Chili con borlotti

Meatless Monday
Chili con borlotti

Voor Meatless Monday kiezen we een lekkere chili waarin je het vlees niet mist. Het recept is afkomstig uit het kookboek Green Delicious van Natascha Boudewijn. Het wordt gemaakt van gedroogde borlottibonen. Een andere naam voor deze bonen is ‘kievitsbonen’. Wil je wat sneller klaar zijn, dan kun je natuurlijk ook uitgaan van bonen uit blik. Koop dan 2 blikken blikken à 425 gram. De schrijfster zegt het volgende over haar recept: “Afgelopen herfst vond ik in de moestuin een flinke hoeveelheid vergeten borlottibonen. Ik heb later een deel gebruikt om er deze verwarmende chili mee te maken en er een paar bewaard om in het voorjaar weer in de grond te stoppen. Wát een mooi cadeau!”

4 personen1 ½ uur

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde borlottibonen, 1 nacht geweekt
  • 2 uien
  • 2 rode paprika’s
  • 2 aubergines
  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1-2 theelepels chilipoeder naar smaak
  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 blikken tomatenblokjes à 400 gram
  • suiker
  • 200 milliliter (Griekse) yoghurt
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt

Stap 1

Giet de bonen af en kook ze in een pan met ruim water zonder zout in 1 tot 1,5 uur beetgaar. Een vlamverdeler is handig als je op gas kookt. Giet af en zet apart.

Stap 2

Snijd de uien fijn, de paprika’s in de lengte in dunne repen en de aubergines in blokjes. Verhit in een koekenpan een flinke scheut olijfolie en bak de aubergineblokjes al omscheppend in ca. 4 minuten goudbruin. Zet apart.

Stap 3

Verhit in een braadpan een scheut olijfolie, voeg de uien toe met 2 uitgeperste knoflooktenen, chilipoeder, paprikapoeder, kurkuma en komijn. Bak alles even op een laag vuur. Doe er de paprika bij en bak even mee. Tot slot voeg je de tomatenblokjes, bonen en aubergineblokjes toe en breng je het gerecht op smaak met peper, zout en een snuf suiker. Stoof alles met deksel nog ca. 15 minuten, zodat de smaken goed mengen.

Stap 4

Roer de yoghurt los met 1 uitgeperste knoflookteen en de peterselie. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de chili con borlotti met de yoghurtsaus en met nachochips of gekookte rijst.

 

Wat drinken we bij chili con borlotti?

De pikante smaak van de chili wordt enigszins ‘geblust’ door de frisse yoghurt. De paprika geeft het gerecht een lekkere bite en de aubergine en bonen maken het smeuïg. De Vivera uit Sicilië past hier uitstekend bij. Zwoelheid met pit: stevig genoeg om de bonenschotel tegenwicht te kunnen geven. Doet het altijd goed in combinatie met aubergine. Maar ook de Rosso romangia of een merlot doet het goed.

 

Green DeliciousKookboek Green Delicious

Natascha Boudewijn laat je met dit boek genieten van de pracht en culinaire veelzijdigheid van groente, verse kruiden en eetbare bloemen. Zij doet alles zelf: zaaien, oogsten, recepten schrijven, stylen en fotograferen. Volg de seizoenen via haar blog Greendelicious.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Green Delicious
Auteur: Natascha Boudewijn
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1360 0
Prijs: € 19,95 op bol.com

 

Hoe bevalt een chili con carne zonder vlees? Laat het ons weten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *