Perfect rood

Sardijnse ‘Super Tuscan’

Geen Super Tuscan, maar Super Sardijn! Zo noemen we Barrua, Isola dei Nugahi, uit het zuidwesten van Sardinië. Gemaakt door wijnhuis Agricola Punica, de rijzende ster uit de Sulcis-regio. ‘Sulcis’ is de oude Fenicische naam voor het zuidwesten. I Love Food & Wine was onder de indruk van deze wijn; hij scoorde ongekend hoge punten. Wel aan de prijzige kant, maar nu te koop bij Vivino.

Perfect voor carignano

Deze Barrua 2010 is een prachtige blend gemaakt van overwegend carignan (85%), aangevuld met cabernet sauvignon (extra body) en merlot. Druivenras carignan heet in Sardinië carignano. Volgens Jancis Robinson dé perfecte plek voor dit druivenras. En met name in de Sulcis-regio (zuidwesten) waar de wijngaarden van Agricola Punica staan. Carignan geeft daar krachtige rode wijnen die vallen onder de DOC Carignano del Sulcis. Maar om de wijn extra kracht te geven worden de internationale druiven cabernet sauvignon en merlot toegevoegd. Met als gevolg geen DOC, maar IGT Isola dei Nuraghi. Vergelijkbaar met de Super Tuscans (Sassicaia en Tignallo) in Toscane. Een proces waar de legendarische wijnmaker Giacomo Tachis ervaring mee heeft. Ook daar stond hij aan de wieg van de Super Tuscans. Net als bij deze Super Sardijn uit Sardinië.

Samenwerking van grootheden

Agricola Punica; een rijzende ster in Sardinië. Opgericht in 2002 door twee wereldberoemde wijnmakers en twee toonaangevende wijnhuizen. Aan het roer staan de wijnmakers Sebastiano Rosa en Giacomo Tachis, allebei bekend als makers van de Super Tuscans uit Toscane. De joint-venture vond plaats tussen het Sardijnse wijnhuis Santadi en het beroemde domein Tenuta San Guido (van Sassicia): Agricola Punica was geboren. Ze maken twee wijnen: allereerst hun topwijn Barrua. Hun tweede wijn is de iets simpelere Montessu, een superblend van vier druivenrassen.

Stevige stoofschotels

Na uitgebreid proeven komen we tot de volgende conclusie: mooie complexe neus: kruidig, rijp zwart fruit en mineraliteit. Prachtige zachte, maar volle aandronk. Fijne zuren met aroma’s van bessen en zwarte kersen. Full body, en ronde rijpe tannines. Mooie balans, alles zit op z’n plek. Kortom: elegante kracht.’

Deze elegante, maar krachtige wijn past heel goed bij biefstuk met paddenstoelen, of een rijke stoofschotels, zoals de runderstoofschotel met salie. Maar ook de Sardijnse lamsstoofpot met olijven zal het goed doen.

 

Meer informatie over mooie wijn? Geef je hier op.