Virginia van Vasse Felix

Beste vrouwelijke wijnmaker 2017

Het was voor mij niet echt verrassend dat Virginia Willcock van Vasse Felix op 26 september jongstleden in Londen werd uitgeroepen tot de beste vrouwelijke wijnmaker van Australië door de Australian Women in Wine Awards (AWIWA). Virginia werkt al 26 jaar in de wijngaarden van Margaret River, de wijnregio op iets meer dan drie uur rijden van Perth in West-Australië. Sinds oktober 2006  is zij verantwoordelijk voor de wijn van Vasse Felix. Tijdens haar bezoek aan Nederland kom ik  haar opnieuw tegen. Wijnimport J. Bart, waarmee Vasse Felix al 20 jaar samenwerkt, organiseert in het Amsterdamse restaurant Cornelis een proeverij met lunch. We proeven in 5 flights, 7 Cabernet Sauvignon blends en 7 (soms eigenwijze) Chardonnays.

Virginia Willcock portret
Wijnmaakster Virginia Willcock

Wijndomein Vasse Felix  bezit 4 unieke wijngaarden, die weer onderverdeeld zijn in talloze plots. Elk plot wordt apart geoogst en de fermentatie vindt plaats met natuurlijke gisten. Bij Vasse Felix geloven ze dat chardonnay én cabernet sauvignon het best presteren in Margaret River. Maar Virginia houdt ook van het vlezige moerbei-karakter van de malbec-druif. “Wij hadden ons ‘Eureka moment‘ in 2007 toen we ons realiseerden wat  de kracht is van malbec en petit verdot in onze cabernet blend.  Vanaf dat moment kenmerkt malbec onze wijnstijl,  niet merlot, cabernet franc of zelfs shiraz.”

Nu al ‘Vurrukkulluk’

Duidelijk hoogtepunt tijdens het cabernet gedeelte van de proeverij is Vasse Felix Tom Cullity 2013, een eerbetoon aan Dr. Tom Brendan Cullity, die in 1967 Vasse Felix oprichtte. De Tom Cullity wordt gemaakt van de originele cabernet sauvignon en malbec wijnstokken die de cardioloog uit Perth ooit aanplantte in Wilyabrup om zijn eerste rode wijn te maken. De lancering (mei 2017) van de eerste vintage Tom Cullity valt samen met Vasse Felix’s 50ste verjaardag.

“Probably the most important wine I ever made; a unique wine, with a sense of place like no other wine,” aldus Virginia. Verfijnd, elegant, intens, zeer geconcentreerd fruit, floraal, met een goed geintegreerde houttoets, fijne tannines, mooie fraicheur, krachtig, met een goede balans en structuur en lange afdronk. Is nu al ‘Vurrukkulluk’, om Remco Campert maar eens te citeren. Er zijn maar 900 kisten van de ‘Tom Cullity 2013’ gemaakt.

‘We maken de beste wijnen die we kunnen maken. We can’t do commercial!’

Favoriete Chardonnay

Een andere favoriet, maar dan bij de Chardonnays, is de  topcuvée Vasse Felix Heytesbury Chardonnay 2011. Een tikkeltje eigenwijs, maar ook spannend, elegant en complex. De geur van wilde bloemen, witte perzik, citrus, grapefruit. Mooie zuren, minerale ondertonen en een zijdeachtige textuur. Ceder, toast en noten in de middellange afdronk. Navraag bij Virgina leert dat zij ook vindt dat de 2011 bij deze proeverij erg goed voor de dag komt.

De Felix Heytesbury Chardonnay uit 2010 is Vasse Felix’s meest gelouterde chardonnay. “We hadden als snel door dat we op de goede weg zaten. Ik hou van de complexiteit, het hoge aantal vaste stoffen (gistcellen en andere druivenstoffen) en de mooie zuurgraad.” Chardonnay is volgens Virginia een echte wijnmakers-wijn, mits de kwaliteit van de druiven hoog is.

Vasse Felix Building
Wijndomein in Margaret River

Dit wijndomein beplant 70% van haar chardonnay wijngaarden met de Gingin kloon, elders Mendoza kloon genoemd, naast 3 verschillende Bernard klonen uit Bourgondië. De finesse van de Bernard-klonen bieden tegenwicht aan de de intensiteit en kracht van de relatief laat rijpende Gingin. “Wanneer mijn chardonnays stoppen met fermenteren, ruiken ze bijzonder.”  Onder invloed van de wilde, natuurlijke gisten verschillen de wijnen niet alleen per cuvée, maar ook per vintage. Maar helemaal niet erg volgens Virgina: “I like it a little funky.” En wij vinden ook dat beetje funky heel geslaagd, helemaal in combinatie met haar grote dosis vakmanschap en het geweldige terroir van Margaret River.

Bij wijnimport J. Bart zijn deze wijnen verkrijgbaar voor de horeca. Wijnen uit het Vasse Felix assortiment zijn voor consumenten beperkt te koop via de webwinkel van https://www.qvselect.nl/producenten/vasse-felix/.

 

Credit foto: Anna Witkowska
De tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *