Hartverwarmend winters

Spaanse runderstoof met groene kool

Het kost even wat tijd, maar dat heb je ook wat! Deze runderstoof wordt gemaakt van sukadelappen. Het vlees wordt gestoofd in bouillon. Daar bovenop komen de groente en aardappelen. De chorizo geeft pit en spanning. Het is een variatie op de Ierse Irish Stew. Een heerlijk, bovendien gezond winters eenpansgerecht. 

Welke wijn bij Spaanse runderstoof ?

Wat drinken bij zo’n stevige runderstoof? Schenk er een glas Ribera del Duero bij, een kwaliteitswijn uit Spanje. Afkomstig uit het wijnbouwgebied Ribera del Duero in het hart van Noord-Spanje, ca. 120 km boven Madrid. Hij wordt gemaakt van de tinta del paisdruif, beter bekend als tempranillo. Smaakt krachtig met tonen van sappig zwart fruit als bramen en bessen. Maar ook de Spaanse Toro (eveneens van tempranillo) combineert uitstekend. Allebei heerlijk  in combinatie met deze stevige winterse runderstoofschotel.

Spaanse runderstoof met kool

Spaanse runderstoofschotel met kool

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 2 uur 30 minuten
Totaal: 2 uur 50 minuten
Variatie op de Ierse Irish Stew, maar dan op z'n Spaans. Chorizo zorgt voor lekker veel pit!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram sucadelappen in grove stukken
  • zout versgemalen peper
  • 50 gram boter
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 teentjes knoflook fijngesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 500 gram vastkokende aardappelen in stukken
  • 2 rode uien in ringen (=175 gram)
  • 2 stengels bleekselderij in schijfjes
  • 2 winterwortels in grove stukken (450 gram)
  • 150 gram chorizoworst in stukjes
  • ¼ groene savooiekool in grove repen

Bereiding
 

  • Bestrooi de blokjes rundvlees met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom aan. Roer de knoflook erdoor en bak kort mee. Voeg bouillon, laurierblaadjes en tijm toe. Sudder het vlees in ca. 2 uur zachtjes gaar.
  • Schep met schuimspaan het vlees uit de pan. Verwijder tijm en laurierblad. Leg dan achtereenvolgens in achtergebleven kookvocht in laagjes in de pan: aardappelen, rode uiringen, bleekselderij en wortel. Bestrooi elke groentenlaag met zout en peper. Leg daarop de stukjes rundvlees en chorizoworst. Verdeel daarover de groene kool. Breng aan de kook. Stoof in afgesloten pan in ca. 45 minuten zachtjes gaar.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?  Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept