Meatless Monday
3x tapas met groente

‘Food is absolutely about sharing, memoires and happiness!’ Dat zegt Veerle den Brabanter in haar kookboek ‘De Flexikok’. Zij wordt helemaal gelukkig (en ik ook!) van SAMEN ETEN, SAMEN DELEN. En dat doe je met deze vegetarische zomerse tapas-maaltijd.

In haar boek gaat het eerste hoofdstuk helemaal over TAPAS. Ze geeft 20 verschillende kleine receptjes, en het merendeel is vegetarisch. Met deze drie (zie hieronder) op groente-basis, geroosterde wortelen, zoete hummus en geroosterde paprikadip, bereid je een heel gezonde tapasmaaltijd voor een heerlijke zomerse avond. Natuurlijk ook geschikt als borrelhapjes!

Welke wijn bij Groente-tapas?

Deze drie groente-tapas smaken een beetje zoetig en gekruid. Kies voor een soepele, maar frisse, licht gekruide witte wijn, zoals een Orvieto, witte Gaillac, Verdejo of een chardonnay zonder houtlagering.

Gaillac blanc

4 personen1 uur en 10 minuten

Ingrediënten

  • Geroosterde wortelen:
  • 1 bos bospeen
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 teentje knoflook
  • peper, zout
  • handvol verse munt

 

  • Zoete hummus:
  • ½ aubergine
  • olijfolie
  • 1 blik kikkererwten (240 gram uitgelekt)
  • 4 verse vijgen
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • handvol verse koriander
  • peper, zout
  • citroensap

 

  • Geroosterde paprikadip:
  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram blanke amandelen
  • 10 zongedroogde tomaten op olie
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • handvol verse basilicum
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper, zout

Stap 1

Verwarm de oven voor op 220℃. Maak de wortelen schoon en snijd ze in de lengte doormidden. Rooster de venkelzaad en sesamzaad 2 minuten in een droge koekenpan. Roer de olie en azijn erdoor en pers de knoflook erboven uit. Breng op smaak met peper en zout. Leg de wortelen op een bakplaat en schenk de warme dressing erover. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met de bolle kant boven naast de wortel. Rooster de wortel en paprika 25 minuten in de hete oven.

Stap 2

Snijd de aubergine in plakken van ½ cm dik. Bestrijk ze met olijfolie, Gril de aubergineplakken in een grillpan in 6 minuten gaar, keer halverwege. Laat de kikkererwten uitlekken. Snijd de harde steeltjes van de vijgen. Doe de aubergine, kikkererwten, vijgen, tahin, honing, komijn, koriander en 2 eetlepels olijfolie in de foodprocessor en pureer tot een gladde hummus. Breng de hummus op smaak met peper, zout en citroensap.

Stap 3

Haal de wortel en paprika uit de oven. Doe de paprika in een schaal met deksel of in een dichtgebonden plastic zak en laat 10 minuten afkoelen. Doe de wortelen in een schaal en laat afkoelen. Pel de rode ui en snijd hem in stukken. Pel de knoflook. Hak 1/4 van de amandelen in stukjes. Trek de velletjes van de paprika. Doe de paprika, rode ui, zongedroogde tomaat, rest van de amandelen, parmezaanse kaas, knoflook, basilicum en paprikapoeder in de foodprocessor. Pureer tot een grove saus. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 4

Garneer de wortel met gescheurde muntblaadjes, de hummus met een takje koriander en de paprikadip met de gehakte amandelen. Serveer met stokbrood.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Flexikok 2Titel: De Flexikok 2
Auteur: Veerle de Brabanter
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401446143
Prijs: € 24,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Pistou

Meatless Monday
Waarom pesto geen pistou is

Weleens van pistou gehoord? En misschien heb je ook weleens afgevraagd wat het verschil is met pesto? In ieder geval zijn het prachtige smaakmakers uit de mediterrane keuken: herkenbaar felgroen, hemels geurend en boordevol smaak; dat is de eerste overeenkomst. Allebei gemaakt van basilicum en olijfolie. Maar wat is nu het werkelijke verschil?

Pesto of pistou?In het kookboek ‘De keuken van de Middellandse zee’ wordt dit goed uitgelegd: ‘Pistou is een Provençaalse saus (Franse keuken) met knoflook, basilicum en olijfolie die veel lijkt op de Pesto alla genovese (Italiaanse keuken). Hij is daar ook van afgeleid, maar is veel lichter omdat er geen pijnboompitten in zitten, en in principe ook geen kaas.’ En dit is het originele pistou-recept.

10 minuten

Ingrediënten pistou

  • 3 teentjes knoflook
  • zeezout
  • 60 kleine, zeer verse blaadjes basilicum
  • 80 ml olijfolie

Stap 1

Doe de knoflook in een vijzel en voeg 3 snufjes zeezout toe. Stamp tot de knoflook helemaal geplet is. Voeg de blaadjes basilicum toe en maal ze tegen de zijkanten van de vijzel met een draaiende beweging, tot je een gladde pasta krijgt. Voeg de olijfolie langzaam, druppel voor druppel, toe en blijf ronddraaien met de stamper. Doe de pistou in een kom. Als hij te dik lijkt, roer je er wat meer olijfolie door.

*Je kunt de pistou het best meteen gebruiken, maar in een luchtdicht afgesloten pot is hij tot 3 dagen houdbaar in de koelkast, zolang de saus maar afgedekt blijft met een laagje olijfolie.

 

WAAR SMAAKT PISTOU LEKKER BIJ?

  • In een omelet
  • Als smaakmaker bij een lichte groente-tomatensoep: soupe au pistou
  • Op een broodje, aangevuld met Brie, ham, of kipfilet
Sfeerbeeld Middellandse zeekust
Sfeerbeeld uit het kookboek De keuken van de Middellandse zee

 

Bestellen kun je hier:

Cover De keuken van de Middellandse zeeTitel : De keukens van de Middellandse zee
Auteur : David Dale en Lucio Galletto
Uitgever 
: Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 0035 8779
Prijs : € 35,-

 

 

 

Ook de zalmcarpaccio met ansjovisalade komt uit dit prachtige kookboek. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Tabouleh met feta

Meatless Monday
Bijna-tabouleh salade met feta

Mijn tabouleh is een bijna-tabouleh. Deze grappige term (bijna-tabouleh) is bedacht door ons Nederlandse duo Merijn Tol en Nadia Zerouali, bekend van o.a. de kookboeken Souq, Arabia en Bismilla Arabia. Of de tv-serie ‘Op zoek naar de granaatappel’. Lees nog even mijn interview met Nadia en Merijn over hun culinaire favorieten.

Maar wat is tabouleh nou eigenlijk? In feite is het een peterseliesalade, gemaakt van verse platte peterselie en verse munt, aangevuld met een klein beetje bulghur. Afkomstig uit de keuken van het Midden-Oosten, met name de Palestijnse keuken.

Mijn tabouleh is meer het omgekeerde: een bulghur-salade met veel groene kruiden, amandelen, frisse groenten en feta. Je kunt hem eten als zomerse maaltijdsalade, smaakt heerlijk fris en kruidig.

Welke wijn bij bijna-tabouleh met feta?

Knisperend fris, kruidig en volop stuivend van geur, dat zijn de aanstekelijke kenmerken van een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Zoals die van Breaker Bay van Gall & Gall. Combineert fantastisch bij zo’n friskruidige  bijna-tabouleh. Sappige kerstomaatjes en bosui passen bij het frisse fruit van de wijn. Diverse verse (tuin)kruiden matchen prachtig met de lichte kruidige smaak.

 

Hãhã Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland
4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram fijne bulghur (Marokkaanse winkel)
  • 100 gram hele witte amandelen, gehalveerd
  • 15 g verse korianderblaadjes
  • 9 g verse muntblaadjes
  • 40 g platte peterselie
  • 1 groot bosuitje, fijngehakt (35 g)
  • 250 gram zoete kerstomaatjes, in vieren gesneden
  • 1 komkommer, geschild en zonder zaad
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • zout, versgemalen peper
  • 30 zwarte olijven zonder pit (Taggia, AH Excellent)
  • 150 g feta-kaas, in blokjes

Stap 1

Doe de bulghur in een zeef en spoel even af onder koud stromend water. Goed uit laten lekken. Rooster de amandelen in een droge koekenpan en laat afkoelen. Snijd alle kruiden fijn (probeer niet te kneuzen). Snijd de komkommer in kleine blokjes. Pers de citroen uit. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, knoflook, zout en peper.

Stap 2

Meng de amandel, kruiden, bosui, tomaatjes, komkommer, olijven en feta door de bulghur. Schenk de dressing over de salade vlak voor het opdienen. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&7 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Cannelloni met spinazie staand

Meatless Monday
Cannelloni gevuld met spinazie en avocado

Heb je meteen een beeld bij ‘cannelloni? Nee? Kortweg: dit zijn Italiaanse pastabuisjes die je met van alles en nog wat kunt vullen? Waarschijnlijk ken je ze wel gevuld met een gehaktmengsel. Maar vandaag doen we dit vegetarisch. En de Belgische kookboekschrijfster Veerle den Brabanter doet ons een van haar beste recepten cadeau. Zij vult deze pastabuisjes met rauwe spinazie en avocado en serveert ze met een verse tomatensaus.  Tijdens het uittesten van dit recept blijkt dat het vullen makkelijker gaat als je de spinazie eerst even blancheert. Dus dat hebben we aangepast. En dat vullen kost meer tijd dan gedacht, daar ben je toch even mee bezig. Maar het resultaat mag er zijn: smeuïge pasta gevuld met een lekker mengsel van spinazie en feta. Avocado geeft body en de tomatensaus smaakt heerlijk puur en friskruidig. Echt een aanrader.

Welke wijn bij cannelloni met spinazie en avocado?

Bij een Italiaans recept kies ik graag Italiaanse wijn. Kies een witte wijn (of rosé) met frisse zuren, maar die tegelijkertijd ook rond aanvoelt. Om in de Italiaanse sfeer te blijven, denk aan een licht-kruidige en minerale Soave, of z’n zusje Gambellara. Ook een volle, niet te strakke Sauvignon Blanc (bijv. uit Chili) of de Gaillac blanc is een goed idee. Of de Duitse rosé van Siener past heel goed bij een spinaziegerecht.

4 personen1 uur en 15 minuten

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 750 gram tomaten
  • olijfolie
  • 1 theelepel oregano
  • 50 ml melk
  • handvol verse basilicum
  • peper, zout
  • 25 gram pijnboompitten
  • 500 gram spinazie
  • 1 avocado
  • 1 ei
  • 4 eetlepels ricotta
  • 150 gram feta
  • handvol verse munt
  • nootmuskaat
  • 20 cannelloni pijpjes
  • 2 bollen mozzarella

Stap 1

Pel en snipper de sjalotten. Snijd de tomaten in stukken. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een (hapjes)pan. Bak de sjalot 3 minuten. Voeg de tomaat en oregano toe en bak nog 5 minuten. Roer de melk en basilicum erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Pureer met de staafmixer tot een saus.

Stap 2

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Blancheer de spinazie 1 minuut in ruim kokend water met zout. Laat in een vergiet uitlekken. Halveer de avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees eruit en plet het met een vork. Druk het vocht uit de spinazie en hak grof.  Meng de spinazie, avocado, ei, ricotta, feta, munt en pijnboompitten goed door elkaar. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een wijde ovenschaal in met olijfolie. Vul de cannelloni met het spinaziemengsel. Leg ze naast elkaar in de schaal. Schenk de tomatensaus erover. Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel ze over de cannelloni. Zet de schaal in de oven en laat de cannelloni in 30 minuten gaar worden.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Flexikok 2Titel: De Flexikok 2
Auteur: Veerle de Brabanter
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401446143
Prijs: € 24,99

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Libanese broodsalade

Meatless Monday
Libanese broodsalade met kikkererwten

Weleens van Fattoush gehoord? Dit is een klassieke Libanese salade met komkommer, tomaat, sumak en verse kruiden. En…, stukjes heerlijk knapperig Libanees brood (flatbread). Dat maakt deze salade voor mij heel speciaal en erg lekker. Je kunt dit brood kopen in een Marokkaanse of Midden-Oosten winkel, maar is ook heel goed te vervangen door opengeknipte pitabroodjes. Door dit brood te bakken of roosteren wordt het heel knapperig. Je eet deze salade als onderdeel van een buffet (mezze). Maar je kunt hem ook heel goed als maaltijdsalade eten op een Meatless Monday, zoals vandaag.

Welke wijn bij Libanese broodsalade?

Deze frisse kruidige salade combineert uitstekend met een Soave. De aroma’s van ongeroosterde noten sluiten goed aan op de aroma’s die je proeft in de kikkererwten. Meer zin in rood? Kies dan voor een elegante Pinot Noir uit Nieuw Zeeland. Die zuren peppen de tamelijk neutrale kikkererwten op en vormen de link met de frisse tonen van tomaat en groene kruiden.

MUZIEK: volgende week staat een concert van Melody Gardot op het programma. Zin in! En kijk even naar haar vertolking van het heerlijke toepasselijke nummer Summertime.

 

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 6 el olijfolie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 klein teentje knoflook, fijngeperst
  • zout
  • 1 tl sumak*
  • 1 komkommer, in grove stukken
  • 3 stevige tomaten, in blokjes
  • 3 lenteuitjes, in ringetjes
  • 1 blik kikkererwten à 400 g, afgespoeld en uitgelekt (groenteschap, supermarkt)
  • 15 g grofgehakte platte peterselie
  • 2 el grofgehakte muntblaadjes
  • 2 el grofgehakte korianderblaadjes
  • 40 g ongezouten boter
  • 1 Libanees brood, in stukken
  • versgemalen peper

Stap 1

Meng in de slaschaal een dressing van: 4 eetlepels olijfolie, azijn, knoflook, zout en sumak. Schep erdoor: komkommer, tomaten, lenteui, kikkererwten en groene kruiden.

Stap 2

Smelt intussen de boter en 2 el olie in een koekenpan. Bestrooi het brood met zout en peper en bak in ca. 4 à 5 minuten tot het aan alle kanten heel knapperig is. Neem uit de pan. Verdeel over de salade.

* Sumak is een citroenachtig specerij, gemaakt van gemalen sumakbesjes. Te koop bij de Marokkaanse winkel. Voor een echt Libanees effect is sumak essentieel. Kunt u het niet krijgen, laat het dan weg.

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in het kookboekje Elke Weekend BBQ.
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Meatless Monday
Falafel van rode linzen

“Kikkererwten zijn niet de enige peulvruchten waarmee je falafel kunt maken. Wat dacht je van rode linzen? Ze hoeven minder lang te weken en de falafels zijn zachter en beter verteerbaar. Zelf combineer ik de linzen graag met Indiase specerijen en wat jonge snijbiet uit mijn tuin, maar experimenteer gerust met eigen specerijen of een andere bladgroente”, dat vertelt kookboekschrijfster Dunja Gulia in het intro van dit recept, afkomstig uit haar kookboek Falafel. Een compact vegetarisch kookboekje, boordevol balletjes, burgers en meer.

Je kunt deze linzenfalafels eten als hoofdgerecht met een salade en wat knoflooksaus. Maar ook als lunchgerecht zeker geschikt, dan is dit recept voldoende voor 4 personen.

Welke wijn bij Falafel van rode linzen?

Deze falafel van linzen smaken heerlijk knapperig en gekruid. Vanwege de pittige gekruidheid kies ik voor een pinot gris. Maar een rosé is ook een goede keus. Wil je liever rood? Een chianti past bij dezelfde aardse tonen als die van de linzen. Of een Dao uit Portugal. Proberen waard.

 

Dão Rotulo
Dão Rotulo, van Niepoort uit Portugal
2 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 100 gram rode linzen
  • 2 cm verse gember
  • 50 gram spinazie of snijbiet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel garam massala
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • frituurolie

Stap 1

Was de linzen en laat ze een nacht in ruim water weken.

Stap 2

Giet de linzen af, spoel ze af en laat ze uitlekken. Schil de gember en snijd hem fijn. Doe alle ingrediënten in de foodprocessor en pureer tot een mengsel met de textuur van grof zand.

Stap 3

Vorm 12 balletjes ter grootte van een walnoot van het mengsel en druk ze een beetje plat. Frituur de falafels in een laagje olie in de koekenpan of in de frituurpan in 3-4 minuten bruin.

Lekker met tortilla’s, tomatensalade en guacamole, óf met pitabroodjes, salade en knoflooksaus.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover FalafelTitel: Falafel
Auteur: Dunja Gulia
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
Prijs: € 9,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Pasta met paprika-pesto

Meatless Monday
Pasta met paprika-pesto

Paprika-pesto is eigenlijk een beetje een raar woord, want verse pesto maak je van basilicum. En dat heerlijke kruid zit helemaal niet in deze saus. Waarom noemen we het dan wel pesto? Dat komt meer door de structuur en dikte. Deze dikke salsa wordt gemaakt van geroosterde paprika’s, Parmezaanse kaas en amandelen. In feite is deze saus heel snel klaar, maar omdat je de paprika’s zelf roostert en ontvelt, ben je er wat langer mee bezig. Heb je weinig tijd, dan kun je ook een pot geroosterde paprika’s gebruiken.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Flexikok 2. Lees nog even de kookboekrecensie van Miranda van Elswijk. We hebben het recept wel wat aangepast. In het origineel gebruikt Veerle de Brabanter vier zoete rode paprika’s, maar die ontvellen minder makkelijk dan gewone. Daarom heb ik de zoete paprika’s vervangen door gewone rode. En ook dan is het resultaat heerlijk.

Wil je deze pasta serveren als een vegetarisch hoofdgerecht, vul het dan aan met een goed gevulde salade. Ik serveerde er gemengde sla met haricots verts en feta bij. Topcombi! Miranda combineerde de pasta met een tomatensalade met grapefruit uit het kookboek. Die komt volgende week online.

Voor niet-vegetariërs: deze pasta smaakt ook subliem met een stukje gebakken zalm of kipfilet. Ook een aanrader!

Welke wijn bij pasta met paprika-pesto?

De pesto/salsa/saus smaakt lichtromig, licht geroosterd en zoet met wat noten op de achtergrond. Een rosé uit bijvoorbeeld de Provence past dan prima. Die sluit goed aan. Maar ook een Beaujolais is een goede keus.

Rosé Domaine L'Amaurigue
Provence rosé van Gall & Gall
4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 25 gram gepelde amandelen
  • 300 gram gedroogde of 400 gram verse pasta naar keuze
  • 80 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • handvol basilicum
  • peper en zout

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Besprenkel ze aan de binnenzijde met 1 eetlepel olijfolie en de Provençaalse kruiden. Leg ze met het vel naar boven op de bakplaat. Bak ze 30 minuten in het midden van de oven. Doe ze in een schaal met deksel of in een afgesloten plastic zak en laat ze ca. 15 minuten afkoelen.

Stap 2

Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin.Trek het vel van de paprika’s.

Stap 3

Kook de pasta beetgaar volgens gebruiksaanwijzing. Doe de paprika’s, amandelen, kaas, knoflook, ¾ deel van de basilicum en 2 eetlepels olijfolie in de foodprocessor en pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en doe hem in een schaal. Verdeel de paprika-pesto erover. Garneer met blaadjes basilicum.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Flexikok 2Titel: De Flexikok 2
Auteur: Veerle de Brabanter
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401446143
Prijs: € 24,99

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Salade van voorjaarsgroenten en gepocheerd ei

Meatless Monday
Salade van voorjaarsgroenten

Mooie voorjaarsgroenten; een lust voor het oog. Maar nog beter; verleidelijk lekker in zo’n prachtige salade met jonge worteltjes, verse doperwten en tuinbonen, radijs, asperges en waterkers.

Deze lichte maaltijdsalade is afkomstig uit het kookboekje Easy Sla van Ida de Haart. Zij is mede-eigenaar van de succesvolle saladbar SLA met filialen in de grote steden. Ida ontwikkelt en bedenkt de recepten. En deze voorjaarsalade is er een van.  “Als je een moestuin hebt, kun je je eerste oogst gebruiken om deze lichte lenteachtige salade te maken. Lauwwarm is hij het lekkerst”, zegt Ida over haar recept. Wij zijn van mening dat de salade vooral bijzonder wordt door de zelfgemaakte dressing met kervel & dragon. Maar ook met een ‘gewone’ dressing smaakt deze kleurige salade meer dan verrukkelijk.

Welke wijn bij Salade van voorjaarsgroenten?

De salade smaakt fris en knapperig. De dressing zorgt een klein anijsje (van de dragon) en de gepocheerde ei maakt hem weer wat smeuïg. Kies voor een witte wijn die kruidig en tegelijkertijd ook wat ronder is. Een Grüner Veltliner is een goede keus, maar ook de aspergewijn van het jaar 2018, gemaakt van Müller Thürgau is zo’n wijn zich heel makkelijk laat combineren.

Müller-Thurgau, aspergewijn 2018
Aspergewijn 2018
4 personen1 uur

Ingrediënten

  • Dressing (200 ml)
  • 30 gram basilicum
  • 25 gram bladpeterselie
  • 15 gram kervel
  • ½ avocado, in blokjes
  • 3 eetlepels wittewijnazijn
  • 2 eetlepels water
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • snuf peper
  • 1 theelepel zout
  • 80 ml olijfolie
  • 300 gram jonge worteltjes, in plakjes
  • 10 radijsjes, in plakjes
  • 100 gram gedopte tuinerwten*
  • 100 gram gedopte tuinbonen*
  • 100 gram aspergetips
  • 200 gram waterkers
  • 4 verse eieren
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geschaafd
  • 1 bakje (broccoli)cress

Stap 1

Maak eerst de dressing: doe alle ingrediënten in een hoge kom. Meng met een staafmixer tot een romige groene dressing.

Stap 2

Breng ruim water met zout aan de kook en hang hier een stoommandje of grote zeef in. Stoom de wortel en radijs in ongeveer 10 minuten beetgaar en laat beetje afkoelen.

Stap 3

Breng intussen in een andere pan ook ruim water met zout aan de kook. Kook als eerste de tuinerwten ca. 2 minuten, voeg dan de tuinbonen toe en kook deze ca. 4 minuten mee. Als laatste de aspergetips toevoegen en ook 1 à 2 minuten meekoken. Alle groenten overdoen in een vergiet en met koud water afspoelen. Laten uitlekken.

Stap 4

Verdeel de waterkers en groenten over vier borden. Breng in een steelpan ruim water aan de kook. Breek de eieren een voor een in een kommetje en laat ze voorzichtig in het water glijden. Verwarm ze ca. 2 – 3 minuten zachtjes (water mag niet borrelen). Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Kijk voor meer info naar de video van Jamie Oliver.

Stap 5

Leg in het midden van elk bord met groenten een gepocheerd ei. Schaaf dan de Parmezaanse kaas over het ei. Schenk over elk bord ca. 2 eetlepels dressing. Garneer met de cress.

* Je kunt in plaats van verse doperwten en tuinbonen ook kiezen voor diepvries. De bereidingswijze blijft gewoon hetzelfde.

 

Kookboek Easy Sla

Cover Sla EasyHandzaam kookboekje met verrassende maaltijdsalades, gebaseerd op de recepten uit de Saladbar Sla. De recepten zijn ingedeeld op bereidingstijd: 15, 30 en 45 minuten.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

TitelSla Easy
Auteur: Ida de Haart
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 978 90 215 6483 8
Prijs: € 15,-

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

 

 

Meer heerlijke recepten van Ida de Haart? Kijk ook naar Japanse maaltijdsalade en Gado gado? I Love Food & Wine zorgt voor de bijpassende wijnsuggesties. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Groene groenten-stoofschotel

Meatless Monday
Groene groenten-stoofschotel

Uit het kookboek Green Kitchen at Home komt deze zomerse stoofschotel van groene groenten met broccoli, courgette, doperwtjes en spinazie. Vol enthousiasme vertelt schrijver David Frenkiel hierover het volgende:

Familie sfeerbeeld van The Green Kitchen at Home“De originele versie van dit recept ontwikkelde ik tien jaar geleden, in het kleine appartementje in Rome waar ik tijdelijk woonde. Het was een van de eerste gerechten die ik voor Luise kookte en ik beeld me graag in dat ze daar ter plekke verliefd op me is geworden (en niet toen ik haar een week eerder halfdronken probeerde te versieren op de dansvloer). De originele versie bevatte niet zo veel groene groentes – ik had de saus gemaakt met double cream en serveerde er witte pasta bij – maar de essentie is wel hetzelfde gebleven: groen, romig en heerlijk.”

Gebruik gerust broccoli en spinazie uit de vriezer, vervang de erwtjes door sperziebonen en/of gebruik kappertjes in plaats van olijven. Houd je niet van kokosmelk of kokosroom? Kies dan voor gewone room, Griekse yoghurt (voeg pas aan het eind toe) of een veganistisch alternatief. Dien op met gekookte quinoa, bulgur, gierst, rijst of pasta naar keuze. En voor niet-vegetariërs: ook lekker met gepocheerde zalm of gebakken kipfilet.

Welke wijn bij groene groenten-stoofschotel?

Dit groentegerecht smaakt heel puur met verschillende groenten in een lichtromige saus met een hint van citroen. Drink hier een frisse witte wijn bij met een rond karakter, zoals een Soave, witte Gaillac, of een Grüner Veltliner.

Grüner Veltliner AH Kamptal

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • blaadjes van 8 takjes tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 stronk broccoli (400 gram)
  • 1 courgette
  • 3 eetlepels kappertjes
  • 125 ml droge witte wijn
  • 200 gram doperwtjes (diepvries)
  • 200 gram spinazie
  • 1 blik kokosroom of kokosmelk (400 ml)
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 citroen
  • zeezout, versgemalen zwarte peper
  • bladpeterselie

Stap 1

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een grote pan. Bak de ui, knoflook en tijm 5 minuten. Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de courgette in halve plakjes. Schep de broccoli, courgette en kappertjes door de ui en bak nog 5 minuten. Voeg de wijn toe en laat even inkoken.

Stap 2

Voeg de doperwtjes, spinazie, kokosroom bouillontablet en 200 ml water toe. Kook nog 5 minuten tot de groentes gaar zijn en de saus wat is ingekookt. Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Haal de pan van het vuur en roer de citroenrasp en sap erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met peterselie. Lekker met zilvervliesrijst, bulgur of quinoa.

Het kookboek

Luise en David publiceerden al eerder verschillende kookboeken: The Green Kitchen, The Green Kitchen Smoothies en The Green Kitchen Travels. Vorig jaar verscheen hun nieuwste kookboek ‘The Green Kitchen af Home’; een boek dat werd uitgeroepen tot Kookboek van het jaar 2017.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover the green kitchen at homeTitel: The green kitchen at home
Auteurs: Luise Vindahl en David Frenkiel
Uitgever: Gottmer Uitgevers
ISBN: 9789023015437
Prijs: € 24,99

 

 

 

Benieuwd naar meer recepten van hun hand? Kijk ook eens naar Biet Bourguignon, Courgettenoedels met paddenstoelen, Bonotto met oesterzwam of Banaan-kokospannenkoekjes. Maar ook de andere recepten uit Green Kitchen at Home: Spinazie-flensjes en Vega Fish & Chips.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.