Het kost even wat tijd, maar dat heb je ook wat! Deze runderstoofschotel wordt gemaakt van sukadelappen. Het vlees wordt gestoofd in bouillon. Daar bovenop komen de groente en aardappelen. De chorizo geeft pit en spanning. Het is een variatie op de Ierse Irish Stew. Een heerlijk, en gezond winters eenpansgerecht.
Welke wijn bij Spaanse runderstoofschotel?
Schenk er een glas Ribera del Duero bij, een kwaliteitswijn uit Spanje. Afkomstig uit het wijnbouwgebied Ribera del Duero in het hart van Noord-Spanje, ca. 120 km boven Madrid. Hij wordt gemaakt van de tinta del paisdruif, beter bekend als tempranillo. Smaakt krachtig met tonen van sappig zwart fruit als bramen en bessen. Maar ook de Spaanse Toro (eveneens van tempranillo) combineert uitstekend. Allebei heerlijk in combinatie met deze stevige winterse runderstoofschotel.
4 personen | 10 minuten + 2 1/2 uur stoven |
Muziek: Winterblue van Heather Nova.
Ingrediënten
- 500 gram sucadelappen, in grove stukken
- zout, versgemalen peper
- 50 gram boter
- 500 ml runderbouillon
- 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje tijm
- 500 gram vastkokende aardappelen, in stukken
- 2 rode uien, in ringen (=175 gram)
- 2 stengels bleekselderij, in schijfjes
- 2 winterwortels, in grove stukken (450 gram)
- 150 gram chorizoworst, in stukjes
- ¼ groene savooiekool, in grove repen
Stap 1
Bestrooi de blokjes rundvlees met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom aan. Roer de knoflook erdoor en bak kort mee. Voeg bouillon, laurierblaadjes en tijm toe. Sudder het vlees in ca. 2 uur zachtjes gaar.
Stap 2
Schep met schuimspaan het vlees uit de pan. Verwijder tijm en laurierblad. Leg dan achtereenvolgens in achtergebleven kookvocht in laagjes in de pan: aardappelen, rode uiringen, bleekselderij en wortel. Bestrooi elke groentenlaag met zout en peper. Leg daarop de stukjes rundvlees en chorizoworst. Verdeel daarover de groene kool. Breng aan de kook. Stoof in afgesloten pan in ca. 45 minuten zachtjes gaar.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2014
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti
Geef een reactie