Klassieker

Steak met friet

Uit de Belgische keuken komt deze klassieker: steak met friet. Het is een eenvoudige , maar onweerstaanbare combinatie. Verse Belgische friet, frisse sla en een lekkere gebakken biefstuk. Serveer er een zelfgemaakte mayonaise bij en je bent in de zevende hemel.

Welke wijn bij steak met friet?

Dit recept ‘steak met friet’ is afkomstig uit het kookboek Bier of Wijn. Je kunt dus kiezen. Bij dit sappige rode vlees met een krokant korstje, de smeuïgheid van friet en de frisse toets van kropsla past een rode Bordeaux. Het liefst met merlot in de blend. Maar ook een Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc uit de Nieuwe Wereld (Chili, Argentinië of Zuid-Afrika) zal uitstekend passen.

Toch liever bier? Kies dan voor de Ename Dubbel, van brouwerij Roman volgens de schrijvers van het boek. Dit is een Belgische bruin biertje met 6,6% alcohol.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 4 biefstukjes à 125 gram
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Verwarm een klontje boter. Kruid de biefstuk met zout en peper. Bak ze ca. 3 minuten aan elke kante, dan zijn ze saignant. Heb je ze liever meer doorbakken, bak ze dan 1 à 2 minuten langer aan elke kant. Lees hier meer tips over het bakken van biefstuk. Haal het vlees uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

Serveer met patat frites, kropsla en homemade mayonaise (zie recept).

 

Homemade mayonaise

  • 1 verse eidooier
  • 1 eetlepel Franse mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • zout, versgemalen peper
  • worcestershiresaus
  • tabasco

Doe eidooier, mosterd, azijn en 2 eetlepels lauwwarm water in een smalle (!) maatbeker (1 ½ liter). Ze de kop van de staafmixer erin, en giet dan rustig de olie toe. De olie moet gescheiden blijven van de ingrediënten onderin de maatbeker. Zet de staafmixer aan en trek deze zodra je mayonaisevorming ziet, heel langzaam omhoog tot er een dikke mayonaise ontstaat. Breng op smaak met zout, peper, worcestershiresaus en tabasco.

 

Bestellen? Dat kan hier:

cover Bier of WijnTitelBier of Wijn; nooit meer kiezen
Auteur: Luc de Raedemaeker en Alain Bloeykens
Uitgever : Manteau
ISBN nummer:  978 90 223 3442 3
Prijs:  € 24,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Zin in meer klassiekers? Kijk ook nog een naar Zuurkoolstamppot, Stoofvlees met abdijbier en Waterzooi met kip!