Voor het weekend

Steak au poivre (biefstuk met pepersaus)

Steak au poivre, oftewel biefstuk met pepersaus is een ware klassieker uit de Franse bistro. Denk aan de legendarische bistro’s als Les deux Magots, Chez George of Brasserie Bofinger in Parijs; daar stond dit gerecht standaard op de kaart. Vandaag maak je hem gewoon thuis. Onze versie maken we met groene peperkorrels in plaats van zwarte (minder heftig) en room. Daar eet je vingers bij op. Heerlijk met vers gebakken patat frites of een onvervalste gratin dauphinois.

Welke wijn bij steak au poivre?

Bij een stevig gerecht past een stevige wijn. Maar zeker de saus is hier richtinggevend. Bij zo’n biefstuk als dit zit je sowieso goed als je er een klassieke (jonge) Bordeaux bij schenkt. Het zuur en de strakke van de tannines gaan goed samen met de beet van peperkorrels. Syrah uit een koel klimaat (bijvoorbeeld Rhône) heeft vaak het aardse, bloemige aroma van vers gekneusde groene peperkorrels. Daardoor smaakt deze druif eveneens voortreffelijk bij een steak au poivre. Maar ook een Syrah (of Shiraz) uit de Nieuwe Wereld (Argentinië, Australië of Chili) is een goede match.

Biefstuk met pepersaus - Steak au poivre

Steak au poivre (biefstuk met pepersaus)

Voorbereiding: 5 minuten
rusttijd 15 minuten
Totaal: 20 minuten
Bistroklassieker om nooit te vergeten. Deze versie met peper-roomsaus is pittig en romig tegelijkertijd.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 eetlepels groene peperkorrels potje
  • 4 biefstukken à 125 gram
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • zout
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 4 eetlepels cognac of vieux
  • 125 ml slagroom

Bereiding
 

  • Dep de peperkorrels droog met keukenpapier. Verdeel ze over een kant van het vlees en druk ze erin.
  • Verwarm een bord of schaal voor. Verhit de boter en olie in een koekenpan. Bak de biefstukken in ca. 3 minuten aan beide kanten bruin, keer halverwege. Haal het vlees uit de pan en leg op de warme schaal. Bestrooi met zout. Dek goed af met aluminiumfolie, zodat het vlees kan rusten. (Wil je biefstuk in de oven laten rusten? Lees mijn verhaal over biefstuk bakken.)
  • Bak de sjalotjes 1 minuut in het achtergebleven bakvet. Voeg cognac en slagroom toe en roer de aanbaksels los. Laat de saus even inkoken. Verdeel het vlees over 4 borden en schenk de saus erover. Lekker met gratin dauphinois of patat frites en een groene salade.

Meer weten over het bakken van de perfecte biefstuk? Lees mijn uitgebreide artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept