Voor het weekend

Steak met chimichurri

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Chimichurri is een saus die veel wordt gebruikt in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken. De smaak is kruidig, pittig en zuur en past perfect bij een goede biefstuk. Er zijn veel verschillende variaties van chimichurri, dus die van mij is niet heilig. Steak met chimichurri smaakt perfect met aardappelen uit de oven en gebakken cantharellen. Bovendien in 20 minuten op tafel.

Welke wijn bij Steak met chimichurri?

Klassieke combinatie is een Cabernet Sauvignon of een Malbec uit Argentinië. Of proef eens een Spaanse Toro of Ribera del Duero Crianza. Ook een goed idee: Valpolicella met temperament.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Fluwelen power uit de Douro

€ 23,93

Waanzinnig mooie rode wijn uit de Douro. Je verwacht uit deze streek misschien iets zwaars en heftigs, maar deze Vale do Gaio is juist fluweelzacht met rijpe fruitaroma’s. Hij heeft body en complexiteit. Je proeft het rijpe fruit met wat specerijen en vleugje chocolade. Door z’n fluwelen rijpheid combineert hij uitstekend bij deze steak met pittige chimichurri. Zo’n fles is in mum van tijd leeg. Wel wat gekoeld drinken: ca. 17 °C.

Steak met chimichurri
Steak met chimichurri
Bereiding: 14 min
Steak met chimichurri is een echte klassieker uit de Zuid-Amerikaanse keuken. Zo’n pittige kruidensalsa is lekker snel klaar. Daarna nog even biefstuk bakken en klaar is Kees. Gebakken paddenstoelen zorgen voor een extra dimensie.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

Chimichurri

  • 30 gram platte peterselie grofgehakt
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 teentjes knoflook grofgehakt
  • 1 rode peper grofgehakt
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • zout versgemalen peper
  • olijfolie extra vergine
  • 250 gram cantharellen
  • 50 gram boter
  • 4 biefstukken op kamertemperatuur
  • 40 gram rucola

Bereiding
 

  • Doe in de kom van de keukenmachine: peterselie, oregano, knoflook, rode peper, rode wijnazijn, zout en peper. Zet de keukenmachine aan en schenk er ca. 25 ml olijfolie bij. Pureer tot een grove kruidensaus. Vind je hem te droog, schenk er dan wat extra olijfolie bij en mix nog een keer door elkaar. Overdoen in serveerschaaltje.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Bak de cantharellen ca. 2 minuten kort aan. Breng op smaak met zout en peper. Schep in een schaaltje en dek af met aluminiumfolie.
  • Verwarm de boter in de koekenpan. Als deze gesmolten is, voeg nog wat olijfolie toe en verhit verder. Bak de biefstuk in ca. 3 minuten aan beide kanten mooi bruin. Haal uit de pan en laat 5 minuten rusten in aluminiumfolie. Bestrooi met zout en peper. Snijd de biefstuk in dunne plakken. Verdeel wat rucola over 4 warme borden en leg de biefstukplakjes erop. Verdeel de cantharellen erover. Lekker met gebakken krieltjes of aardappelen uit de oven.

Tip: Lees dit artikel voor meer tips over de perfecte biefstuk bakken.

Bron: recept + foto zijn afkomstig van Francesca Kookt.

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept