Voor het weekend

Rillettes van makreel

Uit het kookboek Bretagne à la Carte komt dit receptje van rillettes van gerookte makreel. Een heerlijk smeerseltje voor op brood of op een toastje.

Wat is rillettes?

Maar wat moet je je nu voorstellen bij rillettes? Oorspronkelijk is het een patéachtig smeersel, gemaakt van vet en mager varkensvlees waar ganzen- of eendenvlees aan wordt toegevoegd. Het vlees wordt heel langzaam gekookt tot het uit elkaar valt. Vervolgens wordt het met een vork in draadjes getrokken en dan weer met het uitgesmolten vet vermengd. Tot slot laat je het afkoelen.

Deze rillettes worden dus niet met vlees, maar met vis (gerookte makreel) gemaakt. Ideaal voor bij de borrel op warm geroosterd brood.

Joris Delanghe, auteur van Bretagne à la Carte, zegt hierover: “Makreel is met de sardien de populairste vis op onze markten. Deze vis is ook zeer eenvoudig te vissen met de hengel. Er bestaan dan ook tientallen recepten met makreel: gegrild, gebakken, gemarineerd… Ik bereid hier rillettes van deze vette vis met Bretonse boter, bieslook en citroen.” Wij vonden het recept alleen nogal aan de ruime kant en hebben de hoeveelheden aangepast.

Welke wijn bij rillettes van makreel?

De rillettes van makreel smaakt zacht, romig en licht gerookt. Dat vraagt om een witte wijn. Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit, maar onze voorkeur gaat uit naar een Pouilly Fumé uit de Loire. Gemaakt van de sauvignon blanc. Ook een rosé of een wat rijkere Chenin Blanc uit Zuid-Afrika zal uitstekend combineren. Andere uitstekende wijn & spijs combinatie met deze rillettes is een bubbel (champagne), of bijvoorbeeld Cava of een Crémant zoals die van Eugène Meyer Crémant d’Alsace

Rillettes van makreel

Rillettes van makreel

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 1 uur
Rillettes van gerookte makreel: smeuïg met een zachte rooksmaak. Heerlijk op een toastje bij een glas bubbels.
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

  • 150 gram gerookte makreelfilet
  • ¼ rode ui fijngesnipperd
  • 100 gram gezouten boter
  • 100 ml Noilly Prat
  • 50 ml ciderazijn
  • 100 ml slagroom
  • ½ theelepel mosterd
  • versgemalen peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • fijn zeezout

Bereiding
 

  • Snijd de makreelfilet in grove stukken. Verhit in een kleine koekenpan 1 eetlepel boter en fruit de ui in ca. 2 minuten glazig. Voeg Noilly Prat en azijn toe en laat volledig inkoken.
  • Roer de vis erdoor. Voeg de slagroom toe en breng aan de kook. Breek intussen, al roerende met een spatel, de vis in stukjes. Neem de pan van het vuur en roer de mosterd en rest van de boter erdoor. Roer er vervolgens de citroensap door. Laat afkoelen.
  • Meng op het laatst de bieslook erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveer met grof brood of ciabatta. Of op een toasje bij de borrel. Garneer dan met blaadje munt of gesneden bieslook.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Bretagne a la carteTitel: Bretagne à la Carte
Schrijver: Joris Delanghe
Uitgever
: Lannoo
ISBN: 9789401446440
Prijs: € 24,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. We publiceerden al eerder de kookboekrecensie van onze schrijfster Miranda van Elswijk, en de coquilles met passievruchten.