Voor een stuk ‘cote de boeuf’ moet je echt naar je slager! Cote de boeuf klinkt misschien wat ingewikkeld. Maar dat valt uiteindelijk reuze mee. Het is in feite een stuk runder riblap aan één stuk. De bereiding is ook heel makkelijk, want na het aanbakken kun je het gewoon in de oven rosé bakken. Halverwege voeg je de pastinaak en oerwortel toe. Peperjus bereid je van tevoren en zet je klaar. Easy dus… Een heerlijk gerecht, echt iets voor het weekend.
Welke wijn bij ‘cote de boeuf met peperjus’?
Het is vlees stevig van structuur, het garnituur (pastinaak en oerwortel) zorgen voor een zoet en aards accent. De peperjus zorgt voor wat pit (zonder dat het te heet is!). We kiezen een klassieke combinatie met Bordeaux uit de Médoc. Ook de Syrah van Ro-Rée past als een huis. Het pepertje in de wijn sluit mooi aan bij de saus. En zorgt voor dat de wijn extra diepgang krijgt. Ook de Malbec of de Argentijnse Cabernet Franc zal het goed doen. Welke wijn je ook gaat drinken, gebruik hem ook in de saus, dan heb je meteen een perfect bruggetje tussen dit heerlijke gerecht en de wijn.
Cote de boeuf met peperjus
Ingredienten
- 2 takjes platte peterselie
- 2 takjes tijm blaadjes eraf gerist
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 750 gram cote de boeuf zonder bot slager
- zout versgemalen peper
- 50 gram roomboter
- 100 ml rode wijn
- 1 potje runderfond 380 ml
- 100 ml slagroom
- 2 eetlepels groene peperbesjes potje, groene pepers ingemaakt op azijn
- 1 pastinaak in stukken
- 2 grote oerwortel in grove stukken
- 50 gram veldsla
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 140 °C. Doe intussen in een vijzel: peterselieblaadjes, tijmblaadjes, olijfolie en 1 teentje knoflook in een vijzel. Wrijf het fijn tot een kruidenolie. Bestrooi de cote du boeuf met zout en peper, en smeer rondom in met de kruidenolie. Verhit de boter in een koekenpan. Braad het stuk vlees rondom bruin. Neem uit de pan en leg het in een ovenschaal of braadslede. Leg de pastinaak, oerwortel en de gekneusde teen knoflook rondom het vlees. Zet de braadslede in de oven en bak het vlees meet groenten ca. 40 minuten.
- Verhit intussen het achtergebleven bakvet in de koekenpan. Blus af met de rode wijn. Voeg de runderfond toe en breng opnieuw aan de kook. Laat tot ca. 1/3 inkoken. Roer de slagroom en de peperkorrels erdoor. Laat de saus ca. 5 minuten zachtjes sudderen. Neem het vlees uit de oven, laat even rusten. Leg op een schaal. Schep de pastinaak, oerwortel en de gekneusde teen knoflook rondom het vlees. Garneer met veldsla.
Notities
Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Cedro do Noval Red
Black Friday prijs € 13,62Deze kruidige, maar verleidelijke rode wijn uit de Douro is de perfecte match met deze cote de boeuf. De 25% syrah in de blend van druivenrassen zorgt voor de aansluiting op de peperjus. Want net dat beetje pit van de groene peperbesjes in de saus lift het geheel naar een hoger niveau.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Bewaar dit recept op Pinterest!
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen