WineLife & Cabernet Sauvignon

9,0 pnt: Vasse Felix; betaalbare klasse

Lees je weleens WineLife; het wijnmagazine voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt? In elk nummer verzorg ik de recepten bij de geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Hier beoordeelt Magda van der Rijst, wijnvrouw van het jaar, elke keer opnieuw wijn binnen een bepaald thema.

In deze maart-editie van WineLife stond de duurdere Cabernet Sauvignon centraal. Een van de WineLife-winnaars (Vasse Felix, Filius 2018, Margaret River, Australië) geef ik op Ilovefoodwine.nl een ereplaats.

Deze verrukkelijke wijn wordt gemaakt door Virginia Willcock die in 2017 werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke wijnmaker van Australië. Al eerder publiceerde ik een verhaal over deze absolute powervrouw in de wijn. Lees hier verder.

Vasse Felix en Virginia Willcock
Virginia Willcock: beste vrouwelijke wijnmaakster in Australië

Structuur is kenmerkende eigenschap

Cabernet sauvignon regeert wereldwijd. Met ruim 310.000 hectare, bijna 7 procent van de totale aanplant, is hij de meest verbouwde wijndruif ter wereld. Hij raakte ooit geliefd door de beste wijnen uit de Médoc, maar bleek ook elders uitstekend te aarden en een eigen stijl te ontwikkelen. Die eigen stijl komt het beste tot uiting in de wat duurdere wijnen. Dan onderscheidt een Cabernet Sauvignon uit Californië zich echt van eentje uit Italië, Australië of Zuid-Afrika. Kenmerkend voor Cabernet is zijn structuur. Door de duidelijk aanwezige tannine biedt hij altijd houvast in je mond. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor aan tafel.

Hoe smaakt Cabernet Sauvignon uit Australië?

Vasse Felix Filius is een Cabernet uit Australië, namelijk de regio Margaret River, in de buurt van de stad Perth. Hij is iets robuuster dan je van deze regio gewend bent, maar nog altijd rijp en zwoel, met zwarte bes en braam en het kruidige van eucalyptus.

Deze wijn verdient een applaus!

‘Hier ga ik een beetje van kwijlen. Deze wijn verdient een applaus’, is ook de mening van profproever Elise Moeskops. Zij proefde samen met Magda de 55 inzendingen voor WineLife. I Love Food & Wine (Jolande Vos) is het hier helemaal mee eens. Ik beoordeelde de wijn opnieuw en geeft hem een welverdiende 9.

Wat eten bij Vasse Felix, Filius 2018?

Cabernet doet het sowieso goed bij geroosterd vlees, maar deze combineert ook zeker met groentegerechten. Het aardse in de wijn past prima bij onder andere portobello, zoete aardappel, knolselderij en kool.

Op I Love Food & Wine vind je de mooiste wijn&spijs combinaties. De volgende recepten passen uitstekend bij deze soepele, maar robuuste Cabernet Sauvignon. Hij combineert eigenlijk bij alles; van een simpele knolselderijpuree tot een steak au poivre. Aan jouw de keus!

"Biefstuk

Portobello uit de oven, steaks met limabonenpuree uit het kookboek Flavour van Yotam Ottolenghi
Portobello uit de oven, steaks met limabonenpuree

Deze wijn is te koop bij QV Select en kost € 15,95!

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 69 ligt nu in de winkel of lees via winelife.nl. Ook in dit nummer achtergrondinfo over cabernet sauvignon en de wijnen die ervan gemaakt worden.

 

De volgende WineLife 70 ligt medio april in de winkel.

Met daarin:

Rijst& topsommelier Koen van der Plas proeft Viognier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *