Ideale begeleider bij stoofgerechten

Aardappel-knolselderijpuree

Aardappel-knolselderijpuree is de ultieme begeleider van stoofgerechten. Eigenlijk heel makkelijk om te maken. En het huis ruikt meteen feestelijk en uitnodigend. Een goed voorbeeld is de combinatie bij het klassieke stoofgerecht hazenpeper met bietjes (recept voor 8 personen). Daar smaakt deze aardappel-knolselderijpuree subliem bij. Of maak eens de wildstoofschotel met paddenstoelen. Allebei aanraders.

Bovendien is deze puree is heel gemakkelijk voor te bereiden. Je zet hem klaar in een ovenschotel. Hij hoeft alleen nog opnieuw warm te worden. Succes verzekerd!

Maak je aardappelpuree, dan kies je voor kruimige aardappelen! Daarmee maak je een fijne en smeuïge puree. Zeker als je de wat natte knolselderij gaat toevoegen is dit van nog groter belang. En…, fijnstampen met een pureestamper. Gebruik GEEN foodprocessor voor het maken van puree. Voor je het weet heb je te lang gedraaid en wordt het geheel slijmerig.

Opwarmen in de oven

Om het jezelf makkelijker te maken tijdens het kerstdiner, kun je aardappel-knolselderijpuree gewoon helemaal van tevoren klaarmaken. Je schept hem dan over in een ovenschaal en dekt de puree af met een laagje geraspte kaas. Ik leg er dan eerst nog wat dunne plakjes tomaat op, om het geheel iets frisser te maken. Jamie Oliver dekt zijn aardappelpuree af met klontjes Red Leicester-kaas, maar ik gebruik gewoon geraspte oude kaas. Ideale oplossing voor als je met meer mensen bent! Bovendien krijgt de smeuïge puree een lekker krokant laagje.

 

Hazenpeper met bietjes met aardappel-knolselderijpuree
Perfecte aardappel-knolselderijpuree
Voorbereiding: 35 min
Gebruik een mix van aardappelen en knolselderij in een verhouding van 1 : 1,5 en je krijgt een fantastische stevige puree. Helemaal voor te bereiden en je warmt hem op in magnetron of oven.
Aantal 8 personen

Ingredienten
  

  • 1500 gram knolselderij in stukjes
  • 1000 gram aardappelen geschild in blokjes
  • zout
  • 4 eetlepels slagroom
  • 50 gram roomboter
  • versgemalen peper
  • nootmuskaat versgeraspt
  • 50 gram geraspte oude kaas

Bereiding
 

  • Kook knolselderij en aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 minuten gaar. Giet af in een vergiet. Terugdoen in pan, even droogstomen en fijnstampen. Voeg slagroom en boter toe en klop tot een gladde puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Overdoen in hoge ingevette ovenschotel (inhoud ca. 2 liter). Laat afkoelen. Tot zover kun je dit voorbereiden.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C. Bestrooi de aardappel-knolselderij met de geraspte kaas. Verwarm de puree in het midden van de oven in ca. 25 minuten tot hij door en door heet is.

Magnetrontip: Uiteraard kan de puree ook in de magnetron opgewarmd worden. Dit duurt ca. 10 minuten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept