prei

Recept Hartige taart met prei van bladerdeeg. Met o.a. kastanjechampignons, prei, erwten, tijm, mozarella etc. #hartigetaart #prei #champginons #mozzarella

Vandaag, op meatless monday, maken we een hartige taart met prei, oftewel quiche met prei. In Noord-Frankrijk noemen ze dit een Flamiche. Voor de bodem gebruik ik het liefst een rol kant-en-klaar bladerdeeg uit de koeling. Ze zijn verkrijgbaar voor een ronde of rechthoekige vorm. Ik gebruikte mijn vierkante vorm (30 x 30 cm) en daarin past het deeg met de rechthoekige vorm, tenminste met een beetje passen en meten. Maar je kunt deze taart ook heel goed met een ronde taartvorm/quichevorm (ca. 26 cm) maken. Dat is nog makkelijker.  

Welke wijn bij hartige taart met prei en champignons?

De taart is heerlijk smeuïg met een zachte preismaak en een beetje tijm op de achtergrond. Schenk er bijvoorbeeld een pinot blanc bij. Maar ook een sappige pinot noir uit Nieuw Zeeland (bijvoorbeeld van Yealands Gall&Gall) combineerde uitstekend.

Muziek: zijn jullie fan van dit nummer van Krezip? Ze treden weer op vanwege hun 10 jarig jubileum op Pinkpop.

4 personen60 minuten

Ingrediënten 

  • ½ eetlepel boter
  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling*
  • 4 middelgrote dunne preien
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 4 takjes tijm
  • 3 eetlepels olie
  • 250 gram kleine kastanjechampignons, grote halveren
  • 4 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bol mozzarella, in plakjes
  • zout, versgemalen peper

extra: bakvorm, bakpapier

Stap 1

Vet de vorm in met boter en bekleed met bakpapier. Bekleed de vorm met het uitgerolde deeg. Zet de vorm nog 15 minuten in de koelkast. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C.  Verwijder intussen het donkergroene deel van de prei. Snijd de rest in stukken van 2 cm. Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie. Fruit de knoflook en de prei enkele minuten. Voeg een beetje water toe, dek af en stoof de prei in ca. 6 minuten net gaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat de prei in een vergiet goed uitlekken.  Ris de blaadjes van de tijm. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de champignons met de tijm in ca. 5 minuten bruin. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Klop de eieren los met slagroom en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper. Verdeel de prie en de champignons over de bodem van de vorm. Giet het roommengsel er overheen en leg de plakjes mozzarella erop. Bak de taart in ca. 40 minuten gaar en lichtbruin. (Als de taart iets te donker wordt, verlaag de laatste 10 minuten de temperatuur dan naar 180 °C en dek af met aluminiumfolie) Laat de taart ca. 10 minuten even staat voordat je hem aansnijdt. Lekker met een groene salade met tomaat.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kaasfondue met groene kruiden

Meatless Monday
Kaasfondue met groene kruiden

Recept voor kaasfondue van drie verschillende kazen met Gruyère, Emmentaler, Hollandse belegen kaas, 1 teentje knoflook300 ml witte wijn. Lees verder voor tips voor de mooiste kaasfondue. #kaasfondue
7 tips om de mooiste en lekkerste kaasfondue te maken. Met een recept voor kaasfondue van drie verschillende kazen met Gruyère, Emmentaler, Hollandse belegen kaas #kaasfondue

Zin in een simpele maaltijd zonder vlees? Maak eens kaasfondue; dat staat in een mum van tijd op tafel. Deze versie is gemaakt van drie verschillende kazen. Bovendien geven de groene kruiden een mooi kruidig accent. Maar let op: houd de gouden tips (zie hieronder) in de gaten, dan krijg je gegarandeerd een mooie kaasfondue.

Ik maakte alleen de fout mijn pan schoon te willen maken onder stromend heet water. Dat heb ik geweten… Nooit doen dus! Hoe wel? Zie tip nummer 8!

Welke wijn bij kaasfondue met groene kruiden?

Drink er een heerlijk glas Zwitserse Fendant bij! Dit druivenras (ook wel Chasselas genoemd) smaakt heerlijk droog, fris en bloemig, en soms zelfs een beetje licht sprankelend. Met name door zijn knisperende frisheid is het de ideale begeleider bij de romige rijke kaasfondue. Ze vormen een contrast. De frisheid van de wijn maakt het geheel minder zwaar. Maar ook een frisse Soave of Gavi combineert goed.

6 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram Gruyère
  • 200 gram Emmentaler
  • 200 gram Hollandse belegen kaas
  • 300 ml witte wijn
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 eetlepel maïzena
  • verse kruiden als peterselie, bieslook, dille, fijngehakt

Stap 1

Rasp de kaas en laat op kamertemperatuur komen. Breng de wijn in een steelpan aan de kook. Roer er 1 teentje knoflook (uit de knijper) door. Draai het vuur laag en voeg, onder voortdurend roeren, de geraspte kaas er in gedeelten door. Roer net zolang tot alle kaas gesmolten is. Meng de maïzena los met nog 2 eetlepels witte wijn. Roer vervolgens het maizena-mengsel door de gesmolten kaas. Laat het nog 2-3 min. zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.

Stap 2

Hak intussen de kruiden fijn en meng door de warme kaas. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Overdoen in kaasfonduepan (=caquelon). Zet de kaasfonduepan op het rechaud op tafel.  Serveer met stokbrood, cornichons, appel en kerstomaatjes.

Ook lekker met stukjes grof meergranenbrood of notenbrood, opgerolde katenspek, radijsjes, voorgekookte krieltjes, plakjes komkommer of asperges in ham gerold. Prik afwisselend stukjes groenten of brood aan je (fondue)vork en dip in de kaasfondue.

Gouden tips voor kaasfondue

  1. Let op de verhouding kaas en wijn. Deze moet 2:1 zijn; dus 800 gram kaas en 400 ml wijn.
  2. Kaas moet vlak voor gebruik geraspt worden, dus zo vers mogelijk zijn.
  3. Kaas moet op kamertemperatuur zijn, anders ontstaat er een schrikreactie met de wijn.
  4. Gebruik altijd droge witte wijn en geen zoete.
  5. Voeg de kaas in gedeelten aan de wijn toe, dan smelt het makkelijker.
  6. Laat de wijn niet doorkoken. Voeg meteen als de wijn aan de kook komt de kaas in gedeelten toe en voorkom dat het geheel gaat koken. Als de wijn kookt, verdwijnt er alcohol uit de pan, daardoor stijgt de temperatuur waardoor de kaas niet meer smelt, maar gummi wordt.
  7. Bind de kaas met een maïzenapapje, hierdoor blijft hij mooier glad.
  8. Schoonmaken van de pan en/of caquelon: doe dit nooit met warm water! De gesmolten kaas gaat dan vastzitten in borstel en pan en krijgt het nooit meer schoon. Gebruik dus ijskoud water, dan stolt de kaas en veeg je de pan schoon met keukenpapier. Ook Steradent doet wonderen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.